Deca 1-3 godine (toddlers)

Ne znam za mmr.
Mi kasnimo sa pentaximom. Trebali 6.10. Jos nismo. Vise ni ne znam jel ima neka posle ili je to to do 7 godina?

Ja danas odvela Elenu kod dr.
Kaslje. Jedno vece je imala temp. 38,6 dala joj eferalgan, spala za bukvalno 5 minuta i nije vise imala. To je bilo pre 3-4 dana.
I dalje kaslje. I slabije jede.
Prvo smo cekale sat vremena. Pa nismo stigle kod njenog izabranog pedijatra, vec u drugu smenu. Cim smo usle, ova dr.s vrata kaze laringitis(cini mi se nisam je dobro razumela) kao cuje ona kako kaslje. Elena je svo vreme preplakala, ne znam zasto. Poslusala joj pluca, samo pozadi, ona je sve vreme plakala i jecala. Pogledala joj grlo. Usi.
Prvo, nije nam nigde napisala nista, ni dijagnozu, nikakav papir.
Drugo, "jel imate inhalator? Ako nemate pozajmite."
Trece, ispisa joj neki pulmocil(tako nesto), i hemomicin.

Pitam je na kraju kakva su pluca, usi, grlo. Kaze ona sve je cisto. A ja :eek:

Posto je Elena vristala, samo sam izasla.
Ne razumem cemu svi ti lekovi ako je sve cisto evo sad da me ubijete?!

Pulmikort?

e, Iskra ima reakciju na mmr - prvo je 8ti dan bila temperatura 38,2
dan prije smo primjetili crvenilo na obrascicima, ali nista nije bilo osim toga
danas je 10 dan i izbio joj je crveni osip
mi smo kasnili s mmrom, prosto je ispalo tako - primila je sa punih 18 mjeseci
zvala sam dz, oni kazu da je dovedem ako se ne smiri sve za dva, tri dana...
al dal se opce moze osip tako brzo povuc
jel imao neko slicno iskustvo?

Meni su rekli da se reakcija na mmr javlja imedju 10. i 21. dana od vakcinacje te da moze liciti na simptome boginja.
Endi nije imao reakciju.

- - - - - - - - - -

Skinuli smo konce, drao se kao magare pre nosto je usao, onda je sve heo da pipne i capne i kad je usla dr poceo da dize obrve i namiguje...

je l imala neka od vas iskustva sa dr bajec-opacina sa instituta?

ja nisam
bili juce na orl...timpanometriju da odradimo
preselo nam
vristala od kako smo izasli pa dok se nismo vvratili kuci
nesto je spopalo
a kao za baksuz,prehladila se dan pre i rezultat nije bas tip top jer verovatno,kaze dr,ima sekreta...a mi to radili da bi u decembru odneli to plasticaru da vidi sluh,zbog tog nepca
preseo mi vise taj institut
pogotovo orl
cekanje,cekanje i cekanje

ja nisam
bili juce na orl...timpanometriju da odradimo
preselo nam
vristala od kako smo izasli pa dok se nismo vvratili kuci
nesto je spopalo
a kao za baksuz,prehladila se dan pre i rezultat nije bas tip top jer verovatno,kaze dr,ima sekreta...a mi to radili da bi u decembru odneli to plasticaru da vidi sluh,zbog tog nepca
preseo mi vise taj institut
pogotovo orl
cekanje,cekanje i cekanje

Ниси ишла у Пастерову, на ОРЛ?

pa ne,kao mora kod njih jer je plasticar tamo pa kao...ili je mislio da u dz nema
i kaze ova dr kao za 3 meseca na kontrolu opet...da vide timpanometriju opet
ja reko,neka,mi cemo u dom zdravlja...ona kao a jel imaju aparat...ja reko da,kaze a pa dobro onda
vise ne idem za gluposti tamo
razmisljam dal da idem i kod plasticnog opet uopste
operisana pre godinu dana,tri kontrole od tada i sve super
pocinje da prica...izgovara zadnjenepcane glasove sto je najvaznije i cuje lepo sasvim
dobro...to sad pod jucerasnjim utiskom ja gundjam da necu da idem,al naravno odvescu je
ali je tako nemoguca bila da je malo falilo da je pojedemo i mm i ja

- - - - - - - - - -

a iskreno i ne znam za to u pasterovoj

- - - - - - - - - -

IMD je super ali im je orl ambulanta mala i pretrpana i lose organizovana

I kod nas moze u DZ samo sto neki put zakazu kod pogresnog ORL kraljevi.

