Deca 1-3 godine (toddlers)

Lose se apsorbuje gvozdje iz biljaka.
Gvozdje dobija iz mesa-Hem Fe iz mesa se mnogo bolje iskoriscava, i naravno iz majcinog mleka-najbolji izvor, najiskoristljivije Fe.
Ako spanac dajes bez Ca, onda se Ca-oksalat talozi u bubrezima-pesak, kamen.
Veca steta, nego korist.

Zasto su onda dojene bebe uglavnom sa losom ks sto se tice gvozdja? Ovi bebci sto su na dohrani boljeprodju a sisavci cesce dobijaju one preparate gvozdja da piju?

Dobijaju tek tako, preventivno. :roll:
Znas sa koliko strana sam cula da majke dobiju sirup Fe da daju bebi vec sa 3-4 meseca, eto tako, samo zato sto beba sisa. :roll:
Zato sto su pedijatri nauceni da majcino mleko ima malo gvozdja, manje od formule, sto je tacno, a ne znaju da je iskoristljivost iz majcinog mleka 50-70%, a iz formule 3-12%.
Netacno je da su dojene bebe anemicne, naprotiv, treba proveriti krvnu sliku, postoje neki drugi faktori rizika, nevezani za dojenje, a ne davati suplemente tek tako.
Tako kazu i istrazivanja http://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/
A mogu i iz iskustva-Andrej dojen iskljucivo 14 meseci, bez dohrane-mislim na cvrstu hranu, bez suplemenata, nikad nije bio anemican, krvna slika uvek odlicna.

Dobijaju tek tako, preventivno. :roll:
Znas sa koliko strana sam cula da majke dobiju sirup Fe da daju bebi vec sa 3-4 meseca, eto tako, samo zato sto beba sisa. :roll:
Zato sto su pedijatri nauceni da majcino mleko ima malo gvozdja, manje od formule, sto je tacno, a ne znaju da je iskoristljivost iz majcinog mleka 50-70%, a iz formule 3-12%.
Netacno je da su dojene bebe anemicne, naprotiv, treba proveriti krvnu sliku, postoje neki drugi faktori rizika, nevezani za dojenje, a ne davati suplemente tek tako.
Tako kazu i istrazivanja http://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/
A mogu i iz iskustva-Andrej dojen iskljucivo 14 meseci, bez dohrane-mislim na cvrstu hranu, bez suplemenata, nikad nije bio anemican, krvna slika uvek odlicna.

Ne znam, mi smo dobili bas nakon uradjene prve krvne slike, ne secam se bas mislim da je bilo 6 ili 8 meseci...Isto je dojen max, zato i pitam.

Uvek kad ovako nesto napises, ocekujem da iskoce oni postovi o tome kako ces ga dojiti do polaska u skolu/vosjku...
Eh i kad se samo setim svojih dilema i trilema da li i kad da prekidam sa dojenjem. Da mi je ova pamet bila:).
Izgleda da vise takvi likovi ne zalaze na ovaj pdf ili temu :heart::cmok2:

Nisam rekla da dojeno dete ne moze da bude anemicno, moze, ali ne zato sto je dojeno, nego iz nekog drugog razloga.
Dojena deca su redje anemicna od one koja su hranjena formulom, to je cinjenica, a ne suprotno kako se jos uvek na zalost veruje.
Samo to kazem. :)

ja napustih jednu temu na drugom forumu, jer me ko hijene napadose njih 3,4 dezurne, i naravno najpametnije mame
mislim sto je najgore jedna je doktor, pa misli da je svu pamet sveta posisla
sta je ta zena napisala za majcino mleko, strasno, zelim da zaboravim tu kolicinu gluposti
msm, ja prva nikoga ne pitam ni sto je poceo s klopom u cetvrtom mesecu, ni sto je ovo ili ono radio, nije moje
svako radi kako hoce, ali jedno je raditi sta hoces, to je svacije pravo, a drugo je proglasiti svoje postupke ispravnim, a novim saznanjima i preporukama dupe obrisati, bukvalno.... )i usotalom, to nisu nova saznanja, nego ensto sto treba da bude normalno i prirodno, al ajde....)
toliko ubedjenosti u ispravnost sve jednog svog postupka, pa to normalno nije
a mleko majcino je naravno nista, pomododarstvo je dojenje, odlaganje nemlecne samo steti, dete pati, krvna slika isto
ma....
digli mi samo pritisak
i umesto da ih sve oteram u tri lepe, lepo odlucih da tamo ne zalazim vise
bisere pred svinje, bukvalno
sta vredi ista da napises pametno, kad se njih par drzi zajedno i one sve znaju
grozno, kad se setim kako se medjusobno podrzavaju u svoj svojoj gluposti, pegla mi se....

