Deca 1-3 godine (toddlers)

..chitam o ovim boleshtinama, pa se setim da smo letos negde prichali o pranju nosa fizioloshkim,
ovo je treca zima od kad imamo malishane (ako vas teshi, bolesti dece prestaju da budu tako dramatichne s godinama :) )
i koliko je jakshu prve zime kad je imao devet meseci spasilo to pranje nosa koje mu je postalo deo rutine posle kupanja
i rezultiralo zavrshavanjem nekoliko kijavica koje su deca donela iz shkole na kijavicama, a ne poseti lekaru (kao i sa velikim decAma),
toliko je aleksej svoju prvu zimu kad je imao 6 meseci proshao bez i jednog pranja nosa,
poshto za tim nije bilo potrebe, poshto matori nit su slinili niti donosili kojeshta kuci.. :think:
..to je bila proshla zima..

..ove zime se samo smenjuju, klinci slinavi odmah posle mog rodjendana u novembru,
vishe ili manje se to oteglo do nove godine, :roll:
posle raspusta i morahaloma, malishani su slinili jednu nedelju, pa je matija bio sa T kod kuce jednu nedelju,
pa sledece alisa, pa opet matija sa istim simptomima :think:
pa sam ja od kljuchanja iznutra a nemogucnosti da se ko chovek razbolim i odbolujem zapatila herpes na kozi ispod oka :roll:
(btw nisam ga imala ni na usni ni nigde, da pamtim.. :roll: )..
..ne pamtim zimu tokom koje su mi deca bila bolena kao ove, srecom ne ozbiljno, ali jedno za drugim, sa vracanjima temperature i bolova..
..reche neko, od novembra na ovamo niko nije zdrav 100%, oteglo se.. :roll:

Ja isto vucem nesto od novembra. U stvari ne znam da li je sve to ista stvar, ali od novembra ni Junior ni ja nismo 100% zdravi bili duze od nedelju dana. Ja sam to pripisala jaslama&prosveti, ali sigurno ima neceg i u ovom ludom vremenu. Nema razreda da bar 3-4 ne kaslju i kijaju. Umesto da ostanu kuci oni razbacuju viruse po ucionici :roll:

Danas mi je bio poslednji radni dan :super:

A propos ispiranja nosa, izgleda da je Cicak bila u pravu za fizioloski.
Drugarica vodila klinca kod na Institut za majku i dete, imao je 7 upala uha od septembra (polazak u vrtic) do Nove godine.
Zakazali jos sredinom novembra za 26. februar kod dr Baljosevic, on vazi za najboljeg decijeg ORL kod nas, tolike su mu liste cekanja.
Rekao joj je nikako, ali nikako deci ne ispirati nos fizioloskim spricem u mlazu, prejako je za njih, ode infekcija u uho pod pritiskom.
Samo prskanje, (moze fiziomer, a moze i neki drugi, jeftiniji, rekao je koji, ali ja nisam pitala od soka sto ne sme da se ispira) pa izvlacenje slina.
I to joj rekao kao-sta vam je svima sa tim ispiranjem, i roditeljima, i pedijatrima i ORL za odrasle, to je za decu potpuno pogresno.
Eto tako, ona se slognula posto uredno ispira svaki dan, ja joj savetovala. :rumenko:
Mislim, i ja sam Andreju to radila par puta, sad ne znam sta da mislim, ebiga, nikako da se usaglase. :roll:

A propos ispiranja nosa, izgleda da je Cicak bila u pravu za fizioloski.
Drugarica vodila klinca kod na Institut za majku i dete, imao je 7 upala uha od septembra (polazak u vrtic) do Nove godine.
Zakazali jos sredinom novembra za 26. februar kod dr Baljosevic, on vazi za najboljeg decijeg ORL kod nas, tolike su mu liste cekanja.
Rekao joj je nikako, ali nikako deci ne ispirati nos fizioloskim spricem u mlazu, prejako je za njih, ode infekcija u uho pod pritiskom.
Samo prskanje, (moze fiziomer, a moze i neki drugi, jeftiniji, rekao je koji, ali ja nisam pitala od soka sto ne sme da se ispira) pa izvlacenje slina.
I to joj rekao kao-sta vam je svima sa tim ispiranjem, i roditeljima, i pedijatrima i ORL za odrasle, to je za decu potpuno pogresno.
Eto tako, ona se slognula posto uredno ispira svaki dan, ja joj savetovala. :rumenko:
Mislim, i ja sam Andreju to radila par puta, sad ne znam sta da mislim, ebiga, nikako da se usaglase. :roll:

Ja se secam kad smo imali problem sa disanjem, tada je deckonja imao oko 6 meseci i kad sam rekla dr da mu redovno ispiram nos, zena me je pogledala belo i rekla, kako to mislite ISPIRATE, mislite sipate par kapi radi vlazenja? Nemojte preterivati da se ne narusi prirodna flora sluzokoze. Isto me je napljuvala i za inhaliranje cajem od bosiljka, kaze to je jak caj a inhalacije nisu bezazlena stvar, napravite nam posle problem sa plucima...
E sad posto se ovaj moj toliko protivi sipanju bilo cega u nos, moram priznati da sam bila popustljiva i da to sa fizioloskim nisam radila, a imali smo i srecu da on nije sklon upalama usiju tj. valjda su mu takvi ti kanali da ne ide na usi i to sto se samo slivalo je valjda bilo dovoljno. Sto se tice zapusenosti nosa i teskoca sa disanjem, spavanjem, to sam stoicki podnela provedenim nocima sedecki sa njim u krilu i bez spavanja. A uvek se setim i pomislim kako sam ja prezivljavala kijavice kad sam bila mala- pa tako, cekali smo da prodje bez previse preparata, samo ponekad kapi za nos.
S druge strane sasvim je jasno da kad ISPERES kanale vecom kolicinom fizioloskog prosto mehanicki odstranis sekret sto je sigurno pozeljno, samo se postavlja pitanje rasejavanja glupost koje u tom sekretu postoje.
Pojavila se na trzistu kod nas neka posuda za odrasle za ispiranje svih tih kanala, sinusa, ima je moja koleginica iz kancelarije, kaze da joj otpusi sve kad se sa tim ``propere`` ali se postavlja pitanje higijene rasejavanja kojecega sto onda putem te tecnosti kruzi kroz sve kanale...

..ja sam takav saet dobila na ORL instituta za majku i dete uz napomenu da pumpicu bacim u djubre.. :)
..i kod nas je radio savrsheno, doktora nismo videli jako dugo..
..a doktori su i inache chudo, reche skoro trudnici jedan "koji ce ti folna..? evo ja imam spinu bifidu, pa shta mi fali..? " :neutral:
..sto ljudi sto cudi, vracamo se izgleda u vreme empirije, probash pa ako radi - radi..

..ja sam takav saet dobila na ORL instituta za majku i dete uz napomenu da pumpicu bacim u djubre.. :)
..i kod nas je radio savrsheno, doktora nismo videli jako dugo..
..a doktori su i inache chudo, reche skoro trudnici jedan "koji ce ti folna..? evo ja imam spinu bifidu, pa shta mi fali..? " :neutral:
..sto ljudi sto cudi, vracamo se izgleda u vreme empirije, probash pa ako radi - radi..

nama su u bolnici orl (njih troje) rekli da treba da se ispira kada je neka infekcija prisutna
kad je dete zdravo onda samo malo ....al kja to ne radim...radila i bilo sve ok...prestala i evo,malo malo pa zelenilo u nosu :roll:

nama su u bolnici orl (njih troje) rekli da treba da se ispira kada je neka infekcija prisutna
kad je dete zdravo onda samo malo ....al kja to ne radim...radila i bilo sve ok...prestala i evo,malo malo pa zelenilo u nosu :roll:

..ja sam ispirala kad su bili mali i nisu umeli da izduvaju nos, a bilo je necheg unutra shto je gusto i ne curi napolje..
..kad naidje slinavica to bude svako veche, nekad i dva puta dnevno,
ali kad su zdravi tj ne sline - onda nisam ispirala..
..od kad su nauchili da duvaju nos, ispiram samo kad se lepo posle duvanja nosa chuje da nos krklja sasvim nazad, na spoju nosa i grla,
to ne mozesh ni da izduvash ni da iskashljesh..

- - - - - - - - - -

Izasao nam konkurs za vrtric.:sad2::)

I to najmanje mesta ima za Dunjin uzrast,u vecini vrtrica po 1 ili 2 mesta,samo u jednom novootvoreno,preko puta moje boolnice,prima 26oro.

..joj.. :)
..i mene hvata trema, jaksha ce bozezdravlja :pop2: od prvog aprila da krene..

ja njoj ispiram kad ima bakteriju neku u nosu 3 puta dnevno,jer kad ne isperes,bakterija ostane i pored AB...dr mi rekli, a pokazalo se kao tacno
virus nam je manje problematican...
jako znaci kad dete ume da izduva njonju...ona sama ide i duva :lol: pa ako joj je nesto pri ruci, kao npr mamina majica,ona lepo zamaze i majicu i svoju facu
evo opet ima neka bakt. u njonji :roll:
malo je i oko cudno
opet stavljamo marocen...a to pece uzasno :sad2:

Dobili smo rezultate i isterali smo streptokoku
u ponedeljak idemo u vrtic, naravno ako sve bude ok...
...posle mesec i kusur dana

mm spale kraste od boginja, i on zakazao kontrolu sledece nedelje
tako da smo sad na konju

ovog vikenda jos ne mozemo
ali sledeceg MOOOORAM otici kod mojih, uzelela sam se
nisam videla bratanicu i bratanca jos od Nove Godine :(

