Deca 1-3 godine (toddlers)

Juce nisam imala predavanja pa sam isla kod mede u vrtic,
pravili smo kutiju, igrali se itd... Oko dva sata sam bila tamo sa njima.
Bas sam uzivala, jer danima pominjem da me bas zanima kako je njima tamo,
kako se ponasaju i zabavljaju.
U popodnevnoj grupi ih je bilo 7-oro juce, nikad ih ni ne bude vise.
Kad sam dosla, sedeli su svi u trpezariji, i vecerali, ja sam sacekala ispred da ih ne ometam.
Tako su slatki dok jedu, svi samostalno, samo jedan decak ima godinu, on je najmladji, njega je hranila kuvarica.
Vaspitacica i kuvarica na njih 7, i bas im je lepo. Vidi se da brinu o njima.
Prostor im je vrlo cist, i imaju bas lepih igracaka, igrali smo se i sa kestenjem, orasima, flasama, pravili zvecke...
Ono sto mi je bilo najsladje je, kad je ta beba od godinu dana, koja puze, jos ne hoda, krenula do nas, zapeo je i sapleo se,
pa zavalio, a jedna devojcica 2,5 god, dotrca, pa ga podigne, da mu ruku i dovede ga do nas :heart: , jos kaze:"Ajde bebo."

Medo je opasan, ne znam na koga, ja uvek bila naivna. Vice "Daj!" i to starijima od sebe. A kad smo svi seli da pravimo kutiju,
najstariji decak iz grupice sedne do njega, medo ga 'ladno gurne :mrgreen: Morala sam mu objasniti da to ne sme.

Elem, svi smo zajedno napravili divnu kutiju pa lepili stikere, svako je birao po neki pa lepio... pa sve vicu "Bravo!" :)

Boki, dobrodosla... :)
Cesto te se setim... i pomislim sigurno si tu negde medj' nama :)
Pa pisi nam, kako si? Kako je Vladeta? Sta ima novo kod vas?

- - - - - - - - - -

Sile, uleti mi... :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Ovde vec tri godine ljudi dolaze i odlaze, samo Sile,.Jexy i ja ostajemo iste, trudne i sa malji deca :mrgreen:

Dobar je, ni ne znam sta da vam napisem :)
proslo je dosta
znate da je on mamina mala ladovina, sve faze je oduzio, sa 10 meseci je samostalno seo, sa 11 propuzao, pre toga se mesecima vukao kao na vojnoj vezbi....
negde sa 10 i po se sam podigao uz namestaj, prvih nedelju dana bio dosta klimav, padao ko kruska :D posle se stabilizovao
evo ima sada nekih 13 meseci i desetak dana, jos uvek samostalno ne hoda, pravi korake uz namestaj, uz auto guralicu, pici s njom sam po stanu, ili uza zid ko spajdermen se nakaci, pa obidje ceo stan tako drzeci se....
juce se drzao jednom rukom za fotelju i u momentu ga spazim kako dize obe ruke na oci, kao sakrio se, i skontam da ****** ZNA da drzi ravnostezu, jer nije pao, a to je potrajalo, nego nece da hoda sam :mrgreen:
ni ne forsiram ga iskreno, on je brz i ovako.... vec mesec dana a i vise, radio je to i pre rodjusa, je poceo svuda da s penje
meni je bilo cudno jer kao sto kazem ne goda samostalno, ali eto
popeo se na stolicu, na sto, na trosed se popdne pa onda dohvati sa naslona sta zeli, obicno ej to daljinski i tako, uopste se ne plasi da ce da rokne, a zanimljivo je da je zaista spretan u tom pentranju....
meni nije jasno odakle mu te ideje ali voli , brz je i za cas je gore....

