De administrando imperio

Slaveni u svakom slučaju dokazano se doseljuju na ove prostore od 6.st., to pišu onovremeni izvori.
Krajem 8.st. dolazi do novog vala slavenskog doseljavanja vjerojatno povezano sa franačkim osvajanjima i ratom sa Avarima.
Dokazuju arheološki nalazi.

Od tog vremena postoji niz pisanih i materijalnih dokaza koji vode u 30-te 9.st. i teritorijalne organizacije pod vodstvom Hrvata i poznatim imenima njihovih vladara sa materijalnim dokazima.
Ajd ovako,
Tibor Živković kad govori o "doseljavanju" tu se radi o postotcima.
Imamo zapise raznoraznih plemena,skupina, hordi, vojski... koje su prokardašile, još jednom-nesele se narodi.
O Francima znamo nešto više o izvoru dok sa druge strane Avari se opisuju (nebi sad u detalje) kao konglomerat. Ove dve strane su okružene svojom vojničkom kastom/elitom a da glavnina vojske je pritom pridodana od strane porobljenih naroda/plemena koja se pomeraju na tom prostoru, u prevodu ratuju za tuđi interes a zemlju naseljavaju za životni prostor. Većina te pokretne mase su "Slaveni"
Ironija:
Franci/Germani se šire na jugoistok zemlju Venda/Vinda sa severa dovlače Slavene koje pritom nazivaju Vendi...te nasele u zemlju Venda.
Ovi na jugu od Venda postanu Slaveni/Sloveni Ove na severu nazivaju Vendi/Venden/Wenden dok se sami zovi Serby a sve skupa u jednu spremnu kantu "Sclavi
(ili tome slični nazivi)

Srbi i Bosanci u 12.veku. Tako te volim, kad skines masku. I profesionalci naprave gresku nekad :D

Kole11, ti beše voliš Relju Novakovića i tražiš da ga više čitamo i citiramo?

Reljnovkovic.JPG

maxresdefault.jpg

Uzgred, kad već (pogrešno) citiraš tog Frančeska Borija, možda vredi obratiti pažnju i na ovo:

1th.JPG

:kafa:

Pa ne mogu stalno da bacam pasulj kao bih pokušavao dešifrovati tvoje hijeroglife...ako sam nešto pogrešno razumeo, to je zato što se bukvalno ni ne trudiš da pišeš sa iole ikakvom dozom jasnoće, pa ne postoji ni nikakav način da se tvoje reči interpretiraju sem na pogrešan. A zato sam te i optužio za spamovanje; ili doprinosi ovoj temi na konstruktivan način, ili nemoj sabotirati kratkim i besmislenim porukama kako si to učinio na ovoj temi, ravno ni manje ni više no pominjući i Željka Komšića?

Pa ne mogu stalno da bacam pasulj kao bih pokušavao dešifrovati tvoje hijeroglife...ako sam nešto pogrešno razumeo, to je zato što se bukvalno ni ne trudiš da pišeš sa iole ikakvom dozom jasnoće, pa ne postoji ni nikakav način da se tvoje reči interpretiraju sem na pogrešan. A zato sam te i optužio za spamovanje; ili doprinosi ovoj temi na konstruktivan način, ili nemoj sabotirati kratkim i besmislenim porukama kako si to učinio na ovoj temi, ravno ni manje ni više no pominjući i Željka Komšića?
Matori ti se pasuljom nikad nisi ni prestao baviti, a što iz samo sebi poznatih razloga namerno pogrešno tumačiš i podvaljuješ a pritom odma sledi i etiketa kako ja spamujem??

Prestani degradirati sagovornika tim jeftinjacima te gledaj da budeš korektan i onda traži to od drugih.

Od Željka je MEME, to je to.

Matori ti se pasuljom nikad nisi ni prestao baviti, a što iz samo sebi poznatih razloga namerno pogrešno tumačiš i podvaljuješ a pritom odma sledi i etiketa kako ja spamujem??

Prestani degradirati sagovornika tim jeftinjacima te gledaj da budeš korektan i onda traži to od drugih.

Od Željka je MEME, to je to.

Onda reci šta imaš, direktno i bez uvijanja, bez dvosmislenih (ili preciznije, šestosmislenih izjava) sa misterioznim prizvukom, retoričkih i dr...bez bilo kakvih mema, već ukoliko imaš nešto da kažeš: reci, jasno i glasno.

Ako opet napišeš nešto, a u suštini ne kažeš ništa, iz kog razloga se čudiš ako bivaš zatražen da prestaneš više s spamovanjem? :dontunderstand:

Back