Deca sama odlucuju o svom zdravlju

• Začetnik teme Začetnik teme duusa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako bre dete ne moze samo da dodje na pregled kod lekara? To nije bilo tako kad sam ja bila klinka :lol: izgleda se stalno menja..
Ja isla sama i kod lekara i kod zubara jos u osnovnoj skoli..

Ili nisam razumela dobro sta si rekla :)

И ја сам ишла сама, још од 6-7. разреда...

Добро си разумела. Ово ново правило важи већ неколико година код нас у школском диспанзеру.

Dete koje napuni 15 godina ima pravo na poverljivost podataka u medicinskoj dokumentaciji, a slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, čak i ako se dete protivi, nadležni zdravstveni radnik dužan je da ih saopšti zakonskom zastupniku deteta.

Када сам први пут чула за овај закон и ја сам реаговала негодовањем.
Међутим, то не значи да родитељ не сме да зна шта је са његовим дететом. Претпостављам да је ово право на поверљивост унесено због појединачних случајева када дете има потребу да сачува део своје приватности пред родитељима јер би било много горе ако би родитељи били упознати...
Објаснила ми је то пријатељица која је психолог: каже да је боље да дете зна да може да се обрати лекару ако је рецимо почело да узима дрогу, а да се плаши родитељске реакције и да зато не сме никоме да се обрати. Боље да може бар некоме да каже, некоме ко може да му помогне, него да ћути плашећи се батина, казни и ко зна каквих родитељских рекација. Јер, морамо то прихватити, нису сви родитељи рационални, пуни разумевања, благости, толеранције, стрпљивости, не поштују сви педагошка правила васпитавања и немају разумевања за све... Неки родитељи реагују тешким батинама, пребијањима, злостављањем, терањем од куће, ускраћивањем љубави и бриге...
Па ако дете већ зна унапред да не би имало подршку и помоћ од родитеља, онда боље да се обрати лекару него да само пролази кроз проблеме...

Пример: мама моје цимерке је била медицинска сестра. Моја цимерка је имала већ 20 година и забављала се 4 године са једним дечком, па је, када су ступили у интимне односе, отишла код гинеколога на преглед и да јој препише неку контрацепцију. Мама је случајно, када је носила књижицу на оверу, у књижици видела број здравственог картона гинеколошког саветовалишта и направила је страшну сцену, викала, псовала, претила... Викала јој је:''Како те није срамота да идеш код гинеколога?! Ти си ишла тамо само мене да срамотиш!!!''

Е, па кад је један медицински радник тако реаговао, шта тек можемо очекивати од масе других родитеља...

Gledam sad sta pise u tom clanku gore i evo deo koji se odnosi na decu:

Predviđeno je da dete od 15 godina koje je sposobno za rasuđivanje može samostalno dati pristanak na predloženu medicinsku meru, a ako odbije tu meru, nadležni zdravstveni radnik dužan je da pristanak zatraži od zakonskog zastupnika deteta.

Dete koje napuni 15 godina ima pravo na poverljivost podataka u medicinskoj dokumentaciji, a slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, čak i ako se dete protivi, nadležni zdravstveni radnik dužan je da ih saopšti zakonskom zastupniku deteta.

Pretpostavljam da bi droga tu spadala (ozbiljna opasnost po zdravlje) tako da bi roditelji svakako bili obavesteni o tome...

Ali zato ovakav zakon omogucava na primer prepisivanje deci lekova kao sto su prozak i slicni, gde (navodno) nije ozbiljno ugrozeno zdravlje deteta pa roditelj i ne mora da zna za to :eek:

Daju ga deci i mladim osobama koje imaju ADD ili neku slicnu dijagnozu, verovatno i za druga psihicka oboljenja, depresije i sl. Ima gomila tih slicnih lekova. Ogromna vecina ove dece sto su poconioci masovnih ubistava po skolama i fakultetima su bila na nekim od ovih lekova.

Некад су сви у УС били на Прозаку, антидеспресив осмех око ушију. Вероварнтно сад имају још 50000 популарних пилулица.

