De administrando imperio

То је била Југославија Дукљанину се свашта може приговорити али да је био истински пророк био је!😉😂

Znači, Kole11 lupa gluposti. Složili smo se.

Drago mi je. Zahvaljujem; to je ono što sam hteo da konačno čujemo.

Možda pozitivno utičemo čoveka da se urazumi malo; jasno je da od mene neće primiti apsolutno nikakav dobronamerni savet, ali ako stigne od nekoga sa kim nije na nož, značajno rastu mogućnosti da barem malčice smanji razmere svojih ludila, jer će možda pre poslušati i možda malčice porazmisliti.

Poslednja izmena:
Иначе Њитрински Панонски Прибина је виђенији у дипломатији код Ромеја и Бугара које наговара на рат са Фрснцима који су му одузели државу пошто Бугари нису били заинтересовани за рат са удаљеним Францима Прибина се окреће Хрватима у Далмацији са којима очигледно потискује франачки утицај на неко време.

Он је у ЉПД Прибоња и у ДАИ краљ Хрвата нарочито син му Коциљ са престоницом у Србији Коцељево!😂😂😂😭

Odlicno fantaziras, imas dara, jesi se okusao u pisanju romana i fantazija?

Ај ти батице прочитај нешто осим КоГ па помоћно ДАИ па онда да причамо.
Заиста сам те питао да ли мислиш да је ЉПД Мојсију дао Бог на Синајској гори?

Рексо си да пошто је истина а истина је Божја реч!

Дакле ок како знаш да је ЉДП истина ако га ништа не потврђује?

Да ли је онда то неки религијски стсв према Дукљанину или папска курја не лаже само Грци лажу?

Evo, podsetiću te:

Kole te je pitao da li primećuješ da je po Popu Dukljaninu Hrvatska samo delić države Srba, za razliku od Porfirogenita, koji je Hrvatsku učinio nezavisnom državom od srpske.

Po Koletovom tumačenju, imaš veliku Srbiju koja se deli na Rašku, Bosnu, Hrvatsku, Albaniju i dr. a to su kad se pominju u izvorima oblasni nazivi za Srbe (Hrvati, Albanci, Rašani,...). Potom, Ugri osvajaju zapadne delove Srbije početkom XII stoleća slično kao što nedugo odvajaju i Bosnu. Sve do XVI/XVII st. svi smatraju Hrvate Srbima tj. i oni tako sebe smatraju, ali su do tada posle pola milenijuma ugarske vlasti zaboravili da su im preci bili Srbi. Onda se formira i projekat njihove desrbizacije, u kojem između ostalog učestvuje i par Holanđana i masovno se falsifikuju izvori sa ciljem da se dokaže da je u ranom srednjem veku postojala Hrvatska odvojeno od Srba. Falsifikuju Spis o narodima, Spis o ceremonijama i nastavak Teofanove hronike posvećen caru Vasiliju, a potom 1666. godine Ivan Lucić falsifikuje i Tomu Arhiđakona i zaključke splitskih sabora iz 925. godine, gde se pominju Srbi i Hrvati i redom tako svi izvori (uključujući i jedan stari srpski rodoslov) da bi retroaktivno ubacili nekakve Hrvate u vreme pre XII stoleća.
Uh kako si lepo sintetisao. Jednom u godinu dana me zaista iznenadis pozitivno. Naravno znam da sledi spam..☺

То је била Југославија Дукљанину се свашта може приговорити али да је био истински пророк био је!😉😂
Kakva bre Jugoslavija Nik, sta pricas.
Opet apelujem da razmislis, ako je Dukljanin smatrao da su Hrvati narod onda isto to moraju biti Bosanci i Rasani, posebni narodi. U toj varijanti Srbi ne postoje. Ne smes da nasednes na zamku Raska = Srbija, jer ta mantra je usla u upotrebu mnogo posle Dukljanina, jer Nemanja je krenuo u oslobodjenje zemlje upravo iz Raske.
Naravno sve je to glupost modernih sorosevaca, Dukljanin je pricao o jednom narodu, srpskom, koji zivi na razlicitim teritorijama.

