Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.972
Treba da objaviš knjigu svojih autorskih analogija. Bolje bi se prodavale od pseudoistorije.
Je li ti ono beše, kao nešto, pišeš da ja navodno ja diskusiju stalno preusmeravam na sebe?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Treba da objaviš knjigu svojih autorskih analogija. Bolje bi se prodavale od pseudoistorije.
Pa šta je ovo ako ne to?Je li ti ono beše, kao nešto, pišeš da ja navodno ja diskusiju stalno preusmeravam na sebe?![]()
Pa šta je ovo ako ne to?
Ja hoću od tebe da čujem kako objašnjavaš pomenute nelogičnosti, kojima se izmišljaju nekakvi protestantski jezuiti, a još bitnije ukoliko i zamislimo da je hipotetički postojala nekakva zavera iza Van Meursovog poduhvata 1611. godine, kakvo je objašnjenje za pomenuti hronološki problem zato što niko tada uopšte nije ni obratio pažnju da se i pominju Hrvati ili Srbi, nego tek mnogo kasnije nakon što su svi ljudi koji su tada bili živi odavno i umrli.
Zapravo je logičnije da su zavere u kojima je neko osmislio, napravio zaveru i ubrao njene plodove u roku od - odmah, ustvari, u istoriji mnogo ređe nego ono što si ti ovde zamislio kao nelogično.
Očigledno je da spadaš u kategoriju ljudi sa posebnim potrebama kad tako nešto pitaš.Stvarno?
Molim te, navedi mi primere tih zavera kroz istoriju. Jedno 3-4, npr. Slušam.![]()
Ovde se moze dodati podatak da je Gordoserbon, grad sediste episkopa, prvi put pomenut za vladavine Justinijana, u prvoj episkopskoj notaciji, nakon Justinijanove crkvene reforme.I ovde je isto godina pomjeren dolazak Srba i Hrvata nakon pada Ravene, pomjeren je dogadjaj 100 godina unapreijed, u vrijeme Iraklija iz vremena Justinijana, iz 520.-540. godine, u 620-640. godinu.
Na kraju krajeva, da li je daleko od pameti da ako želiš da sneseš kukavičje jaje to ne uradiš u rimokatoličkoj štampariji? Daleko je samo onima s posebnim potrebama.
Hajde opet. Kada je DAI bio prvi put štampan 1611. godine, gotovo niko uopšte nije bio ni svestan da se tamo i pominju Hrvati ili Srbi. Niko — ne iz rimokatoličke sfere, nego ni iz ijedne protestantske, ili ikoje druge — nije ni prstom nikada mrdnuo da popularizuje DAI po tom pitanju; niti da skrene pažnju, ništa. Svaki čovek koji je tada na svetu bio živ, preminuo je pre nego što je bilo otkriveno da tu ima informacija od značaja za srpsku i hrvatsku istoriju.
![]()
Ioannes Lucius: De regno Dalmatiae et Croatiae. Amsterdam, 1666.
Đovani Lućo (1604-1679) koji je "otkrio" Hrvate u DAI iz 1611. objavio je to 55 godina nakon prvog izdanja (1666), a tvoja konstatacija da tada niko na svetu nije živeo duže od 55 godina je idiotska.
Zašto opet lažeš? Ko pominje "bebe rođene u 1611. godini"? Ti si tvrdio da niko ko je bio živ 1611. nije dočekao 1666, što ne priznaš lapsus?Kakva nakaradna logika te je navela da imaš na umu bebe rođene u 1611. godini?
Van Meurs je umro 1639. godine, Jan Gruter preminuo 1627, Hugo Grocijus 1645.
Kao što sam rekao u prvoj poruci u kojoj sam to naveo, a kao što bi potpuno jasno bilo da ne bi ikakvog smisla imalo da imam na umu ljude koji su bili tada rođeni ili nedugo pre, odnosno u to vreme samo deca, niko tada nije više bio živ.
I to što si sada naveo, takođe sam iznad napomenuo. Čitavih 55 godina bilo je potrebno da neko uopšte i primeti da tu ima nečeg o Srbima i Hrvatima.
Sve to nedvosmisleno jasno ukazuje da prvo publikobanje tog dela nema, niti je moglo imati, ikakve veze sa Hrvatima ili Srbima (ili uopšte Južnim Slovenima).
Kada je DAI bio prvi put štampan 1611. godine, gotovo niko uopšte nije bio ni svestan da se tamo i pominju Hrvati ili Srbi.
Svaki čovek koji je tada na svetu bio živ, preminuo je pre nego što je bilo otkriveno da tu ima informacija od značaja za srpsku i hrvatsku istoriju.
Zašto opet lažeš? Ko pominje "bebe rođene u 1611. godini"? Ti si tvrdio da niko ko je bio živ 1611. nije dočekao
Zato što zaista imaš probleme?
