Deca 1-3 godine (toddlers)

drugarice, treba mi savet, podrška, šta bilo...:)

u petak idemo na daleeek put, 2 aviona menjamo... nešto me frka uhvatila:confused: Nile nikad nije leteo avionom, kako li će to sve da izgleda...
bilo je ovde nekih daleekih drugarica, kakva su vam iskustva? utešite me malo:worth:
kako se približava, ne ide mi se...:(

Snezana ne znam sta da ti kazem za duuuga putovanja, mi smo putovali nekoliko puta avionom ali na krace relacije a duugo (13 h) kolima. Ono sto mislim d aje kljucno je da kod sebe imas sve sto moze da ti uztreba od hrane, pica i presvlake za njega, i ponajvise nesto sto ga zabavlja da bi ga okupirala svo to vreme. Jel mozete da nabavite onaj portabl displej-kompjuter na koji se snimi bezbroj sati crtanog, to ljudi kace na sedista u kolima kad dugo putuju? Ili lap top, pa dok izdrzi baterija?

u petak idemo na daleeek put, 2 aviona menjamo... nešto me frka uhvatila:confused: Nile nikad nije leteo avionom, kako li će to sve da izgleda...
bilo je ovde nekih daleekih drugarica, kakva su vam iskustva? utešite me malo:worth:

Ja sam na drugim forumima citala iskustva o putovanjima avionom sa bebom. Ja ne znam koliko Nile ima godina, ali mozda nesto mozes primeniti od onog sto sam zapamtila:

Kupi neku malu igracku koju ces izvaditi u slucaju nuzde ako se bude bas smorio u avionu, da ga smiris i da se malo zaigra
Dok uzlece i slece daj mu vode/caja/mleka iz flasice ili cuclu zbog pristiska u usima
Ako koristite pelene, presvuci ga posle check-ina pre nego sto udjete u avion
Ponesi rezervnu garderobu i njemu I SEBI (jedna mama je stigla na aerodorm izbljuckana, a dete cisto kao za naslovnu stranicu)
Kazu da je najbolje uzeti sediste u prvom redu, jer ima vise mesta i ne vidis ostale putnike (pa ti bude lakse ako pocne plakati ili slicno)
Vecina ljudi koji lete imaju decu i znaju da se nepredvidjene stvari desavaju, oni koji jos nemaju decu, bar mogu videti sta ih ceka i da uce na tudjim greskama

Pre svega nemoj se nervirati unapred, vec budi sto bolje raspolozena, tako ces lakse i Nileta smiriti, zabaviti, uspavati itd Mozda te iznenadi i prespava ceo put

Naravno da ces otici. To je samo kod nas u Srbiji kao cudno da letis avionom sa malim detetom. Sta treba da sedis kuci dok ne napuni 18, ili da ga ostavis kuci? Gluposti. Suprug je putovao iz New Yorka za Pestu proslog avgusta i ispred njega je bio bracni par sa BLIZANCIMA. Znaci oko 10 sati leta sa dve bebe. Kaze da su i roditelji i bebe bili fantasticni. Dobili su neke dodatke da se zavezu zajedno jedan sa mamom i drugi sa tatom za vreme poletanja. Dobili su neku vrstu kolevke koja se namesti na mesto ispred, a stjuardesa im je zagrejala rucak, uzinu, mleko, vodu itd. Mislim da ima specijalnan meni za decu sa manje soli.

Pretprosle godine smo putovali mm i ja iz Valensije za Temisvar i u avionu je bilo oko 5-6 dece od godinu dana do tako 4-5 godina, o jos nekoliko beba. Ja sam tad vec bila trudna ali jos nisam znala :heart: Bilo je divota gledati kako se vijaju na hodniku izmedju dve kolone sedista. A u avionu su se upoznali. Nikome nije smetala graja i buka, vec su se neki bracni parovi i pridruzili u skrivanju. Bas je lepo proslo, a bilo je dosta dece, plus avion pun putnika.
:cmok: i cekam iskustvo iz prve ruke. Gde putujete i kada krecete?

Hvala vam:heart::heart:

Ima 2 godine i 3 meseca... ne drži ga mesto naravno... laptop nosim, pa ćemo crtani dok se ne istope boje:D
kući mu ne damo da baš često gleda, nadam se da će to da ga zadrži na sedištu...
idemo u St.Petersburg, presedamo u Moskvi...
Mi smo već išli, pre nego što je došao Nile, i dosta mi je dugo taj put trajao:confused: Plus presedanje na aerodromčini u Moskvi...
sad sam videla prognozu, oko 17 stepeni, pa mi je to malo... i tako, zaebavam i prenemažem se, to uopšte ne liči na mene kad se radi o putovanjima...:(

ja sam viđala po avionima veselu decu, ali bogami i horsko i zarazno plakanje, osete strah roditelja, šta li...
a biće valjda dobro...
a tek što mi se ne pakuje!:roll:

Hvala vam:heart::heart:

Ima 2 godine i 3 meseca... ne drži ga mesto naravno... laptop nosim, pa ćemo crtani dok se ne istope boje:D
kući mu ne damo da baš često gleda, nadam se da će to da ga zadrži na sedištu...
idemo u St.Petersburg, presedamo u Moskvi...
Mi smo već išli, pre nego što je došao Nile, i dosta mi je dugo taj put trajao:confused: Plus presedanje na aerodromčini u Moskvi...
sad sam videla prognozu, oko 17 stepeni, pa mi je to malo... i tako, zaebavam i prenemažem se, to uopšte ne liči na mene kad se radi o putovanjima...:(

ja sam viđala po avionima veselu decu, ali bogami i horsko i zarazno plakanje, osete strah roditelja, šta li...
a biće valjda dobro...
a tek što mi se ne pakuje!:roll:

Samo proveri da li smes koristiti laptop u avionu.

Lepo se provedite :cmok:

hvala Ija:zag:

danas sam nešto raspoloženija kad pomislim na putovanje:D Ooooo fala Bogu, ovako već može:worth:

sad još da nas popakujem... Za laptop ne znam, to kaže i mm, poneću neki tetris za svaki slučaj...

tsay, meni je ovo dugačak put za avion, nekako bi mi lakše bilo 10 sati na zemlji nego 5 gore...:)

ajd ostajte mi zdravo i veselo:)

Zene help
ne mogu da nadjem info nigde bre
znaci vrtic i zahtev za regresiranje troskova
da li ja moram da se drndam i da skupljam dokumenta da predam taj zahtev
ili to rade samo oni koji imaju neki od osnova za umanjenje placanja (kredit za stan, podstanari)
slala sam i mail gore ovima u predskolskoj ustanovi al uopste nisam ukapirala iz njihovog odgovora jel treba da predam to ili ne kad nemam osnova za regresiranje

...nekad je bilo potrebno da se donese porosek plata oba roditelja, overen naravno....ostalo nista nije uticalo na to regresiranje, kao sto su krediti ili podstanarsko
stanovanje...sto manja primanja to vece umanjenje cene vrtica...tako je bar bilo u moje vreme...e sad se sigurno tu svasta nesto promenilo....

danas sam nešto raspoloženija kad pomislim na putovanje:D Ooooo fala Bogu, ovako već može:worth:

sad još da nas popakujem... Za laptop ne znam, to kaže i mm, poneću neki tetris za svaki slučaj...

tsay, meni je ovo dugačak put za avion, nekako bi mi lakše bilo 10 sati na zemlji nego 5 gore...:)

Koliko sam ja shvatila, pored onog redovnog prtljaga koji nosis u avion (check in baggage) za dete mozes poneti jos extra jelo, kolica, cebence i male igracke. Mada sve to zavisi od avio kompanije. Mozda je najbolje da ih nazoves i pitas.

Junior ima neku knjizicu u kojoj se mogu otvarati "prozori" i ispod bude neka zivotinja. On tu knjigu obozava. Pocela sam da mu je objasnjavam dok je imao oko 3 meseca (sada kad se setim bude mi glupo, sta je jadan znao, ali kao ima looodu majku) i sada posle 6 meseci tegljenja, zvaljenja i sl jos uvek je ucelo. Jako je zanimljiva, a zauzima malo mesta. Izdao je IPS, pa ako nadjes nesto slicno, mozda posluzi. Sto je najbolje od svega ne ispusta zvukove, pa neces poludeti na putu od repetitivne melodije. Mozda da napravis mali olbum sa slikama na kojima su ljudi koje poznaje. Znam da klinci obozavaju da gledaju takve slike, pa neka se zanima s tim u avionu.

Ne znam sta bi jos mogla spremiti. Ako se setim napisem ti tu.

Ne brini se bice sve ok :cmok:

...mi smo putovali prosle godine sa maleckom 2 ipo sata avionom i sve je proslo bez problema,
cucla joj je pomogla da nema pritisak u usima pa nije plakala uopste...malo je pila mlekce pa
je zaspala, skoro celi put je prespavala, jedino se pre toga ukakila pa sam je ja nosila u kabinu
koja je pola puta pola metra da je presvucem...izvedosmo to nekako...:)
...laptop smo imale sa sobom normalno ga mozes uneti jer on ide u rucni prtrljag, kao i bebina
hrana, ali da li mozes da ga ukljucis pitaj strujardesu, mislim da moze kad avion dostigne neku
visinu....kolica normalno mozes da nosis i to sve ide na bebino ime tako da ne ulazi u tezinu
prtljaga..posebno ih pakuju i predaje se u drugom delu ne onom gde predajes kofere...
...bice to sve ok, videces....srecno:D

