Deca 1-3 godine (toddlers)

Da pitam iskusnije mame na ovoj velikoj temi: kada ste pocele da citate deci?
Ja jos nisam pocela nista da mu citam, sve mislim prerano je i nece razumeti nista, a ne znam ni kad da mu citam (u toku dana, kad se igramo?) ni sta da krenem za pocetak.
Imate li neko stivo za preporuku, sta "pali" u tom uzrastu...da se ne zahvatim odmah "Gorskog vjenca" pa da mu ogadim knjigu za dozivotno :D
Svaki savet dobrodosao...
P.S. meni niko nije citao nista, ponekad tetka kad je imala zivaca, ali sporadicno. Brat je posvadjan sa knjigama, a ja nicim izazvano izrasla u knjigoljupca

Ja sam mu citala kada je imao 3-4 meseci, pa sve dok nije znao da sedne/ustane. Sada on ima 5-6 svojih knjiga koje lista (neke uspe i da pocepa :roll:). Mislim da su mu se u pocetku svidele sarene slike u knjizi, i to sto je provodio vreme samnom. Sada vec razume par reci, pa pokusavam mu pricati iz glave koristeci te reci. Knjigama za citanje cemo krenuti verovatno sledeceg proleca/leta.

Inace, da se pohvalim da je Junior pravi Dusko Dugousko. Ima dve gornje jedinice i nijedan drugi zub :heart: Donje dve jedinice se naziru, ali ako budu izasle sporo kao gornja leva i tri nedelje kasnije desna jedinica, nacekacemo se.

..i ja sam "chitala" od najranijih meseci, imali su prvo one shushkave platnene knjige koje se peru u mashini (shto je narochito zgodno),
pa debele kartonske koje su izdrzavale par meseci do prve mikro pukotinice od zvakanja i/ili savijanja na pogreshnu stranu
koje su za dan dva raskopali u oguljotine..jaksha je vishe zvakao i gulio (sa svega shto ima je poskidao svaku mogucu nalepnicu :lol: )
a aleksej je predano cheprkao i krivio i cepao izrezane delove u onim koje imaju neki sjajni materijal ispod slichica (znate na shta mislim) ili koje se otvaraju
kao prozorchici ili imaju one pomichne trake kojima se menjaju slike (al ga objashnjavam :rotf:)..
..nekoliko smo liferovali ali vecina je upotrebljiva josh uvek.. :)
..sa nekih godinu i po je jaksha postao dosta pazljiviji sa knjigama i dobio je prve "prave" slikovnice,
ali meni jako smeta nachin na koji su pisane :roll: pa ih uglavnom preprichavam jezikom koji mu je blizi..
..sa dve pune je dorastao za prve prave priche a sad vec uz malo izmena i dopuna moze da proprati slikovnice..
..to je tatin i njegov ritual uveche pred spavanje, a moj i njegov kad bebac zaspi po danu, a on se josh usporava i umiruje da bi zaspao.. :)

..tek sad negde poslednjih mesec-dva (on ima okruglo dve i po godine sad) mu je zanimljivije da chitamo uz knjigu nego da mu pricham iz glave,
uglavnom izmishljene priche.. :) ..ali josh ih voli i trazi, svako malo.. proste, kratke, od 10-15 rechenica i radnjom koja se usloznjavala kako je rastao.. :)

..otprilike slichno je bilo i sa velikom decom.. :)

Ja sam mog letos upisala u biblioteku. Kod nas deca ništa ne plaćaju do 15. godine. I baš sam zadovoljna gomilom slikovnica. Naučio je i da se u knjižari kupuju knjige, a u biblioteci samo pozajmljuju.
A sadržaj slikovnica se i meni ne sviđa, pa i ja najčešće pričam svojim rečima.

Mi smo juce svecano pustili mamin/tatin/babin/dedin prst i poceli samostalno da spartamo po stanu
i dobro nam ide...
...
a citanje
citaju mu baba i deda sve i svasta
kuvar "jela od kropira" deda otvori i krene "Krompir je biljka koja raste kod mog dede u Ivanjici, ja idem kod mog dede u selo svako leto i tamo meni deda pravi krompir u pavlaci al idemo prvo u planinu da naberemo bla, bla, bla...." i tako....:D

