Deca 1-3 godine (toddlers)

Imas lepe muzike I na vhr, npr... Ja pustim s kompa s nasih plej lista ili gramofone ukljucimo
Ne podnosim ciki, miki, viki I neki pastirski rok sto pustaju isto....
Jbg razliciti smo, ja samo kazem sta se kod nas ne slusa, nece mu faliti nista I ja sam odrasla bez te muzike, moji roditelji to nisu slusali I pustali I normalna sam...
Crtane sam gledala vikendom kod babe I dede I tog se slabo secam, ali pamtim da smo se igrali svega I unutra I napolju....
Danas je to drugacije, vidim sama I po nama, kompovi, telefoni, tv, ne mozes sakriti dete od toga, al I mi je zao kad vidim da npr nema devojcica napolju da igraju izmedju dve vatre, lastis, zmurke.... I decaci isti, terasa, tj obe terase nam.gledaju u dva igralista, pazi ta deca se ne. Igraju, ili divljaju po klupama, ljuljaskam, za.ng su divljali.s.petardama al nema tu da neko.donese loptu I da trce za njom, ma jok.... Tacno se brinem I za V. S kakvom ce to ekipom da odraste....
Zato mislim da je za decu sport majka, I za disciplinu I navike I komplet drugi pogled na svet I smisao zivota....da ne bleje ko ovce po kvartu I da im skratis slobodno vreme :-D

Mene takodje to zabrinjava,sadasnja deca ne umeju uopste da se igraju,cak ni ova mladja.Nas dve smo pocele pre podne da idemo peske u radnju,jeste da nam treba sat i po da stignemo i da se vratimo,ali bas uzivamo,posle podne obicno izadjemo iza zgrade sa loptom,ali skoro smo uvek same.Jedva cekam da se vreme prolepsa da mozemo da odemo do nekog od igralista,za svaki nam treba minimum pola sata,i dok stignemo vec pocinje da se smrkava.I ja razmisljam o sportu,plivanje,karate,cak i o plesu,videcemo za sad je jos uvek mala za nesto ozbiljnije.Uvek ostaje lopta kao opcija.
Nama iako je televizor upaljen,kod dede,ne obraca previse paznje,jedino ako cuje neku pesmu,tad zaigra i to sve u taktu,a kod nas u sobi,tv se pali uvece pogleda nekad bebi tv ili u poslednje vreme mini ultru,ali i to samo na kratko.Vise voli da razgleda slikovnice i knjige,i kao ona onda cita.Imamo jednu knjigu koju prosto obozava Beli zeka decu ceka,Olga Stankovic,nisam joj jos ni jednu pricu celu procitala,voli da gleda slike u njoj,jeste da knjiga nije u boji, i vec je sva kupus,ali ona je obozava,a i moja to knjiga nekad bila.Sama je cak i odabrala Zeku.

ti pilici su katastrofa...slucajno sam naletela na to bila i Irina se zalepila i neko vreme su bili hit...odlepitis totalni....al srecom, proslo je, dosadilo joj i palo je u zaborav....sad ih mudro zaobilazim,mada uglavnom vise ne pustamo nista na jutjubu njoj.....
i mama voli bebu je bio hit...ali malo sveziji...pilici su bili sa godinu i po, dve, ne secam se vise...a mama voli bebu je valjda letos......
i onaj nuki nuki gumeni meda neki.....
i trudim se da je navucem na nesto lepse kad vec gleda al jok....sve debilizme neke je htela
sad eto pepa...na srpskom fala bogu
pre je gledala mikija i pokoya na engleskom..ja turala nodija,jok
na kraju pepu videla kod komsinice i to je bilo to
nazalost od jesenas najvise bulji u to jer prvo nisam mogla zbog stomaka i jakne pa posle se porodila, ona bila bolesna,pa ja,pa ona,pa ja i evo sad malo vracamo stare aktivnosti
obozava slagalice..slaze ih od drugog rodjusa i izvezbala se i bas ima oko za to...kupimo neku novu i damo joj i opusteno je sama slozi...a tipa pise 5+
jedva cekam leto da budrmo napolju ceo dan