Metamorfosis, pored Neos marmarasa. Malo mesto sa 400 meštana, ima dosta lepog smeštaja, dečijih igračišta, plaža je manje, više, prosečna ali ako idete kolima ima lepih plaža na desetak km , i vurvuru je na 20 km. Ono što je jako bitno u tom mestu je da je to jedino mesto koje ima pijaću vodu u slavinama jer je dobijaju iz nekog planinskog izvora, i to mesto se vodi kao vazdušna banja jer ima mnogo četinara. Lično znam dvoje koji su ostavili cigare jer nisu mogli pored tako dobrog vazduha.

Nemoguce da je Cicak bila u pravu!
Ona nikad nije u pravu!
Sta ona zna
:mrgreen:

Ne bih da se 'vatam u bezkrajnu raspravu, ali nije isto ne koristiti neshto, jer se ne zna nishta o tome, i znati neshto ili imati negativnu preporuku pa onda ne koristiti ... izvini Chichkava, bilo je jache od mene ... :lol: :zag:

Kistina: nemoj da se jedesh oko tvoje preporuke fizioloshkog i sad shto si chula da se ne koristi :zag:... ja zakljuchih josh poodavno da se sve mozhe koristiti ako se ukljuchi i ZDRAV RAZUM u jednachinu :D ... naravno da je ispiranje fiziloshkim SVAKI DAN ( mislim na ono shpricem, a ne kap-dve ) kod sasvim zdravog deteta bezpotrebno i mozhe da narushi normalnu sluznicu ... ali pomoci da se izbaci sekret iz nosa kod bolesnog deteta, koje josh ne zna da izduva nos, ili je jaaako zachepljen je sasvim ok ... isto vazhi i za antibiotike : ako se koriste kada se dokazhe prisustvo bakterija, i njihova sensitivnost na isti, mozhe da se pomogne ... "preventivno" i neselektivno je glupost ... ja samo napisah moje mishljenje, nemojte me kamenovati :lol:

Arminu je malo bolje, ima odprilike 2-3 stolice preko dana, jes' da onda mora sav da se presvlachi, ali bar ne protrchava i voda kroz njega ... sve se teshim da sad nije bar povracao ... jeeejjj :dash:

danas zavrshavamo ovaj projekat na poslu, HVALA DRAGOM BOGU :pop: ... mogu da danem dushom sutra i u ponedeljak, pa onda u utorak u nove radne pobede :dash:

bar u ponedeljak da odemo kod dr, da mu pogleda ushi i poslusha pluca, jer je pocheo i da kashlje :besna: ...

ali polako je pocheo da kapira kako se duva nos ... iz pet puta jednom ubode ... jupiiii :sad2:

ekcem i dalje u divljanju, trojke definitivno krenule, 3 noci nisam spavala, jer sedne i plache u snu i DOZIVA ME ... ovo nikad nije bilo ... mislim da njegov mali pametni mozak polako shvata da me nema po ceo dan ... :dash:

pazite se virusa, ljubite malce, odo' da skuvam neshto dok se mali igra napolju sa tatom

Ne bih da se 'vatam u bezkrajnu raspravu, ali nije isto ne koristiti neshto, jer se ne zna nishta o tome, i znati neshto ili imati negativnu preporuku pa onda ne koristiti ... izvini Chichkava, bilo je jache od mene ... :lol: :zag:

Kistina: nemoj da se jedesh oko tvoje preporuke fizioloshkog i sad shto si chula da se ne koristi :zag:... ja zakljuchih josh poodavno da se sve mozhe koristiti ako se ukljuchi i ZDRAV RAZUM u jednachinu :D ... naravno da je ispiranje fiziloshkim SVAKI DAN ( mislim na ono shpricem, a ne kap-dve ) kod sasvim zdravog deteta bezpotrebno i mozhe da narushi normalnu sluznicu ... ali pomoci da se izbaci sekret iz nosa kod bolesnog deteta, koje josh ne zna da izduva nos, ili je jaaako zachepljen je sasvim ok ... isto vazhi i za antibiotike : ako se koriste kada se dokazhe prisustvo bakterija, i njihova sensitivnost na isti, mozhe da se pomogne ... "preventivno" i neselektivno je glupost ... ja samo napisah moje mishljenje, nemojte me kamenovati :lol:

Arminu je malo bolje, ima odprilike 2-3 stolice preko dana, jes' da onda mora sav da se presvlachi, ali bar ne protrchava i voda kroz njega ... sve se teshim da sad nije bar povracao ... jeeejjj :dash:

danas zavrshavamo ovaj projekat na poslu, HVALA DRAGOM BOGU :pop: ... mogu da danem dushom sutra i u ponedeljak, pa onda u utorak u nove radne pobede :dash:

bar u ponedeljak da odemo kod dr, da mu pogleda ushi i poslusha pluca, jer je pocheo i da kashlje :besna: ...

