Deca 1-3 godine (toddlers)

bili na institutu, zakazali u februaru i vadjenje krajnika i cevcice, do tada da pratimo kontrola jedna i ako se nista ne promeni, adr sumnja da ce, onda operacija
ja sam se smorila, msm ne znam ni ja sta sam ocekivala kada su rezulatati losi skoro godinu dana

ukinula mu sve ab,mukolitike, svu hemiju kojom su ga kljukali u dz jerkaze on uopste nema klasicnu upalu,prosto sekret je nagomilan u srednjem uhu pa se vidi zamuceno i oni odmah to proglase klasicnom upalom i krknu ab

e sad,kako to ide, on mora da bude skroz zdrav? mico kako ste vi sa irinom,povukli je iz vrtica koliko ranije,tj pre operacije? koliko ste bile na institut,koliko traje sve itd?
joj ja se i ne secam vise...ukupno skoro dva meseca nije isla....znaci da je bila vise od mesec dana van vrtica....posto se bila razbolela(anginu imala) i onda smo je odveli privatno,pa je zakazao i nisam je ni vodila u vrtic do dve nedelje posle operacije....
u bolnici bile 3 dana
Znas kako,dete po pravilu mora da bude zdravo kao ali to pravilo se ne postuje uvek
Irina prvi put,kada je vadila 3 krajnik samo,nije bila bas zdrava...i bila je pod hemomicinom jer joj je gnojio krajnik non stop ako nije na antibiotiku...pa joj je dr dao hemomicin da bi kao izgurala kroz operaciju bez tog gnoja
a drugi putmkad je vadila druga dva je bila zdrava
a Tamara kada je operisala nepcemkao morala je da bude zdrava skroz
tu bas kao forsiraju da ima 10 kg,bar 10 meseci i da bude bas bas zdrava
al ona je imala 9 kg,11 meseci i u nosu su joj nasli dve bakterije...streptococcus viridans i neka acinetobacter sp,za koju nikad cula
pa su konsultovali nekog dr drugog koji je odobrio ipak operaciju(koja traje 3 sata, a krajnici traju pola sata)
a njoj je dan posle operacije procureo nos i imala je temperaturicu 37 sa 5
i umesto 7 dana da lezimo,pustili nas vec peti dan kuci jer je bila guzva

budi sigurna da je dr ok...i ne treba da juris "poznate" lekare
mi smo isli kod baljosevica jer nam je komsinica rekla da radi privatno i da su brzo obavili to...pa smo zato i isli,da odradimo sve sto pre moguce jer sam bila trudna i operisana je kad sam bila petio mesec vec...nisam htela da razvlacim bez veze i da se stresiram...jos onako trudna puna hormona...ko luda
al sa tamarom nisam bila puna hormona a bila sam van sebe zaista
svasta mi je prolazilo kroz glavu

a sve to ustvari nije uopste tako strasno...i to vidis samo kada prodje...ili kada je tudje dete u pitanju
sad sestoro da ih imam i da idu pod anesteziju,svaki put bih se prepala,potpuno nepotrebno
zato gledaj koliko god mozes da se smiris i ne panicis
al lakse je reci....znam...
ali bitna stvar je da ce dete da ti se preporodi posle operacije...a to je najbitnije

pa da, tesi me to sto ce da progleda posle operacije, ili se bar nadam
jer od sirupa ab, aerisua,pa za iskasljavanje,fluimucila,fiziomera, operila i ja ne znam vise cega ne nervni slom dobijamo i on i ja
opet sam u fazi da sam kao masina i da odradjujem sve da bude zdrav i vise se koncentrisem na nos i usi nego na njega, uzasno mi je zbog toga..

da, bio je bas baljosevic tamo danas, msm isla bih kod njega al ne vraca mi se kod zutica posle one pogresne terapije njihovog orl...
a da cekam na njega na institutu ko zna kada bismo stigli na red...

secam se svega sa tamarom, i bakterije i temp posle itd, bas sam to pratila i secam se one kretenke koja je palila svetlo ili sta vec u sobi, bas mi je bilo tuzno i da citam...
a irina dva puta isla, joj bre, to nisam znala...