slazem se bokice da je sport mnooogo bitan i planiram da jakov trenira nesto, sta god ga bude zanimalo

i stvarno je tuga gledati danasnju decu, ja gledam i onaj sneg kada je pao pa ja ne znam da li se neko u nasem kraju setio da napravi sneska, jok
na igralistu divljaju, pisala sam, svaki treci dan kidaju ljuljaske, sada su dosli u park za bebce, klinci, sta znam treci razred, bas klinci bre, ja ponela jakovu loptu i igramo se uvek, on uci da sutira ili je pustamo niz klackalicu pa je ceka na kraju klackalice i stavila loptu sa strane dok se on ljuljao i dolaze oni, vidim igrali bi se, ja im dam lotpu, znaci jedino sto su znali je da je divljacki, ali bez prererivanja divljacki sutiraju u blato, nema ono fudbala na male golice, pa postavis dva ranca da tu budu gol ili nesto slicno, to vidim samo kada ih izvedu na fizicko pa ih nadgledaju nastavnici

ako ne divljaju onda sede na klupici jedan pored drugih i svaki ali svaki gleda u svoj tablet ili smartfon

ja se stalno trudim da ga posebno napolju animiram da se igramo loptom, da uzme stap pa da trazimo bube,da pipka lisce i zemlju, pisala sam da nosi automoblicice pa da vozi po raznim povrsinama, sada planiram i kredu da kupim da crtamo, ali bre kada pomislim u kakvom okruzenju ce da odraste mene strah uhvati...

i niko ne moze da mi kaze da to nema veze sa modernim tehnologijama, pa mi smo crtani gledali uvece pred spavanje, nije nam bio dostupan 24h, secam se pre dnevnika 5 min i to je to, i tamo oko podneva je isao isto, 5 min i cao
od kutija za cipele smo pravili igracke i automobile, krali voce po dvoristima, od blata pravili kolace, da ne nabrajam, a sada je vecini rodtelja, bar kod nas u parkicu, bitno da se deca ne isprljaju, ja stavila jakova pored neke devojcice da se ljulja, na onim kao lezaljkama ljuljama i kaze mi njen tata "pazite, isprljace ga, vidite gde joj je noga, pogledajte kako se i sama isprljala" : I
pa jbt nek se isprlja, nek se pocepa, nek bude blatnjav i musav, sta ce mu faliti

znam da zvucim ko one babe "eee deco u nase vreme to nije bilo tako " al jbg, istina je

ovaj moj dugo, do skoro prvog rodjusa nije gledao nishta , samo jedan kolazh madjarskih dechjih pesmica na YT i chika Rudolfa na 24 kichen :lol: ... e onda je jedan dan mm bio sa njim :roll: ... ujtru uvek trazhi crtani, to se uglavnom svodi na "jaja" ... tojest na videa u kojima odpakivaju ona kinder surprise i sl. jaja ... jbt to bi mogao 2 sata da gleda ... nemam pojma shta mu je toliko interesantno u tome, jednom sam mu kupila to kinder jaje, uzhivo odpakivanje mu nije bilo interesantno ich :dontunderstand: ... pepu mu je tata pustio, na madjarskom je meni uzhasno sinhronizovano, ne znam nekako mi je brrr ... najvishe gleda josh avanture Vini pu-a i Mashu ... i naravno razne bagere i teshku mashineriju :zcepanje:

Kod nas su hit Djubretar i Parna lokomotiva. To pustis i on uziva. Usput sam i ja naucila tipove djubretara: front-, back i side loader, automatic i manual. Sedi i gleda kako razni kamioni-djubretari odnose sve i svasta. Drugo sto voli je da leda parne lokomotive. Jos kada zazvizdi, suuupeeer.
Od crtaca voli hoopla kidz, ali ne sve (jbg bira covek) i Pocoya.

I medo voli puzle.
Sam ih slaze.

Meni je to jedna od prednosti malog mesta.
zato sam i pristala da se vratim.
Zbog odrastanja dece.
Ovde su deca po ceo dan na igralistu.
imamo i veliko dvoriste. nekako mi deluje bezbriznije.
Mada tehnologije ne mozes izbeci.
ja sam zadovoljna jer ne gleda tv ali sam svesna da ce i to doci jednog dana.
Prednost su i babe i dede, oni po ceo dan mogu s njim biti napolju, igrati se, trckarati.

