De administrando imperio

"Serapili (latinski: Serrapilli) su bili drevno keltsko pleme koje je u antici živjelo u Gornjoj Panoniji[1] Zajedno sa njima su živjeli Sereti, i to na obje obale rijeke Drave.[2]"
"Serretes were a Celtic[1] tribe that migrated to Pannonia in Illyria. It is possible that they held the town Serota (possibly Virovitica), mentioned by Pliny.[2]"
"Čini se da etruščanski jezik nije razlikovao zvučne-bezvučne parove (/b/ – /p/) već samo neaspirirane-aspirirane (/p/ – /ph/), tako da zapravo između delta i pi nije bilo nikakve razlike. U kasnijim natpisima se takvi redudantni simboli (beta i delta) manje koriste."
Дакле, елтско племе Серапили, чије име на латинском гласи Serrapilli, су заправо Срби, јер Етрурци нису разликовали звучне и безвучне парове. Што си га закувао. :worth:

Poslednja izmena:
Имамо три врсте Келта, који говоре различитим језицима.
Имамо племена која су и келтска и илирска.
Имамо племена која се облаче на келтски начин, али се тетовирају као Трачани и Илири, и језик им није келтски.
A i ko je rekao da su Kelti?

Poslednja izmena:
Klasicna pseudo istorija. Sve sto ima prefiks,deo reci ser,srb sr ima veze sa Srbima...
nema...
ali Srbi imaju veze sa prefiksom ako je verovati Karlovačkom rodoslovu koji kaže da svi Srbi obožavaju Dagona i nose ime po Ser......

po mom tumačenju Ser je Zorya tj. zvezda Danica, kod Kelta boginja Danu (takođe Asura) po kojoj se Kelti zovu Tuatha de Dannan (pleme boginje Danu) , u vedama takodje Danu (Asura).. na drevnom istoku Ishara i Ishtar... (Dunav je takođe nazvan po njoj)...
otud Zeriuani koje pominje bavarski geograf kao ljude čija je zemlja bila toliko velika da iz nje potiču svi Sloveni), Serians o kojima govori Seneka (koji vladaju SKitima, žive i na obalama Dunava i na Kaspijskim visoravnima i u severoistočnoj Kini i na crvenom moru), i Sciri /Scirians koje istorija beleži na više nepovezanih mesta širom istočne Evrope (kao i Alane)...Sciri i njima srodni Hirri su po bečko-berlinskoj školi Germani...međutim dokaza za to nema...neki autori ih svrtavaju u Alane (Sarmate)....Sarmati bi takođe moglo biti izvedeno od Ser...

više o tome na temi "Bečko-Berlinska škola vs..."

nisu svi koji su ime dobili po Ser isto što i moderni Srbi...ali su moderni Srbi moguće jedna mala grana na tom nekad brojnom i uticajnom stablu....

Poslednja izmena:
Na nemackom forumu ja i ostali imamo probleme za Turcinom koji ubedjuje kako su Etrucani bili Turci.

Za slicnom argumentacijom.
poređenje nije na mestu... Etrurci sebe zovu Rasena što nema ni zvučnu vezu sa Turcima..
i nije stvar u sličnosti plemenskih imena već o korenu iz koga su izvedena....

za Srbe postoji istorijski izvor (Karlovački rodoslov) koji tvrdi da je izvedeno od boginje Ser...
za Kelte postoji istorijski izvor da se nazivaju pleme boginje Danu (tuath de Dannan)

ja sam samo objasnio da je u pitanju ista boginja iz PIE religije i da je vrlo verovatno da PIE ljudi sire tu religiju kroz Evroaziju a sa religijom i plemenska imena izvedena od Ser i Danu...

objasnio sam da je Ser isto što i Danu/Asura koju beleže vede i irska mitologija, isto što i Zorja / zvezda Danica kod Slovena, isto što i Ishara kod Sirijaca i Ishtar u Vavilonu....

i da i u istoriji (Syria, Serica, Scirians, Serians, Zeriuani, Ariani, tutha da Dannan) i dan danas (Iran, Sart, Syria, Serbi, Danci) širom PIE prostora i šire nalazimo imena populacija izvedena od imena ove PIE boginje...