Huh..procitah poslednje dve strane, taro mogu misliti kako ti je.. :( Nemam nista pametno da dodam, ne znam nista na tu temu..

Sara je imala upalu pluca, inace. Kaslje malo, dr kaze nista, pa prodje, pa kaslje ponovo par dana, pa prodje..mhm, prodje..i tako lepo samo odjednom cap - temperatura, kaslje uzasno, davi se u kaslju jednu noc, sutradan-upala pluca. Srecom smo dosli na vreme, pa nije morala da ostane u bolnici. Isli u Misovic. Sad je ozdravila..u stvari inhalacije i hemomicin su resile stvar brzo, za par dana.
Meni se ne mili da je vracam u vrtic, mada dr kaze da moze, ozdravila...ici ce kod mojih u Ns malo, a do sad sam gurala nekako sa njima kod kuce. Mada sam pukla sa zivcima vec.

Kad smo Milja i ja bile u bolnici da sondiramo suzni kanal, bio je jedan decko na trecoj operaciji krajnika
morali su sve da mu vade, jer su mu krajnici bili katastrofa
mama nam se uvece izvinjavala sto mali hrce stravicno, a on jadnicak nije mogao da dise kako treba
sutradan, mali progledao, ni cuo se nije kad je spavao...mama plakala od srece
kaze prvi put ga ne cuje da hrce

tako da, njemu ce sigurno biti bolje, a ti samo pribrano, i lagano...bice to sve ok :zag:

To se sve zaboravvi..tj postaje nebitno kada sve prodje...eto,ti si me podsetila na tu lujku iz sobe....ja je i ne pamtim....
A irina je dva puta jer je sa dve vadila treci a ispod tri ne vade ova dva glavna....i to je u misovicu...a sedam meseci kasnije,pred treci rodjus je vadila na IMD ova dva i za svaki slucaj su zagrebali i treci opet da vide da se nije vratio posto je hrkala i imala zastoje u disanju....al se ispostavilo da nihe treci opet nego ta dva...i tamari su uvecani malo...alu irini su bili bas veliki....sa devet meseci je vec imala dva oraha u grlu.

Tamara je sva kilava od kad je krenula u vrtic....par dana ok pa slinava sedam dana...i proslinila pre neki dan opet i evo sad je spavala i vrela ustala i imam sta da vidim...zivin toplomer....39.1
Jos smo kod babe a ne kod kuce..bila kod dr danas pre babe i sve cisto kao,iako i kaslje od nocas..
Bas je slomljena...sreca pa imam brufen kod sebe i dala sam joj

cicak,
Sofi je prosle sedmice prosla kroz to

zacepljen nosic, kasalj, dan povisena temp

prvobitna terapija hemomicin i inhalacije...

za dva dana odemo kod nase dr. jer nam se javio konjuktivitis.
ukine nam hemomicin, prepise samo spalmotil (jer sam odbila inhalacije) i kapi i mast za oci
kaze kad cim je vidjela oci shvatila da je virus

i stvarno, i crp i ks pokazali isto

a kasljala je danima straaaaaasno... i izbacivala slajm kako je znala i umjela. temp danima nije padala ispod 38,3. najvise 39,4 (rektalna)

sva djeca u zgradi su imala isti problem
sve je zavisilo od dr.neki su prepisivali ab neki ne.

- - - - - - - - - -

Tamara je sva kilava od kad je krenula u vrtic....par dana ok pa slinava sedam dana...i proslinila pre neki dan opet i evo sad je spavala i vrela ustala i imam sta da vidim...zivin toplomer....39.1
Jos smo kod babe a ne kod kuce..bila kod dr danas pre babe i sve cisto kao,iako i kaslje od nocas..
Bas je slomljena...sreca pa imam brufen kod sebe i dala sam joj

Sofi je prije virusa bila haos.
kenjkala danima, kontala sam zubi..

Poslednja izmena:
Sta je spalmotil?

