Deca 1-3 godine (toddlers)

..aleksej dobio "pozivnicu" za vrtic, od 1. februara.. :)
..ostaje nekoliko nedelja da premostimo, od sad kad prodje raspust pa do tada, plus privikavanje..
..sutra nam dolazi devojka na razgovor oko chuvanja, nemam pojma kakve su cene i shta je ok ponuditi ili prihvatiti..
..po netu vidim sto razlichitih cena.. :roll:
..nadam se da ce se ovaj mrgud slagati sa njom, to je prijateljica od prijatelja, zivi blizu, ne radi, normalna je i ima iskustva sa decom..
..joj shto mi strashno sve ovo.. :sad2:

Bile kod nase lekarke,pregledala je,kao i obicno viroza grla,sa sve zapusenim nosom i konjukvitisom,sutra idemo da vadimo krv i predajemo urin.
Brr,ujutro ce da bude cupavo,jos uvek ne piskimo u nosu,nadam se da cu sutra moci lepo da uhvatim urin,to nam uvek problem,kupila sam i kesicu i flasicu,videcemo sta ce biti.
Sa nasom doktoricom imamo odlicnu saradnju i vidi se koliko zena voli decu i kako ima divan pristup,prezadovljna sam u svakom pogledu.

Znate onaj balance bike, onaj bicikl bez pedala ? E , Ng to koristi vise od godinu dana i sad već može da se odgurne toliko da vise od deset metara ide sa podignutim nogama, da održava ravnotežu. Juce smo joj kupili redovan bicikl, te veličine, ali sa pedalama i odmah smo skinuli pomoćne točkice, nije ni videla da postoje. Pa, mogu da kažem da je za desetak minuta pridržavanja skoro naučila da vozi bicikl. Malo ima problem sa time da okreće pedale u pogrešnu stranu ali ravnoteža, brzina, to je bas kako treba. Zato toplo preporučujem da kupite to deci, od otprilike 2 godine, da bi lakše skontali pravu vožnju bicikla. Danas u vrtić idemo sa pravim biciklom :)

Marge: a kakav je taj bez pedala? Mi smo trazhili u NS onomad josh proletos , ali nashli smo samo neki od drveta, predivan, u nekoj veeeoma fensi radnji, koshtao je 8 'iljada z:(... smrzli smo se od cene :zima2:.... sad on "vozi" svoj motor, koji ima 3 tochka, pichi njime samo tako, ima i jedan veci, dobio od kuma, koji isto ima 3 tochka, ali veca, slichan je nekom traktoru sa pedalama , e taj nece ni da primirishe .... z:(

Znate onaj balance bike, onaj bicikl bez pedala ? E , Ng to koristi vise od godinu dana i sad već može da se odgurne toliko da vise od deset metara ide sa podignutim nogama, da održava ravnotežu. Juce smo joj kupili redovan bicikl, te veličine, ali sa pedalama i odmah smo skinuli pomoćne točkice, nije ni videla da postoje. Pa, mogu da kažem da je za desetak minuta pridržavanja skoro naučila da vozi bicikl. Malo ima problem sa time da okreće pedale u pogrešnu stranu ali ravnoteža, brzina, to je bas kako treba. Zato toplo preporučujem da kupite to deci, od otprilike 2 godine, da bi lakše skontali pravu vožnju bicikla. Danas u vrtić idemo sa pravim biciklom :)
marge, meni je taj bicikli bez pedala super stvar
ja samo trabunjam o tome, npr vec sada planiram da mu to uzmemo za drugi rodjus, tricikli necu ni da kupujemo, to mi je bzvz a na ovo sam popaljena skroz :)

Koji period je najgori?

Medo nas rastura...
Od kako otvori oci, to je Mama daj mi ovo Tata dodji ovde Mama ustani Tata dodji Mama sedi tu,.sad ustani, pa dodji ovde...
bukvalno ne mozes da prdnes od njega.
I kad mu kazemo Cekaj da mama jede/spremi/podgreje itd... pocinje stenjanje i dernjava... :roll:

Ni sekunde nece da se igra sam... da se posveti necemu.

definitivno od 3 pa nadalje
mene Irina ubi...toliko je tvrdoglava i bezobrazna sada da je to haos :(
mada je zadnjih par dana bila manje vise ok
od kad se vratila od babe,sve je gora
znam da je zbog bebe ali verovatno ima jako velike veze i to sto je baba sve dopustala,bukvalno sve, da, kako kaze, ne bi plakala...misim jel te, dete kad place osoba koja cuva dete,obavezno umre i to je kraj...ne daj boze da vaspitava dete i postavlja neke granice :dash:
znaci uzas

moj terorista je bio nemoguc od otprilike 18-24 meseca, znaci do drugog rodjendana. to je bilo vreme testiranja i ispitivanja nasih granica. kada su jasno postavljene I kad je video koji i koliki mu je krug delovanja i pomirio se sa time, potpuno je drugacija pesma. od tada, ovh 5 meseci je dete za pozeleti, razuman, sve mu se lepo objasni, sve manje namerno pravi gluposti I ima kontraske reakcije ili isterivanje po svome. meni je ovo sada jedan veoma lep I prilicno neopterecen period.
ali, tokom tih 6 meseci je samo trebalo biti uporan i ostati cvrst i dosledan u stavovima i ogranicenjima i kaznama.