Ja se izvinjavam unapred što na ovoj temi postavljam ali savest mi nalaže da ovo podelim gde god mogu.. Moja porodica je juče uplatila iznos koji je mogla da izdvoji za ovu malu devojčicu, ako neko može neka pomogne! Stanje joj se pogoršava iz dana u dan. Još jednom se izvinjavam ako sam nekoga šokirala ili pokvarila dan,ali verujem da je njoj i njenim roditeljima najteže..

64175_550836941622787_1423770286_n.jpg

skoro smo najnormalniji :) hahaaa
ma ovde da mozemo da caskamo ko ljudi bez da me iko ubedjuje kako je ok dati belance u devetom meseecu....
sad ozbiljno, gledam onako, dal zato sto je ovde mala grupica zena, pa mi nove slusale vas starije, kupile cake, savete, a priznajem da mnogooooo ovde znaci kistina i nc, bez njih mozda bi i ovde bio kandahar :)

skoro smo najnormalniji :) hahaaa
ma ovde da mozemo da caskamo ko ljudi bez da me iko ubedjuje kako je ok dati belance u devetom meseecu....
sad ozbiljno, gledam onako, dal zato sto je ovde mala grupica zena, pa mi nove slusale vas starije, kupile cake, savete, a priznajem da mnogooooo ovde znaci kistina i nc, bez njih mozda bi i ovde bio kandahar :)

ovde su kis i novka bog i batina, bez njih bi ovde bila anarhija :D

..mislim da je stvar u tome shto je vecina nas ovde mnogo godina i shto je
ova tema (ove teme :) ) samo jedna od tema na kojima pishemo, tj "znamo se" na petnaest drugih osnova, vecina,
pa znamo i kako sa kim treba i moze.. :)

..a ja sam davno nauchila da pishem samo kako ja radim sa mojom decom i izbegavam generalizacije poshto sam i sa njih
chetvoro ukapirala da ima vrlo malo opshtih pravila, mnogo vishe preporuka i onoliko stotina ideja koliko ljudi pishe na temi iz sopstvenog iskustva..
..i mislim da nema mame na temi od koje nisam poneshto ukrala.. :)

Joj, ima takvih (ne ovde) koliko hoces- my way or the highway.
Ebote, cim je mama, odmah je ekspert, ako ne radis kao ona, mucis dete i glupa si i nemajka i sve to tako.
Znanje nula, samo iz iskustva.
Onda ja mogu da kazem-nemojte uvoditi hranu 14 meseci-ne treba! :lol:
Procitala skoro, zena tvrdi da se dete ne moze 6 meseci hraniti samo majcinim mlekom, ona ima troje, ona zna, to nikom nikad nije uspelo! :eek:
Kakva izjava, volim te sa pokricem.:lol:

Ja se izvinjavam unapred što na ovoj temi postavljam ali savest mi nalaže da ovo podelim gde god mogu.. Moja porodica je juče uplatila iznos koji je mogla da izdvoji za ovu malu devojčicu, ako neko može neka pomogne! Stanje joj se pogoršava iz dana u dan. Još jednom se izvinjavam ako sam nekoga šokirala ili pokvarila dan,ali verujem da je njoj i njenim roditeljima najteže..

http://www.peticije24.com/drzavo_plati_srce_tijani

Nisi nas šokirala, super si se setila da se i ovde postavi. Ja sam već uplatila koliko sam mogla, sad čekam platu pa ću još neki dinar da uplatim. Lično mislim da bi najbolje bilo kad bi se organizovalo da se uplaćuje preko sms-a. Moji roditelji na primer žive u selu i želeli bi da upalte, ali nemaju drugog načina nego samo putem sms-a.

skenjitis totalni. bila kod ginekologa opet i dalje ništa od ovulacije....
onako tiho mi predložila da počnem da razmišljam o prekidu dojenja....

ne znam što mi to toooolikooooo teško pada. nemate pojma. evo dojim je sad pre spavanja i suza suzu stiže. ko kreten neki, stvarno.
verovatno mi teško da prihvatim da više nije beba i da će uskoro odrasti i napustiti gnezdo. ovo dojenje mi dođe kao neka posebna veza između nas dve, što samo mi imamo.

pa onda nedoumica između formule i krevljeg mleka....pa nemam pojma koliko puta trebaju da piju mleko sad og godine, jel isto tri flašice ili kako....pa koja količina....joj bratesestro.
sutra ću pokušati da navatam mog endokrinologa da malo isproveravamo insulin.

za početak ću onaj jedan dnevni podoj zameniti flašicom, pa jutarnji, a najkasnije ovaj pred spavanje...

e baš sam nešto nikakva...još kad me gin pitala nakon uz, koji je plan B, da li razmišljam o IVF smrknulo mi se. kažem ja njoj, odlučila sam da ću zatrudneti do leta, prirodno :) kaže bitno je biti pozitivan :)

Back