Deca 1-3 godine (toddlers)

Ovoj mojoj šmizli izašle neke crvene flekice i tačkice na rubovima jezika. Boli je kada nešto jede, pogotovo slatko. Jesu li to afte ? Nema onako plikove, nego više kao crvenilo. Šta da radim, da je vozim kod dežurnog ili ima neki kućni recept za pomoć ?

Mame, imam jedno pitanjce. Na'vatala me Micka jutros na pijaci da joj kupim jagode. Jesu preskupe, jesu plastične, moguće i uvozne, ali 'ajde, ako se detetu toliko jedu... Mislim, šta će da joj bude od par jagodica? Slatko se najela.
E, sad sam ja u dilemi da li da Stefketu dam da proba te jagode, ili da sačekam još mesec-dva da ove naše u dvorištu rode? Bojim se da je ovo na silu sazrelo, da je prskano svim i svačim, pa da mu ne izazove neku alergiju. :think: Mada, ruku na srce, nije do sada ni jedno od njih dvoje pokazalo alergiju na bilo šta, ali jagoda je ipak jagoda... :think:
Kako biste vi postupile?

Ja ne bih dala ne zbog alergije, nego zbog otrovčina kojima su prskane da pocrvene. :sad2: Hiljadu puta sam na svim mogućim temama pisala o tome da ja ne jedem jagode, paradajz, breskve (sada ne mogu da se setim šta još) dok mu nije sezona, jer jednom od tog mazanog paradajza, zrelog kad mu vreme nije, mal' nisam umrla. Ne karikiram, stvarno sam mislila da sam gotova. Takve mučnine, povraćanje i proliv u životu nisam imala. Jedva sam pretekla.

Zato se sada zezamo da sam detektor za tu neku hemiju kojom se maže voće i povrće da bi ekspresno sazrelo. Jer džaba je da mi kažeš da nije, moj stomak odmah prepozna da li je.

Pa, to, čime je sve prskano, toga se i ja bojim. Strah me je da mu ne izazove neku reakciju bez potrebe, pa da posle bude alergičan na jagode. Ili na trista čuda na koja do sad nije bio...
Znam i ja da je otrovčina, sada trošim trenutno paradajz iz zamrzivača, onaj ostavljen u septembru prošle godine. Ovaj ovogodišnji ne kupujem. Ma, ni te jagode ne bih, ali jela ih je očima, žao mi je bilo, ali baš, baš, baš :( Svima se od nas nešto prijede, onako što kažu, k'o trudnoj ženi :lol: Pa i dete ima pravo na to, pogotovo što ne može da shvati neke stvari. A inače nema te napade, dovoljno joj je reći - kupićemo drugi put/kada bude plata/kada bude lepše voće... i slično. Ali danas me je zamolila, onako mirno i tiho, a vidim da balavi na jagode. Ma, nek' ide burek sa sve pleK, šta će joj biti od 3-4 jagode :)

i ja bih sacekala domace

a irina i ja smo juce jele te plasticne
nisu nesto...al imaju ukus na jagode :lol:

ja to potopim u sodu bikarbonu pa sacekam...kao sve se nadam da ce da spadnu otrovcine :roll:

moj brat je alergican na jagode...tj. na to cime ih prskaju...kad jede neprskane, nema nikakvu rreakciju

i ja bih sacekala domace
a irina i ja smo juce jele te plasticne
nisu nesto...al imaju ukus na jagode :lol:

ja to potopim u sodu bikarbonu pa sacekam...kao sve se nadam da ce da spadnu otrovcine :roll:

moj brat je alergican na jagode...tj. na to cime ih prskaju...kad jede neprskane, nema nikakvu rreakciju

Isto.. voce potapam u soda bikarbonu a povrce u sirece, pa isperem

Reci mi Tsuy jel tvoj brat ima reakciju i na voce odlezano u sodi bikarboni ?