Mi smo juce svecano pustili mamin/tatin/babin/dedin prst i poceli samostalno da spartamo po stanu
i dobro nam ide...
...
a citanje
citaju mu baba i deda sve i svasta
kuvar "jela od kropira" deda otvori i krene "Krompir je biljka koja raste kod mog dede u Ivanjici, ja idem kod mog dede u selo svako leto i tamo meni deda pravi krompir u pavlaci al idemo prvo u planinu da naberemo bla, bla, bla...." i tako....:D

Deda je car !!!! :rotf::super:

I mi čitamo od kad je malac počeo da sedi, znači 6 m otprilike...Tj gledamo slike naravno, prvo su bile one velike zanimljive, jedna slika nečega preko cele strane, a sad voli složenije, pa mu kao prepričavam i opisujem šta se radi na slikama, pa ga ispitujem pa on pokazuje i tako.On je uvek voleo knjige i jako je skoncentrisan kad mu se čita uglavnom. Jedva čekam da mu baš baš čitam, ono - slova, ne samo slike.

moj cita uveliko vec par meseci :lol:
samo vuce slikovnice sa sobom po stanu. sad vec zna na kojoj strani je sta i kako se glasaju macka, pas i traktor :lol:

Ja sam se iznenadila kada mi je prvi put doneo knjigu koju sam mu trazila :eek:

Doneo mi neku njegovu knjigu i kazem ja njemu "ma ne tu, vec onu sa vuf-vuf, mnjau-mnjau i Toni-kornjacom" na to on ni pet ni sest i doneo bas tu knjigu. Pomislila sam "us'alo ga". Sledeci dan kazem "molim te donesi mi knjigu sa blbl-mik-mik (prva zivotinja je ptica trkacica) i on ladno donese. Zna da razlikuje tri svoje knjige, i da na zidu pokaze gde je zebra i da zebra kaze kla-kla (onako jezikom kao sto konji kazu, samo sto nemamo konja, pa kod nas zebra tako kaze). Inace mu je prva rec bila "kla-kla" (jezikom kao konjic za zebru) pa sam mislila da mu narucim za rodjendan obicnu belu tortu tortu sa svecicom u sredini a oko torte da "trce" zebre. Bas nme zanima kako ce reagovati :think:

Ja sam se iznenadila kada mi je prvi put doneo knjigu koju sam mu trazila :eek:

Doneo mi neku njegovu knjigu i kazem ja njemu "ma ne tu, vec onu sa vuf-vuf, mnjau-mnjau i Toni-kornjacom" na to on ni pet ni sest i doneo bas tu knjigu. Pomislila sam "us'alo ga". Sledeci dan kazem "molim te donesi mi knjigu sa blbl-mik-mik (prva zivotinja je ptica trkacica) i on ladno donese. Zna da razlikuje tri svoje knjige, i da na zidu pokaze gde je zebra i da zebra kaze kla-kla (onako jezikom kao sto konji kazu, samo sto nemamo konja, pa kod nas zebra tako kaze). Inace mu je prva rec bila "kla-kla" (jezikom kao konjic za zebru) pa sam mislila da mu narucim za rodjendan obicnu belu tortu tortu sa svecicom u sredini a oko torte da "trce" zebre. Bas nme zanima kako ce reagovati :think:

:super::klap: .... i ja sam mislila svashta, dok nije krenuo stampedo od rodbine :rotf:

PROHODAO JE!!!!!

Pa valjda vec mogu da kazhem :think:, on dodje iz trpezarije u sobu ( oko 10-12 njegovih koraka) stane na sred sobe, pa ako nismo dovoljno zadivljeni, josh krene i da vriska od srece i da tapshe sebi :heart: .... narcis majkin :heart:

a juche je preshetao celo popodne ispred ambulante, drzheci babu ili mene ili oca za prst :ok: ... :super:

..sad mozesh da kazesh, proshao vam je rodjendan.. :lol:

..chestitke na novootkrivenoj slobodi.. :heart:

dada, birice, priznaj da si ovo natempirala :lol:

Hodao je on jos prosle nedelje u basti, samo birica nije smela da kaze. Sta ce "terapeut" sa trudnica da pomisli :zcepanje:

Zezam se. SVAKA CAST :cmok:

:rotf: :zcepanje: ... :zper:

pa ja nikako da odredim kad to "famozno" hodanje da nazovem tako, a da nisu samo par koraka :lol: ... ihhh puno mi srce :heart:

bolje mu je od ovih silnih inhalacija, koliko mu pevam usput, moracu posle na zvezde granda da se prijavim, da namlatim neke pare :zcepanje:

:rotf: :zcepanje: ... :zper:

pa ja nikako da odredim kad to "famozno" hodanje da nazovem tako, a da nisu samo par koraka :lol: ... ihhh puno mi srce :heart:

bolje mu je od ovih silnih inhalacija, koliko mu pevam usput, moracu posle na zvezde granda da se prijavim, da namlatim neke pare :zcepanje:

Zvanicno je prohodao kada napravi 8 samostalnih koraka. Ja to zovem prohodavanjem :rumenka:

Drago mi je da mu je bolje. :cmok:

Sto se Zvezde granda tice, pun dekolte vec imas :zper:

danas je sama ostala u vrticu....doslo mi je da uletim u sobu, spasem je i odvedem kuci i nikada vise da je ne odvedem tamo :rida:
vaspitacica je zatvorila vrata, nisam ni stigla da joj kazem da idem i da se vracam...i kada je videla da nisam usla sa njom kao juce, vristala je kao da je lavovi kolju
mislila sam da ce srce da mi prepukne
i dozivala je posle, mama mama mamaaaa...sva jadna uplakana
i smirila se posla 25 minuta, al tad je doslo vreme da idemo , trebala sam mozda da cutim dok ne krene opet da place

sto sutra nije subota? :sad2:

Evo jos jedne mame :) Cao svima!!!! Ja pripadam i ovoj temi, ali i onoj od 0 do 6 meseci, jer imam dva decaka...Starijeg od 22 meseca. i mladjeg od 2...jupiiiiii...Ne znam odakle bih pocela? Tacnije znam...Ima li neko iskustvo slicno mom...Mala razlika u godinama izmedju dece i ponasanje starijeg deteta...Kod nas je bas cupavo...Od kada je brat dosao, moj sin Djordje je potpuno promenio ponasanje...Bio je izuzetno dobar...dete sa kojim sam uzivala da provodim vreme i onda bum...Postaje histerik koji urla non-stop..Poslednjih dana nista, ama bas nista ne jede...a nece ni da spava...Ni danju ni nocu...Kad hocu da ga uspavam, govori mi ustani, mama ustani...a pri tom je iskrivljen koliko je umoran i sanjiv...Evo vec cetiri dana ne spava...Izgleda kao zombi...sav se izbecio...O hrani da ne govorim...kad mu pridjem sa kasikom, kao da nosim noz da ga izbodem...Bezi od mene, a ja ludim...Sad sam vec jako luda i nadam se da je to samo jedna prolazna stvar...faza u razvoju...aaaaaa

Evo jos jedne mame :) Cao svima!!!! Ja pripadam i ovoj temi, ali i onoj od 0 do 6 meseci, jer imam dva decaka...Starijeg od 22 meseca. i mladjeg od 2...jupiiiiii...Ne znam odakle bih pocela? Tacnije znam...Ima li neko iskustvo slicno mom...Mala razlika u godinama izmedju dece i ponasanje starijeg deteta...Kod nas je bas cupavo...Od kada je brat dosao, moj sin Djordje je potpuno promenio ponasanje...Bio je izuzetno dobar...dete sa kojim sam uzivala da provodim vreme i onda bum...Postaje histerik koji urla non-stop..Poslednjih dana nista, ama bas nista ne jede...a nece ni da spava...Ni danju ni nocu...Kad hocu da ga uspavam, govori mi ustani, mama ustani...a pri tom je iskrivljen koliko je umoran i sanjiv...Evo vec cetiri dana ne spava...Izgleda kao zombi...sav se izbecio...O hrani da ne govorim...kad mu pridjem sa kasikom, kao da nosim noz da ga izbodem...Bezi od mene, a ja ludim...Sad sam vec jako luda i nadam se da je to samo jedna prolazna stvar...faza u razvoju...aaaaaa

..ajoj.. :)
..razlika izmedju mojih najmladjih je nepunih 16 meseci, mada su obojica vec u "ovoj" temi.. :) mladji ima josh malo 15 meseci, a stariji dve i sedam meseci..
..nemam savet poshto je kod nas sasvim bezbolno proshlo sve to
(osim po mene, srce mi se prvih dana i nedelja cepalo shto kradem vreme od "velikog" :sad2: i shto mislim o "velikom" dok sam sa malim, naizmenichno, svakih pet minuta.. :sad2:
pa i da pola otpishem na post-porodjanu nestabilnost, opet mi je bilo tumbavo.. :rumenko:)..
..ako je za utehu, sve prodje, jer chak i da nije bilo malog bate - drugu polovinu druge i prvu polovinu trece godine po knjigama opisuju
kao vreme kada ce "vashe dete prelaziti iz jedne zabrinjavajuce faze ponashanja u drugu.." :roll: :)