Jel imate neki savet sta raditi sa detom od 21 mesec koje jedan da sve lepo jede a sutra zaj****a u zdrav mozak pa na kraju ne ruca vec u pet mazne meni jabuku iz ruke i pojede... U obdanistu jede ko lutka a ja za vikend hocu da se besim.

nemam savet :lol:
Niko nije umro od gladi pored punog tanjira hrane :D
ja to sebi tako kazem
nek jede koliko hoce...evo meni je Tamara (23 meseca za neki dan) danas dva puta rucala po malo....nece i nece
sta da joj radim

daj voce ako hoce da jede....Tamara obozava banane
jabuke onako
i to je sve od voca sto jede :roll: (uglavnom...hoce nekad i kivi i malo grozdja npr....al uglavnom samo banane i pomalo jabuke jede...kod kuce...u vrticu jede sve)
kuvano jede super,al danas nesto zeza

Ma znam da nece umreti nego se nerviram jer ne mogu da odgonetnem zasto se uskopisti za nesto sto inace voli da jede. Jede sargarepu, buraniju, brokoli, dzigericu, banane ko blesav a onda ne i ne i ne. On i ja inace volimo iste ukuse, tipa sladoled od manga i pistaca, ljute makarone, dzigericu, povrce i kad skuvam znam da mu je po volji a gospodin lazne dva put i da citiram: Neces!

bili na institutu, zakazali u februaru i vadjenje krajnika i cevcice, do tada da pratimo kontrola jedna i ako se nista ne promeni, adr sumnja da ce, onda operacija
ja sam se smorila, msm ne znam ni ja sta sam ocekivala kada su rezulatati losi skoro godinu dana

ukinula mu sve ab,mukolitike, svu hemiju kojom su ga kljukali u dz jerkaze on uopste nema klasicnu upalu,prosto sekret je nagomilan u srednjem uhu pa se vidi zamuceno i oni odmah to proglase klasicnom upalom i krknu ab

e sad,kako to ide, on mora da bude skroz zdrav? mico kako ste vi sa irinom,povukli je iz vrtica koliko ranije,tj pre operacije? koliko ste bile na institut,koliko traje sve itd?

Nama su radili sto ce i vama u NS. Mi isli na Polikliniku umesto u Decju bolnicu jer je tamosnji hirurg mnogo bolji. Dete treba da bude sasvim zdravo pred operaciju. Odmah sam ga povukla iz vrtica,mada smi saznali za operaciju 4 dana pred termin,jer smo bili prvi na listi cekanja ako nekome odloze zbog bolesti. Inace je hirurg rekao da ga povucem iz vrticu mesec dana pre termina za operaciju i ne sme da pije AB to vreme. Posto je operacija bila u ponedeljak,u nedelju smo odseli u bolnici. Sve rezultate (krvnu sliku,EKG, pritisak itd.) nosili smo sa sobom,posto nedeljom pripremu za operaciju ovde ne rade. U toku radnih dana to odrade u bolnici i ne treba da se nosi. Dan pre operacije od 8 uvece ne sme da se jede i pije. Mom detetu je to najteze palo. Mada sam cula da negde tek od ponoci vazi ova restrikcija. Na dan operacije pocinju sa najmladjim detetom,i onda po starosti idu dalje. Posle operacije moj se tesko budio iz anestezije. Sestre su objasnile da legnem pored njega,i ne dopustam da lezi na ledjima,da ne guta krv. Najbolje da lezi na boku. Vazno je da ispljuje svu krv i sluz,stalno ga podstici da ispljune a ne gute. Kada se smiri dobicete caj koji treba da pije na kasisicu sto cesce. Nutkaj zbog dehidracije. Rucak nije dobio,tek puding za veceru,a to nije hteo da pojede posto ne voli slatko. Trazio je da mu dam Plazmu,i da mu baka sutradan donese przenice za dorucak. On je super gutao. Neka deca danima ne mogu da gutaju posle operacije. Sto se usi tice od tada mi dete procvetalo. Upale nestale,moje dete progovorilo. Nakon operacije 2 puta isli na kontrolu sa timpanometrijom kod hirurga. Mesec i po dana nakon operacije nije isao u kolektiv,da mu usi dodju skroz u red. Njemu pored ubacivanja cevcica morali su i bubnu opnu da ogule. Ako imas jos pitanja slobodno pisi i na PP.