Ogromna je sreća što malenom nisam dala da proba jagodu.
Micki sam dala danas dve-tri jagode i tanjirić sa šećerom, pa je umakala jagode u šećer i grickala. Ja se zaradila i nisam primetila kada je završila klopu, tako da je tanjirić sa ostacima šećera ostao na stolu. Naravno, više roze nego bele boje, jer je sok od jagoda kapao po šećeru. Izvirim u jednom trenu iz kuhinje i vidim malenog kako kleči na stolici i liže sa prstića onaj šećer. Nije srećom mnogo pojeo, nisam puno ni sipala u tanjirić, a i MIcka ne verujem da je baš mnogo ostavila.
Uglavnom, u roku od nekih pola sata mu je lice buknulo, okice otekle, onako kao da je plakao, a nešto kasnije je dobio i neki sluzavi proliv, vrlo oštrog mirisa :sad2: To je bilo pre podne, do sada je ostalo to crvenilo na licu, okice su znatno bolje, jedva da je primetno. Tako da za lekara nema neke potrebe, bar cenim tako, da je nešto trebalo još da se desi, od jutros oko 10 do sad bi se uveliko desilo.
E, sad, da li je od jagode same po sebi, ili od toga čime su jagode prskane - ne znam. Znam samo da je ogromna sreća što sam poslušala i vas i svoj instinkt, a bogami i muža, pa mu nisam dala jagode.

Micki sam dala danas dve-tri jagode i tanjirić sa šećerom, pa je umakala jagode u šećer i grickala. Ja se zaradila i nisam primetila kada je završila klopu, tako da je tanjirić sa ostacima šećera ostao na stolu. Naravno, više roze nego bele boje, jer je sok od jagoda kapao po šećeru. Izvirim u jednom trenu iz kuhinje i vidim malenog kako kleči na stolici i liže sa prstića onaj šećer. Nije srećom mnogo pojeo, nisam puno ni sipala u tanjirić, a i MIcka ne verujem da je baš mnogo ostavila.
Uglavnom, u roku od nekih pola sata mu je lice buknulo, okice otekle, onako kao da je plakao, a nešto kasnije je dobio i neki sluzavi proliv, vrlo oštrog mirisa :sad2: To je bilo pre podne, do sada je ostalo to crvenilo na licu, okice su znatno bolje, jedva da je primetno. Tako da za lekara nema neke potrebe, bar cenim tako, da je nešto trebalo još da se desi, od jutros oko 10 do sad bi se uveliko desilo.
E, sad, da li je od jagode same po sebi, ili od toga čime su jagode prskane - ne znam. Znam samo da je ogromna sreća što sam poslušala i vas i svoj instinkt, a bogami i muža, pa mu nisam dala jagode.

:cmok: Da li sada vec sve ok? Kako mu lice? Mogu misliti kako si se prepala. Vazno je samo da je sve proslo ok :cmok:

joj mis mali. moguce da je od neke hemije koja je bila na tim jagodama. nadam se da je sada skroz ok

Ostalo mu je crvenilo na licu, neki sitan, sitan osip i crvenilo. Okice su ok, proliv prošao. Večeras je malo samo "prcnuo", a da izvinete, smrdi kao da je napunio pelenu ohoho :sad2:
On je veseo, ma ni jednog trena nije menjao raspoloženje, nije pokazivao znake nikakve, samo te spoljašnje manifestacije. Odsekla sam se jutros kada je to počelo, pa sam brže-bolje zvala muža ( on bio na nekom poslu, nešto privatno ugovoreno ), računam - ako počnu problemi sa disanjem, nedaobog, biće kasno onda da ga zovem, pa da idemo do bolnice... Srećom, pa ništa od toga nije bilo. A za baksuz, ja i baba od 90 godina same u kući, sa dvoje dece. Ono kad potera, baš tera.
Videću sutra kako će mu biti lice, večeras sam mu namazala neku niveinu kremicu sa cinkom, pa da vidim sutra šta ću.

