Danasnji Balkanski narodi su potomci starosjedilaca

Мени је то било фасцинантно, ја сам то кисело млеко пробао у неком отприлике јуну, а да буде тако хладно, мислим свеже , мени то баш остакло остало у сећању.
Ono što prodaju po marketima u čašama nema veze sa kiselo mleko dok to ne napravi baba doma. Ja ne znam to da pravim ali moja žena kaže da zna jer je navodno gledala kako je njen deda pravio i ostavljao da odstoji.

Ono što prodaju po marketima u čašama nema veze sa kiselo mleko dok to ne napravi baba doma. Ja ne znam to da pravim ali moja žena kaže da zna jer je navodno gledala kako je njen deda pravio i ostavljao da odstoji.
Слажем се, ми и не знамо шта једемо из тих маркета,. Али бато, сад ти чварци у маркету скупљи него најбоље месо, а некад то јела сиротиња....
Ја сам релативно скоро осетио поново мирис биљке парадајза, готово да сам заборавио како то мирише. Како је то леп мирис, то ниједна парфимерија не може да смућка. Нажалост, генерације које долазе неће имати појма какав је то мирис .

Da li je vaše kiselo mleko isto? Moja baba je pravila jako da je moralo kašikom da probiješ pr i sloj da izvadiš. Mogao si nožem gore da zasečeš i napraviš kao kockice.
Nije baš tako gusto, ali je jače od onog kupovnog. Kod nas su seljaci kiselo mljeko koristili na više načina. Udrobe u njega kruva ili pure i to doručak ili večera (za ručak su jeli ipak nešto jače), onda pravili su basu od njega itd. Basu napraviti znam, to je prosto kad već imaš KM https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Basa_(sir)

Nije baš tako gusto, ali je jače od onog kupovnog. Kod nas su seljaci kiselo mljeko koristili na više načina. Udrobe u njega kruva ili pure i to doručak ili večera (za ručak su jeli ipak nešto jače),
Mi smo od kiselog zimi pravili tarator. Uzme majka kisele krastavice, umuti kiselo mleko i udri. Posle svi smrdimo na beli luk, zato ga sad izbegavam.
onda pravili su basu od njega itd. Basu napraviti znam, to je prosto kad već imaš KM https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Basa_(sir)
Zamimljivo mi ovo izgleda da pravim urnebes sa tim.

Južni Srbi imaju više sličnosti sa Albancima nego bilo koji Hrvati.
Pa to je logično

Npr. kosovski Srbi imaju visok procenat E-V13 a kod Albanaca je to najjača haplogrupa
Ipak su različite mutacije E1b kod Srba i Albanaca. Veća je verovatnoća da Srbi i Makedonci između ostalog imaju i dardanskog porekla za razliku od Albanaca koji to prisvajaju.

onda torlački govor pripada Balkanskoj jezičkoj zajednici u šta spada i albanski jezik
Šta je to "balkanska jezička zajednica"?

južni Srbi i Albanci imaju kult bureka i baklave što kod Hrvata nije slučaj,
Nije neki kult ali da ima više osmanskih jela na jugu nego u ostatku Srbije a kamoli Hrvatske.

kosovski Srbi ponekad u govori podsjete na Albance kad pričaju srpski,
Možda današnji govor kosovskih Srba pod uticajem albanskog, ali je svejedno govor kosovskih Albanaca pod mnogo jačim uticajem srpskog jezika i to upravo torlačkih srpksih govora, pa je možda otuda sličnost.Gegi iz Albanije i Kosova imaju razaličite akcente, mnogo različitih reči itd.

ima Srba koji tvrde da kosovski Srbi fizički liče na Albance itd. itd.
Glupost.

a Zagorci, Slavonci, Istrani, Gorani, Purgeri itd. nemaju baš nikakvih poklapanja sa Albancima.
Nemaju ni mnogo međusobnih sličnosti a kamoli sa Albancima...

Pa to je logično
Svakom je logično osim @guslar1389 koji tvrdi da su Albanci sličniji Hrvatima nego Srbima. Možda u nekoj drugoj paralelnoj dimenziji, u ovoj nisu sigurno.

Ipak su različite mutacije E1b kod Srba i Albanaca. Veća je verovatnoća da Srbi i Makedonci između ostalog imaju i dardanskog porekla za razliku od Albanaca koji to prisvajaju.

Nema veze što su različite, ipak je to ista haplogrupa koja ima paleo-balkanski kontekst. Po procentu E-V13 kosovski Srbi su daleko bliži Albancima nego Hrvati Albancima. Hvati imaju oko 10% E-V13, kosovski Srbi oko 25%, Albanci u Albaniji oko 28%, a Albanci na Kosovu blizu 50%. Matematika je neumoljiva.