Dunav ili Ister je očigledno nazvan po ovoj boginji u obe verzije svog naziva...ovo je i logično jer Karlovački rodoslov kaže da su narodi na jednoj strain Dunava tj. Srbi nazvani po Ser a sa druge strane (Dacia) po Dagonu....tj. Dunav je u Evropi centar obožavanja Dagona i Ser tj. kod Slovena Dažboga (Svarožića - latinski Zuarisici) i Zorje (zvezdeDanice)...

Ruska primarna hronika je istorijski spis koji tvrdi da su pra-Sloveni nekad (pre širenja Rimskog carstva) živeli na obalama srednjeg Dunava

...
itd..

tako da je mislim neumesno porediti moju hipotezu sa pokušajem nekog Turčina da zvukovno poveže Turke i narod koji sebe naziva Rasena...

Poslednja izmena:
za Srbe postoji istorijski izvor (Karlovački rodoslov) koji tvrdi da je izvedeno od boginje Ser...
Ко је та богиња и код којих Словена се налази? Сер у Карловачком родослову је мушкога рода.

Све у свем, то су пука жврљања без упоришта у стварности, тако је ДАИ историјски
извор који тврди да нам име значи робље па знамо да је та "етимологија" омашена.

Никакво *ser- нема везе са српским именом. Поставићу пар редака из грађе коју је на форуму објавио Tandoori Masala:

[Радосав Бошковић, Срби и Србљи, Зборник Матице српске за филологију и лингвистику XXI/1, 23]
qoyb.jpg

Dunav je u Evropi centar obožavanja Dagona i Ser tj. kod Slovena Dažboga (Svarožića - latinski Zuarisici) i Zorje (zvezdeDanice)...
Који меродаван извор доводи у везу семитскога Дагона с Дунавом, Дајбогом Словенима или ИЕ народима уопште?

Poslednja izmena:
Ко је та богиња и код којих Словена се налази? Сер у Карловачком родослову је мушкога рода.

Све у свем , то су пука жврљања без упоришта у стварности, тако је ДАИ историјски
извор који тврди да нам име значи робље па знамо да је та "етимологија" омашена.

Никакво *ser- нема везе са српским именом. Поставићу пар редака из грађе коју је на форуму објавио Tandoori Masala:

[Радосав Бошковић, Срби и Србљи, Зборник Матице српске за филологију и лингвистику XXI/1, 23]
qoyb.jpg

Који меродаван извор доводи у везу семитскога Дагона с Дунавом, Дајбогом Словенима или ИЕ народима уопште?
Још једна у низу погрешних реконструкција.
На срећу имамо Порфирогенита који је забележио облик Серблои. и то је најстарији податак за кога се безрезервно може рећи да је у вези са модерним Србима.
Оно што ми је несхватљиво је да се неки научник бави обликом Србаљ, а игнорише овај податак, макар да га демантује.

Пандам Беле богиње, Дајане, код Руса, сачувана у митологији, сатанизована са примањем хришћанства, је Баба Јарга (јарост - светлост).

Poslednja izmena:
Још једна у низу погрешних реконструкција.
На срећу имамо Порфирогенита који је забележио облик Серблои. и то је најстарији податак за кога се безрезервно може рећи да је у вези са модерним Србима.
Оно што ми је несхватљиво је да се неки научник бави обликом Србаљ, а игнорише овај податак, макар да га демантује.

Облик Серблои сведочи о облику с познатим епентетским л после уснених сугласника, тј. Србљи, и то се јасно види у прилогу.

Како те није срамота неаргументовано називати радове погрешнима и говорити о стварима о којим појма немаш?

Poslednja izmena:
Не морам познавати лингвистику.
Међутим историјка интерпретација коју су дали следбеници индогерманих школе распала се као кула од карата.
Инсистирање на тој школи и проглашавањем будалама сваког ко се не слаже, и поред указаних неусагашености са другим наукама, и поред тога што не постоји јединство међу лингвистима (најблаже речено) нема везае ни са науком ни са ученошћу.