Ostalo mu je crvenilo na licu, neki sitan, sitan osip i crvenilo. Okice su ok, proliv prošao. Večeras je malo samo "prcnuo", a da izvinete, smrdi kao da je napunio pelenu ohoho :sad2:
On je veseo, ma ni jednog trena nije menjao raspoloženje, nije pokazivao znake nikakve, samo te spoljašnje manifestacije. Odsekla sam se jutros kada je to počelo, pa sam brže-bolje zvala muža ( on bio na nekom poslu, nešto privatno ugovoreno ), računam - ako počnu problemi sa disanjem, nedaobog, biće kasno onda da ga zovem, pa da idemo do bolnice... Srećom, pa ništa od toga nije bilo. A za baksuz, ja i baba od 90 godina same u kući, sa dvoje dece. Ono kad potera, baš tera.
Videću sutra kako će mu biti lice, večeras sam mu namazala neku niveinu kremicu sa cinkom, pa da vidim sutra šta ću.

:cmok:

I ja uvek pomislim da li cu uspeti odreagovati kako treba da slucajno zatreba :sad2: ? Nadam se da nikada necu saznati.

Junior ima neke tackice od uboda komarca na licu, ali bas ruzno izlgeda. Sada vec prolazi i ostale su samo krastice, ali je u pocetku izgledao bas strasno. Ja sam se jako usplasila kada su se pojavile jer nisam znala od cega su, mogu misliti kako je tek tebi bilo. Sva sreca sto nije puno pojeo. Cici mali :heart:. Valjda ce i to crvenilo proci do sutra :cmok:

I znam da nije lepo sto spamujem ali sam poslala svoj prvi CV. Drzite mi palceve :super:

Isto.. voce potapam u soda bikarbonu a povrce u sirece, pa isperem

Reci mi Tsuy jel tvoj brat ima reakciju i na voce odlezano u sodi bikarboni ?
nemam pojma, mislim da nije ni probao...jednostavno ne jede jagode...to je jednom probao neprskane i nije se desilo nista
a od prskanih se ospe po vratu i telu i to ga svrbi...ne secam se jel imao i neku jacu reakciju
a postao je alergican tek sa 20 godina
na aspirin isto...samo odjednom

Hteo frajer da se penje na tobogan, al sa kontra strane
a ne toboganu guzva, deca se spustaju odozgo
i objasnjavaj da ne moze, da ce ga udariti, i odvedem ga iz parkica i probam da ga zainteresujem za nesto drugo, ma jok
on se vraca nazad
i vristi
otima se iz ruku

do stanice, pa se smirio kad je dosao bus, voli da se vozi autobusom
i onda pravo kuci, nema parkic, nema nista

a tek je pocelo, koliko li me jos takvih ispada ceka
stvarno nemam ideju kako to da sprecim, kako ja njemu da objasnim da nesto ne moze i tacka
nikako a?

..nikako, jexy..
..sve si uradila kako treba, ali i dalje je neizvesno kad ce da mu klikne.. :roll:
..ako je kao aleksej :sad2: osushice ti se usta i dushu cesh isplakati jedno 6-8000 puta :dash:
(prochitah negde da je najveci broj jedinaca rodjen u julu, setih se moje majke koja je bud prosvetar bud nas ima troje, a kaze da bi brat julac-junac bio jedinac
da je igrom sluchaja bio prvi, ne bi imala hrabrosti da rodi josh jedno posle njega.. :roll: )

..ne chitajte shta pishem, ispeezdela sam danas za medalju, shto od standardnog aleksejevog ludila
shto od velike dece koju bih lansirala u svemir na par dana, opushteno, majke mi.. :neutral:
..danas mi je samo jaksha bio dobar.. :(.. mali mish moj najbolji.. :(

Jexy :eek::klap::super: (mislim, za trudnocu, ne za ivanove ispade)

jao, ovaj period im je najgori, ja sam se isto juce skoro isplakala, bila sam na ivici zivaca. a sto veliki voli da zaj.ebava maloga, da prostite, pa to je nemoguce:roll:
a mali paljevina, prima se odmah, skici, vristi, buni se, a meni pritisak na 200:roll:

Bas mi bilo posle krivo i bilo me sramota
taman smo mogle malo da se druzimo, a ovaj mali divljak 'oce gole, oce gole popenjeeeeeeeeeeeeee'

pa nece da ga nosi tata, 'oce nosi maaamaaaaaaaaaa'
a narod nas, naravno, posmatra

uh, kad ga nisam izudarala na licu mesta

Back