Iz glupih pitanja si mnogo naučio

Kakav li ti defekt nosiš, urodjen ili stečen, odgovor zna jedino Laza
Pa kako ti nije jasno. Većina ljudi se zadovolji sa nekim objašnjenjima i samo tera dalje. Neka osnovna pitanja se uopšte ni ne postavljaju, jer se podrazumeva da se elementarne stvari znaju. Tako mi npr. nikada ni na kraj pameti ne bi palo nešto da pogledam, da potražim, da pročitam...da ti ne pitaš.
Ti o istoriji gotovo ništa ne znaš, jer skoro ništa nisi bi pročitao, a to i otvoreno priznaješ, da uopšte čak ni ne želiš da znaš...sam si napisao i to ne jednom da te ne zanimaju nikakve „moderne knjige” uopšte, tako da ti u suštini ni o ćemu ne znaš ni najosnovnije stvari.
Znaš kada malo dete postavlja 1001 pitanje. Zašto je nebo plavkasto? Zašto dišemo? Kako funkcioniše radio, zašto ovo, zašto ono. Zato je i um deteta do izvesne mere genijalan, jer ga nisu škola, sistem i društvo iskvarili, pa bi postavio pitanje ponekad i neko koje ne bi palo odraslima na pamet. Naravno, ako si roditelj, ume da bude izuzetno iscrpljavajuće, ali inspiriše te da porazmisliš i o nekim stvarima istražiš, shvatajući ds ni sam nemaš dobro razumevanje nečega. I tako, zaista, neverovatno mnogo može da se nauči iz toga. Nešto slično je i forumaš
@suave baš svojevremeno ne tako davno bio napisao.
Imali ne tako davno jedan kviz. Neka neko napiše kako se zove, ako se seti. Kviz je bio za odrasle i polagalo se gradivo, ako se dobro sećam, gradiva iz osnovne škole (ili tako nešto, možda čak samo do određenog razreda). I iznenađujuće su bili loši rezultati učesnika tj. nije bilo nimalo toliko baš lako koliko su ljudi mislili.

Rezultati su bili zabrinjavajući, a među takmičarima se bio našao čak i po koji nastavnik, ako me dobro služi sećanje. Mala dečica ili, u ovom konkretnom slučaju, ti (a i bonton je, negde, baš na istom nivou) pravo je blago dragoceno, u tom smislu.
Zar nisi nikada čuo za onu staru, ne postoje glupa pitanja? Mislim, naravno da postoje. Ali su itekako poželjna i dragocena. Bez glupih pitanja, ne bismo imali ni toliko dobro i oštro razumevanje (jednostavnih ili ne) stvari. Tako da, glupa pitanja su, zapravo, pravo pravcato blago.

Ti kada postaviš neko jako glupo pitanje, iznerviraš ne zbog pitanja (nije u glupom pitanju problem) već što nisi pre toga pokušao malo samostalne inicijative napraviti i pokušati da pružiš i sam odgovor na to pitanje (tako i dečica polako sazreva, uči da može možda i sana da pruži odgovore, umesto da su joj servirani stalno kao na tacni, bez imalo uloženog truda).