ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 32.042
Ako je to toliko očigledno da bi svako objektivno video, kako ti nisi to video?
Kako ti nijesi vidio?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako je to toliko očigledno da bi svako objektivno video, kako ti nisi to video?
To je samo patrijarhalni, konzervativni tip društva kakvih imaš širom sveta, nita spec za Balkan.@Perperius
Balkansko ti je npr. dominacija muskaraca nad zenama i smatranje istih manje vrijednima. Tako je u skoro citavom dinarskom pojasu i kod Albanaca. Kod Hrvata iz Slavonije, Zagorja, Gorskog Kotara, Istre, Kvarnera i kod Slovenaca to nije slucaj, tamo zene dominiraju nad muskarcima. U moj kraju u Dalmatinskoj Zagori je vladao machoizam, zene su na selima tretirane skoro kao stoka. Zbog teskog polozaja seoske zene u DZ su cesto pile krijuci, o tome je Jovan Raskovic napisao naucni rad.
Hrvati se inače ubiše dokazivajući da nemaju nikakve veze sa Balkanom i da su po svemu bliži srednjoj Evropi nego BalkanuSrbi kao i obicno, zive u svom univerzmu.
Svako objektivno bi vidio da Hrvati-Crnogorci-Albanci su primarno dinarci dok Srbi su primarno Pontidi kao Bugari.
To ne znaci da nema razlika izmedju Hrvata/Crnogoraca/Albanaca. Ima itekako, ogromnih. To je velika geografska distanca i mnostvo razlicitih kulturnih uticaja na djelu. Ali na kraju krajeva geografija je majka svih identiteta pa slicnija geografija (more i dinarski krs) daje slicnu bazu i temelj.
Kako ti nijesi vidio?
Prvo to primjeni na sebe onda na druge.
A zašto bih?
Pa ti si taj koji ukazuje da je to problem, a ne ja. I to dok još uvek nisi primenio na sebe.
Do 1918. zaista nisu imali nikakve znacajnije veze sa Balkanom, sem onih Hrvata u BiH.Hrvati se inače ubiše dokazivajući da nemaju nikakve veze sa Balkanom i da su po svemu bliži srednjoj Evropi nego Balkanu
Jer ti si problem glavni
Znači, drugim forumašima se mora uskratiti pravo da na pitanje odgovaraju pitanjem, ali koje, pak, tebi treba ostati dopušteno jer imaš neko pravo na izuzeće od sopstvenih pravila?
Ti si se sam uvalio u ovu situaciju
Čoveče, ti si taj koji je rekao da je osnovna stvar koju treba naučiti da se pitanjem ne odgovara na pitanje, a ne ja.
Da nisi ti ti ipak iz Dimitrovgrada?Ne znam gde je to. Jela sam pirotsku i sofijsku samo.
Najpre moramo definirati Balkan. Ako je to deo koji su Turci dugo držali i ostavili svoj pečat, ok. Inače, razlike su očite. S jedne strane AU, druge Turska. Cak i u istom narodu koji je živeo u različitim kulturama su razlike velike i dolazi do nesporazuma. Upravo imate primer Hrvata. Cak i Dalmacija je kulturološki veoma različita od recimo Međimurja.Do 1918. zaista nisu imali nikakve znacajnije veze sa Balkanom, sem onih Hrvata u BiH.
први бурек на балкану направљен је у нишу крајем 15 векаS tim da je u Bugarskoj prisutan vjekovima, a u Hrvatsku je došao u 20-om vjeku sa Albancima, Gorancima i Bošnjacima koji su se doselili tamo.
Sprega ''romejskih'' i turskih-osmanskih uticaja, bez skoro ikakvih evropskih uticaja sem onih povrsnih.Najpre moramo definirati Balkan.