Mi smo resili samo da tv nece imati u svojoj sobi, bar do 15e godine a mozda ni tad.
Mobilni isto.
Meni se ne svidja ni ono popularno dovozenje i odvozenje dece u skolu.
Kao mali retardi. sta ne umeju prosetati? Druziti se?
Pa to mi je uvek bilo najzanimljivije

kakve puzzle slažete?aj uslikajte mi nešto. to bih rado nabavila.
ja ne razumem taj oštri stav prema tehnologiji, pa nije to uvek i nužno zlo. imate jako puno lepih i edukativnih stvari i na tv i na internetu. meni nikad nisu bili jasni oni, mi nemamo tv, komp, telefon...mislim. sve to služi da olakša život čoveku da lakše i brže stigne do nekih informacija.
ALI treba imati meru i treba znati odabrati sadržaje koji su kvalitetni i koji ti služe nečemu. Meni je uvek bila najdraža poslovica, ne quid nimis, iliti ništa previše - ne treba preterivati. Zamislite samo da u današnjem svetu odgojiš dete koje neće videti komp ili mobilni do svoje 15 god (čičak ne mislim na tebe :)
pa taj će tek biti mali debil. po meni treba ići sa vremenom, svakako. pazite, ovo vam govori zadrta folklorašica, poštovaoc starih vremena i narodnih običaja, koja bi se najradije šećkala u nošnji i živela na salašu ahahahahhaha

a što se igranja tiče...nekad su deca imala mogućnost da vreme provode napolju sa različitim uzrastima klinaca. i mogla su jedna od drugih da nauče KAKO se igra. pošto je sad sve manje i mesta i vremena da se igraju u grupama napolju, naučiti ih tome ostaje posao roditelja ili baka.
često čujem moje dete ne zna da se igra. a da li si mu nešto pokazala? dala neku ideju koju onda ono može dalje da razvija? to je pravo pitanje. pa neće dete samo od seba da izmisli kako se igra. u početku roditelj treba da proširi vidike deteu što se igranja tiče, da bi kanije imalo maštu, da te igre razvije na svoj način....

hvala na pažnji, moj pro.ser se zavrišo. ahahahahh baš sam danas raspoložena za filozofiranje.
izvinte dame. kako ste mi danas?

Zsuki, slazem se sa tobom.
Ne razumem toliko bezanje od svega, sto bi rekli ko djavo od krsta.
Dunja i gleda televizor Miniultra i Minimax,ali za ceo dan ako sastavi sat vremena... ne drzi joj paznju mnogo, i na youtube pogleda i kinder jaja i pilice a i Branka Kockicu, slazemo kocke, knjige, mesimo testo, imamo ogromno dvoriste i sve je zastupljeno....

Pade mi tako na pamet neka moja sestra... za grad se obuce kao smerno a drugarici kroz prozor baca minice i sl... jer roditelji su uvek ne moze ovako onako iskvarice se dete....

- - - - - - - - - -

Da, a Pino slagalice i sve njihovo obozavamo...

evo npr ovu imamo...
27827__Mickey_Farm_Adventure_(WEB)__87726_zoom.jpg

ta i jos jedna u pakovanju...po 60 komada imaju...svaki komad je odprilike 2.5 x 2.5 cm
uzele ona i ja da slazemo zajedno...jednu ona drugu ja...i ja blenem u ono i trazim delove a ona uporedo slaze i moju i svoju :lol:
blago meni...pise 5+
:rumenko:
kad je bila mladja, uzimali smo neke sa manje detalja
npr kao ove...na tu foru(samo prave a ne za telefone)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.FruitJigsawPuzzlesForKids&hl=sr

- - - - - - - - - -

e da i pino slagalice voli

i ona slova...to kad vidi odlepi
to moramo da joj kupimo

Zuki, ne bih se slozila da im treba SVOJ mobilni i tv pre 15e godine.
Cemu?
Normalno da ce uzimati moj i muzev. Medo i sad uzme pa mi trazi da mu pustim pesmicu
ali sta bi on sam sa svojim radio?

