Deca 1-3 godine (toddlers)

Pogledajte prilog 248353Toddleri, svi ste preslatki! :heart:

Mi dobili ova uputstva o ishrani
ishrana.jpg

Pitanje za bilingvalne porodice - kako se snalaze malisani? Kakva su vasa iskustva?

Pozdrav sa plaze :cool:

Poslednja izmena:
e ja baš htela da se javim na temu hrane!

da pitam mame, specijalno mame nutricioniste;)

mi u kući ne jedemo hleb, pa smo ga tako "uskratili" i Nikoli... Jede ga (verovatno) u vrtiću za doručak, mada ne znam da li i koliko...
koliko je hleb neophodan, ali stvarno neophodan detetu? Jede često za doručak palentu, kad je kući...
Nije debeo, ali nije ni mršav, meni je taman baš:)

njegov jelovnik od juče npr. izgleda ovako:
- doručak u vrtiću
- ručak, punjena paprika+kiselo mleko
- večera- sataraš (patlidžan, tikvice, paradajz)+dinstana pileća džigerica
- za užine voće (lubenica, maline, jabuke), poprilične količine

On se baš najede jela, mislim da bi ga triput manje pojeo da ima i hleba... a već kad ga ne traži...

mi u kući ne jedemo hleb, pa smo ga tako "uskratili" i Nikoli... Jede ga (verovatno) u vrtiću za doručak, mada ne znam da li i koliko...
koliko je hleb neophodan, ali stvarno neophodan detetu? Jede često za doručak palentu, kad je kući...

- doručak u vrtiću

On se baš najede jela, mislim da bi ga triput manje pojeo da ima i hleba... a već kad ga ne traži...

Ako jede npr integralni pirinac i sl onda mislim da je jos bolje sto ne jede hleb.

- doručak u vrtiću

Ne mora hleb, ali mora zitarice.
A sta jede za dorucak osim palente?
Mislim da unosi malo zitarica tako.

kidspyramid-5.gif

nama je ova baza poprilično slaba, i sastoji se uglavnom od pirinča... Nekad spremim testeninu za ručak, to sam zaboravila... ali ne baš često.

Za doručak jede npr. kuvano jaje, mladi sir i šunkicu neku, uz to jogurt uglavnom... Ili voli kombinaciju tunjevina i kiselo mleko, to nikad nisam videla da neko voli da jede osim mm, i sad njega! Pojede celu konzervu za doručak:)
Kajganu sa raznim dodacima često doručkuje, to isto obožava!
Nama je baza meso, nekad za užinu traži pileća prsa:)

Već neko vreme me to muči... KS mu je odlična, radili smo sad posle virusa:)
Sad ni on sam neće hleb, kad sam negde u prilici da mu ponudim, neće...

Trebalo bi da dobija 50-60% energije iz UH.
Proteina im treba vise nego odraslima zboga rasta, ali ne bas toliko.
1,2g po kg telesne mase dnevno (odraslima oko 0,8g).
E, sad, ni jedno dete tog uzrasta se ne hrani idealno, moje prvo! :)
Probaj da mu ubacis zitarice sa mlekom/jogurtom za dorucak.
U rucak/veceru mozes da dodajes u to povrce proso, pirinac, ovsene pahuljice,.,

nama je ova baza poprilično slaba, i sastoji se uglavnom od pirinča... Nekad spremim testeninu za ručak, to sam zaboravila... ali ne baš često.

Za doručak jede npr. kuvano jaje, mladi sir i šunkicu neku, uz to jogurt uglavnom... Ili voli kombinaciju tunjevina i kiselo mleko, to nikad nisam videla da neko voli da jede osim mm, i sad njega! Pojede celu konzervu za doručak:)
Kajganu sa raznim dodacima često doručkuje, to isto obožava!
Nama je baza meso, nekad za užinu traži pileća prsa:)

Već neko vreme me to muči... KS mu je odlična, radili smo sad posle virusa:)
Sad ni on sam neće hleb, kad sam negde u prilici da mu ponudim, neće...
Та теорија о присуству житарица је маличко клизава и везана је за повећање густине становништва по јединици површине, јер и житарице обезбеђују већи приступ храни/калоријама по јединици површине.
Да се вратимо само скромних 2 миленијума унатраг не би смо нашли ни трага присуства житарица у добром делу свеЦке популације, сем наравно Римског царства, Египта, Месопотамије, Индије и Чајнезера.
Остали јесу били варвари по мерилима тог времена, али сасвим су лепо шљакали без да нису кснули ни зрнце ма које житарице.

pa to je meni malo, da ne zeznem nešto...
mi smo nekako više išli logikom, šta će mu hleb i tako izbacismo (skoro) sve žitarice:confused:
u punjenoj paprici je imao malo pirinča:D

mada, što kažeš, na čemu neka deca izrastu zdrava (i debela:)). Odrasla sam sa rođakom koji je celo celcijato detinjstvo jeo samo kiflu i eurokrem, i na kraju ja dobila dijabetes...

ja malo i zbog toga potenciram ovu ishranu.
ne učim ga na slatkiše, skrob, ugljene hidrate uopšte, da smanjim svaku šansu da ga i on dobije. Mada se ovaj moj tip ne nasleđuje...