ali polako je pocheo da kapira kako se duva nos ... iz pet puta jednom ubode ... jupiiii :sad2:

ekcem i dalje u divljanju, trojke definitivno krenule, 3 noci nisam spavala, jer sedne i plache u snu i DOZIVA ME ... ovo nikad nije bilo ... mislim da njegov mali pametni mozak polako shvata da me nema po ceo dan ... :dash:

pazite se virusa, ljubite malce, odo' da skuvam neshto dok se mali igra napolju sa tatom

Prva dva pasusa potpisujem i ja ;) Da se ne ponavljam.

Treci pasus: da li ti treba par pidzamica na zajam dok ne prodje sracka. Ja sam nakupovala kada je Junior trosio tri--cetiri dnevno, pa imam rezerve :cmok:

Bravo za duvanje nosa :klap: Polako, naucice on brzo i imace 100% ucinka, a ti ces se pitati, da li je zaista postojalo vreme kada on nije znao duvati nosic :think:

Junior se isto zna buditi i place neutesno. Jedva ga uspem smiriti. Verovatno ova moja nervoza deluje i na njega. Pokusavam ja pred njim kulirati i biti dobro raspolozena, ali izgleda da me je prokljuvio. Imam novu mantru: Jos samo dva tri meseca i bice sve ok, jos samo dva tri meseca i bice sve ok..... Mozda i bude delovala za dva tri meseca :cepanje:

Jexy: streptokoke su u nosu ili grlu? Htela sam odvesti Juniora u lab jer mu curi nosic vec mesec dana, pa od toga i kaslje. Cisto sve samo nos curi. Cisto da umirim savest.

Ljubite decu, ish-ish virusima, baterijama i ostaloj flori i fauni.

Prva dva pasusa potpisujem i ja ;) Da se ne ponavljam.

Treci pasus: da li ti treba par pidzamica na zajam dok ne prodje sracka. Ja sam nakupovala kada je Junior trosio tri--cetiri dnevno, pa imam rezerve :cmok:

Bravo za duvanje nosa :klap: Polako, naucice on brzo i imace 100% ucinka, a ti ces se pitati, da li je zaista postojalo vreme kada on nije znao duvati nosic :think:

Junior se isto zna buditi i place neutesno. Jedva ga uspem smiriti. Verovatno ova moja nervoza deluje i na njega. Pokusavam ja pred njim kulirati i biti dobro raspolozena, ali izgleda da me je prokljuvio. Imam novu mantru: Jos samo dva tri meseca i bice sve ok, jos samo dva tri meseca i bice sve ok..... Mozda i bude delovala za dva tri meseca :cepanje:

Jexy: streptokoke su u nosu ili grlu? Htela sam odvesti Juniora u lab jer mu curi nosic vec mesec dana, pa od toga i kaslje. Cisto sve samo nos curi. Cisto da umirim savest.

Ljubite decu, ish-ish virusima, baterijama i ostaloj flori i fauni.

:cepanje:

Hvala draga, imamo dovoljno, a odkad je bolje vreme, nocu spava u bodicu i u dzhaku ... lakshe ga tako nocu presvuci ( nadam se da vishe nece trebati :neutral: )

u poslednje vreme se zaljubio u dvorishte, ne mozhemo ga uvuci, uvek se ulazak u kucu zavrshi dranjem ... a to potraje :rida:

streptokoke su mu bile u nosu
i on je samo slinio i kasljao od toga, sve bilo cisto o dr aj kao da uradimo bris nosa da proverimo i to
popio turu antibiotika, radili smo kontrolni bris, sve cisto

Irina opet zaribala
nos, oko...pocela da kaslje nocas, namucila se, nije lepo spavala
sad spava pa kad ustane kod dr. opet
komsinicina mala iste simptome(izgleda da joj je od Irine preslo) i dobila ab da pije
bice da nam je ostala streptokoka od onda

Irina opet zaribala
nos, oko...pocela da kaslje nocas, namucila se, nije lepo spavala
sad spava pa kad ustane kod dr. opet
komsinicina mala iste simptome(izgleda da joj je od Irine preslo) i dobila ab da pije
bice da nam je ostala streptokoka od onda

Mi smo bili i prosle nedelje na kontroli i Ivan je bio dobro
al je doktor bio u fazonu "ta streptokoka se mnogo tesko tera napolje, nek pije on antibiotike jos 4 dana (deset ukupno)
da mi budemo sigurni da smo to resili, pa pauza dva tri dana, pa kontrolni bris"

meni se dete namucilo sa curenjem iz njokalice, trebalo je ranije taj bris da uradim :(

Back