..naoruzaj se strpljenjem i osmehom, chuvaj sebe i ukljuchi ga koliko god mozesh u svaki budan trenutak sa bebom.. :)

danas je sama ostala u vrticu....doslo mi je da uletim u sobu, spasem je i odvedem kuci i nikada vise da je ne odvedem tamo :rida:
vaspitacica je zatvorila vrata, nisam ni stigla da joj kazem da idem i da se vracam...i kada je videla da nisam usla sa njom kao juce, vristala je kao da je lavovi kolju
mislila sam da ce srce da mi prepukne
i dozivala je posle, mama mama mamaaaa...sva jadna uplakana
i smirila se posla 25 minuta, al tad je doslo vreme da idemo , trebala sam mozda da cutim dok ne krene opet da place

sto sutra nije subota? :sad2:
Ajoj pa kako nisu dali da se pozdravite, da joj samo kažeš da ćeš doći po nju i to je to, to im je sasvim dovoljno da se ne osete napuštenim.
AKo jako baš plaču kod nas za vreme adaptacije zovu da dodjemo, al to je prvi ili drugi dan, kasnije i ne plaču jako više, onda ih animiraju s nečim dok se smire.

..ajoj.. :)
..razlika izmedju mojih najmladjih je nepunih 16 meseci, mada su obojica vec u "ovoj" temi.. :) mladji ima josh malo 15 meseci, a stariji dve i sedam meseci..
..nemam savet poshto je kod nas sasvim bezbolno proshlo sve to
(osim po mene, srce mi se prvih dana i nedelja cepalo shto kradem vreme od "velikog" :sad2: i shto mislim o "velikom" dok sam sa malim, naizmenichno, svakih pet minuta.. :sad2:
pa i da pola otpishem na post-porodjanu nestabilnost, opet mi je bilo tumbavo.. :rumenko:)..
..ako je za utehu, sve prodje, jer chak i da nije bilo malog bate - drugu polovinu druge i prvu polovinu trece godine po knjigama opisuju
kao vreme kada ce "vashe dete prelaziti iz jedne zabrinjavajuce faze ponashanja u drugu.."
:roll: :)

..naoruzaj se strpljenjem i osmehom, chuvaj sebe i ukljuchi ga koliko god mozesh u svaki budan trenutak sa bebom.. :)

:sad2:

Ni sama ne znam vise koja je najbolja razlika izmedju dece. Moja sestra je od mene starija 9 godina, i znam da TO ne funkcionise kako treba. Ja ni nemam vremena da pravim toliko veliku razliku, ali kada pomislim koliko je nekada tesko s Juniorom samim, zamislim kako bi mi bilo da pored njega imam jos jedno dete od 3-4 godine. Znam da je sa drugim detetom malo lakse, jer su roditelji sve to vec prosli, ali me malo muci ta pomisao, kako cu sve to uspeti izorganizovati. I onda se setim November i pomislim :worth:

kod nas je velika razlika-8,5 godina. ne znam kako ce da funckionise kad porastu, ali sada je sve super- od toga da je meni stariji sin od velike pomoci oko malog, da nema izrazene ljubomore i da imam vremena da se posvetim obojici ravnomerno jer su potrebe velikog drugacije i vreme koje provodim sa njim je ispunjeno drugacije, nije vise sve toliko intenzivno kao kad je dete malo.

Da sam rodila kad sam ja htela, i da mi nije vreme proshlo u lechenju :sad2:, onda bih napravila pauzu oko 5 godina ... meni to deluje ok ... vece dete je vec u obdanishtu, ima svoj sistem itd, + mozhe mu se vec neshto i objasniti, mozhe pomoci oko bebe ... jednostavno, meni je to delovalo najbolje ... ali eto , poshto ce mali ostati jedinac, ostadoh ja na teoriji, nishta od prakse ... a ako bih pokushala da skrpim drugo dete ( shanse su toliko male da matematichki ne mogu ni da se izrazim :rtfm:) morala bih da pozhurim, ipak sam ove godine napunila 38 ... Bogte mazo :roll:

Back