Joj zene... svaka vam cast... tako mi je tesko kad citam o njima tako malim i operacijama :(
i o vama koje sve to prolazite sa njima...

Micimacko, a jel znaju razlog tome? Zasto se to desava? I kako se sprecava?

Ja bih pre deteta mora da pijem lekove za smirenje...

Код моје ћерке су проблем биле стиснуте тубе (еустахијеве, наравно). Узроци могу бити развојни, алергијски итд...Секрет не може да се дренира преко њих и онда настаје проблем са слухом јер бубна опна не може да вибрира.

Цевчице омогућавају изједначење притиска. Ипак је највише помогао третман балончићем. Тубе су се коначно одлепиле уз мали оштар бол.

Сад чује и како мува лети.

Joj zene... svaka vam cast... tako mi je tesko kad citam o njima tako malim i operacijama :(
i o vama koje sve to prolazite sa njima...

Micimacko, a jel znaju razlog tome? Zasto se to desava? I kako se sprecava?

Ja bih pre deteta mora da pijem lekove za smirenje...

Kod nas je to prouzrokovano pogresnim lecenjem upale uva. Bubna opna mu se spustila skroz i zalepila,i dok nismo stigli do ovog hirurga dzaba sam ja svakom ORL pricala sa postoji problem,samo su mi rekli da sam histericna majka. E dr. Komazec je sve promenio. Hvala Bogu!

hvala na dealjnim informacijama!
ja cu ga povuci iz kolektiva za ng, to je mesec dana, nadam se dovoljno da se sredi skroz

razmisljam da idem po jos jednom jedno misljenje,za svaaaki slucaj
ova dr je na institutu, nista o njoj nisam cula, sto opet nista ne mora da znaci, deluje ljubazno itd, nekako mi se ne mili da jurim super poznate lekare iskreno, a opet sam nesigurna u pm
msm znam da je rutina ali me hvata jeza od anestezije i svega toga, a opet muka mi je da se muci ovako...
nocu jedva dise, samo na usta, non stop mu se pena pravi od balica itd

ja se nadam cudu do januara, iskreno, da ce timp biti dobro, ne znam sta vise da uradim po tom pitanju osim da ga skroz povucem iz vrtica ali do kada, msm to moze da se nastavi sl god...

elem kod j je eustahijeva tuba suzena vrv, treci krajnik kaze da vadimo ali niko nam do sada nije rekao da je uvecan, ipak ona kaze da se i on vadi jer je on kao tempirana bomab i jedan od uzrocnika

a cevcice, same ispadaju?
posle koliko?

ne smeju usi da se kvase uopste,kako se kupaju, mogu li cepici?

i kakav je to tretman baloncicem?

Poslednja izmena:
Цевчице саме испадну, понекад и прерано као што се МЋ десило па је морала поново да је ставља у једно уво. Ништа страшно.

Неком остану више месеци па и годину дана.

Питаћеш тамо, не могу да сетим савета за купање и пливање, давно је било.

Балончић од гуме са писком који се стави у нос и јако притисне. Продувава тубе. Дете мора да каже неку реч при том - кока -кола, чоколада, не сећам се.

Видим да има да се купи http://www.provitalis.co.rs/sr/prodotog.shtml али то је њој урађено у ординацији, после испадања цевчица.

И тај балон није тако изгледао него је био од обичне црвене гуме који се само јако притисне.

Више никада није имала проблем са слухом а страшно сам се напатила са њом, ужас.

Poslednja izmena od moderatora:
Drzim vam fige... i nadam se da ce sve proci sto bezbolnije...
Ja panicim i dramim na upalu grla kao luda...
Kad se izderem na njih(a to je svaki dan, nekad i vise puta) ili ih pucnem po dupetu, u sebi umrem, majke mi... bas se osetim lose...

A ustvari treba da budemo srecni sto su zivi i zdravi.
I komentari ovih starijih korisnica koje su to prosle mislim da umnogome pomaze da sagledamo kako je to prolazno i da nas umiri.

