Деца са високом емоционалном интелигенцијом имају родитеље који раде рано ових 7 ствари

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.476
Емоционално интелигентна деца су у стању да препознају, разумеју и управљају сопственим емоцијама, као и емоцијама других.

Они могу ефикасно да изразе своја осећања, изграде снажне односе и управљају друштвеним ситуацијама са емпатијом и разумевањем.

Ова способност да буду "паметни у вези са емоцијама" кључна је за њихово благостање и успех.

1748213752042.png

Ево шта су радили родитељи емотивно интелигентне деце:

1. Схватили су моћ ћутања

Дали су свом детету простор да процесуира осећања и верује свом унутрашњем гласу. Када је дете било узнемирено, мирно су седели поред њих, пружајући утеху без речи. Прихватање тишине може помоћи деци да се боље сналазе и размишљају о својим емоцијама.

Poslednja izmena:
2. Рано и често називају емоције (углавном своје)

Вербално деле осећања — попут „Фрустриран сам“ или „Срећан сам“ — учили су своју децу емоционалној свести и давали им речи да се изразе. Ово је помогло њиховој деци да виде емоције као нормалне и да их отворено деле уместо да их потискују.

3. Извинили су се свом детету

Показали су свом детету да су грешке део живота и да је преузимање одговорности снага. Извињење је изградило поверење и показало поштовање, чинећи да се њихово дете осећа цењеним. Такође је моделирао емпатију и научио их како да поправе односе.

4. Нису форсирали 'молим', 'хвала' или 'извини'

Ово би могло звучати неконвенционално, али они су знали да љубазност и поштовање не могу бити присиљени. Уместо тога, они су моделирали ова понашања, верујући свом детету да учи на примеру. Ако је њихово дете заборавило да вам се захвали, родитељ је то рекао уместо њега, уверен да ће се лекција задржати током времена.

За ово је потребно много храбрости! Али као тренер родитељства, никада нисам рекао свом 6-годишњаку да каже молим или хвала. Сада то стално говори сам — јер ме чује како то говорим.

5. Нису игнорисали мале бриге

Озбиљно су схватили бриге свог детета, било да је у питању изгубљена играчка или невоља са пријатељем. Потврђујући своја осећања, показали су свом детету да су емоције важне. То је подстакло самопоштовање, емоционалну сигурност и поштовање њихових искустава.

6. Нису увек нудили решења

Најбољи начин за подучавање доношења одлука је подстицање деце да доносе сопствене одлуке. Уместо да решавају проблеме, питали су: "Шта мислиш да треба да радимо?" Ово је помогло да се повећа критичко размишљање, самопоуздање и независност.

7. Прихватии су досађивање

Пустили су детету да се досађује, што им је помогло да се осећају пријатно када мирују. Ово је изградило креативност, саморегулацију и вештине решавања проблема. Њихово дете је научило да ужива у сопственом друштву и проналази радост у једноставним тренуцима, као што је гледање кроз прозор аутомобила уместо да му треба екран.

Back