- - - - - - - - - -

PS. Ja sam velika pristalica svih modernih tehnologija. ;)

I mi imamo PINO i slagalice i kocke i lavirint i slova i brojeve...i vozic.
Ako mu kupim igracku ja kupim ili pino ili wow.
I gledamo crtace i citamo knjige i pevamo pesmice i igramo karte i slazemo pino i igramo angry birds na maminom telefonu i uzivamo....

suki, mislim da ovde niko nema ostar stav prema samoj tehnologiji, ima prema turbo folku : )))
bez sale, napisala sam to u prvom postu na ovu temu da ako se napravi dobar izbor i prava mera da je ok, ali da uvek dajem prednost kada sam u mogunosti drugim vidvima zaave, i imam protiv zloupotrebe tehnologije kod klinaca - imam brate, mozda stvarno imate srecu da niste vidjale decu od koje je tehnologija napravila male debile koji zive u imaginarnim svetovima, koji nemaju drugare bukvalno,koji ne znaju da se izraze, koji iz igrica i crtanih ne izlaze itd
u tom smislu imam protiv zloupotrebe tehnoligije i u tom smislu sam napisala sve navedeno i valjda me je neko razumeo : S

suki, mislim da ovde niko nema ostar stav prema samoj tehnologiji, ima prema turbo folku : )))
bez sale, napisala sam to u prvom postu na ovu temu da ako se napravi dobar izbor i prava mera da je ok, ali da uvek dajem prednost kada sam u mogunosti drugim vidvima zaave, i imam protiv zloupotrebe tehnologije kod klinaca - imam brate, mozda stvarno imate srecu da niste vidjale decu od koje je tehnologija napravila male debile koji zive u imaginarnim svetovima, koji nemaju drugare bukvalno,koji ne znaju da se izraze, koji iz igrica i crtanih ne izlaze itd
u tom smislu imam protiv zloupotrebe tehnoligije i u tom smislu sam napisala sve navedeno i valjda me je neko razumeo : S

Ja znam par ODRASLIH koji kada se dogovaramo gde cemo i kada cemo se videti, ugovaraju izlaske u zavisnosti kada im je serija :sad2: Mislim se ako ti je f-ing serija vaznija od mene, bolje da ni ne idemo na kafu :cepanje:

ja mislila da su te slagalice jos teske za njih :)
ajd da nabavim nešto jednostavno da vidimo...

Tara, da slažem se. i ja sam protivnik zloupotrebe, kao što kažeš :)
da se razumemo, nisam mislila na vaše reakcije, nego na reakcije uopšte, jer sve više srećem sa tim isključivim shvatanjima i to me baš živcira :)

a za mobilni pre 15.... :) videćemo čič kako ćeš ga ubediti da mu ne treba, kad vidi da svi u školi furaju neke fensi telefone ahahhaha
meni ok da ima. naročito u gradu kao što je ns, gde svaki dan čujem izlemali dete tu, napali tamo...treba da ima za hitne slučajeve, da se javi ako je frka, da se dogovorimo oko nečeg važnog. ali mislim da bi učitelji trebalo da im uzimaju tel za vreme časova, nego kad krenu kući, izvolte tel. i bez interneta i igrica na tel ahahhahahha.
ja ću se truditi da odložim to imanje telefona, ali shvatam da je to neminovno.
Svoj tv, neće imati :) imaćemo jedan zajednički, pa da vežbamo kompromise šta se gleda :)

- - - - - - - - - -

a ne ija, pravi zavisnik i korisnik moderne tehnologije ca de poskida sa neta sve sezone omiljnene mu serije i dok ih ne odgleda nece da se javlja ni na telefon :lol:

ahahhahahah pa to sam ja, kad izađe novi serijal Game of thrones-a
stidim se.