Pa ja nisam htela da joj dajem ab ali mm otisao uzeo i dao.
Nisam pametna

sirup

ne uprati sve, jeste li bili drugi put kod dr ili ono samo jednom kad vam je prepisan ab?
sto ne odradis ks i vidis na cemu si

- - - - - - - - - -

nego, kako ste hvatale djevojcicama urin?
mi moramo poslije praznika na godisnju kontrolu i mmr

brankich mi rece da je najbolje u casicu, al kako jbt?
da je drzim golu satima, drzeci casicu pod njom da piski u nju?

Jel ab?

- - - - - - - - - -

Ne znam za urin. Pokusavala i nikad nisam uspela uhvatiti

- - - - - - - - - -

Nismo bili na drugoj kontroli.
Mm je juce poceo sa hemomicinom, pa cu joj dati danas i sutra i odvesti na kontrolu.
al od jutros ne krmelja. Izgleda ovaj ab sve leci

Moja drugarica koja ima devojčice,je hvatala urin tako sto je casicu stavila u nošu,pa posela devojčice na isti. I tako one malo piškile u čašicu malo van nje,ali to ode u nošu. Sa sasvim malim bebama koje još ne sede nemam poooooooooojma. Ja mom pišonji navlačila onu kesu,za devojčice ne znam.

sirup

ne uprati sve, jeste li bili drugi put kod dr ili ono samo jednom kad vam je prepisan ab?
sto ne odradis ks i vidis na cemu si

- - - - - - - - - -

nego, kako ste hvatale djevojcicama urin?
mi moramo poslije praznika na godisnju kontrolu i mmr

brankich mi rece da je najbolje u casicu, al kako jbt?
da je drzim golu satima, drzeci casicu pod njom da piski u nju?

Baš sam pričala sa drugaricom čija je ćerkica sa jedno 6-7 meseci ležala u bolnici zbog nekih respiratormih problema. Posle se ispostavilo da ima i urinarnu infekciju bez bilo kakvih simptoma. Tamo su sestre u toj bolnici uzimale urin pomoću kesica. Prethodno je opereš dobro sapunom, dobro ispereš i osušiš čistim peškirom. Onda su sestre sa rukavicama na rukama lepile kesice i nekako gledale da razmaknu usmne pri tom, što je navodno bitno. Staviš labavo pelenicu preko i daš joj mleko, sok... Očekuje se da ubrzo piški. Ne sme da stoji kesica dugo. Kod tebe se očekuje da nema infekcije, tako da možeš probati prvo tako, jer ako je negativan nalaz to je to.

Ja sam morala čašu i kod mene ovde u bolnici lekari na tome insistiraju, ali verovatno ako prate neki loši parametri u krvi, visoka temperatura....
Isto, pranje, brisanje, daš joj mleka, skineš pelenu, spustiš je da legne na leđa i čekaš obavezno sa čašom u ruci jer za čas ti promakne ako ti nije pri ruci, dok je nađeš, otvoriš, gotovo! Za urin ti treba više, račinaj oko1cm u onoj čaši ili više, ne manje, za urinokulturu bukvalno dve kapi. Prvi mlaz pustiš, hvataš srednji i čaša ne sme da se otvara dok ne kreneš da hvataš mlaz, tu su mi se sestre popele na glavu, kao što ne smeš ni da dodirneš unutrašnjost čaše ili poklopca.

Za bebu je to katastrofa jer joj je jako traumatično da leži dugo prinudno, koliko god da je još neko amimira svim i svačim oko glave, ona šizne kad vidi da ne može da makne iz tog položaja. I kad ti izgubiš snagu, sestra samo kaže moraš.
Recimo taksista kome sam se žalila je pričao da su on i žena to drugačije, da je jedan držao u položaju kao na noši, drugi dražio prelivanjem iz čaše u čašu, i čekao da uhvati srednji mlaz.
U stvari najgore je kad tebi to padne teško, pa se beba buni, pa posustaneš, kako napraviš pauzu posle sat vremena čekanja, beba piški, pa sve ispočetka. To se otegne na ceo dan. Tako je kod nas bilo. Ali stekla sam utisak da smo mi bile posebno kilave i da kod drugih to brže i lakše ide.