Au kako si sad izvalio. Dukljanin i Jugoslavija...

da bi retroaktivno ubacili nekakve Hrvate u vreme pre XII stoleća.
Ne pre XII vec pre XVII veka. Pominje ih Halkokondil ali severne, ne i balkanske. Jedino, priznajem, me buni pomen balkanskih Hrvata kod Pikolominija, mada ih je on zaista smatrao minornom skupinom koja je obitavala u okolini Bihaca.....Verujem da je taj period u epohi Pikolomonija zacetak nastanka hrvatske nacije, nakon nekih 350 godina od pocetka ugarske okzpacije zapadih srpskih krajeva.

Kakva bre Jugoslavija Nik, sta pricas.
Opet apelujem da razmislis, ako je Dukljanin smatrao da su Hrvati narod onda isto to moraju biti Bosanci i Rasani, posebni narodi. U toj varijanti Srbi ne postoje. Ne smes da nasednes na zamku Raska = Srbija, jer ta mantra je usla u upotrebu mnogo posle Dukljanina, jer Nemanja je krenuo u oslobodjenje zemlje upravo iz Raske.
Naravno sve je to glupost modernih sorosevaca, Dukljanin je pricao o jednom narodu, srpskom, koji zivi na razlicitim teritorijama.

Au kako si sad izvalio. Dukljanin i Jugoslavija...

Пратио сам ја синтезу Дукљанина рад је стсрији од њега на несрећу целог света и нас Дубровник је престсо јда постоји тек у 18. веку и одржао своју бискупију тешко да би ишта знали без Дубровника.
Међутим наравно архива је искасапњена.
Хрвати су били степски народ попут Бугара и Авара са приметном рссистичком и геноцидном цртом ту влада закон прерије.
Те списе је Дукљанин употребио у корист Вукана Немањића који је постсо вазал Мађара с њим и титула у круни Мађара рекс Срвије која нестаје тек 1918.
Пошто добија потврду дукљанске круне од папе са тим у мираз Далмацију покушава обновити и уздићи Барску бискупију надлежну над Дубровником , Сплитом до Истре.
Папа шаље легате и огртач за Барског надбискупа и проналази фалсификст издан Бодину од антипапе и јавља делегацији да не дају огртач Барском бискупу нити било шта док се ствар не испита јер нема информацију да је Бар икад био надлежан за читаву Далмацију.
Дакле дозвољено му је преко Угара да шири хрватски утицај на приморју јер заправо шири утицај угарске круне. За њега су списи управо искасапљени.

Међутим онда видимо генезу да се Стефан први пут потписује Хоментијану као велики жупан Рашке и Дикље , Травуније и Далмације!
Ово набрајање је присутно код српске круне и Далмација нестаје да се не би повредио интегритет угсрске круне рекс Далмације иако горње до Милиина Немањића који постсје краљ читаве Далмације и бан Хрватске!
Читава прича је створена за време угарске Хрватске као и Башчанска плоча краља Звонимира и глагољица који Хрвати нису смели користити под Францима већ Срби који нестају Сплитским сабором када се Нинска бискупија припаја Сплиту ти Срби иду у мираз Томиславу за повратак папству.
Неко време још под Вишевићем опстају и нестају постају Хрвати.

Срби никад нису пали под власт Франка до уништења на северу и распадања на Балкану.

У Великоморавску северни Срби и Чеси последњи улазе а први излазе чим је постсла франсчки вазал.

Ја заиста црквену историју са муком читам али морам јер су у средњем веку свештеници и моћне породице водиле политику као данас политичари.

Народ уопште није битан утолико да се убира порез црквеној епархији међутим титуларно народи који су били под папом ширили су идентитет на рачин папства и он утицсј на рачун њих.

Длично је са Византијом али мало другачије ипак можда једино Манојло Комнен је био западно оријентисан византијски владар и цењен на западу једини о којем лепо пишу он је изводио сличне смицалице иначе византијски поредак је био тврд црквени нема царева осим римског нити краљева постоје титуле које странци добијају у њиховој хијарархији али им папска круна не значи нити је признају нити Михајлу нити Бодину само титулу егзарха. Наравно и друге.

Међутим после шизме папа дели круне лопатом само да учврсти своју власт и интегритет заправо овсј папа који је издао Михајлу и Звонимиру круни је један од најм{ћнијих и најискоримпиранијих папа свог времена и уопште а од рибара је постао папа.
Направио је серију фалсификста ксо и да је Бог створио Ватикан лично!