То је индогерманих пропаганда.

napisao sam u postu na koji odgovaraš da je u pitanju Zorja tj. zvezda Danica i da je to ista boginja kao i vedska i keltska Danu / Asura po kojoj se Kelti zovu tuatha de Dannan (pleme boginje Danu)....da ista boginja (sa istim karakteristikama I sličnim imenom) postoji i na bliskom istoku i da je njeno ime Ishara kod Sirijaca i Ištar u Vavilonu (Sumeru)

Ser nema rod u Karlovačkom rodoslovu...samo se kaže da su svi Srbi obožavali Dagona i da su ime dobili po Ser dok su Dačani ime dobili po Dagonu....

objasnio sam i da je taj Dagon u stvari vrlo verovatno pretvoren u Dažboga tj. Svarožića (verovatno poznat i kao Belibog) kod Slovena a u Dagdu kod Kelta...
Dagda je otac boginje Danu (Asura)
Dažbog je otac boginje Zorje (zvezda Danica)
Dagon je u nekim pričama muž boginje Ishara ..pominje se u ranim zapisima u Sumeru...dok se u kasnim zapisima pominje Dazibogu koji ima karakteristike uporedive sa slovenskim Dažbogom...da li je Dazibogu nastavak price o Dagonu...ja mislim da jeste...

Све у свем , то су пука жврљања без упоришта у стварности, тако је ДАИ историјски
DAI uopšte ne tvrdi da znači roblje...
da li je neko ko sebe nazove sluga Božji = rob Božji...
služiti se može odnositi i na vojnu službu...a da nema nikakve veze sa robljem nego naprotiv sa uzvišenim činom davanja zaštite...
i Zorja služi Dažboga ali mu nije robinja nego ćerka...

čak i da si u pravu i da reč ima veze sa robljem...nisu mogli Srbi i Sloveni dobiti naziv po roblju...nego obrnuto..njihova imena su mogla postati sinonim za roblje jer su najčešće zarobljavani u vojnim pohodima rimljana i Germana što upravo ukazuje nae njihovo vekovno postojanje na granicama rimskog carstva i germanskih oblasti a ne na nekakvo skoro stvaranje ni iz čega ili skori dolazak iz bespuća Azije... kao što mi kažemo žilet, digitron i džip (iako su to imena konkretnih firmi koje prave proizvode tog tipa a ne imena tipova).. pa koj narod na svetu bi sebe nazivao i bodrio imenom "sluge"... ej...jeeee...mi smo sluge...napred sluge...u boj u boj hrabri slugo.........nijedan jedini....zato bolje ne piši vise gluposti...

DAI tvrdi da ime ima veze sa prihvatanjem toga da se bude u službi vizantijskom caru....
možda je neko tako i objasnio ime nekom od Porfirogenitovih prethodnika na prestolu...
to se zove diplomatija da bi se dobilo nešto konkretno...npr. dozvola za useljenje na neku teritoriju...
ono što tekst kaže je da Srbi dolaze iz bele Srbije koju u svom jeziku zovu Bojka...
sad mi ti objasni kako dolaze iz neke zemlje Srbije a naziv Srbi dobijaju tek kad dođu da služe vizantijskom caru I to ne po zemlji Srbiji iz koje su došli nego po tome što su priznali vlast Vizantijskog cara...

Никакво *ser- нема везе са српским именом.
Karlovački rodoslov tvrdi da je ime izvedeno od Ser...
ja nemam nameru da u stilu bečko-berlinske škole apriori odbacujem takav podatak jer se ne uklapa u nacrtanu sliku o Slovenima koji nastaju u 5-om veku ni iz čega i , množe se kao zečevi dok dišu na slamčicu po močvarama i tako zamenjuju netragom nestalu populaciju istočne Evrope ... taman posla da se dozvoli da imaju ikakvu uzvišenu prošlost ili ikakva obeležja kulture pre 5-og veka...

ti možeš da tvrdiš da Karlovački rodoslov glupost a da su Bošković i Golub genijalci koji su pronikli u suštinu porekla PIE ljudi i naziva Srbi...
međutim za mene su Golub i Bošković samo interpretatori i to loši...
dok je Karlovački rodoslov ipak istorijski zapis....pa je meni je to što u Karlovačkom rodoslovu stoji vrlo zanimljiv i dragocen podatak...

