Deca sama odlucuju o svom zdravlju

• Začetnik teme Začetnik teme duusa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nema potrebe da se izvinjavaš,molim te,rekoh da sam sigurna da si pisala iz neverice,pa ni ja ne mogu da prihvatim da neko ne vidi svoje dete.Nezamislivo je.Zato ja toliko žvaćem i insistiram i gnjavim sve moje prijatelje i rodbinu i znane i neznane,da stalno budu na oprezu,da ih gledaju,prate,slušaju.Živimo u prljavoj,zagađenoj sredini,gde nije čovek siguran ni u šta što daje detetu da jede i pije,s tim se treba izboriti.I onda dođe neki drpavac političarski koji kaže da je kokoška starija od jajeta,a mi treba to da aminujemo.Dosadna sam i sebi,a mogu misliti kako je onima koji me slušaju,ali mene to jede i kolje i bojim se i za one koji ne boje.

Ima svega,Ved je u pravu i Ata i Razvigor,svi ste u pravu.Ono o čemu ja pričam je kad roditelj vidi da nešto nije u redu i reaguje.Ne poznajem vas ljudi,ne znam o vašoj deci i vašim životima ništa,ali ste sigurno bili u situaciji da vas je pedijatar smatrao histeričnim,preopterećenim roditeljem,koji stalno paniči?Reagovala sam i te kako,ali ja ne mogu da nateram lekarku da napiše uput za rendgen,mogu da se derem i urlam i svađam,šta da radim kad ona neće?Kad ona smatra da ja preterujem?A ja ne znam šta to može da znači.Kako da znam?Pa ja sam knjigovođa,nisam lekar,ja njoj verujem da ona zna.VERUJEM.
Sigurna sam da je Ata napisala prethodni post iz puke neverice da jedan roditelj ne primećuje svoje dete dovoljno,da prepozna kako nešto nije u redu.Mene je to veoma povredilo,zato i pišem opet ovde,iako mi je veoma teško.Zato što neko ne ume da koristi stetoskop,zato što nije umela da čuje,a trebalo je,ne jednom,ne dva puta,najmanje dva puta mesečno.Ni na kraj pameti mi nije bilo da pomislim,da je to tako ozbiljno.Kad ti neko kaže da je to upala grla,da je udarac sa treninga,da je istegnuće mišića,da je virus,nećemo da se bockamo i slikamo,proći će samo,veruješ.Do izvesnog stepena,a onda preduzmeš najzad nešto drugo i tu se izgubilo vreme.
Da se razumemo,nisam ogorčena,time ne dobijam ništa,ali ja više nikome ne verujem.I to je ono čega se bojim,da će dete patiti,roditelj neće znati,lekar će pogrešiti i ode vreme.Ponavljam kao papagaj,nisu svi lekari isti,ali su svi ljudi,a ljudi greše.Njihove greške su životne,skupo koštaju.Zato sam protiv toga,a iskreno ne znam ni kako da se zaštite deca.

па ти јеси пратила и осећала своје дете
зато се све добро и завршило по дете

- - - - - - - - - -

ал и даље са зато да родитељ буде увек и 100 % упућен у здравстврено стање детета

па ти јеси пратила и осећала своје дете
зато се све добро и завршило по дете

- - - - - - - - - -

ал и даље са зато да родитељ буде увек и 100 % упућен у здравстврено стање детета

I ja sam Ved, 108%, ali smatram i da je roditelj taj kome dete treba da dodej i kaže - fali mi to i to, a ne da ga lekar zove i kaže - vašem detetu fali to i to. Poverenje i blizak odnos, na tome insistiram. Znači, ne da mu se ja petljam u intimu ( konkretno detetu od 15-tak ), već da ono ima poverenja da dodje i samo mi kaže, bez da ga ja pratim, bez da proveravam uloške koje baci da li zaista ima ciklus ili nema ( eeeej, i to sam čula iz usta jedne majke i došlo mi je da plačem, Ej bre i ti si majka, pizzzda ti materina kravo jedna... ).