Хелен, та психолошкиња благе везе нема, боље је за њу и све запослене у ДЗ да имају број пацијенаа, повериће се неко дете које се дрогира лекарки школског диспанзера? Мислиш да су деца баш толико глупа? :))) Државном органу, боље одмах да запуца у полицијску станицу, имају они психолога . :))) На шта ће да се пожали, деца се не жале што дувају, нити су се жалила икад, ако имају мучнине или кад схвате да су будале, стану, остали не и тако је док ће бити опијата. Изгледа им је циљ да фамнацеутска мафија што пре почне да зарађује на малолетницима, данашњим 5.огодишњаци, постаће имнуни на све могуће антибиотике колико их кљукају, ваља ту још придодати. Ако се дете слаже или оде да фолира да добије оправдање кад некад побегне са часа, добиће је од чика и тета у белом приде и бомбоницу, тако чике и тете зарађују своју плату.. За случај гинеколога, па управо, порука да је лакше наћи заједнички језик са лекаром, него са родитељом.

Poslednja izmena:
Код нас је до скоро дете могло да дође на преглед само са родитељем, никако само! Писало је ''деца до 18 година долазе на преглед искључиво у пратњи родитеља'', а од скоро пише ''деца до 16 година''...

Сви смо ишли у гимн. повремено код лекарке у припадајући ДЗ да фолирамо како нам се врти у глави, боли стомак и шта све не, да не бисмо сутра ишли на наставу. Мало да се растеретимо. И стварно су нас прегледали, некад је палило, ако није било чопоративно. Родитељи нису морали да буду обавештени. Није то проблем, проблем су системске ствари у распаднутом здравству.

Omladinac od 15 godina,koliko god izgledao i ponašao se zrelo,nema tu sposobnost da proceni šta je za njega dobro ili ne i tačka.
Svojevremeno mi je jedan načelnik dečijeg odeljenja,na pitanje kako se deca nose sa idejom smrtne opasnosti,rekao da nemaju
sposobnost da shvate smrt kao stanje,do neke svoje 18-19 godine.I sad će neko dete samo da odlučuje šta je za njega dobro?
Ne mogu to da prihvatim i gotovo,u meni ta ideja stvara strašnu odbojnost i strah.

Овде пишу родитељи који брину о својој деци.
Мислите, сви су такви?
Naravno da nisu svi takvi, na zalost. Ali to onda automatski znaci da ce njihova deca od 15 godina znati sta je za njih dobro ? I sva ostala ?
Govorimo o velikoj vecini roditelja koji brinu o svojo deci i zele da znaju sta im se sa detetom desava i sta ce neki doktor da im prepise od lekova ili terapija. Jer i doktori su samo ljudi, i medju njima ima i dobrih i losih ljudi, i onih savesnih i onih sto otaljavaju posao i onih sto zarad licne dobrobiti su u stanju da zaborave na dobrobit ostalih pa i dece koja ce da odlaze kod njih bez roditelja.
Imala sam prilike da vidjam kad predstavnik farmaceutske kompanije dolazi kod lekara opste prakse i posle toga maltene svaki pacijent dobije ceduljicu sa nazivom leka koju treba da odnese u apoteku i lek naravno kupi jer je jaaaako dobar a doktor se dole na cedulji potpise, valjda da se zna koliko je pacijenata uputio po taj lek i koliki ce procenat da dobije od prodatih lekova.
A deca su ipak manje obavestena i naivnija od odraslih i tesko ce da se odupru takvim manipulacijama

Naravno da nisu svi takvi, na zalost. Ali to onda automatski znaci da ce njihova deca od 15 godina znati sta je za njih dobro ? I sva ostala ?

А као да просечан родитељ, који нема медицинско образовање, ЗНА шта је добро за његово дете када је избор лекова и лечења у питању, који је лек добар а који није???

А као да просечан родитељ, који нема медицинско образовање, ЗНА шта је добро за његово дете када је избор лекова и лечења у питању, који је лек добар а који није???

ја мислим да деца таквих родитеља знају још мање
уопште, просечна деца знају мање од просечних родитеља

ја мислим да деца таквих родитеља знају још мање
уопште, просечна деца знају мање од просечних родитеља

Па, мислим, ако толико не верујемо лекарима, онда који ђаво и идемо код њих?

(Не питам ово тебе лично, него онако, уопште.)

Добро питање.
Заиста је све ствар поверења.
Не можемо у животу у свему тражити опасност. Бити опрезан да али чињеница је да не можемо децу да сачувамо баш од свега и сваке непријатности. А и не треба.
Свуда има свакаквих људи, у свим професијама.

Скот од човека школован за лекара ће и маторог човека убедити да је за његово добро да експериментише на њему.

Уосталом, не видим да негде пише да родитељ тј. законски заступник не може да забрани да дете буде део неког експеримента ако је само пристало на то, а има 15 година. Па у нашем закону, дете од 15 год. је још увек млађи малолетник и родитељ има пуну одговорност и контролу над њим и законски и ванзаконски.