Поставићу пар редака из грађе коју је на форуму објавио Tandoori Masala:

qoyb.jpg

to što je neko objavio knjigu ne znači da mu je teorija tačna....
ne vidim u isečku koji daješ nikakvo objašnjenje za koren reči, njegovo značenje (zašto bi se populacija identifikovala sa imenom) i način prenošenja...
samo malo lingvističke akrobatike koja nasumično bira da pođe od reči koja autoru zvuči slično...

Poslednja izmena:
Не морам познавати лингвистику.
Међутим историјка интерпретација коју су дали следбеници индогерманих школе распала се као кула од карата.
Инсистирање на тој школи и проглашавањем будалама сваког ко се не слаже, и поред указаних неусагашености са другим наукама, и поред тога што не постоји јединство међу лингвистима (најблаже речено) нема везае ни са науком ни са ученошћу.

То је индогерманих пропаганда.
Одавно сви закључисмо како ти ништа не мораш познавати да би умишљао како нешто знаш.
Тако си малопре самоуверено лупетао о какой-нибудь *Бабе Ярге и ярости, али верујем да
си грешком прекрстио Баба Јагу и потом ју повезао с лоше преведеном речју. =) Дурак.

Poslednja izmena:
О томе причам.
За оне који не познају руски Дурак је Будала.
Наравно ти знаш да је неко будала, а опет ће се, као и увек ће се показати да ниси у праву. Односно да није будал онај коме се обраћаш, већ...
Овлаш сам набацио, без жеље да дубље улазим у пеоблематику Баба Јаргу, Баба Јагу, односно нашу Баба Рогу, које се етимолошки са светлот, јарост и огањ. Изгледа да превод који из кога сам узео Јарга и није тако лош.
"Слова с корнем яр бытуют в разговорном, литературном и профессиональном языке славянских народов: яркий (1. дающий сильный свет, сияющий; 2. резкий по чистоте и свежести тона; 3. сильный и впечатляющий), ярый (1. яростный; 2. страстно преданный, убеждённый; 3. яркий, светлый, сверкающий), ярость (1. сильный гнев; 2. напор, неукротимость), яровой (однолетние растения, засеваемые весной и созревающие летом или осенью), яриться (быть в ярости, горячиться), ярка (молодая, ещё не ягнившаяся овца). Это выписки из Толкового словаря Ожегова, у некоторых понятий есть приписки - устаревшее или простонародное. В Толковом словаре живого великорусского языка, материал для которого Владимир Даль собирал в середине девятнадцатого века, даны более широкие значения: прилагательное ярый - огненный, пылкий, горячий; белый, блестящий, яркий; сердитый, злой, лютый, запальчивый; крепкий, сильный, жестокий, резкий; скорый, бойкий, неудержный, быстрый, крайне ретивый, рьяный; горячий, похотливый; глагол ярить - разъярять, горячить, кипятить, сердить, злить, разжигать похоть. В словаре Даля есть такие понятия, как ярь, ярина, ярица, яровина - растительная сила почвы, сок, тук. В Этимологическом словаре русского языка Фасмера: яра - весна, ярь - яровой хлеб, ярые пчёлы - первый рой в улье летом, яровик - животное или растение этого года. Иванов и Топоров, Фаминцын и Фасмер приводят близкие слова из языков славянской группы: украинская ярь - весна, яровой хлеб, ярий, яровий - весенний, летний; древне-руский яръ - тоже весенний, летний; болгарское яра - весна; чешское jaro - весна, jary - весенний, этого года, яровой; словенский jar - весна, jary - свежий; польские jar и jarz - весна, jary - этого года, яровой. В Словаре древнерусского языка Срезневского: яра - весна, а ярый - весенний, яровой (но также гневный; гневливый, сварливый; жестокий; строгий; смелый, отважный; сильный, порывистый); ярь -яровой хлеб, а ярица - зерно ярового хлеба; яръкый - светлый, яркий, сверкающий, но также и суровый, гневный. Срезневский древнерусское слово ярость (которое должно писаться с юзом, а не с я, как написано) приравнивает к гневу, ярости; пылкости, горячности; строгости, суровости, но и к веселью. Интересна трактовка слова ярьмъ = яръмъ: это не только ярмо, но и вес, мера, весы (в частности, и как название зодиакального созвездия). Кстати, Даль представляет яремъ не только как ярмо, иго, деревянный хомут на рабочий скот, но и как страдную пору сенокоса и жатвы." http://www.ezoterik.info/subekt/library/yarga.htm
ЯРГА - солярный символ русов
http://www.ezoterik.info/subekt/library/yarga.htm
Наравно и овде имамо другачијих тумачења, не мора бити да је ово најтачније.
Оно што је битно је да Баба Рога у Словенском свету заузима место богиње Дајане. Римске богиње чији је култ пореклом из источне Европе, и пре свега богиње римских робова пристиглих са истока Европе. ("Златна грана" Фрејзер)