Da li se neko sjeća vajnog ministra zdravlja i one medijske hajke za uzimanje vakcine protiv ptičijeg gripa? I šta bi na kraju?...Zatišje,kao da nikad ništa nije bilo i propao biznis sa vakcinama...A bilo je...svi će umrijeti malte ne,ko ne primi vakcinu...I kad su htjeli prevariti sav svijet,ko garantuje da sutra nece biti slicnih manipulacija i sa djecom...
A taj isti vajni ministar kad mu " zatrebala " operacija nije hteo da mu je rade u Srbiji - on sigurno zna puuuno vise kakve su nam bolnice i doktori nego mi obican svet ( mislim na nas koji nismo zdravstveni radnici )

Poslednja izmena:
Da li se neko sjeća vajnog ministra zdravlja i one medijske hajke za uzimanje vakcine protiv ptičijeg gripa? I šta bi na kraju?...Zatišje,kao da nikad ništa nije bilo i propao biznis sa vakcinama...A bilo je...svi će umrijeti malte ne,ko ne primi vakcinu...I kad su htjeli prevariti sav svijet,ko garantuje da sutra nece biti slicnih manipulacija i sa djecom...

А ко каже да их већ нема, са редовним вакцинама које деца примају?
Како то родитељи могу да провере или спрече?
Да ли је иједан родитељ овде лично проверавао састав вакцине пре него што ју је дете добило на пример на систематском прегледу на које иде са школом???
А дете више пута у току школовања на редовним школским систематским прегледима добија вакцине....и нико ни сада не тражи никакве посебне дозволе за то од родитеља...
Коа што се не траже посебне дозволе ни када је дете одојче, ни када је предшколац...иако родитељ иде са њиме на преглед...

Знам пар случејва родитеља који су изричито одбијали да им се дете вакцинише, из неких својих принципијелих разлога. Али не знам ниједног родитеља који је тражио на увид хемијски састав вакцине и на основу тога одлучивао да ли ће допустити да му се дете вакцинише при редовној вакцинацији...(не говорим овде о вакцинама против '''свињског грипа'' које су се давале по личном избору, него о редовним вакцинацијама деце).

Poslednja izmena:
Мислим, ако 90% лекара не зна свој посао и не ради га како треба - па зашто се онда лечимо код њих? Дај да отворимо картон код бабе Косане да нам салива страву...
Ако у 90% лекара не смемо имати поверења, како можемо имати поверења у остале професије???
По тој логици у 90% шофера и пилота такође не смемо имати поверења, а ипак им редовно предајемо своје животе у руке...
У 90% васпитачица не можемо имати поверења али ипак им поверавамо своју децу 8 сати дневно...
У 90% мајстора не смемо имати поверења али ипак им дозвољавамо да нам сазидају кућу која сутра може да нам падне на главу...

Да ли заиста треба, по тој логици, писмена дозвола родитеља да 15-годишње дете седне у аутобус?
И да ли је гаранција да се неће десити ништа лоше ако се са њим вози и родитељ???

Правимо неспособњаковиће и од свје деце, до 18. их држимо под стакленим звоном, а онда треба да их пустимо у други град на студирање да се сами сналазе како знају и умеју...
Или, још горе: деца нам се пожене и поудају одмах после средње школе па већ добију своју децу, а још увек не знају где треба да се преда картон кад се иде код лекара...јер никад нису ишли сами...

Helen, pitao sam te da li si pravnik.
I to ima veze sa tvojim rezonom.

Kad u ovoj dzavi bude postojala odgovornost za posao koji se radi, a od kojih zavisi ZIVOT I ZDRAVLJE ljudi, pa time i dece i maloletnika, tada ćemo moći da pričamo i pomenemo odgovornost obućara i sladoledžije i videćemo da li su savesni ili nisu.