ne prica nista sem daj daj, da da, ta ta i tako nekih samo njemu razumljivih slogova....
mama nije rekao uospte, ubija me :mrgreen:

ima sedam zuba, prvi sa osam i po krenuli u paru donje jedinice, pa onda na dve nedelje razmaka i gornje jedinice, zatim dvojke gornje i jedna donja, od prvog oktobra nista se ne desava, cekamo jos tu jednu dvojku dole, mada kaze dr da su mu desni otekle, tako da ce verovatno biti jos zubica uskoro....
relativno su lako izlazili i nikakve posebne frke i probleme nismo imali....
sad skoro je po prvi put se razboleo, pokupili smo do drugara upalu grla, pa je kasljao, nit zna da ga iskalje nit da povrati slajm, ap se malo i spustio, ali sad je sve ok, proslo je i zdravi smo

naucila sam ga da zaspi sam preko dana, to je obicno u ovo vreme, kao sada sto spava, i tu odrapi po sat i po dva, i spava jos jednom oko 5 sati.... oko devet ide kupanje i u krevet, super mi je sto ume sam da zaspi bez ljuljanja i bilo cega
dudu ne koristi uopste, izbacio je letos potpuno i to malo sto je koristio, palac ne sisa...
sisa samo mene :D jos uvek.... i to bas voli i uziva u sikenju, te mu ne nameravam jos uskratiti....
jede sve, oduvek, s njim problema nikakvih sto se klope tice, a kuvani kupus obozava :D
eto tako....ljubimo vas....
sad sam vas udavila s novostima :)
da, da, rodjus smo proslavili u stanu, intimno, samo bake i deke i tetke.... uvece dosli najbolji prijatelj mm sa zenom i moja najbolja drugarica sa sinom, i to je bilo to.... zaista nam je tako prijalo, da e jedni drugima lepo posvetimo, uzivamo, bez guzve i cike, i tako je i bilo
torte sam sama spremala, njegovu sam posebno ukrasavala, mesila fondan, pravila figurice, to mi je zelja bila, da mu majka spremi svojom rukom :)
s godinu dana je imao 9590 grama i 80 visine, ostao je veran svojoj manekenskoj figuri do kraja :heart:

Pa vi ste odlicni Boki, sve skolski! (on je rodjen mesec dana ranije jel tako? Ne secam se dobro)
Medo je prohodao sa oko 13-14 meseci, sve do 18 je skroz ok. :) a znam da ga ne forsiras, sto je super.
Ja sam.juce brojala zube medi, 20 komada! :) ima da mu i osmice izrastu pre nego meni :mrgreen:

I svaka cast za samostalno uspavljivanje, mi to i dan danas ne uspevamo,
sto je krivica mm i mene.

6 nedelja je poranio, tako da sam ja zadovoljna njegovim celokupnim napredovanjem od tada :)
a za spavanje, jednostavno, morali smo, jer smo svi bili neispavani i umorni, mislim on se i sada budi nocu, ali je podnosljivije jer ga vratim u krevet i cao
a ono em ne spavam, em se iskrivim pored njega, em kad uzdahnem u snu on se trgne pa opet trazi da siki, pa u krug cele noci
neka hvala :mrgreen: prosli smo to :mrgreen:

Jeeejjj, jupiii, evE nam Bokiceeee :brus:

Elem, Armin je bolje, mada zna josh dosta da se zakashlje kad malo trchkara po stanu ( 'ebem li ga, nisam iznashla josh nachin da sedi 12 sati i da ne mrda, i ovako ce jadnichak flipnuti :sad2: ) ... u sredu kontrola, pa cemo videti kad da mu nosimo g.ovanca na ispitivanje ... a nameravam da pitam dr kada mozhe najranije odraditi neki alergo test ... ono na svashta neshto ... i tako, danas smo se lepo izigrali, stojimo u dva dovratka, pa mi shutira loptu ... i viche GOOOOOLLL kad uleti lopta kod mene u sobu i peezdi kad ne uspe ... i komentarishe, samo shto ne psuje ... shta ti je mushko :zcepanje:

jao, vidi, bokica bre: ))

dosla si da nam pomognes u odrzavanju temu pri vrhu, garant : )

- - - - - - - - - -

pasta se ne koristi dok ne pocnu sami da pljuju, koliko ja znam
peru se zubici samo cetkicom, mi imamo onaj slikonski naprstak, nogo je zgodniji od cetkice, lakse ga prihvati

nego, koliko cesto im perete? ja se ne setim posle svakog obroka :rumunko:

Pasta za zube po nekom "pravilu" ne bi trebala da se uključuje u prvoj godini, dok samo brišemo zubiće gazicom ukoliko ih ima.