Poslednja izmena:
Ser nema rod u Karlovačkom rodoslovu...samo se kaže da su svi Srbi obožavali Dagona i da su ime dobili po Ser dok su Dačani ime dobili po Dagonu.
Седи, један. "Даки именујут се от Сера же Србље."
objasnio sam i da je taj Dagon u stvari vrlo verovatno pretvoren u Dažboga tj. Svarožića (verovatno poznat i kao Belibog) kod Slovena a u Dagdu kod Kelta...
Dagda je otac boginje Danu (Asura)
Dažbog je otac boginje Zorje (zvezda Danica)
Dagon je u nekim pričama muž boginje Ishara ..pominje se u ranim zapisima u Sumeru...dok se u kasnim zapisima pominje Dazibogu koji ima karakteristike uporedive sa slovenskim Dažbogom...da li je Dazibogu nastavak price o Dagonu...ja mislim da jeste...
Дечец, упитах за меродавне изворе, збиља је занимљиво што себе сматраш тим али маштарије насумичне форумске луде ме не занимају.
Но, дâ се схватити како изворе немаш (каквога ли изненађења) и то говори сасвим довољно.
ti možeš da tvrdiš da Karlovački rodoslov glupost a da su Bošković i Golub genijalci koji su pronikli u suštinu porekla PIE ljudi i naziva Srbi...
međutim za mene su Golub i Bošković samo interpretatori i to loši...
dok je Karlovački rodoslov ipak istorijski zapis....pa je meni je to što u Karlovačkom rodoslovu stoji vrlo zanimljiv i dragocen podatak...
to što je neko objavio knjigu ne znači da mu je teorija tačna....
ne vidim u isečku koji daješ nikakvo objašnjenje za koren reči, njegovo značenje (zašto bi se populacija identifikovala sa imenom) i način prenošenja...
samo malo lingvističke akrobatike koja nasumično bira da pođe od reči koja autoru zvuči slično...
А ти си, паметнице, сав меродаван оцењивати њихов рад, већ видим да ће се кроз неколико векова,
када се буде знала права сербска историја, цитирати твоје форумске објаве у уџбеницима.

Poslednja izmena:
О томе причам.
За оне који не познају руски Дурак је Будала.
Наравно ти знаш да је неко будала, а опет ће се, као и увек ће се показати да ниси у праву. Односно да није будал онај коме се обраћаш, већ...
Овлаш сам набацио, без жеље да дубље улазим у пеоблематику Баба Јаргу, Баба Јагу, односно нашу Баба Рогу, које се етимолошки са светлот, јарост и огањ. Изгледа да превод који из кога сам узео Јарга и није тако лош.

Неукости безнадежна, би ли тако рекао да труд значи исто што и трудноћа?

Прочитај мало то што си поставио:
ярость (1. сильный гнев; 2. напор, неукротимость)

Дакле мани ме твојих измишљених *Баба Јарги и преводā.