Ata, da li se sećaš slučaja sa prevrnutom prikolicom u kojoj je stradalo dete na ekskurziji karate kluba.
Gledao sam reportažu nedavno. Pijani trener je seo na traktor, polupio decu u prikolicu i krenuli su kroz šumu. Kako je, rekoh, bio pijan, malo je nagario IMT i prikolica se prevrnula. Jedno dete je poginulo na licu mesta. Roditelji već 2-3, možda i više, znate slučaj iz štampe, pokušavaju da traže pravdu za svoje dete.
Pijani trener i dalje trenira decu.
E, vidi, to su vidljive stvari, a za ono što se ne vidi, kako li je tek. Šta beše sa onim lekarom iz Instituta Majka i dete koji se pre nekog vremena da li ubio ili je bio pokušaj ubistva u pitanju, nožem valjda u stomak. Tek tako, pa ne bih rekao...

Ko god brani sistem u kojem više pacijenata umire nego što se leči uspešno, ne dobija adekvatnu medicinsku zaštitu, dokle postoji samo kao baš kao kod vrača samo 1. centar i lekar koga priznaju za dijagnoze, a svi koji to mogu leče se u inostranstvu, e, takav koji to brani, očigledno je Liliputanac, pa ne zna gde živi.

А ко каже да их већ нема, са редовним вакцинама које деца примају?
Како то родитељи могу да провере или спрече?
Да ли је иједан родитељ овде лично проверавао састав вакцине пре него што ју је дете добило на пример на систематском прегледу на које иде са школом???
А дете више пута у току школовања на редовним школским систематским прегледима добија вакцине....и нико ни сада не тражи никакве посебне дозволе за то од родитеља...
Коа што се не траже посебне дозволе ни када је дете одојче, ни када је предшколац...иако родитељ иде са њиме на преглед...

Знам пар случејва родитеља који су изричито одбијали да им се дете вакцинише, из неких својих принципијелих разлога. Али не знам ниједног родитеља који је тражио на увид хемијски састав вакцине и на основу тога одлучивао да ли ће допустити да му се дете вакцинише при редовној вакцинацији...(не говорим овде о вакцинама против '''свињског грипа'' које су се давале по личном избору, него о редовним вакцинацијама деце).

Ne govorim ni ja o redovnim vakcinacijama,niti o provjeru hemijskog sastava vakcina...:)
Govorim o raznim manipulacijama kojima ni odrasli često ne znaju da se odupru,a kamo li djeca...A primjer manipulisanja i to "na veliko"je bila ta famozna vakcina protiv svinjskog gripa...
Lijepo bi bilo da je sve tako divno i idealno u zdravstvu...ali meni ovo jednostavno miriše na manipulaciju...

Мислим, ако 90% лекара не зна свој посао и не ради га како треба - па зашто се онда лечимо код њих? Дај да отворимо картон код бабе Косане да нам салива страву...
Ако у 90% лекара не смемо имати поверења, како можемо имати поверења у остале професије???
По тој логици у 90% шофера и пилота такође не смемо имати поверења, а ипак им редовно предајемо своје животе у руке...
У 90% васпитачица не можемо имати поверења али ипак им поверавамо своју децу 8 сати дневно...
У 90% мајстора не смемо имати поверења али ипак им дозвољавамо да нам сазидају кућу која сутра може да нам падне на главу...

Да ли заиста треба, по тој логици, писмена дозвола родитеља да 15-годишње дете седне у аутобус?
И да ли је гаранција да се неће десити ништа лоше ако се са њим вози и родитељ???

Правимо неспособњаковиће и од свје деце, до 18. их држимо под стакленим звоном, а онда треба да их пустимо у други град на студирање да се сами сналазе како знају и умеју...
Или, још горе: деца нам се пожене и поудају одмах после средње школе па већ добију своју децу, а још увек не знају где треба да се преда картон кад се иде код лекара...јер никад нису ишли сами...

Sve je to lijepo i tačno...ali zašto se onda ne dopušta i činjenica da bar 90% roditelja misli najbolje svojoj djeci i zašto bi onda ona morala da idu krišom ljekaru i da ti isti roditelji ne znaju da im je dijete bolesno...?

Sve je to lijepo i tačno...ali zašto se onda ne dopušta i činjenica da bar 90% roditelja misli najbolje svojoj djeci i zašto bi onda ona morala da idu krišom ljekaru i da ti isti roditelji ne znaju da im je dijete bolesno...?