mi nismo dosli jos do tog uzrasta, ali mislim da je kvinski u pravu...
da im je taj neki period od godinu i po, do dve, vazan za vaspitavanje, i da ih u mnogome uoblici za kasnije
ne verujem bas u to da je neko dete super vaspitano par godina i da se pokvari tek tako za par dana...
mislim i da sam citala da je do trece godine izuzetno bitno sta se radi sa njima i kako jer posle je sve sminka i nadogradnja, ali baza se gradi do trece sa sve tim disiplinovanjem , granicama itd...
e sada , videcemo u praksi, ja bih volela da mi bude kao kod kvinsi z:mrgreen:

Moj drug je svom klincu sa "pravog" bicikla samo skinuo pedale i klinac se gurao nogama, ucio da odrzava ravnotezu i sve sto si navela... Onda mu je samo zasrafio pedale. Cale ga je malo prodrzavao i voila! Mali ima 2,5 godine (u stvari imao je letos kada je ucio voziti). Ne shvatam sto kupovati dva bickila, kada problem mozes da resis sa jednim. Kupio je u startu mali deciji bicikl sa sve pedalama i pomocnim, poskidao sta ne treba i kasnije kada je mali uhvatio ravnotezu vratio pedale.

mi nismo dosli jos do tog uzrasta, ali mislim da je kvinski u pravu...
da im je taj neki period od godinu i po, do dve, vazan za vaspitavanje, i da ih u mnogome uoblici za kasnije
ne verujem bas u to da je neko dete super vaspitano par godina i da se pokvari tek tako za par dana...
mislim i da sam citala da je do trece godine izuzetno bitno sta se radi sa njima i kako jer posle je sve sminka i nadogradnja, ali baza se gradi do trece sa sve tim disiplinovanjem , granicama itd...
e sada , videcemo u praksi, ja bih volela da mi bude kao kod kvinsi z:mrgreen:

ali, sada je u fazi da nece da kaze da mu se piski I redovno pisne malo u gace, ocu da izludim!
zaigra se I mrzi ga da kaze. do sada je sve bilo super, otkako smo skinuli pelenu nije se 5 puta upiskio, a od decembra makar jednom dnevno :roll:
sada ga ne pitam vise, nego svakih sat, sat I po nosim na adapter da piski.

samo da vas upozorim da niposto ne popustate u tom periodu ispitivanja granica! samo strogo i dosledno i nikako drugacije. to vam kazem iz dva svoja iskustva, a i iz posmatranja iskustava iz okoline, posebno onih koji nisu bili dosledni. imamo prijatelje ciji mali je 5,5 meseci mladji, prvo dete. oni su oboje po prirodi prepazljivi i prebojazljivi. ne daju mu da potrci i padne ko covek, da nauci da pada, recimo. a sto se tice postavljanja granica, oni to ne umeju nikako. mali je sad u fazi da sam sebe samara kad mu nesto ne daju. prethodno je bilo histerisanje, vristanje, sada samo-samaranje. pitali su nas nekoliko puta za savet jer poznaju I nase starije dete I vide kakav nam je sad I ovaj mali, ali sta god da smo im rekli ili posavetovali, nisu poslusali i ostali dosledni u odlukama i merama.
nase mere su ukljucivale I muvalicu po guzi ako odredjen broj NE ne upali. njima je to prestrogo.

Koji period je najgori?

Medo nas rastura...
Od kako otvori oci, to je Mama daj mi ovo Tata dodji ovde Mama ustani Tata dodji Mama sedi tu,.sad ustani, pa dodji ovde...
bukvalno ne mozes da prdnes od njega.
I kad mu kazemo Cekaj da mama jede/spremi/podgreje itd... pocinje stenjanje i dernjava... :roll:

Ni sekunde nece da se igra sam... da se posveti necemu.