Велика Хрватска, такође звана и „Бела“, још је некрштена, све до дана данашњег, као што су и Срби који су њени суседи. Они могу сакупити мање коњаника и мање пешака него што може крштена Хрватска, због тога што су они стално изложени пљачкању од Франака, Турака(Мађара) и Печенега. Они нити имају сагена нити кондура нити трговачких бродова, зато што им је море јако далеко, они из својих крајева земље треба до мора да путују 30 дана. А море, до којег дођу након 30 дана је оно које је названо „црно“.

Дакле ту су и Печењази и најближе море је Црно море али не близу.
Кубрат (грч. Χουβρατις; енгл. Kubrat, Kurt)
Ајде сад реално јел би то било најближе овом?

800px-Kievan_Rus_in_1237_(fi).svg.png

Дакле описује као континенталну земљу на 30 дана пута до Црног мора.
Ако је ово негде тачно српска Бојка је највероватније Бесарабија очигледно преправљено у Беласрбија ту би Срби могли бити аутохтони ту су оставили споменике последњи Гети највипе споменика после Дарјове сеобде у Добруџу и Буџак следећи становници су Анти које цар Јустинијан пресељава као федерате у царство помиње се од насеобина првих Турија-Србобран.

Ако су то заиста ови Анти они нису нестали до 9. века чували су првовинцију Скитија минор. Овај етноним је учествовао у стварању Кијевске Русије.
Присуство царских обележја на овој територији говори о великој блискости цара Јустинијана са овом групом. Он ће носити титулу Антикос Јустинијан цар Анта и носиће је први Василевс Ромеја Ираклије иако Анти нестају из извора у време његове владавине дакле последњи помен Анта од његовог ћате Симокате и пробој Дунавског лимеса.

Према Седову северни Срби ће се задржати дуже на средњем Подунављу одакле ће постати карактеристични по торањ култури кружних тврђава сва словенска племена ће преузети ову културу од Срба између 7-9 века.

Ови Срби Балкански ће бити више погођени Аварима и неће се задржавати на Дунаву већ ће га одмах прећи.

Храброст једног плаћеничког одреда Анта
„С њима (Тулијановим сељацима) заједно чували су стражу и три стотине Анта које je Јован, на Тулијанову молбу, већ пре ту био оставио. Ови варвари способнији су од свих осталих да се боре на тешком земљишту (εν δυσχωρίαις).
Кад je то сазнао Тотила, сматрао je нецелисходним да тај задатак поверава Готима, него прикупи гомилу сељака и, упутивши c њима и неколицину Гота, нареди да свом силом покушају да продру. И кад су се ови ухватили једни c другима у коштац, било je честог потискивања c обе стране, али Анти својом храброшћу, потпомогнути истовремено и тешким тереном, у заједници са Тулијвновим сељацима натераше непријатеље у бекство. И много их побише. Кад то дочу Тотила одлучи да поруши Рим до темеља и да ту негде остави главнину војске, a са преосталом да пође на Јована и Луканце.“
(BG III 22, р. 394,16-395,8)

Овде бих ставио неко објашњење зашто је дошло до забуне око беле Хрватске па и Белесрбије објашњење је дао Тибор Живковић детектујући старост Попа Дукљанина. Наиме поуздано је знао да се у ромејским и европским круговима о Вошким Бугарима није знсло ништа до 12. века.
Највероватније да се тако није ни звала већ Кубратима-Хробатија
Помен Волшких Бугара код Дукљанина је детектовао време кад су морали најраније настати.
Тако да ни Порфирогенит о овој држави не зна ништа одређено ни најбоље осим неких Херодотовских сазнања која је скупио од неких варварских најамника и народа који су боравили близу.

Религија Гета
IMG_20230129_164946.jpg

Наиме Гети су први и једини монотристи међу Трачанима.
Херодот објашњава да су по језику исти Трачанима али Трачани верују у три бога.

Херодот је чуо да Гети мисле да су бесмртни да ће после смрти живети на другом месту.
Најхрабрији су и најпоштенији од свих Трачана који су се једино од трачанских племена пружили отпор Персији изгубили су па су расељени мало.

