Deca 1-3 godine (toddlers)

tusiranje mlakom vodom, lagano oblacenje i laganije pokrivanje....bebu treba rashladiti pazljivo a ne utopljavati....moze se i mlakom vodom prebrisavati ali vecina dece to ne voli

Hvala samo sam htjela da mi neko potvrdi da nisam dala pogresan savjet, ja sam svoju djecu uvjek preko 38.5 tusirala toplom vodom ali mi se nikada nisu tresli od zime a danas me zove prijateljica kaze mali joj se trese i ona ga zamotala u cebad da se ugreje, predlozila sam joj da da paracetamol ako ne skine temp. da ga izmasira rakijom ili da ga istusira ili da zove svog ljekara jer meni se nikada nije desavalo da mi se djete trese kada ima temperaturu pa se bojim da nije u pitanju jos sta.

Hvala samo sam htjela da mi neko potvrdi da nisam dala pogresan savjet, ja sam svoju djecu uvjek preko 38.5 tusirala toplom vodom ali mi se nikada nisu tresli od zime a danas me zove prijateljica kaze mali joj se trese i ona ga zamotala u cebad da se ugreje, predlozila sam joj da da paracetamol ako ne skine temp. da ga izmasira rakijom ili da ga istusira ili da zove svog ljekara jer meni se nikada nije desavalo da mi se djete trese kada ima temperaturu pa se bojim da nije u pitanju jos sta.

rakija bolje ne, samo fali jos alkohol da udise....ako je preko 38.5 treba detetu odmah da da paracetamol, otusira i normalno pokrije....groznica ce sa lekom proci....

- - - - - - - - - -

i ja to imam jer mi mali ima bronhitis super stvar za kasalj i uopste disajne puteve, ali ne znam koliko pomaze oko temperature

ma ja se samo nadovezala na temu o temperaturi jer je mom to bilo povezano, temperatura i kasalj....

rakija bolje ne, samo fali jos alkohol da udise....ako je preko 38.5 treba detetu odmah da da paracetamol, otusira i normalno pokrije....groznica ce sa lekom proci....

- - - - - - - - - -

ma ja se samo nadovezala na temu o temperaturi jer je mom to bilo povezano, temperatura i kasalj....

Nadam se sada cu je opet zvati da vidim kakva je situacija, bas mi se srecica uspanicila sama kod kuce i ja i svekrva cemo joj doci tek posle 4. temperatura je oko 38 malo gore malo dole ali me brine to tresenje jer mi ona ne zna bas jasno da objasni, vjerujem da je samo groznica jer kaze kada se smiri da je djete relativno veselo ali nisam pametna.

Moj sin to imao prosle nedelje, bio je na bruf I paracetamolu na 6h 5 dana, a kada su ga pustali lekovi imao je gadnu groznicu, bila mu plava usta, cvokotao, a udovi bili ledeni. Meris temp a ono 35,6. Dam lek, utoplim, dok mu se podigne temp tela lek vec pocne da deluje. Inace bio vrlo dobro raspolozen. Napomena: mi smo bili do lekara, viroza grla, ali ga je ipak pokrila sinacilinom. Treba odvesti dete kod lekara svakako.

Moj sin to imao prosle nedelje, bio je na bruf I paracetamolu na 6h 5 dana, a kada su ga pustali lekovi imao je gadnu groznicu, bila mu plava usta, cvokotao, a udovi bili ledeni. Meris temp a ono 35,6. Dam lek, utoplim, dok mu se podigne temp tela lek vec pocne da deluje. Inace bio vrlo dobro raspolozen. Napomena: mi smo bili do lekara, viroza grla, ali ga je ipak pokrila sinacilinom. Treba odvesti dete kod lekara svakako.

Tmperatura mu je spala na 37.5 i tu je vec neko vreme ali cemo ga za svaki slucaj odvesti doktoru zakazala se u 5 h, da mirno doceka noc, srecom da njen doktor radi drugu smjenu

Tmperatura mu je spala na 37.5 i tu je vec neko vreme ali cemo ga za svaki slucaj odvesti doktoru zakazala se u 5 h, da mirno doceka noc, srecom da njen doktor radi drugu smjenu

To tresenje nastaje pred skok temperature, dobro je da detetu da sirup a ledene ruke I noge da trlja da cirkulacija bude bolja, da nekako ugreje te ledene udove. Krv se povuce iz tih perifernih krvnih sudova. Tesko je tusirati dete koje se tako trese, u stvari bi najbolje bilo hladiti mu trup a ugrejati udove da se ujednaci t tela. Kad temperature skoci prestaje treskavica. I onda imaju smisla I obloge I ostala sredstva za hladjenje.

Uspela za vreme popodneve dremke da namazem kremu,sad ima visoku temp. 39,malo spala posle tusiranja i panadola,samo siku trazi a mene vec bole sike, apetit skoro nikakav,samo supice danas pojela i to nekoliko kasika,pije dosta caja,medeno maleno,imali kraja ovim prehladama i virozama i posle koliko vremena se naviknes na to ili ti uvek bude tesko kad je dete bolesno?
Jos uvek se pitam da li sam sve uradila sta sam mogla i da li postoji jos nesto cime bih pomogla detetu u bolesti :rida:

Uspela za vreme popodneve dremke da namazem kremu,sad ima visoku temp. 39,malo spala posle tusiranja i panadola,samo siku trazi a mene vec bole sike, apetit skoro nikakav,samo supice danas pojela i to nekoliko kasika,pije dosta caja,medeno maleno,imali kraja ovim prehladama i virozama i posle koliko vremena se naviknes na to ili ti uvek bude tesko kad je dete bolesno?
Jos uvek se pitam da li sam sve uradila sta sam mogla i da li postoji jos nesto cime bih pomogla detetu u bolesti :rida:

..ne dozvoli da vidi i oseti da se plashish ili da ti je toliko zao.. :)
..uspanichicesh i nju, a ona tek nema pojma shta ju je snashlo
josh ce da pomisli da je kriva neshto :sad2: ili da se neshto strashno deshava.. :sad2:

..sve je to "u rok sluzbe", ubedi sebe u to pa cesh to i na nju da reflektujesh,
sve to prodje i sve ce biti ok.. :)

Ne pokazujem ja to pred njom,i nisam panicar,u pocetku je bilo,sad kad vec jesam prolazila kroz to,lakse je,ovo je samo unutrasnji monolog i bas sam se o tome dopisivala sa sestrom i ona kaze ko i november za najstariju cerku,cim vidi da je bolesna,uf,a tek za drugu decu...
Ne krivim ja sebe uopste
Kod nje je prehlada nesto sto ide zajedno u paketu sa izbijanjem zubica
A izgleda da ce joj krenuti uskoro i petice,nesto suvise cesto trpa prst prema kraju i cetkicu isto

opet dele antibiotike ko bombone??? :zroll:....lek se ne daje na blef i preventivno nego kad postoji stvarna potreba....

To tresenje nastaje pred skok temperature, dobro je da detetu da sirup a ledene ruke I noge da trlja da cirkulacija bude bolja, da nekako ugreje te ledene udove. Krv se povuce iz tih perifernih krvnih sudova. Tesko je tusirati dete koje se tako trese, u stvari bi najbolje bilo hladiti mu trup a ugrejati udove da se ujednaci t tela. Kad temperature skoci prestaje treskavica. I onda imaju smisla I obloge I ostala sredstva za hladjenje.

e ovo je stvarno nezgodno jer kod groznice moras paziti da ne pretopljavas jer kod naglog skoka temperature od hipotermije do visoke temperature mozes da pogorsas stvar....sa starijim sam imala svega 2-3 puta i uvek sam ga smirila da legne i da se pokrije i utopli i cim je drhtavica prestala laganije sam ga pokrila da se ne pregreje....

posle se pitam sto sinacilin ne deluje na bakterije koje Irina skuplja po vrticu :roll:

mene ta dr vise videla ne bi....sva sreca kod nas je novi trend u dispanzeru, glavna je moja skolska drugarica i mogu da kazem da sam za sada bas zadovoljna, ne daju lekove bez potrebe, edukovani su po savremenim trendovima i bas mogu dobre informacije da dobijem i po pitanju nege i ishrane....

ja lepo odradim krvnu sliku ako je nesto sumnjivo,pa sa rezultatom kod dr idem...a nekad me ona sama posalje da uradimo
ok nam je dr skroz
ja kad vidim da moram da odvedem dete kod neke druge ako ova nasa ne radi,padne mi mrak na oci :lol:
jedna pametna je pustila Irinu sa t 39, nedelju dana iako je krv pokazala prisustvo bakterije, a bris pokazao pneumokok rezistentan na svasta nesto,u nosu....plus je kasljala ko magare i imala krmelje u ocima...svuda se zapatili skotovi,pa je htela jos nedelju dana da je prati :eek:
na kraju sam ja trazila ab da joj da i jos trazila koji tacno i posle malog natezanja joj dala...i odmah sutradan nema vise temperature,dete zivnulo
cuj da pratimo jos nedelju dana...moron

- - - - - - - - - -

a sa druge strane imas morone koji dele ab ko bombone za virusne infekcije :dash:

z:) tesko je naci dr sa kojim imas dobru saradnju ali kada ga nadjes ne ispustas ga....

sto se tice cr i spinalne: sama operacija mi je divno iskustvo, bila je prijatna :)))) i predivno je videti bebu odmah, sam ubod u kicmu ne boli, trnjenje je fino i naravno da bol ne osetis iako osecas da te dodiruju, ja sam mislila da mi prckaju po butinama z:shock:, malo sam bila osamucena od pada pritiska pa sam se i rasplakala kad sam videla bebu....grozne su injekcije i bolovi od skupljanja materice, kod nas daju injekcije diklofenaka dok ne krene mleko 3 dana, posle nema z:poz:....sto se post operativnog tice mislim da je isti kao i kod totalne osim sto kod spinalne ne smes glavu da dignes sa podloge 24 h ali meni to nije bio problem....

Ma ova dr nije nasa, bili na selu, nije mogla da vidi dobro usi zbog cepova, a obzirom da smo mi do sada imali 7 upala usiju dade nam za svaki sl.,to je bilo pred Bozic, a tamo za praznike ne radi niko u amb. Kada smo dosli kod naseg doktora povecao nam je dozu ab jer je upala grla bila gnojna (ispostavilo se posle 5 dana temp), cim smo popili pr u jacu dozu - prestalo.
Ja sama mrzim lekove I ne volim kada se ab prepisuju ko od sale, znam da se tako boost-uju bakterije I virusi, srecom nas lekar to ne radi.
Kada sam boguizaledja, 100km od Ns, za praznike - bome dam ab.

mi nismo jos ab pili nijednom, pu pu da ne ureknem :mrgreen:

Danas sam obavila zubara, kaze nema nista da se radi (?!) a nisam bila godinu dana..tako da sam odradila ciscenje kamenca i ispiranje dzepova desni ili kako se vec zove..
Sutra idem kod kiroprakticara da mi sredi kicmu, ko baba neka sam, koliko me boli donji deo..valjda od saginjanja kad je hvatam napolju, od povremenog nosanja i slicno.

Taman joj porasla kosica, vec me pitaj kad cu da je sisam..e pa nema potrebe jos, ne smeta joj, ne ide u oci..

Back