Zene help
ne mogu da nadjem info nigde bre
znaci vrtic i zahtev za regresiranje troskova
da li ja moram da se drndam i da skupljam dokumenta da predam taj zahtev
ili to rade samo oni koji imaju neki od osnova za umanjenje placanja (kredit za stan, podstanari)
slala sam i mail gore ovima u predskolskoj ustanovi al uopste nisam ukapirala iz njihovog odgovora jel treba da predam to ili ne kad nemam osnova za regresiranje

pa doneses dokaz o svim prihodima porodice pa na osnovu toga oni odrede cenu, pa ako je manja od tih 8666 sto si dala prvi mesec, oni ti vrate pare tako sto ti sledeci mesec umanje, pod uslovom da si to platila predhodnog meseca
irina je trebala u septembru da krene al smo pomerili jer smo trebali da platimo do 31 avgusta najkasnije, da bi nam vratili pare....tako da krece od oktobra i danas nosim uplatnicu i knjizicu da otvorimo karton, pa cu do 28og sve ostale papire odneti

a kad dete izostaje do 7 dana, tj. 5 radnih, ne moras da uzimas potvdu u domu zdravlja ali ako je uzmes to ce da ti umanji cenu sledeci mesec za toliko koliko nije isao ...a sve preko nedelju dana mora da se pravda hteo ne hteo

za ostalo nemam pojma

pitaj u vrticu

Poslednja izmena:

Kako je prosao let? Imas li neki savet gde/sta/kako/kada?

:cmok: lepo se provedite.

..ja konachno mogu da kazem da je aleksej prohodao, sa 14 i po meseci, skoro.. :)
..pravi on po 5-6-7-8 koraka vec nedeljama, ali danas i juche primecujem nepogreshiv znak da je skontao koliko je mocno to shto ume,
hoda bez cilja odavde do tamo, pa nazad, pa okolo, pa josh jedan krug u rikverc, sav ustreptao od ponosa, chak i kad ga niko ne gleda.. :aha:
..funkcionalna igra, hodanje radi hodanja, velika stepenica.. :)

..u medjuvremenu je usavrshio ubrzavanje i USPORAVANJE :worth:
chuchanj i ustajanje bez oslonca, saginjanje da neshto dohvati mu je josh paranoichno vishe nego nesigurno, ali sve je bolji.. :lol:

..ukapirao je i da ne moze preko pragova iz zaleta :roll:, secnuli smo jedno 3-4 puta na taj nachin polupane noktice na nogama :(
sad je mnogo sladak kad uspori pa stane, pa bochno mrdne ka shtoku, uhvati se jednom rukom pa prekorachi :heart:

..inache, meni je dan pocheo u 6:15, grejanjem dve flashice mleka i kuvanjem JEDANAEST duplih kafa, chetiri gorke,
dve sa malo shecera, tri srednje i dve slatke, jedna srednja s mlekom.. :neutral:
..poshto je mm na poslu, u dva popodne ce biti samo deset.. :roll:
..kad dodam na to 25 porcija koje moja kuhinja isporuchi regularno tokom dana, mislim da bi trebalo da imam beneficirani staz.. :besna:

..e sad mi lakshe.. :mrgreen:

..i josh - :klap: - jutros je jaksha nacrtao prvog chika-glishu bez pomoci, nisam ni provalila shta radi, samo sam u jednom trenutku chula "kosa do plafona",
a za pola minuta mi je doneo da vidim - srce mi je kao kuca.. :heart: :aha:
..to ce biti prvi crtez u kutiji za crteze koju sam odvojila za njih dvojicu.. :D

bumbar je tek nakon skoro dva meseca hodanja savladao usporavanje. trcao je ko muva bez glave:lol:
cucanj i saginjanje da uzme nesto, pa usparavljanje ide ko od sale, sad je poceo i da cuci dok se igra, ne seda na pod svaki put, posebno ako je zadrzavanje krace.
ali, noge mu se krive, sve vise idu u O. :confused: ja u pocetku mislila da tako hoda zbog ravnoteze, siroko se gega. medjutim, gledam ga neko vece, skinula ga u sobi i poslala kod tate u kupatilo na kupanje, a njemu od butinica noge idu u O. juce sam citala da se uglavnom sve ispravi do 3, 4. godine i da je retko neki deformitet, ali nemam mira i vodicu ga kod dr. pise i da se desava ako se dete forsira da hoda, sto nije slucaj, iako je rano prohodao. nismo ga uopste forsirali, sam je odlucio kad ce da ustane, pusti se i pocne da pravi korake.

..jaksha i aleksej mogu da igraju iks-oks, kad im sve drugo dosadi.. :lol:
..za jakshu sam primetila josh proletos, kad je bio u shorcu po ceo dan, i vec sam se spremala da trazim uput za fizijatra,
ali smo igrom sluchaja letovali sa prijateljima, on je na specijalizaciji pedijatrije, pa mi se smejao kad sam mu trazila preporuku,
kaze - "to je sve razvojno, vidi nasheg klinca" (mladji od jakshe tri meseca)..
..on mi je i ukazao da je kad alekseja oks varijanta :lol: on je tad malo bio u uspravnom polozaju pa nisam ni primetila..
..sve u svemu (pitala sam i na kontroli, ne da mi djavo mira :rumenko: ) - nishta pre pune tri, a 99% ce se samo ispraviti..

..mene je za jakshu bilo strah zato shto je rano prohodao (sa devet uz nameshtaj, sa jedanaest sam) a bio je jako tezak tada..

Back