Šta je to "balkanska jezička zajednica"?
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Balkanska_jezička_zajednica

Nemaju ni mnogo međusobnih sličnosti a kamoli sa Albancima...
Tu se slažem. Srbi generalno imaju više sličnosti sa Albancina nego Hrvati (ne puno više, ali ipak više), a južni Srbi pogotovo.

Svakom je logično osim @guslar1389 koji tvrdi da su Albanci sličniji Hrvatima nego Srbima. Možda u nekoj drugoj paralelnoj dimenziji, u ovoj nisu sigurno. Ipak su različite mutacije E1b kod Srba i Albanaca. Veća je verovatnoća da Srbi i Makedonci iz

među ostalog imaju i dardanskog porekla za razliku od Albanaca koji to prisvajaju.

Nema veze što su različite, ipak je to ista haplogrupa koja ima paleo-balkanski kontekst. Po procentu E-V13 kosovski Srbi su daleko bliži Albancima nego Hrvati Albancima. Hvati imaju oko 10% E-V13, kosovski Srbi oko 25%, a Albanci u Albaniji oko 28%, a Albanci na Kosovu blizu 50%. Matematika je neumoljiva.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Balkanska_jezička_zajednica

Tu se slažem. Srbi generalno imaju više sličnosti sa Albancina nego Hrvati (ne puno više, ali ipak više), a južni Srbi pogotovo.

Meni Hrvati imaju mnogo vise slicnosti sa Albancima nego sto imaju Srbi. Prije svega Hrvati imaju mnogo izrazeniji dinarski izgled nego Srbi, drugo, katolicka vjera i primorski nacin zivota ih spajaju sa Albancima.

Meni Hrvati imaju mnogo vise slicnosti sa Albancima nego sto imaju Srbi. Prije svega Hrvati imaju mnogo izrazeniji dinarski izgled nego Srbi, drugo, katolicka vjera i primorski nacin zivota ih spajaju sa Albancima.
Hrvati imaju mediteransku i srednjoevropsku kulturu kao dominantne, a balkansku kao dominantnu samo oni u BiH koji su malobrojni. S druge strane kod Srba je izraženija balkanska kultura, a kod Albanaca još više.
Hrvati u cjelini imaju nešto više slovenskih ali i germanskih gena nego Srbi, ali manje paleo-balkanskih. To se odražava i na fizički izgled. Više ćeš naćii plavookih i svjetlokosih ljudi u Zagorju, Međimurju, Kvarneru, Gorskom Kotaru i sjevernoj Lici nego u bilo kojem kraju Srbije (ne računan Slovake i Rusine iz Vojvodine).

Hrvati imaju mediteransku i srednjoevropsku kulturu kao dominantne, a balkansku kao dominantnu samo oni u BiH koji su malobrojni. S druge strane kod Srba je izraženija balkanska kultura, a kod Albanaca još više.
Hrvati u cjelini imaju nešto više slovenskih gena ali i germanskih gena nego Srbi, ali manje paleo-balkanskih. To se odražava i na fizički izgled. Više ćeš naćii plavookih i svjetlokosih ljudi u Zagorju, Međimurju, Kvarneru, Gorskom Kotaru i sjevernoj Lici nego u bilo kojem kraju Srbije (ne računan Slovake i Rusine iz Vojvodine).

Pa recimo prosjecan Hrvat izgleda kao dinarac Marko Perkovic Tompson il Gotovina, dok prosjecan Srbin ce liciti na Aleksandra Seselja ili Vucica. Odnosno Pontid, kao Bugari

Pa recimo prosjecan Hrvat izgleda kao dinarac Marko Perkovic Tompson il Gotovina, dok prosjecan Srbin ce liciti na Aleksandra Seselja ili Vucica. Odnosno Pontid, kao Bugari
Tako izgledaju samo prosječni Hrvati iz Dalmacije i Hercegovine. Kajkavci a počesto i sjeverni čakavci izgledom vuku na Čehe i Slovence. 1/3 Hrvata do prije oko 100 godina je govorila kajkavski. Moja mater je na fakultetu imala dosta prijateljica i poznanica Hrvatica iz Gorskog Kotara i Istre i kaže da su mnoge od njih bile prirodne plavuše.

Tako izgledaju samo prosječni Hrvati iz Dalmacije i Hercegovine. Kajkavci a počesto i sjeverni čakavci izgledom vuku na Čehe i Slovence. 1/3 Hrvata do prije oko 100 godina je govorila kajkavski. Moja mater je na fakultetu imala dosta prijateljica i poznanica Hrvatica iz Gorskog Kotara i Istre i kaže da su mnoge od njih bile prirodne plavuše.

Vecina ljudi danas u Zagrebu su iz Dalmacije ili Hercegovine. Najveci udio danasnje hrvatske drzave je Dalmacija. Dakle Dalmacija je glavni reper za sve Hrvate. A ne zagorje.