Realno, verujem da mali postotak dece u drugoj , pa možda čak i u trećoj godini zna samo da pere zube kako treba, Bitnije je da steknu dobru naviku pranja zubića, a do tad, imaju roditelje koji će im pomoći ;)

Interesuje me da li perete zube bebama i da li koristite pastu za zube,mi bili kod zubara i rekao da mozemo poceti,al neznam kako ce ispirati pastu?

Peremo peremo!
Medo to voli!
Od pocetka cetkicom, nigde nisam videla taj naprstak(kod nas ga nema sigurno).
Kupila sam mu je jos pre nego je napunio 6 meseci, pa ja kao trljala zubice, pa je zavoleo,
nekad on sam kao trlja, nekad ja. Ali to je vise drzanje cetkice u ustima. Meni je to i bio cilj.
Nakon godine smo uzeli pastu(pa'tu), i od kad je prohodao, i sam krenuo u pohode, on sam.dotrci pa kaze:"Mama zuba zuba!"
Ja mu dam cetkicu, a on odmah:"Mama pata pata!" Nece covek bez paste :mrgreen:
Stavim mu malo paste, ali bas bas malo, ne znam ni opisati tu kolicinu. Onda on to sisa, kao trlja u ustima,
i na kraju ja pitam:"Moze mama malo istrlja. Ovako trljaj." on otvori usta a ja dobro istrljam sve zube, nekad i jezik.

E sad, nekad ima faze pa 5-6 puta na dan trazi da pere zube, ja sam dozvoljavala
Nekad par dana nece.
Ne silim nista

Tara, svaka ti cast ako planiras posle svakog obroka.
Ja inace perem zube samo jednom-ujutru, plafon dvaput na dan-i uvece.
I cilj mi je da ga naucim ta dva puta. Za sad

Meni je nekako logicno da se zubi peru kad pocnu da jedu sve isto sto i mi.
Kad kazem peru, mislim na trljanje, mada to nije pravo pranje i trljanje bas svaki dan,
nekad deca nece i ne treba ih siliti. Pastu sam sa tim povezala, kad je poceo da jede slatkise.
Do tad je to vise upoznavanje, super ako dete zeli, ali mislim da je veci cilj stvaranje navike nego
samo pranje i odrzavanje zuba.
Ja imam srecu da medo voli sve te radnje,.pranje zuba, ciscenje nosa(on sam meni kaze:"Nos cuJi"(nos curi)),
sam.cisti usi, voli i seckanje noktiju jer drzi onaj poklopac za makazice, i umivanje i pranje ruku, doduse to ne obozava ali hoce

Al zato mrzi presvlacenje pelena. Jednako kao mm i ja.

Mi 'peremo' zube svako vece, chicco pastom bez fluora
on tu kao nesto trlja, sisa, onda ja malo dodam
uglavnom, ne moze da prodje kupanje bez pranja zuba
skoro je naucio da pljune, al jos to ne radi redovno

Junior isto koristi Chicco za decu. Pljune kada i ja, ali nista ne ispljune jer je do tada vec sve progutao. I redovno mi trazi jos paste, ali mu svaki put objasnim da nema vise, sto je dobio na pocetku to treba da trlja do kraja. Meni je vaznije da ne jede slatko i da redovno prer zubice, pa makar i pojao pola te decije paste.

Bokice, :cmok:

U pravu je ija, bitno je da ne jedu slatkise.
Mada ih medo jede, babe i dede daju, a i mi ponekad,
vikendom se dopinguje kod baba i deda dok preko nedelje
dobije jednu kinder cokoladicu, onu stanglicu, mada dajem samo kad trazi,
a desi se da zaboravi, pa par dana ne dobije.

Veceras jeo cvaraka :)

Back