Evo jednog prostog pitanja. Kao što znaš u desetom veku bukvalno svaki grčki autor stanovništvo Balkana zove prosto Sklavima ili Dalmatincima. Za svakog od tih autora ta teritorija i narod je predstavljao jedinstveni subjekat.
Porfirogenit piše sledeće: od vremena Mihajla su narodi......zbacili romejsku vlast itd.....
Pogledajte prilog 1268006
Međutim imamo drugo delo, odakle je ovaj Porfirogenitov citat uzet i dopunjen, pisao ga je autor u nauci poznat kao Teofanov nastavljač oko 960.godine
Pogledajte prilog 1268009
Dakle imamo delo dokazano pisano olovinom 10.veka, ne samo ovo već i mnoga druga, gde autori uopšte ne znaju za nekakve državice ili narode, već su to za njih sve Dalmatinci.
Kako uopšte objasniti da je jedino Porfirogenit mogao sa tako visokom rezolucijom i precizno da secira dalmatinski narod, da objasni njihove međusobne političko-vojne razlike, državne osobenosti, zemlje porekla itd...
Dakle jedino Porfirogenit i niko drugi iz desetog veka.
Plus, ova Porfirogenitova saznanja su ostala potpuno sakrivena i nepoznata od bilo kog drugog autora koji će živeti narednih 650 godina.
Ja shvatam tvoju opčinjenost Porfirogenitom i da želiš nekako DAI da uguraš i složiš sa ostalim izvorima, ali ja ne znam kako da pronađem reči i da se izrazim da je to jednostavno nemoguće i u domenu naučne fantastike.
Jer da je Porfirogenit imao ovakva saznanja o balkanskim narodima, sve i da ih je držao super tajnom i da se ta tajna prenosila vekovima samo kod odabrenih ljudi, zaista presmešno zvuči da nijedan drugi autor nije imao sličnih saznanja o susednom mu narodu.