Jedan zanimljiv članak u Politici 4. VII 1928
Ženidba unuka Smail age Čengića.
Pa sad, ne verujem da mu je unuk, ali neki potomak jeste.
Interesantno je da te muslimanske porodice, te čaršijske porodice u Sarajevu, njih je praktično bolelo uvo za narodnu predaju o njima.
Pa i taj ep Smrt Smail age Čengića im čini se nije oprljio ugled. Oni su nastavili da budu - Čengiči, čuveno prezime.
Čitao sam ja Jovana Dučića (o Savi Vladislavljeviću), koji je nešto pisao o tim Čengićima, dozvoljavao je mogućnost da Čengići imaju veze sa nekom srednjovekovnom bosanskom vlastelom...
Ali, to su već teško proverive stvari.
Ono što se pouzdano zna, jeste da su te čaršijske porodice živele pa i žive i sada u nekom svom filmu.
Kada sam bio gimnazijalac, u generaciji sa mnom je išla jedna devojka Hajdarpašić.
Ja nisam tada mnogo ispitivao, ali očigledno da je devojka potomak nekog Hajdar paše.
Mene je ispitovao tužilac povodom prijave jednog SNS-ovca, a tužilac (sada advokat) se preziva Dolmagić.
Pretio mi da će da mi odredi pritvor. Baš ga ganula priča SNS-ovca.
I naravno, pošto sam ja geneolog sa iskustvom, brzo sam ja provalio odakle ti Dolmagići mogu doći.
Čak se i u Politici u jednom članku javlja nosilac tog prezimena:
ПРОТЕСТ АГРАРНИХ ВЛАСНИКА
Из Нове Вароши добили смо јуче овај телеграм:
Нова Варош, 18 јуна
Власници аграрног земљишта одржали су данас влеики митинг. Било је 400 учесника. Изнети су страховити примери немаштине и глади. Председавао Аговић. Говорили су Борисављевић, Аговић, Стевовић, Долмагић, Хаџи-Муртезић, Зајмовић, Ибисбеговић. Резолуција упућена Њ. В. Краљу, Влади и Скупштини. Од Министра Аграрне Реформе траже доношења аграрног закона, ликвидацију аграра, хитну помоћ у новцу. Огорчено проретествују због запостављања против незаузимања посланика Санџака и тражиће као народне мањине заштиту Лиге Народа да не умру од глади. Гурић.
Политика, 19 јуна 1928, стр. 4
Čini se da nisu cvetale ruže u toj Novoj Varoši ni agama i begovima, čim su oni držali te mitinge.
A očigledno da je i prezime Dolmagić nastalo dodavanjem reči aga.
Sve neke age, paše, begovi...
Interesantno je da je jedan broj potomaka tih begovskih porodica bio siromašan.
I tako je Dado rocker Dolmagić preko svojih roditelja, dede ili već koga završio u Bačkoj.
Ja sam pisao čak i Zukorlićevom sinu (Usame), ali naravno nije mi odgovorio.
Ne vole oni nekoga ko nije njihov.
Ali ja ću svakako pisati o muslimanskim porodicama.
Materijala ima, ima ga po našim bibliotekama, i ja sam nešto sakupio.
Greota bi bilo da se ta građa ne iskoristi.
Ako imate neki predlog, neki zanimljiv izvor, molio bih da podelite sa mnom.
Mnogo bi mi značilo.
Ženidba unuka Smail age Čengića.
Pa sad, ne verujem da mu je unuk, ali neki potomak jeste.
Interesantno je da te muslimanske porodice, te čaršijske porodice u Sarajevu, njih je praktično bolelo uvo za narodnu predaju o njima.
Pa i taj ep Smrt Smail age Čengića im čini se nije oprljio ugled. Oni su nastavili da budu - Čengiči, čuveno prezime.
Čitao sam ja Jovana Dučića (o Savi Vladislavljeviću), koji je nešto pisao o tim Čengićima, dozvoljavao je mogućnost da Čengići imaju veze sa nekom srednjovekovnom bosanskom vlastelom...
Ali, to su već teško proverive stvari.
Ono što se pouzdano zna, jeste da su te čaršijske porodice živele pa i žive i sada u nekom svom filmu.
Kada sam bio gimnazijalac, u generaciji sa mnom je išla jedna devojka Hajdarpašić.
Ja nisam tada mnogo ispitivao, ali očigledno da je devojka potomak nekog Hajdar paše.
Mene je ispitovao tužilac povodom prijave jednog SNS-ovca, a tužilac (sada advokat) se preziva Dolmagić.
Pretio mi da će da mi odredi pritvor. Baš ga ganula priča SNS-ovca.

Čak se i u Politici u jednom članku javlja nosilac tog prezimena:
ПРОТЕСТ АГРАРНИХ ВЛАСНИКА
Из Нове Вароши добили смо јуче овај телеграм:
Нова Варош, 18 јуна
Власници аграрног земљишта одржали су данас влеики митинг. Било је 400 учесника. Изнети су страховити примери немаштине и глади. Председавао Аговић. Говорили су Борисављевић, Аговић, Стевовић, Долмагић, Хаџи-Муртезић, Зајмовић, Ибисбеговић. Резолуција упућена Њ. В. Краљу, Влади и Скупштини. Од Министра Аграрне Реформе траже доношења аграрног закона, ликвидацију аграра, хитну помоћ у новцу. Огорчено проретествују због запостављања против незаузимања посланика Санџака и тражиће као народне мањине заштиту Лиге Народа да не умру од глади. Гурић.
Политика, 19 јуна 1928, стр. 4
Čini se da nisu cvetale ruže u toj Novoj Varoši ni agama i begovima, čim su oni držali te mitinge.
A očigledno da je i prezime Dolmagić nastalo dodavanjem reči aga.
Sve neke age, paše, begovi...
Interesantno je da je jedan broj potomaka tih begovskih porodica bio siromašan.
I tako je Dado rocker Dolmagić preko svojih roditelja, dede ili već koga završio u Bačkoj.
Ja sam pisao čak i Zukorlićevom sinu (Usame), ali naravno nije mi odgovorio.
Ne vole oni nekoga ko nije njihov.

Ali ja ću svakako pisati o muslimanskim porodicama.
Materijala ima, ima ga po našim bibliotekama, i ja sam nešto sakupio.
Greota bi bilo da se ta građa ne iskoristi.
Ako imate neki predlog, neki zanimljiv izvor, molio bih da podelite sa mnom.
Mnogo bi mi značilo.