Ne moze da se dopusti cinjenica da ima 90% takvih roditelja jer taj procenat nije tacan.I odakle ta fantasticna cifra. Iz "Treceg oka"?

Jos gore , Institut UN Decija prava za Evropu. i to ne EU nego Evropske zemlje geografski.

I bogatstvo neke zemlje je iluzija.U zemljama severne evrope gde je registracija problematicnih porodica bolja jer je sistem bolje finansiran, ipak je procenat visok jer bogati kao cesto i siromasni se odlucuju ipak da ne idu na tretman, ne traze pomoc i odbijaju priznati realitet situacije u kojoj se nalaze.U tom smislu u Srbiji su statistike lose ali je procenat isti.

Da se razumemo, meni ova informacija dolazi kroz moj posao i bitna mi je za neka predavanja.

Poslednja izmena:
Pa da. Jer kada razgovaras sa roditeljima 100% misle dobro svojoj deci dok razgovor ne krene u "dublje vode"Npr. o ishrani i oblacenju.O higijeni.Pri poslanim podacima se da ustanoviti da od 81% ljudi-porodica!,izvinjavam se, koji imaju neki problem sa detetom, 34% zapusta svoju decu sto se tice posvecenosti i zajedno provedenog vremena pa cak i rucka zajedno-i mnoga deca su jednostavno prepustena sebi.

Допуштам чињеницу и да 99% родитеља мисли добро свом детету али је ипак оних 1% који имају право да се пожале неком кад већ не могу родитељу. :)

Наравно, свесни смо да је први проценат далеко мањи, а други далеко већи. ;)

- - - - - - - - - -

Pa da. Jer kada razgovaras sa roditeljima 100% misle dobro svojoj deci dok razgovor ne krene u "dublje vode"Npr. o ishrani i oblacenju.O higijeni.Pri poslanim podacima se da ustanoviti da od 81% ljudi koji imaju neki problem sa detetom, 34% zapusta svoju decu sto se tice posvecenosti i zajedno provedenog vremena pa cak i rucka zajedno-i mnoga deca su jednostavno prepustena sebi.

А дете лепо обучено, чисто, није гладно...и ко би рекао да о њему , уствари, нико не брине?

Често ствари нису онакве каквим изгледају.

Pa da. Jer kada razgovaras sa roditeljima 100% misle dobro svojoj deci dok razgovor ne krene u "dublje vode"Npr. o ishrani i oblacenju.O higijeni.Pri poslanim podacima se da ustanoviti da od 81% ljudi-porodica!,izvinjavam se, koji imaju neki problem sa detetom, 34% zapusta svoju decu sto se tice posvecenosti i zajedno provedenog vremena pa cak i rucka zajedno-i mnoga deca su jednostavno prepustena sebi.

Dobro, po kojim kriterijumima?
Po kom kriterijumu se odredjuje da je dete loše hranjeno, ili loše obučeno?
Novi zakoni, koliko čujem, propisuju i visinu propisanog džeparca za dete :think:
Znači, treba da ima džeparac, treba naravno da jede, da se obuče, da ga roditelji odvedu u Zoo vrt, u pozorištance, na jezero, na more... treba obuća, treba igračka, treba čokoladica... ma sve treba... a plata 30 000. Posle posla mama i tata moraju da rade dodatno, da bi mogli sve to da priušte. I naravno, onda je dete zapostavljeno. A ako ne rade dodatno, onda dete nosi zakrpljen džemper i lepljene patike, nema za zoo i more, ni za igračku ni čokoladu - onda je dete zapostavljeno. :roll:
Sestro slatka, pa ne živim bre ja na marsu. Vidim kakvi su ljudi oko mene, vidim kakvi su roditelji i kakva su im deca. Jel mrze svoju decu, jel im ne žele dobro???? Budalaština, to samo NVO baba-sere i njima slični mogu da tvrde.
Jesu deca očajno nevaspitana. Jesu! Zašto? Pa, ima tu raznih faktora, da ne budem nefer i nerealna, ali značajan faktor je i ta nova moda da deca moraju biti srećna po svaku cenu, da se ne smeju ni pljesnuti, da im se ne smeju nametati granice i slično. Inače, socijalni rad reaguje. Pa jel znaš ti šta bi uradila većina tih "loših" roditelja da im se pojavi neki balavko iz soc. rada i da im priča da su ovakvi i onakvi, da zapostavljaju decu, da moraju da im pruže to i to, da ne smeju da grde, šljepnu, da ne smeju da pisnu, inače će im oduzeti decu? Ne znaš šta bi uradili? Fragmentisali bi tog balavka ašovom!
Ima zapostavljene dece, ima dece koja trpe sve i svašta, ima! Ali više od 90% roditelja želi, zaista iz srca želi najbolje svojoj deci i rade sve što mogu, sve u okviru svojih mogućnosti da njihovoj deci bude dobro. I leče ih ljudski i temeljno, izmedju ostalog.
Ja ne znam šta vi očekujete. Da ručaju zajedno u 13h, svi složno, cela porodica, a da roditelji rade kao marva, da bi imali da iznesu ručak na sto, da budu sa decom po celo popodne istvremeno radeći što niko nebi da im porodica preživi, za ebeni dinar da imaju sutra deci za mleko... :roll:
Ma proseravanja bre, iznervirah se bez veze sad... :roll:

Ата, занемаривање није једнако сиромаштву.
Свуда има сиромашних људи и нигде не видох да им се одузима право на родитељство. ;)
Занемарују и богати, итекако.
Има људи који желе добро својој деци али не виде да то њихово дете не акцептира као добро, напротив.
Увек се сетим моје другарице која има мега доминантну мајку која јој је прекинула једину везу коју је имала у животу јер је његова мајка била фризерка.
Мислим, она је хтела добро за своје дете, да је удоми богато, да добије удајом оно што и она даје: друштвени положај, мужа са статусом и директорском фотељом, а не неког тамо који само студира машинство и не зна се шта ће бити од њега али судећи по мами фризерки, неће далеко догурати , притом заборављајући да је лично њена мајка била шнајдерка, а отац заставник- дакле, пука радничка класа.
Ето, само је хтела најбоље за своје дете. И направила је од ње у том сегменту ретарда који мисли да заиста заслужује све то плус да јој муж буде леп и шармантан као Пирс Броснан.
Нећу ти рећи да има 35 година и никог ни да јој задовољи пуке нагоне, а камоли да се удала.

Не знам зашто нећете да схватите да лош родитељ може бити и онај који мисли само добро свом детету?

...Не знам зашто нећете да схватите да лош родитељ може бити и онај који мисли само добро свом детету?

Iz nekog cudnog razloga ljudi misle da ako imaju dete/cu da su onda samim tim i dobri roditelji.

Elem, cinjenje i "...majka oseca..." sta je potrebno detetu - moze da bude poooogresno, do tragicnih posledica.

Uzgred - da smo normalna drzava - drustvo bi "uskakalo" tamo gde, iz bilo kog razloga, zakaza roditeljstvo. Nazalost, mi smo daleko od toga.

Znate ono kada otac siledzija kaze: "Moje je, ja sam ga napravio i ja cu da ga...".

Ата, занемаривање није једнако сиромаштву.
Свуда има сиромашних људи и нигде не видох да им се одузима право на родитељство. ;)
Занемарују и богати, итекако.
Има људи који желе добро својој деци али не виде да то њихово дете не акцептира као добро, напротив.
Увек се сетим моје другарице која има мега доминантну мајку која јој је прекинула једину везу коју је имала у животу јер је његова мајка била фризерка.
Мислим, она је хтела добро за своје дете, да је удоми богато, да добије удајом оно што и она даје: друштвени положај, мужа са статусом и директорском фотељом, а не неког тамо који само студира машинство и не зна се шта ће бити од њега али судећи по мами фризерки, неће далеко догурати , притом заборављајући да је лично њена мајка била шнајдерка, а отац заставник- дакле, пука радничка класа.
Ето, само је хтела најбоље за своје дете. И направила је од ње у том сегменту ретарда који мисли да заиста заслужује све то плус да јој муж буде леп и шармантан као Пирс Броснан.
Нећу ти рећи да има 35 година и никог ни да јој задовољи пуке нагоне, а камоли да се удала.