Уосталом, Женсвском конвенцијом је забрањено експериментисање над људима. Могу сам да се раде клиничке студије испитивања терапија, а то значи да је лек већ прошао разне видове испитивања. И сваки човек који пристане да учествује у њој, има право да иступи кад год пожели.

Није то баш тако страшно како се инерпретира.

Poslednja izmena:
Добро питање.
Заиста је све ствар поверења.
Не можемо у животу у свему тражити опасност. Бити опрезан да али чињеница је да не можемо децу да сачувамо баш од свега и сваке непријатности. А и не треба.
Свуда има свакаквих људи, у свим професијама.

Скот од човека школован за лекара ће и маторог човека убедити да је за његово добро да експериментише на њему.

Уосталом, не видим да негде пише да родитељ тј. законски заступник не може да забрани да дете буде део неког експеримента ако је само пристало на то, а има 15 година. Па у нашем закону, дете од 15 год. је још увек млађи малолетник и родитељ има пуну одговорност и контролу над њим и законски и ванзаконски.

Уосталом, Женсвском конвенцијом је забрањено експериментисање над људима. Могу сам да се раде клиничке студије испитивања терапија, а то значи да је лек већ прошао разне видове испитивања. И сваки човек који пристане да учествује у њој, има право да иступи кад год пожели.

Није то баш тако страшно како се инерпретира.

Ovo prvo sad vise nije tacno, posto roditelji nece imati uvid u zdravstveno stanje svog deteta. Ne zaboravmo pri tome da je dete u tim godinama u pubertetu i sve samo ne naklonjeno misljenju roditelja. Meni ovo nikako nije zanemarljivo da se drzava na ovaj nacin uplice u zivote svih porodica (ne samo onih ipak malobrojnih gde postoje problemi).

Zenevska konvenvija je fina stvar, steta sto se ne postuje. Eksperimentisanje na ljudima se uveliko radi, mada cesto ljudi o tome nemaju pojma. Ko garantuje da nece biti eksperimenata nad decom ako roditelji ne znaju sta se desava? Po cemu su to drzava i lekari vise zainteresovani za dobrobit deteta od roditelja?

Bas me iznenadjuju tvoji postovi na ovoj temi.

Poslednja izmena:
Ovo prvo sad vise nije tacno, posto roditelji nece imati uvid u zdravstveno stanje svog deteta. Ne zaboravmo pri tome da je dete u tim godinama u pubertetu i sve samo ne naklonjeno misljenju roditelja. Meni ovo nikako nije zanemarljivo da se drzava na ovaj nacin uplice u zivote svih porodica (ne samo onih ipak malobrojnih gde postoje problemi).

Zenevska konvenvija je fina stvar, steta sto se ne postuje. Eksperimentisanje na ljudima se uveliko radi, mada cesto ljudi o tome nemaju pojma. Ko garantuje da nece biti eksperimenata nad decom ako roditelji ne znaju sta se desava? Po cemu su to drzava i lekari vise zainteresovani za dobrobit deteta od roditelja?
.
Slazem se, jer ako roditelj nece imati uvid u ono sto doktor savetuje njegovom detetu kako da reaguje ? A saznace verovatno kad se dese komplikacije, kad mozda bude i kasno.
Ja se secam pre puno, puno godina muz dobio lek protiv visokog pritiska ( mislim da je bio Metildopa, mada nisam sigurna posle toliko godina ). I nesto mu nije dobro bilo duze vreme i on se seti da procita onaj papir sa uputstvom kad tamo pisalo da je lek jos u fazi ispitivanja. Odmah ga je bacio - doktor to nije smatrao za potrebno da mu napomene a zar nije imao pravo da zna da je pokusni kunic? Pa ko hoce nek prihvati a ko nece da zna da odbije . E sad ima i odraslih koje ce " Скот од човека школован за лекара ће и маторог човека убедити да је за његово добро да експериментише на њему." kako rece Sofija ( ili mu cak i nece reci ) ali to su odrasli, punoletni ljudi pa ako ne umeju da se zastite i provere sta im se savetuje ko im kriv ali ovo su maloletna deca. A zakonodavac smatra da iako je dete od 15 godina mladji maloletnik i roditelj ima punu odgovornost i kontrolu nad njim moze se dati " na milost i nemilost" strucnom licu ocekujuci da je doktoru samo zato sto je strucak vise stalo do deteta nego roditelju .
Neko rece zasto idemo kod doktora ako im ne verujemo. Ja im verujem, moje iskustvo je da je 99% sasvim ok ali ipak ostaje jedan broj koji nisu i roditelj ima pravo da zna kod kog lekara mu ide dete i sta mu lekar savetuje. Dok dete ne postane punoletno
Sad nesto razmisljam, kad sam rekla 99% je ok, mislila sam da nisu namerno zli ali ima ih jako, jako puno koji misle da, samo zato sto su strucni a mi laici , ne traba da nam predoce sve bitne cinjenice o lecenju - pa sad ako znas i postavis pitanje velika vecina odgovori, to je moje iskustvo, ali ako ne znas sta da pitas sami ti nece reci. Istina da ponekad i ono lose sto cujem ne znaci da necu poslusati savet doktora, nekad i nema izbora, ali ja volim da je odluka MOJA a ne da se osecam kao pas kod veterinara o kom drugi donosi odluke " za njegovo dobro" .
A pogotovo hocu da znam sta se radi sa mojim detetom

