Али крајње ми је хипократски видети то само код једног форумаша @kole011 a не видети код другог
@scot Isle јер ти се један супротставља а други не!
Samou ti ovde ukratko odgovoriti: nemoj da mi imputiraš nikakvo licemerje. Ja sam vodio često oštre polemike sa Scott Isle-om. Izneo sam svoje mišljenje dosta puta. I nije tačno da mi se on ne suprotstavlja. Znale su pasti i teže reči; pretio mi je ponekad i ubistvom, govorio da i decu treba pobiti. Naravno, svako kaže i u momentu besa svašta, pa to ne misli zaista; oprostio sam mu takve stvari, kao što sam i još štošta drugo, kao što i sam zapravo vrlo dobro znaš, oprostio, zato što nikada nije dobro biti zlopamtilo ili preozbiljno shvatati stvari. Ali, ja nemam ni nikakav lični razlog da budem fin prema njemu.
Scott Isle je zastupnik jedne alternativne verzije prošlosti najranijeg srednjeg veka, tj. između IV i IX stoleća. Mnoge njegove interpretacije su problematične i teško održive i vrlo mi je teško da ih usvojim. Međutim, ono što se meni dosta sviđa kod njega jeste originalnost i spremnost da odmah prizna neku očiglednu grešku, kad je napravi. Ja nikada to nisam video ni kod jednog jedinog diskutanta na Krstarici koji ima neke svoje alternativne teorije. Svi do jednog ostavljaju utisak slepih prepisivača koji samo kopiraju iznova i iznova jedne te iste reči i vrte potpuno identičnu ploču. Ne pokazuju, bukvalno, ni minimalne tračke originalnosti. To što sam napisao važi i za Koleta. Ja sam evo 15-ak minuta proveo tragajući po Koletovim objavama, u pokušaju da nađem postoji li jedan primer da nešto nije pogrešno pročitao, iskasapio ili totalno krivo predstavio. Iako ne isključujem mogućnost da postoji neki (ja se stvarno ne sećam niti jednog primera) primer da je nešto dobro protumačio, ja nisam uspeo da pronađem ništa. A kad pogreši, nije u stanju čak ni da prizna grešku. E, zato Skot štrči kao svetla tačka u moru crnila. Možeš da se ne složiš sa njim, možeš reći da ima neopravdano pregrub rečnik, da je tvrdoglav i zna da se inati, ali ima svoj stil, karakter, samostalno posmatra izvore (ono što vrlo retko vidim kod alternativaca, tj. upotrebu sopstvene glave) i kad god jasno pogreši, ne pravi nikog ludim.
E sad, šta možda zaista
jeste licemerno? To je tražiti dlaku u jajetu, napadati mene za svaku najmanju reč koja zna da se možda provuče kroz rečenicu; napraviti Istočno pitanje zbog toga što iznesem na pitanje svoj stav o tome šta ja mislim o tome kako Đorđe Janković nije prošao na konkursu oko kojega treba da me bude sramota što uopšte imam stav i o tome da se raspravlja na celoj stranici; ili bilo koji drugi primer. A sa druge strane, vrlo vidno izbegavati da se odgovori i na pitanje čak forumašu koje ti je postavljeno, u strahu da ne izbije konfrontacija da dotičnim. Ako misliš da nije vrlo transparentno da svesno izbegavaš da daš svoje mišljenje, kako bi izbegao sučeljavanje drugačijih mišljenja i da ne bi uvredio Koleta (jer ljudi znaju da se uvrede kada im kažeš da strašno glupo zvuče stvari koje su izjavili).
Mene te stvari nikada nisu zanimale; ako me neko zamoli za svoje mišljenje, ja ću ga uvek dati, bez potrebe da se tome ulizujem, da prećutkivanjem izbegavam konflikte ili bilo šta slično; saopštiću svoj o datom istorijskom pitanju stav bez dlake užna jeziku.