Industrijske mesne preradjevine su štetne za zdravlje i to je činjenica. Ali ne zbog "otpada" koji se u njih stavlja ( ne može se nazvati otpadom ni papak, ni masnoća, ni žlezde, ni iznutrice... sve je to jednostavno deo životinje koja se koristi za ishranu ), već zbog konzervanasa, pojačivača ukusa i ostalih otrova koji se u te preradjevine stavljaju. Posebno mi je zanimljiva ova reč - otpad

Gledala sam jednu emisiju o ljudima u jednom delu Afrike. Zaista je čudno ono što oni smatraju delikatesom - love tarantule, pa ih, bez ikakvog čišćenja, ispeku na žaru, pa u slast klopaju, i deca i odrasli.

Ljudi koji ih hvataju i love su na posebnom glasu medju tim ljudima, jer rizikuju život loveći te paukove, da bi na kraju svi jeli. Meni lično je, priznajem, malo bilo i muka, ali ako je jestivo i hranljivo, kao što tvrde, neka im.

I šta je onda svinjski papak u poredjenju sa onim što ljudi u drugim kulturama jedu?
Što se brze hrane tiče... šta podrazumevate pod brzom hranom?

I ja za čas priprepim prženice za doručak ili večeru, očas posla smotam pitu od jabuka, dok trepneš spremim gomilu jela... jel to brza hrana? Jel to štetna hrana? Ili se pod tim podrazumeva pljeskavica iz kioska, rol-viršla iz pekare ili čips iz radnje? Ako je ovo potonje - slažem se. Ne valja to jesti, bar ne prečesto. Kuvano jelo je kuvano jelo i dileme nema. Ručak bez kašike, po mom mišljenju, nije kompletan ručak. Ipak... hajde da razmislimo malo - o hlebu.

Ja mogu da ga mesim na milion i jedan način, da ga pečem na jakoj ili tihoj vatri, da stavim ili ne stavim jaje, mleko, ili bilo šta - on nikada neće biti kao onaj kupljeni beli hleb! Prosto - ne dodjem mu aditive, koje oni u pekari dodaju.

A taj hleb svi kupujemo, jednostavno - moramo. Nemamo vremena da mesimo svako jutro, a nemamo ni novca za to. Osim toga, mesimo ga kupovnim brašnom, pa mu dodje na isto, skoro. Samo nemojte razvesti priču o crnom, integralnom ili ražanom hlebu, jer takvog nečeg u Srbiji - nema! Postoji obojeni hleb i ... i obojeni hleb

Dakle, hoću da kažem da od hleba, pa na dalje - jedemo otrov. Dišemo otrov, pijemo otrov iz slavina... obrni-okreni, stakleno zvono nam se razbilo.
I da ponovim na kraju, industrijske mesne preradjevine i brzu hranu ne treba jesti, ili bar treba svesti na minimum.