Poslednja izmena:
Неукости безнадежна, би ли тако рекао да труд значи исто што и трудноћа?
Прочитај мало то што си поставио:
ярость (1. сильный гнев; 2. напор, неукротимость)
Дакле мани ме твојих измишљених *Баба Јарги и преводā.
Да би разуме мораш прочитати цео рад: "ЯРГА - солярный символ русов", поставио сам линк.
(да ли је моја грешка са убацивањем р, или је реч о преводу нисам у могућности сад да проверим, књига није поред мене, али то суштински ништа не мења)
У википедији немамо етимолошку везу Јага - огаљ (нада то и није најпримарније), али има нешто ванредно занимљиво:
"В древности умерших хоронили в домовинах — домиках, расположенных над землёй на очень высоких пнях с выглядывающими из-под земли корнями, похожими на куриные ноги (ср. современное украинское «домовина» — гроб). Домовины ставились таким образом, чтобы отверстие в них было обращено в противоположную от поселения сторону, к лесу. Люди верили, что мертвецы летают на гробах. Люди относились к умершим предкам с почтением и страхом, никогда не тревожили их по пустякам, боясь навлечь на себя беду, но в трудных ситуациях всё же приходили просить помощи. Так, Баба-яга — это умерший предок, мертвец, и ею часто пугали детей. По другим сведениям, Баба-яга у некоторых славянских племён — жрица, руководившая обрядом кремации мёртвых[19].
С точки зрения сторонников славянского (классического) происхождения Бабы-яги, немаловажным аспектом этого образа видится принадлежность её сразу к двум мирам — миру мёртвых и миру живых. Известный специалист в области мифологии А. Л. Баркова трактует в связи с этим происхождение названия курьих ног, на которых стоит изба знаменитого мифического персонажа: «Её избушка „на курьих ножках“ изображается стоящей то в чаще леса (центр иного мира), то на опушке, но тогда вход в неё — со стороны леса, то есть из мира смерти.
Название „курьи ножки“, скорее всего, произошло от „курных“, то есть окуренных дымом, столбов, на которых славяне ставили „избу смерти“ небольшой сруб с прахом покойника внутри (такой погребальный обряд существовал у древних славян ещё в VI—IX веках). Баба-яга внутри такой избушки представлялась как бы живым мертвецом — она неподвижно лежала и не видела пришедшего из мира живых человека (живые не видят мёртвых, мёртвые не видят живых). Она узнавала о его прибытии по запаху — „русским духом пахнет“ (запах живых неприятен мёртвым)». «Человек, встречающий на границе мира жизни и смерти избушку Бабы-яги, продолжает автор, как правило, направляется в иной мир, чтобы освободить пленную царевну. Для этого он должен приобщиться к миру мёртвых. Обычно он просит Ягу накормить его, и она даёт ему пищу мёртвых. Есть и другой вариант — быть съеденным Ягой и таким образом оказаться в мире мёртвых. Пройдя испытания в избе Бабы-яги, человек оказывается принадлежащим одновременно к обоим мирам, наделяется многими волшебными качествами, подчиняет себе разных обитателей мира мёртвых, одолевает населяющих его страшных чудовищ, отвоёвывает у них волшебную красавицу и становится царём»[20].
Локализация избушки на курьих ножках связана с двумя волшебными реками, либо огненной[21] (ср. джаханнам, над которым также протянут мост), либо с молочной (с кисельными берегами — ср. характеристику Земли Обетованной: молочные реки Чис.14:8 или мусульманского Джаннат)[22].."

И тако дођосмо да сахрањивања у ваздуху и Јанковићевих громила.
Али и до улоге свештеница код Цимбра.

Poslednja izmena:
Да би разуме мораш прочитати цео рад: "ЯРГА - солярный символ русов", поставио сам линк.
(да ли је моја грешка са убацивањем р, или је реч о преводу нисам у могућности сад да проверим, књига није поред мене, али то суштински ништа не мења)
Хоћеш да кажеш како си ти то читао и ниси просто прогуглао ярга и овде поставио прву ствар која ти је изгледала иоле озбиљно?
Онда јамачно знаш да си цитирао насумична војна пензионера http://era-vodoleya.info/viewvideo/1029

Сада погледај у какво си бесмишље, апсурд, дечје чаврљање претворио овај разговор, уместо о историји повео се разговор о нигде посведоченој старици, а уместо да признаш како измишљаш и како си све омашио - ти постављаш насумичне текстове које ни не читаш. Страва је ово заправо, ето прилике да се види како долазиш до твојих "извора".