Srecno tara!

Ventilacione cevčice
Tečnost koja se nalazi iza bubne opne je idealna za rast različitih tipova bakterija i za razvoj infekcija. Ventilaciona cevčica je mala cev koja se postavlja u bubnu opnu. Ventilaciona cevčica dozvoljava tečnosti koja je iza bubne opne da otiče, čime se sprečavaju infekcije, tj. zapaljenje srednjeg uha.
Operacija prilikom koje se cevčica ubacuje je veoma jednostavna, sigurna i brza. ORL specijalista napravi jako mali rez na bubnoj opni, i postavi cevčicu unutar jedne ili obe bubne opne. Cevčica ne uzrokuje nikakav bol, niti gubitak sluha.
Kod dece, operacija se obično obavlja pod opštom anestezijom, a kod odraslih pod lokalnom
.

orl-b1.jpg

hvala na dealjnim informacijama!
ja cu ga povuci iz kolektiva za ng, to je mesec dana, nadam se dovoljno da se sredi skroz

razmisljam da idem po jos jednom jedno misljenje,za svaaaki slucaj
ova dr je na institutu, nista o njoj nisam cula, sto opet nista ne mora da znaci, deluje ljubazno itd, nekako mi se ne mili da jurim super poznate lekare iskreno, a opet sam nesigurna u pm
msm znam da je rutina ali me hvata jeza od anestezije i svega toga, a opet muka mi je da se muci ovako...
nocu jedva dise, samo na usta, non stop mu se pena pravi od balica itd

ja se nadam cudu do januara, iskreno, da ce timp biti dobro, ne znam sta vise da uradim po tom pitanju osim da ga skroz povucem iz vrtica ali do kada, msm to moze da se nastavi sl god...

elem kod j je eustahijeva tuba suzena vrv, treci krajnik kaze da vadimo ali niko nam do sada nije rekao da je uvecan, ipak ona kaze da se i on vadi jer je on kao tempirana bomab i jedan od uzrocnika

a cevcice, same ispadaju?
posle koliko?

ne smeju usi da se kvase uopste,kako se kupaju, mogu li cepici?

i kakav je to tretman baloncicem?

Ne sme da se kupa,ne sme voda da ulazi u usi. Pocinje peripetija oko pranja kose. Imas u apoteci silikonske cepice za tu priliku,ali mom nijedna velicina nije odgovarala. Doktor nam rekao da na malo vate kapnemo maslinovo ulje tek tek,napravi se gromuljica i stavi u usi,ulje nece propustiti vodu. Ne sme da gnjuri zbog pritiska ako idete na plivanje. A sto se balona tice i moj je duvao. Stavi se u jednu nozdrvu,zatvori usta i duva kao kad izduva nos,pa onda u drugu nozdrvu. Ali...Ja sam probala. Ni meni nije uspelo da naduvam balon,a kamoli njemu. No ipak smo vezbali onoliko koliko je hirurg odredio nakon kontrole. Tara samo ne dopusti da dete na tebi vidi da brines. U bolnicu obavezno sa omiljenom igrackom,knjigom i tabletom.

meni taj balon niko nije spomenuo
probacu i to do januara, ne moze da skodi...

mislim da opet ubacim slanu sobu,inhaliramo se svako vece toplim inhalacijama,mozda opet morska so dok se kupa pada sacekamo januar...

mici, posle koliko su vama ispale cevcice? nadam se da ako nam ugrade nece ni prerano kao kod elektrike a ni prekasno,tj da ce odraditi ulogu kad ih vec stavljamo..

ja sam onako panicar ali kada je on u pitanju budem vrlo pribrana, bar je do sada bi slucaj, navucem osmeh i gledam da ga smirim sta god da je (nedavno je propao kroz stakleni sto, sav u krvi i srci vristi - u trenutku sam umrla,ali uzela ga,obrisala, pod vodu da vidim odakle ide krv i sve vreme mu pricam sve je ok, samo polako,zabavljam ga da se smiri itd, na srecu imao je jednu posekotinu ali je ceo bio krvav jer je mlataraorukom pa je brisao o sebe krv

msm ovo je drugo znam ali tesim se da mnogo mama i dece prolazi kroz topa cemo i mi,samo bih volela da se dobro pripremim da imam utisak da drzim bar nesto pod kontrolom

Back