Hrvati imaju mediteransku i srednjoevropsku kulturu kao dominantne,
Šta je balkanska kultura?

a balkansku kao dominantnu samo oni u BiH koji su malobrojni.
To je mešavina osmanske i dinarske. Dinarske ima i kod Hrvata u Hrvatskoj od Dalmatinske Zagore pa sve do Žumberka mestimično.

S druge strane kod Srba je izraženija balkanska kultura, a kod Albanaca još više.
Albanci kao pretežno muslimanski narod su osmanske kulture, samo hrišćanski Albanci su donekle slični BH Hrvatima, južnim Srbima itd.
Dinarski elementi kod severnih Albanaca su rezultat srpskog kulturnog uticaja, jer su upravo severni Albanci vekove proveli pod srpskim državama- Nemaju oni ništa sa dinarskom kutlrom jer su bili kulturno inferiorni poput Vlaha pa samim tim su mogli samo da primaju tuđi kulturni uticaj a ne da ga šire na druge ;)

Hrvati u cjelini imaju nešto više slovenskih ali i germanskih gena nego Srbi, ali manje paleo-balkanskih. To se odražava i na fizički izgled. Više ćeš naćii plavookih i svjetlokosih ljudi u Zagorju, Međimurju, Kvarneru, Gorskom Kotaru i sjevernoj Lici nego u bilo kojem kraju Srbije (ne računan Slovake i Rusine iz Vojvodine).
Južni Hrvati su dobrim delom Dinaridi, severni ne (Alpinidi najviše).

Vecina ljudi danas u Zagrebu su iz Dalmacije ili Hercegovine. Najveci udio danasnje hrvatske drzave je Dalmacija. Dakle Dalmacija je glavni reper za sve Hrvate. A ne zagorje.
Netačno. Dalmatinci i Hercegovci ne čine većinu Hrvata. Nisu većina čak ni u Zagrebu, samo su tamo najgrlatiji. Kroz skoro čitav novi vjek almacija se računala obaška od Hrvatske. Msm da će se @Mej bregami složiti.
Centar Hrvatske prije 1000 godina je bio u Lici i sjevernoj Dalmaciji, ali se nakon turskih osvajanja težište Hrvatske pomjerilo na sjever u širu okolinu Zagreba koji je već vjekovima glavni centar hrvatske kulture, politike i identiteta.

Poslednja izmena:
Netačno. Dalmatinci i Hercegovci ne čine većinu Hrvata. Nisu većina čak ni u Zagrebu, samo su tamo najgrlatiji. Kroz čitav period habzrburške vladavine Dalmacija se računala obaška od Hrvatske. Msž da će se @Mej bregami složiti.
Centar Hrvatske prije 1000 godina je bio u Lici i sjevernoj Dalmaciji, ali se nakon turskih osvajanja težište Hrvatske pomjerilo na sjever u širu okolinu Zagreba koji je već vjekovima glavni centar hrvatske kulture, politike i identiteta.

Pa ti guslaj po svoje, ja sam ti rekao svoje pa ti kako hoces.

@Perperius
Balkansko ti je npr. dominacija muskaraca nad zenama i smatranje istih manje vrijednima. Tako je u skoro citavom dinarskom pojasu i kod Albanaca. Kod Hrvata iz Slavonije, Zagorja, Gorskog Kotara, Istre, Kvarnera i kod Slovenaca to nije slucaj, tamo zene dominiraju nad muskarcima. U moj kraju u Dalmatinskoj Zagori je vladao machoizam, zene su na selima tretirane skoro kao stoka. Zbog teskog polozaja seoske zene u DZ su cesto pile krijuci, o tome je Jovan Raskovic napisao naucni rad.

Srbi kao i obicno, zive u svom univerzmu.

Svako objektivno bi vidio da Hrvati-Crnogorci-Albanci su primarno dinarci dok Srbi su primarno Pontidi kao Bugari.

To ne znaci da nema razlika izmedju Hrvata/Crnogoraca/Albanaca. Ima itekako, ogromnih. To je velika geografska distanca i mnostvo razlicitih kulturnih uticaja na djelu. Ali na kraju krajeva geografija je majka svih identiteta pa slicnija geografija (more i dinarski krs) daje slicnu bazu i temelj.

Srbi kao i obicno, zive u svom univerzmu.

Svako objektivno bi vidio da Hrvati-Crnogorci-Albanci su primarno dinarci dok Srbi su primarno Pontidi kao Bugari.

To ne znaci da nema razlika izmedju Hrvata/Crnogoraca/Albanaca. Ima itekako, ogromnih. To je velika geografska distanca i mnostvo razlicitih kulturnih uticaja na djelu. Ali na kraju krajeva geografija je majka svih identiteta pa slicnija geografija (more i dinarski krs) daje slicnu bazu i temelj.

Ako je to toliko očigledno da bi svako objektivno video, kako ti nisi to video?

Back