Poslednja izmena:
Руководио сам се, пре свега, књигама "Златна грана" од Фрејзера, "Бела Богиња" Роберта Гревса и едицијом Митологија у издању Пи преса....
Ако је неко војни пензионер то не мора значити да је будала.

Poslednja izmena:
Ja studiram istoriju i prvi put cujem za taj Karlovacki rodoslov. Cista glupost,ne moze validan istorijski izvor da bude neki anonimni spis iz XVI veka koji govori o periodu iz IV,V veka.
to jeste istorijski spis...
druga je stvar što kao anoniman i kao napisan dosta kasnije on ne može biti u rangu nekih drugih istorijskih izvora...
u svakom slučaju ne vidim razlog da se informacija koju taj spis nosi apriori odbacuje u potpunosti....

u svakom spisu od pre nekoliko vekova može biti delić nekog znanja koje je u međuvremenu izgubljeno... ne verujem da je u XVI veku neko imao hobi da izmišlja I krivotvori istoriju... to je bilo vreme kada nacionalna svest nije bila posebno jaka....ne tvrdim svakako ni da je spis nešto što treba uzeti zdravo za gotovo (ni mnogo pouzdanije izvore ne treba uzeti ni zdravo za gotovo ni sa predubeđenjem o pogrešnosti )...
to je po meni jednostavno jednostavno trag nečijeg znanja i zabluda...znanja i zabluda koje imaju poreklo u znanju koje je do te individue došlo bilo usmenim predanjem bilo čitanjem kjiga koje možda danas nisu dostupne...

u tom smislu jako je zanimljivo tvrdjenje da svi Srbi slave Dagona a ime su dobili po Ser...
ja sam izneo hipotezu koja pokazuje da je uzimajući ovu tvrdnju ozbiljno (što je različito od uzimati je kao apsolutnu istinu) moguće dovesti tvrdnju u vezu sa nizom drugih podataka i ponuditi zanimljivu rekonstrukciju srpskog / hrvatskog /slovenskog / evropskog / evroazijskog daljeg porekla....

Седи, један. "Даки именујут се от Сера же Србље."

Дечец, упитах за меродавне изворе, збиља је занимљиво што себе сматраш тим али маштарије насумичне форумске луде ме не занимају.
Но, дâ се схватити како изворе немаш (каквога ли изненађења) и то говори сасвим довољно.

А ти си, паметнице, сав меродаван оцењивати њихов рад, већ видим да ће се кроз неколико векова,
када се буде знала права сербска историја, цитирати твоје форумске објаве у уџбеницима.

izvini ali autori koje ti citiraš Bošković i Golub nisu istorijski izvori a kamoli merodavni izvori...
oni su ljudi koji predlažu svoje hipoteze o istorijskim procesima a ne istorijski izvori...
istorijski izvori su autori koje sam ja citirao u svojih nekoliko postova ovde: Strabo, Seneka, Jordanes, Porfirogenit....
od tebe još nisam video istorijski izvor u našoj raspravi, već se isključivo pozivaš na tumače istorijskih izvora...
ja se oslanjam na istorijske izvore (npr. gore navedeni autori) i na istorijske spise koji su možda manje pouzdani ali mogu nositi dragocena znajna (Karlovački rodoslov, bavarski geograf...)
uz to oslanjam se u svojim tvrdnjama i na mitologiju, genetiku i arheologiju...

ti igraš igru gluvih telefona gde između tebe i istorijskih izvora sedi niz od 5-10 autora bečko-berlinske škole i na njoj oformljenih umova....

poenta je da si ti bolje edukovan da radiš ovo što ja ovde radim predlažući teoriju o poreklu Srba, Hrvata, Slovena, Indoevropljana i drugih.. ali ti želiš da lagodno dokazuješ svoju superiornost a ne da tragaš za istinom o poreklu i istoriji raznih naroda... nemaš stav istraživača nego stav ideologa...a bio bi sjajan istraživač...