Не знам зашто нећете да схватите да лош родитељ може бити и онај који мисли само добро свом детету?

Joj imam ja u svom okruzenju tuce mama koje misle da su najbolje majke na svetu,al sa strane kad gledas,i nije bas tako!

Koji kriterijumi?

Samo dete je kriterijum.Jos kao beba kada se odlazi na prve vakcinacije, konsultaciju o rastu, razvoju i prehrani pa do predskolskog i skolskog uzrasta.81% porodica ima neki oblik problema sa detetom- to sam napisala.Znaci u jednoj porodici dete ima siromasnje roditelje i ADD; u drugoj porodici moze biti u pitanju stalna bolest jednog roditelja koja donosi odredjen stres u faktoru vaspitavanja, U trecoj porodici moze biti prisutnost nasilja i u nekoj drugoj porodici moze biti neka od kombinacija.Bogata porodica ali dete ima disleksiju a mozda diskalkuliju.Najteze prolaze porodice sa nekim oblikom disfunkcionalnosti gde se svi prave je to normalno.Npr;
Porodica u kojoj je sin( unuk) nasilnik ( zbog odredjenog poremecaja licnosti) i kojem baka i majka moraju da peru noge i snjuraju mu pertle i ako to ne urade na vreme bivaju tucene.U skoli je ustanovljen problem.Ali je porodica na celu sa ocem odlucila da to nije problem nego je to normalno "i da je sve to zenska sudbina".Posle razgovora sa skolskim psihologom, decak je odlucio da trazi pomoc prvo kod lekara.Medjutim kako je njemu 17 godina otac je odlucio da je skolski psiholog budala i da nece njemu niko pisati pravila pa ni skola.Po novom zakonu o pacijentima, taj decak moze sam nastaviti svoje lecenje.

Znaci novim zakonom su zasticene najosetljivije grupe pubertetlija.

Sto se roditeljstva tice-potkupljivanje dece stvarima, izletima, ispunjavnjima zelja nije dobro roditeljstvo.to je neodgovorno, nesavesno i zadovoljava samo jedan primarni cilj: da dete lepo misli o svojim roditeljima, egocentrizam i lenjost mnogih majki i oceva.Zapostavljena deca su upravo takva deca.Ona uce od takvih roditelja samo jedno-imati i meni, moje.
Zapustena deca su emocionalno nedorasla.Oni su dobili cokoladu ili izlet ili zoo vrt ali posle u kuci nisu imali ni sa jednim roditeljem svoja iskustva i dozivljaje da podele.A kako je tek onoj deci koja su potkupjena da bi precutala ili krila nasilje jednog od roditelja....

A cela tema nije bila o roditeljstvu nego donosenju tog novog zakona.

Poslednja izmena:
И, управо машиш тему јер су случајеви које си навела, у надлежности Центара за социјални рад и тај Центар постоји једно 70 година.
И даје невиђено добре резултате да у том смислу је уведена и инкулзија у школе, а код нас у Србији немамо Магребљане и Мексиканце, знамо тачно на кога се мисли.
Што се тиче дислексије и акалкулије, та деца иду регуларно у школе, додуше не толико дуго колико постоји ЦСР, али довољно дуго да је данас највећи проблем на пријемном у средње школе српски .)))) Не знају после 8 година да се потпишу, а ићи ће код лекара само, м,да.

Кад већ буташ по белим свескама УН, хајде мало о смртности и просечном животу, лекарским грешкама или било шта томе слично из Беле свеске УН, имао сам и ја, скорије, од пре год-две, ал су деца раскупусала.
Хајде, број дисфункционалних породица, смртност мајки на порођају и смртност на лек. интервенцијама, број тешко оболеле деце....Србија и Гватемала и Европа.

Ако нечије дете иде у државну, регуларну школу са психопатом из Мале Иванче, то није пропуст родитеља, већ државе.

Poslednja izmena:

Back