Bas me iznenadjuju tvoji postovi na ovoj temi.

Уз сво упињање, не могу да схватим како сте дошли до закључка да ће родитељ бити искључен?

''Dete koje napuni 15 godina ima pravo na poverljivost podataka u medicinskoj dokumentaciji, a slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, čak i ako se dete protivi, nadležni zdravstveni radnik dužan je da ih saopšti zakonskom zastupniku deteta.''

Остајем при ставу да не тумачите добро предлог закона.
Деца одавно иду сама доктору. Ја сам од основне ишла сама по оправдање за школу, на преглед и сл.

Poslednja izmena:
Уз сво упињање, не могу да схватим како сте дошли до закључка да ће родитељ бити искључен?

''Dete koje napuni 15 godina ima pravo na poverljivost podataka u medicinskoj dokumentaciji, a slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, čak i ako se dete protivi, nadležni zdravstveni radnik dužan je da ih saopšti zakonskom zastupniku deteta.''

Остајем при ставу да не тумачите добро предлог закона.
Деца одавно иду сама доктору. Ја сам од основне ишла сама по оправдање за школу, на преглед и сл.

OK, molim te objasni na sta se odnosi ta privatnost a da roditelj nije iskljucen? Na nekom primeru.

Ја сам од основне ишла сама по оправдање за школу, .

e eво то оправдање, нпр
ти си оправдање узимала јер ти је заиста требало
а шта ћемо са децом која оду код др и кажу дајте ми оправдање имам пролив и немојте рећи мојим родитељима
а узима оправдање јер тај дан има контролни
а др му да линекс чак и ако га пије нема контраиндикација а пролив није драстична болест да би се обавештавали родитељи против дететове воље

е због ових примера, који ће, слутим бити све више, нисам за то да дете одлучи дал рећи родитељу или не

OK, molim te objasni na sta se odnosi ta privatnost a da roditelj nije iskljucen? Na nekom primeru.

VanZandt, знаш ли ти колико је примитивних родитеља који неће дете да одведу доктору јер је нпр. депресивно?
Или одлазак гинекологу...
Или дете из другог поста чији је отац одбио лечење рака јер ће он то детоксикацијом да среди очас посла....

Немају сва деца сјајне родитеље којима могу да се пожале, да им испричају своју муку.
Веруј ми, чега сам се све нагледала у пракси и чега ћу тек, овај закон има и своју добру страну.

А оно дете које има с родитељима макар пристојан однос, сигурно се прво њима пожали па заједно оду доктору.

e eво то оправдање, нпр
ти си оправдање узимала јер ти је заиста требало
а шта ћемо са децом која оду код др и кажу дајте ми оправдање имам пролив и немојте рећи мојим родитељима
а узима оправдање јер тај дан има контролни
а др му да линекс чак и ако га пије нема контраиндикација а пролив није драстична болест да би се обавештавали родитељи против дететове воље

е због ових примера, који ће, слутим бити све више, нисам за то да дете одлучи дал рећи родитељу или не
Вед, тога је увек било.
И знали су да оправдање неће добити.

Ја стварно не знам како ви замишљате лекаре?
Па и они имају децу!

Toliko kontradiktornosti kod nas,jer sa jedne strane dete do 18god mora lekaru u pratnji jednog od roditelja,bar je tako u mojoj ambulanti,a kao dete samo odlucuje!?Sta uopste znaci punoletstvo,ako ono donosi pre njega neke odluke?Ko je odgovoran za pogresan izbor deteta?Ko ce odgovarati ako balavce u trenutku se odluci za nesto sto mu se tog trenutka cini lakse i bezbolnije?Urusava se porodica takvim stvarima.

Back