Према Херодоту тај бог Залмиксис је био у земљи мртав 3 године и четврте је изашао жив.
Врло слично протохришћанству.

Они бацају копља и секире на муње и громове јер мисле да само њихов бог постоји нити један други.

Од Хелена је чуо да је тај Залмоксис живео у време Питагоре и да је био међу Гетима и да је ископао подземно склониште у којем је провео 3 године и 4 изашао напоље.

"Није битно да ли ја верујем да ли је Залмоксис Бог или није али свакако сам сигуран да је много старији од Питагоре!"

Ја мислим да ово што преноси Прокопије о Словенима и Антима звучи исто и вероватно је поменуо ово од Херодота да бацсју копља на муње и громове да их се не плаше као Гети.

Мислим да је Симоката имао прилике прочитати некорумпираног Прокопија и закључио или преузео да су Словени и Анти Гети .

Овај вид религије је лако прихвстио хришћанство које је слично у основи али на свој посебан начин.

Херодот зна целу Италију не зна север зна да је хладан и да мисли да тамо ико живи али у приче неких племена најсевернијих не верује
Није дигуран да ли постоји северно море да ли је северна Европа окружена морем.

Зна да на крајњем западу Дунсва и Европе живе Келти.
У његово време Дачани још не постоје.
Ја мислим да Дача и долазе као латиногони Келти а да језик Трачана је ближи европским

Грешком дунпретпоставили јер су Гети били на Балкану уз Стару Планину па су их преко Дунава прозвсли Дачанима.

Неће бити хоре се спомиње рат Гета и Дачана па и Меза око пашњака своје непријатељствомзсмењују савезом доласком Римљана у њихове крајеве.

Poslednja izmena:

ЉПД спада поред извора у врхунска књижевнс дела свог времена зсправо извор који је истовремено и епика.

Не знам зашто имаш толико против кеижевности?

Користим релевантне изворе тумсчим то је то,

Ти кажеш кретен , будсла , усташа а на основу своје хотске библије кажеш да су Ћирило и Методије и Великоморавска били 600. године.

Да сам то написао ја се више не бих бавио историјом нити писао.

Ево Беле Хрватске ту је где је описао Порфирогенит али није у суседству Беле Србије или је написао оригинално Бесарабије можда.

930px-Slav-7-8-obrez.png

Opet, upozorio sam te da moraš geografiju razmatrati u kontekstu njihovog vremena. Ova karta je tu da pomogne nama da razumemo stvari ali ne može se koristiti za analiziranje izvora.

Englez.jpg

Ovu je kartu nacrtao da stvar bude još gora Englez, pa bi i očekivao značajno bolje predstave od ovog.

Međutim, Galicija, Kornvol, Irska i Island su svi tu jedni pored drugih.

kaspijsko.jpg

Ovo desno je Kaspijsko more i ono je povezano sa Severnim morem. otvoreno.

Ок. али очигледно писац користи архитипове који су ми блиски јер је било јако близу. Ја не могу баш укапирати на који начин историчари читају изворе јер нарочито у 20. веку је ера невероватних напредака и идеологија и филозофија и завладало је једно заглупљивање маса да људи нису били свесни свог етничког идентитета и свашта нешто.
Међутим наша антропологија и психологија чак код еволуциониста каже да се данашњи модеран човек не разликује ни по лему од просечног Римљанина да није ништа интелигентнији нити напреднији од њега да је процес еволуције јако спор.
Ја мисли исто тако да смо кроз историју имали много паметнијих и надаренијих људи него што имамо данас част изизецима.

Dobro i šta sad sa tim; zašto si to predstavio kao nešto epohalno?
Готово годинама се расправљамо а био си учесник као и недавно да ли је Михајло Вишевић ближи Белим Хрватима него Србима у главном су се сви упињали да се вежу да је Лицика Лужица како би одбранили његово српско порекло ако си већ то знао поставља се питање зашто ниси никад рекао а да јесте тако у науци већ дуго знам!
619a1cad28dc8.jpg

Дакле историчари су се поделили око тога! Како тврди Седов!

Е сад да је моја тема ја бих ти рекао хвала!
Овако довиђења пријатно!
Има бољих и угоднијих тема за писање!

Back