Lućo je bio zagriženi katolik, predsednik Zavoda sv. Jeronima i kao takav nije imao nikakav problem da kod protestanta Joannesa Blaeua objavi svoje delo u Amsterdamu 1666.
To ukazuje da takvo objavljivanje nije predstavljalo nikakav problem ni onim jezuitima iz 1611. da kod protestanata u Amsterdamu objave DAI što je još jedna u nizu tvojih neutemeljenih insinuacija. Protestanti su štampali svima koji plate, a u Amsterdamu je bila povoljna cena štampanja.
Muljanjem i laganjem dosadio si i bogu i narodu, potrošen si kao... akademski rečeno - kurton. Udostojavajući te odgovorima samo ti stvaramo privid da još traješ, pa ću te malo pustiti na miru...
Opet obmanjujes cenjeni forum.Čitavih 55 godina bilo je potrebno da neko uopšte i primeti da tu ima nečeg o Srbima i Hrvatima.
Opet obmanjujes cenjeni forum.
Onako, brzinskom proverom sam utvrdio da je Ivan Tomko Marnavic 1630. godine primetio pricu ucenog cara Porfirogenita poznog
Pogledajte prilog 1340998
To je isti onaj Marnavic sto si na njega prskao sadrzaje svojih najotrovnijih zlezda, nemam pojma zasto ono bese. Valjda zato sto je bio Hrvat ali se smatrao potomkom Nemanjica, nije ni bitno sada. Znam da Marnavica ne smatras ljudskim bicem ali on je ipak znao za Porfijevu pricicu 19 godina nakon sto je ugledala svetlost dana. A to je znacajno manji period od onih 55 godina za koje si ovde tvdio da je proslo.
To je isti onaj Marnavic sto si na njega prskao sadrzaje svojih najotrovnijih zlezda, nemam pojma zasto ono bese. Valjda zato sto je bio Hrvat ali se smatrao potomkom Nemanjica, nije ni bitno sada. Znam da Marnavica ne smatras ljudskim bicem
Opet obmanjujes cenjeni forum.
Onako, brzinskom proverom sam utvrdio da je Ivan Tomko Marnavic 1630. godine primetio pricu ucenog cara Porfirogenita poznog
Pogledajte prilog 1340998
To je isti onaj Marnavic sto si na njega prskao sadrzaje svojih najotrovnijih zlezda, nemam pojma zasto ono bese. Valjda zato sto je bio Hrvat ali se smatrao potomkom Nemanjica, nije ni bitno sada. Znam da Marnavica ne smatras ljudskim bicem ali on je ipak znao za Porfijevu pricicu 19 godina nakon sto je ugledala svetlost dana. A to je znacajno manji period od onih 55 godina za koje si ovde tvdio da je proslo.
Ahhahahhahahha.
Jesi li to opet samo bezveze podvukao neke reči na koji si polunasumičnim ubadanjem naleteo, van konteksta i bez prevoda?
Hajde ti, deder, prevedi šta tu piše (ili makar probaj da nabodeš preko Gugl trenslejt, kako jedino i umeš), da bi opet primetio koliko si se istrčao i izblamirao po ko zna koji put.![]()
Znaš vrlo dobro zašto sam pisao to o Mrnaviću što jesam; zato što je reč o možda najvećem falsifikatoru istorije na slovenskom jugu.
E sada, prvo te valja podsetiti da si slavu pronalaska spisa Tome Arhiđakona pripisao Marnavicu falsifikatoru
Da li ovo znači da je Marnavić falsifikovao i Tomu Arhiđakona? Ili je samo falsifikovao svoje poreklo kao i poreklo cara Justinijana?
@Scott Isle
Marnavić Rašane dovodi u vezu sa Tauriscima, keltskim plemenom povezanim sa Boima, koji su obitavali na području između Save i Jadrana.
Za Stefana Nemanju kaze da je rođen u Bosni u gradu Tuglo, pretpostavljam da je reč o Tuzli. Ovaj naziv grada Tuglo neodoljivo podseća na ime jednog od doseljenih Hrvata prema Mersu.
Tako da Marnavić barata sa mnogim pojmovima koji su se našli i u Mersovom DAI, Iraklije, Boi, Tuglo, Avari itd...samo što je njegova priča potpuno drugačija od Mersove, tj. nema nikakvog dolaska u vreme Iraklija, već ustanka lokalaca protiv Avara.
Sada mi postaje sve jasnije i jasnije zašto je Marmavić najveći falsifikator ikada....![]()
Slažem se, ali nije tako crno-bela situacija sa čime ćeš se i ti složiti. Ono što mi ne znamo pouzdano i zato preispitujemo je:Ne slazem se ja sa tim. DAI je iznimno bitan istorijski izvor za, i nije falsifikat. Izvori se moraju postovati a ne bacati u smece.