Poslednja izmena:
spalmotil je za sirenje bronhija...daje se kod opstrukcija i tog spazma kada je u pitanju bronhitis(i verovatno da i asmaticari dobijaju to kao terapiju nekad,ne znam,znam za ovo sa bronhitisom...pila sam i ja spalmotil odavno kad sam zakacila bronhitis)

elem...Tamara i dalje T visoku i sad kad je zaspala,cula sam onaj zvuk kada dise...kao da pucketaju baloncici unutra...kao kada pucka sapunica,pa priblizis uvo...tako se cuje kada dise
divota prosta
sutra trcim ujutru da joj vade krv i da vidimo nasa dr sta kaze kada je poslusa
vec je pila 2 ab jbt od kada ide u vrtic al se sve nekako uklapalo tako da prodje za par dana i izostala je samo mozda cetri pet dana ukupno
al ove nedelje sigurno uopste nece ici,,,sad je bas zaribala :(
a bas mi je zao
kada kaslje cuje se kao pesak da ima...i place...to su ti pescani sto ih ja zovem,sto bole kada se nakasljes...bem ti sve

- - - - - - - - - -

mene samo strah sada od upale pluca,kad sam procitala salin post

spalmotil je za sirenje bronhija...daje se kod opstrukcija i tog spazma kada je u pitanju bronhitis(i verovatno da i asmaticari dobijaju to kao terapiju nekad,ne znam,znam za ovo sa bronhitisom...pila sam i ja spalmotil odavno kad sam zakacila bronhitis)

elem...Tamara i dalje T visoku i sad kad je zaspala,cula sam onaj zvuk kada dise...kao da pucketaju baloncici unutra...kao kada pucka sapunica,pa priblizis uvo...tako se cuje kada dise
divota prosta
sutra trcim ujutru da joj vade krv i da vidimo nasa dr sta kaze kada je poslusa
vec je pila 2 ab jbt od kada ide u vrtic al se sve nekako uklapalo tako da prodje za par dana i izostala je samo mozda cetri pet dana ukupno
al ove nedelje sigurno uopste nece ici,,,sad je bas zaribala :(
a bas mi je zao
kada kaslje cuje se kao pesak da ima...i place...to su ti pescani sto ih ja zovem,sto bole kada se nakasljes...bem ti sve

- - - - - - - - - -

mene samo strah sada od upale pluca,kad sam procitala salin post

Sve isto i kod nas..
Em me prepalo to pucketanje pri disanju a o visednevnoj temp i pri tome jacem i jacem kaslju da ne govorim
Bila sam uvjerena da je upala pluca..

Nas je od pocetka smrcanja do konacnog prestanka temp drzalo. 10 dana..

Pred zoru bi toliko jako kasljala da bi jedva do daha dosla..

e evo bile smo kod nase dr jutros
kaze stanje pred upalu pluca i zalepila joj pancef
mora
i kad je gledala grlo pokazala mi a onooo...drecavo zuti slajm po celom grlu
krklja skripi,pucketa...pitaj boga sta sve ne...i kaze dobro je da si je dovela...dan dva jos i upala pluca garant
misim samo l;ud ne bi odveo dete kod dr a dete pucketa kad dise

Navlacim. Drugarica nije jer joj bilo bezveze pa su kad je imao 5 isli kod dr da to resi. Za detalje nisam pitala.
Ako sam svesno i dobrovoljno uzima cetkicu i pere zube onda valjda moze da mu se objasni da navuce pisu ali mislim da se pisa ne navlaci u nedogled :)

i ja navlacim ali kaze dr da nije dovoljno prevucen i dala nam neku mast na bazi kortikosteroida da mazemo mesec dana
ja sam mazala 10 pa pretsla jer nesto citala da se to ne dira itd nego samo da povlacimo idalje
trazicu uput za urologa da cujem misljenje, al do tada svako vece u toku kupanja povlacim

Back