i ja kada izadje greys anatomy :rumunko:

a za tel suki se slazem skroz,bas pre neki dan kazm mm-u kako ne znam kako cu se suzdrzavati da ga ne zovem na svakih 5 min posto sam paranoja i triper i bas se bojim perioda njegovog odrastanja, posebno kada citam sta se svaki dan desava i kako i koliko stradaju deca bre, brrrr

secam se jednom kada je moja mama, koja inace nije plasljiva uopste i stvarno mi je sve dopsutala, ja sam bila osmi razred ili prva godina, ne secam se, i kasnila kuci tipa 10 min , ona se nesto istripovala i krenula po mene, kao da me susretne usput, u spavacici, papucama i kucnoj haljini i stigla do diskoteke, hahaha, sreca moja da sam vec krenula kuci i da je nisam srela u gradu, tacno bi me ziv blam pojeo u sred puberteta majka u spavacici me juri po gradu : )))

secam se jednom kada je moja mama, koja inace nije plasljiva uopste i stvarno mi je sve dopsutala, ja sam bila osmi razred ili prva godina, ne secam se, i kasnila kuci tipa 10 min , ona se nesto istripovala i krenula po mene, kao da me susretne usput, u spavacici, papucama i kucnoj haljini i stigla do diskoteke, hahaha, sreca moja da sam vec krenula kuci i da je nisam srela u gradu, tacno bi me ziv blam pojeo u sred puberteta majka u spavacici me juri po gradu : )))

:cepanje:

Moje dete ne voli te slagalice ... :sad2: ... imam neke koje su bash za njegov uzrast, probala ja, probala baka da ga zainteresuje , ma ich ... knjige voli, ali to ponekad isto 3-4 dana nece ni da primirishe ... on je od one dece koja moraju neshto da rade ... ima gomilu alata, tako da "popravlja" sve po stanu i obavezno chim vidi sunce samo kenjka : Armin bi napoljeee ... pa onda vozi motor po dvorishtu, "pere" kola, "kopa" bashtu ... i drnda machki zhivce .... :lol: ... o daaa ... shutanje lopte je posebna pricha .... i "igranje" tenisa ... sad vec sasvim lepo zna da zvekne loptu (ima loptu od sundjera i neki ofucani reket za badmington :zper: )

Moje dete ne voli te slagalice ... :sad2: ... imam neke koje su bash za njegov uzrast, probala ja, probala baka da ga zainteresuje , ma ich ... knjige voli, ali to ponekad isto 3-4 dana nece ni da primirishe ... on je od one dece koja moraju neshto da rade ... ima gomilu alata, tako da "popravlja" sve po stanu i obavezno chim vidi sunce samo kenjka : Armin bi napoljeee ... pa onda vozi motor po dvorishtu, "pere" kola, "kopa" bashtu ... i drnda machki zhivce .... :lol: ... o daaa ... shutanje lopte je posebna pricha .... i "igranje" tenisa ... sad vec sasvim lepo zna da zvekne loptu (ima loptu od sundjera i neki ofucani reket za badmington :zper: )

Verovatno zavisi i od toga sta dete vidi. U smislu sta vidi da mu roditelji rade, pa nekako pokusava i sam to isto/slicno da radi. Vidim ja po Junioru, omiljena zanimacija je "pomaganje". To je nekakva magicna rec i cim ga nesto zamolim da mi pomogne on to rado uradi. Verovatno zna da cemo tada nesto zajedno raditi, pa zna unapred da ga ceka nesto zanimljivo. Nekako se i suprug i ja trudimo da ga ukljucimo u te svakodnevne aktivnosti. Jeste da nama traje sve to tri puta duze :roll: ali polako se i on popravlja, pa zna nekada unapred sta sme sta ne. Krenuli smo prvo sa vadjenjem vesa iz masine i sirenjem istog. Sada vec pomaze dok kuvam npr zna sta treba da radi sa sampinjonima, zna kako da koristi mixer kada pravimo tortu, zna da dodaje sastoje, da mesa smesu za testo, nekada "zna" da polupi igracke i slicno. Nisu to neke sta ti ja znam kakve stvari, ali mi je drago da zeli da ucestvuje i da rado "pomaze". Jedino kada spremam, onda volim da njih dvojica odu u setnju, a ja na miru da pospremam. Probala sam i s njim ali pop*zdim jer bih ja sve na brzinu, a ne volim da se on uprlja, da dira usisivac, da mi iskljucuje i ukljucuje usisivac, da mi dira kabel dok sedi na istom i da ode negde u trecu sobu pa da ne vidim sta radi. Ali sve ostalo je ok. Naravno kada nije u antiprotivnog fazi.