Poslednja izmena:
to jeste istorijski spis...
druga je stvar što kao anoniman i kao napisan dosta kasnije on ne može biti u rangu nekih drugih istorijskih izvora...
u svakom slučaju ne vidim razlog da se informacija koju taj spis nosi apriori odbacuje u potpunosti....

u svakom spisu od pre nekoliko vekova može biti delić nekog znanja koje je u međuvremenu izgubljeno... ne verujem da je u XVI veku neko imao hobi da izmišlja I krivotvori istoriju... to je bilo vreme kada nacionalna svest nije bila posebno jaka....ne tvrdim svakako ni da je spis nešto što treba uzeti zdravo za gotovo (ni mnogo pouzdanije izvore ne treba uzeti ni zdravo za gotovo ni sa predubeđenjem o pogrešnosti )...
to je po meni jednostavno jednostavno trag nečijeg znanja i zabluda...znanja i zabluda koje imaju poreklo u znanju koje je do te individue došlo bilo usmenim predanjem bilo čitanjem kjiga koje možda danas nisu dostupne...

u tom smislu jako je zanimljivo tvrdjenje da svi Srbi slave Dagona a ime su dobili po Ser...
ja sam izneo hipotezu koja pokazuje da je uzimajući ovu tvrdnju ozbiljno (što je različito od uzimati je kao apsolutnu istinu) moguće dovesti tvrdnju u vezu sa nizom drugih podataka i ponuditi zanimljivu rekonstrukciju srpskog / hrvatskog /slovenskog / evropskog / evroazijskog daljeg porekla....

To su bre ciste gluposti. Pitanje je da li je to iz 16. veka. Nebitno, Dagon je akadsko bozanstvo,kakve to ikakve veze ima sa Srbima na Balkanu ?

Nisam znao da je ovaj pdf toliko veliko uporiste ove pseudo struje...Molim vas kvazi istoricari,ni za nas nema posla,bavite se onom delatnoscu za koju ste se skolovali,ne izmisljajte istoriju ;)

izvini ali autori koje ti citiraš Bošković i Golub nisu istorijski izvori a kamoli merodavni izvori...
oni su ljudi koji predlažu svoje hipoteze o istorijskim procesima a ne istorijski izvori...
istorijski izvori su autori koje sam ja citirao u svojih nekoliko postova ovde: Strabo, Seneka, Jordanes, Porfirogenit....
od tebe još nisam video istorijski izvor u našoj raspravi, već se isključivo pozivaš na tumače istorijskih izvora...
ja se oslanjam na istorijske izvore (npr. gore navedeni autori) i na istorijske spise koji su možda manje pouzdani ali mogu nositi dragocena znajna (Karlovački rodoslov, bavarski geograf...)
uz to oslanjam se u svojim tvrdnjama i na mitologiju, genetiku i arheologiju...
ti igraš igru gluvih telefona gde između tebe i istorijskih izvora sedi niz od 5-10 autora bečko-berlinske škole i na njoj oformljenih umova....
poenta je da si ti bolje edukovan da radiš ovo što ja ovde radim predlažući teoriju o poreklu Srba, Hrvata, Slovena, Indoevropljana i drugih.. ali ti želiš da lagodno dokazuješ svoju superiornost a ne da tragaš za istinom o poreklu i istoriji raznih naroda... nemaš stav istraživača nego stav ideologa...a bio bi sjajan istraživač...
Никога нормалнога не занимају сновиђења и "револуционарна открића" насумична неука форумаша
који је умислио да је надмашио читаве гране наука, који себе сматра меродавнијим од учених људи,
који параноично верује како је цели научни свет окренут противу Срба, као и да је историјска наука лаж
што мора бити срушена до основа, ово није пдф алтернативне историје или На слово, на слово.

Poslednja izmena:

Back