U svim piramidama ishrane iz svih zemalja, zitarice su baza, razlikuje se samo broj preporucenih porcija (4, 6, 8, negde cak 12).
Gresis ako mislis da su zitarice lose po zdravlje, naprotiv, integralne poboljsavaju zdravlje.
Osim sto daju energiju, vazan su izvor vlakana, proteina, minerala i vitamina.
Ne daj mu slatkise, beli hleb, to je OK, ne znam zasto mu ne dajes zitarice uopste.

Ne znam Kis, meni šećer ubedljivo najviše podiže hleb, i integralni, sve žitarice, osim raži, a čisto raženi hleb je nemoguće dobiti, mora da se meša sa drugim vrstama brašna...
Možda čak podiže i više od običnog šećera (samo je sporiji), od fruktoze svakako mnogo više!
Tip 2 dobijaju najčešće gojazni ljudi, razlog više da se ne potenciraju žitarice.
Ne mislim da su generalno loše, pričamo o šećeru, smanjivanju pritiska na rad pankreasa i eventualne šanse da se dobije dijabetes ako postoji i najmanja genetska predispozicija.
To sad nema veze sa temom, ubacujem samo da objasnim zašto tako radim...

Volela bih da znam kakva je situacija ili preporuke u Aziji, gde im i deca verovatno odrastaju samo na pirinču (od žitarica)...
Imam neke ovsene pahuljice, neke iz Merkatora, haf...lohen tako nešto, probala sam jutros da mu dam sa jogurtom, plače za šunkom i sirom...
te su npr. katastrofa za moj šećer...

ali dobro, ovo je sigurno manja šteta nego da mu svaki dan dajem grickalice, slatkiše, slatke sokove... što vidim da roditelji dece iz vrtića masovno rade!
Džaba priče kad su male bebe, neće on meni jesti to, to, to... kad na kraju popuste nad prepunim rafovima slatkiša.

A jeste primetili kako u svim, ali svim radnjama na kasama, negde u visini detetovih očiju načičkaju čokoladice, bombonice...:evil:

pa dobro....
sto kris rece nijedno dete se ne hrani kako bi trebalo....a ni odrasli ne jedu sta treba...ja prva zitarice ne jedem, meso ne jedem... tj jedem i jedno i drugo ali jako malo...jako...(sto se mesa tice i bolje da ga ne jedem)
al zato voce i povrce ko luda...i mleko
i slatkise :rumenko:

Ja sam mislila da on hoce sve da jede, a da mu ti ne dajes, kad nece, nece, jedino da ga prevaris nekako. :)
Sto se tice tih hlebova, to je sve puno belog brasna, pa bojeno.
A pahuljice su isto preradjene do besvesti.
Da sama skuvas zito, ne bi se tako odrazilo na glikemiju.
A ovi u Aziji masovno dobijaju beri-beri i dan danas zbog belog pirinca.
Pisali na pocetku teme o ishrani, nemoguci su u ovom uzrastu, nase je da ponudimo, a sta i koliko ce pojesti je njihov izbor. :)
Ja bolje da ne pisem kako se ovaj moj hrani!

iskreno, istina je negde između:)
ja mu nisam nutkala, i sad ni on sam neće...

htela sam ja da kupim onu pekaricu, da pravim hleb, al s obzirom na potrošnju... nepotrebno...

al evo malopre izgricka celu veliku šargarepu, to mu je prijalo ranije zbog desnih, a sad voli da jede.
U našem primeru, sve radi onako kako smo mi potencirali... Nadam se da smo bili pametni:)

inače, ja aktivna ovde, a i po stanu:) Odoše momci na štrand, ja uz Barry Whita čistim, pijem kaficu, kuckam...:zurka:
ako preteram u kuckanju, to nadoknađujem od ranije:mrgreen:

iskreno, istina je negde između:)
ja mu nisam nutkala, i sad ni on sam neće...

htela sam ja da kupim onu pekaricu, da pravim hleb, al s obzirom na potrošnju... nepotrebno...

al evo malopre izgricka celu veliku šargarepu, to mu je prijalo ranije zbog desnih, a sad voli da jede.
U našem primeru, sve radi onako kako smo mi potencirali... Nadam se da smo bili pametni:)

inače, ja aktivna ovde, a i po stanu:) Odoše momci na štrand, ja uz Barry Whita čistim, pijem kaficu, kuckam...:zurka:
ako preteram u kuckanju, to nadoknađujem od ranije:mrgreen:

Ja moram nesto brze da pustim kada cistim, on mi je nekako za druge stvari :rumenka:

Radili su ispitivanje na dve grupe dece u zabavistu. Jedna grupa je jela sta je htela a druga je dobijala "ispravne" obroke. Prvoj grupi je stavljeno sve na stol, pa su birali sta ce jesti, ali ih nisu "silili' da jedu nesto odredjeno. Ispostavilo se da je razlika u pojedenim kolicinama voca, zitarica, mesa itd jako mala. Tj i deca koja nisu jela "po pravilu" vec su sama birala sta ce jesti su takodje jela zdravo, tj izabrala one namernice koje su potrebne.

Ti uvek mozes ispeci neki hlebcic u rerni. Ako ga sama pravis od integralnog+malo belog brasna sa raznim semenkama (nemoj se zeznuti pa staviti masline kao ja, jer se ubudja sledeceg dana :roll:) on traje i bude mekan i posle dva tri dana. Moja mama je pravila u onom plehu za projice male hlebcice. Bas su ukusni. Ja na zalost nemam rernu a i onaj pekac je crkao. Ali dok je radio, radio je punom parom.

Back