Verovatno zavisi i od toga sta dete vidi. U smislu sta vidi da mu roditelji rade, pa nekako pokusava i sam to isto/slicno da radi. Vidim ja po Junioru, omiljena zanimacija je "pomaganje". To je nekakva magicna rec i cim ga nesto zamolim da mi pomogne on to rado uradi. Verovatno zna da cemo tada nesto zajedno raditi, pa zna unapred da ga ceka nesto zanimljivo. Nekako se i suprug i ja trudimo da ga ukljucimo u te svakodnevne aktivnosti. Jeste da nama traje sve to tri puta duze :roll: ali polako se i on popravlja, pa zna nekada unapred sta sme sta ne. Krenuli smo prvo sa vadjenjem vesa iz masine i sirenjem istog. Sada vec pomaze dok kuvam npr zna sta treba da radi sa sampinjonima, zna kako da koristi mixer kada pravimo tortu, zna da dodaje sastoje, da mesa smesu za testo, nekada "zna" da polupi igracke i slicno. Nisu to neke sta ti ja znam kakve stvari, ali mi je drago da zeli da ucestvuje i da rado "pomaze". Jedino kada spremam, onda volim da njih dvojica odu u setnju, a ja na miru da pospremam. Probala sam i s njim ali pop*zdim jer bih ja sve na brzinu, a ne volim da se on uprlja, da dira usisivac, da mi iskljucuje i ukljucuje usisivac, da mi dira kabel dok sedi na istom i da ode negde u trecu sobu pa da ne vidim sta radi. Ali sve ostalo je ok. Naravno kada nije u antiprotivnog fazi.

..potpisujem ovo, ija.. :lol:

Armin brishe ogledalo, pre toga naravno prska ajax ( pod mojim budnim okom ) , usisava ( to komplet sam, ukljuchi, djipa gore dole po sobi pa iskljuchi :lol:) dodaje shtipaljke I mokar vesh ( ponekad obrnem 3 kruga shirenja jer poskida sitnish da mi ponovo doda --- hvala Bogu sad je vec lepo vreme, pa ne shirim unutra na stalku ) ponekad pokupi igrachke ... u kuhinju ga ne pushtam, nema tamo mesta za njega , jedino kad pravimo testo, ili neke kolache onda I on " pomazhe" ... ali obavezno kad berem u bashti neke zachinske biljke, dam mu da opipa I pomirishe, sad vec zna gde idemo u bashti, kad beremo ruzmarin ili smilje ... to hocu da nauchi, pa cu ga preko leta slati u "nabavku" ... :D ... ovako I nije neshto, jer bi trebao josh neshto da zna? sve mi se chini da ga pushtam onako da raste kao korov, sve mame oko mene forsiraju decu, nemam pojma shta I kako ... okej,. sad sam ponovo u bedaku :sad2:

Armin brishe ogledalo, pre toga naravno prska ajax ( pod mojim budnim okom ) , usisava ( to komplet sam, ukljuchi, djipa gore dole po sobi pa iskljuchi :lol:) dodaje shtipaljke I mokar vesh ( ponekad obrnem 3 kruga shirenja jer poskida sitnish da mi ponovo doda --- hvala Bogu sad je vec lepo vreme, pa ne shirim unutra na stalku ) ponekad pokupi igrachke ... u kuhinju ga ne pushtam, nema tamo mesta za njega , jedino kad pravimo testo, ili neke kolache onda I on " pomazhe" ... ali obavezno kad berem u bashti neke zachinske biljke, dam mu da opipa I pomirishe, sad vec zna gde idemo u bashti, kad beremo ruzmarin ili smilje ... to hocu da nauchi, pa cu ga preko leta slati u "nabavku" ... :D ... ovako I nije neshto, jer bi trebao josh neshto da zna? sve mi se chini da ga pushtam onako da raste kao korov, sve mame oko mene forsiraju decu, nemam pojma shta I kako ... okej,. sad sam ponovo u bedaku :sad2:

:zag: :cmok: :cmok2:
Ma ja samo gledam kada je u anti-protivnoj fazi samo da prezivim tih 10-15 minuta s njim. Posle mi bude cudno kao da su mi zamenili dete. Sve hoce, sve moze, sve je ok.