...axaxxaxaxxa....svaki je "najgori" samo se razlikuju, a i ti se naviknes:heart:, a onda porastu pa ti sve to bude slatko i svakog tog
perioda se secas kao najlepseg:D

samo da vas upozorim da niposto ne popustate u tom periodu ispitivanja granica! samo strogo i dosledno i nikako drugacije. to vam kazem iz dva svoja iskustva, a i iz posmatranja iskustava iz okoline, posebno onih koji nisu bili dosledni. imamo prijatelje ciji mali je 5,5 meseci mladji, prvo dete. oni su oboje po prirodi prepazljivi i prebojazljivi. ne daju mu da potrci i padne ko covek, da nauci da pada, recimo. a sto se tice postavljanja granica, oni to ne umeju nikako. mali je sad u fazi da sam sebe samara kad mu nesto ne daju. prethodno je bilo histerisanje, vristanje, sada samo-samaranje. pitali su nas nekoliko puta za savet jer poznaju I nase starije dete I vide kakav nam je sad I ovaj mali, ali sta god da smo im rekli ili posavetovali, nisu poslusali i ostali dosledni u odlukama i merama.
nase mere su ukljucivale I muvalicu po guzi ako odredjen broj NE ne upali. njima je to prestrogo.

...mozda im ne bude kad pocne njih da samara, samo se plasim da im ne bude kasno tada...

Ja stalno mislim da je SAD najgori period ... I onda to SAD prodje, i moje dete izmisli neshto josh gore ... :dash: ... prvo je imao fazu lupanja nogama o pod ako neshto ne mozhe, onda bacanje stvari, pa se to preklopilo sa NE,NECU fazom, pa je doshlo + histerisanje (zhmureci, da sluchajno ne mozhe niko da mu odvuche pazhnju :confused:), pa se to u plusu preklopilo sa lupanjem vratima od malog ormara i sad josh ulazimo u fazu MOJE :besna: ... samo kad bi me sveki i mm PONEKAD poslushali .... :cistinaocare: ... dodushe mm josh i nekako, ali sveki poneku stvar ne mosh' dokazati ... :aha:

Moj drug je svom klincu sa "pravog" bicikla samo skinuo pedale i klinac se gurao nogama, ucio da odrzava ravnotezu i sve sto si navela... Onda mu je samo zasrafio pedale. Cale ga je malo prodrzavao i voila! Mali ima 2,5 godine (u stvari imao je letos kada je ucio voziti). Ne shvatam sto kupovati dva bickila, kada problem mozes da resis sa jednim. Kupio je u startu mali deciji bicikl sa sve pedalama i pomocnim, poskidao sta ne treba i kasnije kada je mali uhvatio ravnotezu vratio pedale.
Potpuno si u pravu, ali mi smo kupili ovaj jer nam je bio jeftiniji od pravog, a baba je dala toliko para, pa bi se bunila da detetu kupimo nešto što ćemo odmah "pokvariti". Ako nađete prave bicikle po dobroj ceni i ako imate majstora da sve to bezbolno poskida (jer treba skinuti i lanac, lančanike...) onda je bolje tako.

Potpuno si u pravu, ali mi smo kupili ovaj jer nam je bio jeftiniji od pravog, a baba je dala toliko para, pa bi se bunila da detetu kupimo nešto što ćemo odmah "pokvariti". Ako nađete prave bicikle po dobroj ceni i ako imate majstora da sve to bezbolno poskida (jer treba skinuti i lanac, lančanike...) onda je bolje tako.

Ako je baka dala pare onda je ok :mrgreen:

Bicikli jesu skupi, a sa decijim je pogotovo zeznuto jer deca rastu brzo. Moze da se podgne volan i sediste, ali ne moze u nedogled jer ostaju mali tockovi i osnova bicikla, sto remeti stabilnost bicikla. Mada ako u startu ubodes kombinaciju ok kvalitet i ok cena, kupis jedan.

kvinsi, definisi muvalicu po guzi : )
i od kad i kada ste je primenjivali?

kad je krenulo u period 16-18 meseci, ne mogu tacno da se setim, ali kad stoji pored komode, pipa ukrasne svece i prsticem ih gura do ivice, gledajuci me u oci :lol:
cucnem ispred njega, pogledi u ravni, prst radi "ne", izgovaram NE 3 puta, a on me i dalje gleda u oci i gura svecu preko ivice.
i onda ga malo zapece guza od muvalice i prestane.
probao je nekoliko puta da se histersicno baci na pod i negoduje ( a to mi je najgore), isti princip i postupak.
sada vec nekoliko mesec muvalica stoji visoko na komodi, dovoljno da je vidi. samo podignem pogled prema njoj ili zapretim, dovoljno je.
eto, kod mojih obojice ovakve metode su bile delotvorne.

ja već više od 6 meseci šmekam ovaj i zaljubila sam se....
nemojte me linčovati zbog cene, ali ovaj ću kupiti :) za prvi rođus su moji prijatelji sakupili pare za onaj tricikl na guranje. posle istraživanja, zaključila sam da mi je bez veze kupovati to i pronašla sam ovaj...pare čuvam i čekam mart, drugi rođendan da joj ga kupim, zbog veličine. možda ću moći i onaj veći model da kupim...

http://ekoto.altenergetika.com/bicikli-liffy-junior

Back