Pa da tako kada nabrojis sta sve zna/radi ne cini se mnogo, ali verujem da ima goooomila stvari koje Armin bez problema radi (kao i Junior) ali nam je to kao "normalno" tj nije nesto "extra". Jedino primetim da svaki dan nauci neku novu rec, neki novi izraz, novu "spretnost" ili sto bi neki rekli "skill".

kakve puzzle slažete?aj uslikajte mi nešto. to bih rado nabavila.
ja ne razumem taj oštri stav prema tehnologiji, pa nije to uvek i nužno zlo. imate jako puno lepih i edukativnih stvari i na tv i na internetu. meni nikad nisu bili jasni oni, mi nemamo tv, komp, telefon...mislim. sve to služi da olakša život čoveku da lakše i brže stigne do nekih informacija.
ALI treba imati meru i treba znati odabrati sadržaje koji su kvalitetni i koji ti služe nečemu. Meni je uvek bila najdraža poslovica, ne quid nimis, iliti ništa previše - ne treba preterivati. Zamislite samo da u današnjem svetu odgojiš dete koje neće videti komp ili mobilni do svoje 15 god (čičak ne mislim na tebe :)
pa taj će tek biti mali debil. po meni treba ići sa vremenom, svakako. pazite, ovo vam govori zadrta folklorašica, poštovaoc starih vremena i narodnih običaja, koja bi se najradije šećkala u nošnji i živela na salašu ahahahahhaha

a što se igranja tiče...nekad su deca imala mogućnost da vreme provode napolju sa različitim uzrastima klinaca. i mogla su jedna od drugih da nauče KAKO se igra. pošto je sad sve manje i mesta i vremena da se igraju u grupama napolju, naučiti ih tome ostaje posao roditelja ili baka.
često čujem moje dete ne zna da se igra. a da li si mu nešto pokazala? dala neku ideju koju onda ono može dalje da razvija? to je pravo pitanje. pa neće dete samo od seba da izmisli kako se igra. u početku roditelj treba da proširi vidike deteu što se igranja tiče, da bi kanije imalo maštu, da te igre razvije na svoj način....

hvala na pažnji, moj pro.ser se zavrišo. ahahahahh baš sam danas raspoložena za filozofiranje.
izvinte dame. kako ste mi danas?

suki, sve se slazem sa tobom :D
ovo za telefone, cekam da poraste medo pa da iskopam ovaj post cicku za nekoliko godina :lol:
moje veliko dete ima mobilni telefon od 3. razreda kad je poceo da putuje sam po inostranstvu i vraca ce uvece sam kuci. prakticni razlozi i prakticna upotreba. nema nikakav besan model i nije u tom fazonu da se takmici sa klincima ko ima lepsi i moderniji i napredniji android nego da se javi ili da mu se javimo kad je to potrebno. e da, poceo je i malo da ljubavise sa jednom devojcicom na sms :lol: (da priznajem, malo sam spijunirala jer mi je bio sumnjiv sto skriva telefon ispod jastuka svaki put kad udjem u sobu :lol:)

a sto se igranja, muzickih sadrzaja i iskljucivosti tice, isto nisam ni za kakve krajnosti. ni kod nas se ne slusa turbo folk ni grand ni kanal dragane mirkovic :P, ali ni rep hip hop i tako ta muzika, a moje dete zna i cke beogradske i cecu i beogradski sindikat i sve ostalo sto pokupi od drugara u skoli.
sport je odlican za decu, ali treba imati na umu da ga ne vole sva deca I da nije samo stvar u tome da vi sami odlucite da ga upisete negde. moj stariji je pravi sportski tip, trenira od 3,5 godine. pocelo je sa obicnom rekreacijom i decijim vezbicama u grupi, preko atletike I fudbala vec 6 godina.za debelja nisam sigurna. nadam se da ce zavoleti sport preko brata. :D

Back