Danas se osecam kao..

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To je bilo receno figuratuvno vjerovatno.Da shvati da mora da ode iz kuce i da nema gdje da se vrati.
A mozda je bilo i bukvalno,ko zna.U to doba zensko dijete nije bilo vrijedno nista,a otac joj jos bio alkoholicar,majka umrla rano.
Mislim,mozemo mi danas da pricamo ja bih ovo,ja bih ono,ali niko nije bio u tudjoj kozi.
razumem, nisam ja rasla na marsu, nije jedna zenska osoba suocena sa ovakvim ultimatumom
ako nema gde da se vrati ili nema nijednu drugu mogucnost da prezivi van zone uticaja oca ili muza,
znaci da nije ni sposobna za zivot na sopstvenu odgovornost.
da sedi u jaslima i da joj drugi govore sta da radi kako da misli

pises o ovome u 21 veku kao o necemu normalnom kao da je zena lice nad kojim je potrebno starateljstvo...
ne mogu da shvatim. evo pokusavam al mi ne ide...

Poslednja izmena:
Наш начин живота не зависи само од нас него и од актуелног окружења. Човек није острво.
Naravno da nije ostrvo pisemo jednostavne stvari a ipak se ne razumemo.
ali ako ti neko da opciju. ,,my way or the highway,, makar ti on bio i roditelj, ne moras da poslusas.
ne moras. jer onaj ko ti je dao zivot ne raspolaze tvojim zeljama i htenjima
za to moras sam da se izboris, teze je i van zone komfora ali nije nemoguce

Poslednja izmena:
Naravno da nije ostrvo pisemo jednostavne stvari a ipak se ne razumemo.
ali ako ti neko da opciju. ,,my way or the higway,, makar ti on bio i roditelj, ne moras da poslusas.
ne moras. jer onaj ko ti je dao zivot ne raspolaze tvojim zeljama i htenjima
za to moras sam da se izboris, teze je i van zone komfora ali nije nemoguce

Не знам, никада нисам била суочена са таквим ужасима.

Ne zavise sve okolnosti od mene.Nisam ja rekla da sad nista ne zavisi od nas,ali ne zavisi sve,to hocu da kazem.
niko nije reko da sve ili nista zavisi od nas
od nas zavisi samo ono sto nas uzasno zulja i neprijatno nas degradira jer nam se nameće
od nas zavisi da odlucimo sta ce od nas da zavisi a ne tice se naslednih bolesti
to je najkrace moguce objasnjenje.

razumem, nisam ja rasla na marsu, nije jedna zenska osoba suocena sa ovakvim ultimatumom
ako nema gde da se vrati ili nema nijednu drugu mogucnost da prezivi van zone uticaja oca ili muza,
znaci da nije ni sposobna za zivot na sopstvenu odgovornost.
da sedi u jaslima i da joj drugi govore sta da radi kako da misli

pises o ovome u 21 veku kao o necemu normalnom kao da je zena lice nad kojim je potrebno starateljstvo...
ne mogu da shvatim. evo pokusavam al mi ne ide...
Piše o svojoj babi, izračunaj kada je to bilo

kao
1609066636638.png

Piše o svojoj babi, izračunaj kada je to bilo
I danas postoje zene koje zive zivotom bez mnogo opcija.
Udale se bez zavrsene srednje skole, bez posla, sa djecom i nasilnim muzem. Jadna polazna tacka jos jadniji izgledi.
Medju ubijenim zenama o kojima nam redovno po medijima izvjestavaju, vjerujem da nema onih sa rodbinom koja ih podrzava, sa poslom ili bar ikakvim radnim iskustvom...
Nazalost, onaj najljepsi izbor a to je porodica, mnogima je i najrizicniji izbor.

odavno, ali vremenski okvir u kome se to desavalo ne olaksava tezinu odluke da umesto davljenja u reci
pristane na muza koji joj je neko izabrao, prodali su joj babu shvatas li ti em?
u reci se davis dva minuta
sa muzem kog ne volis ceo zivot
uzas
Jeste užas nama sada, znaš da si sposobna da opstaneš sama, radiš, imaš neku struku, na tržištu rada ima mesta i za tebe. U ono vreme nije bilo tako, možda je mogla da ide da bude sluškinja kod nekoga, ali je i to bila jadna sudbina u ono vreme. A čak ni to nisu mogle sve. Na 100km nema nikoga bogatijeg od tebe kod koga bi mogla da radiš, prevoz nikakav, novca nemaš, nepismena,a možda nikada nije išla van granica svoga sela...nije pošteno gledati sa naše pozicije i osuđivati izbore žena pre 50 ili 100 godina, u ruralnim krajevima.

Šta mislite, da među onima koji su najsiromašniji, žive u straćarama na obodu velikog grada, nema isto toliko prirodno pametne dece kao što ste vi bili ili kao što su vaša deca? Oni nisu imali šansu da iskažu kakav je potencijal u njima, jer od malena niko nije vodio računa o njima. Njih je sudbina osudila na takav život, bez podrške van njihovog okruženja nemaju nikakve šanse da žive život kao što ga žive vaša deca.
Neophodan im je neko ko će ih podržati, ko će im pružiti mogućnost izbora, ko će ima dati vetra u leđa, neko ko vodi računa o njima dok ne stanu na svoje noge

zbog dece, zbog sigurne plate, zbog novca, zbog egzistencije...
kao da sve to zbog cega trpimo nismo sposobni sami da ostvarimo vec
nam treba neko u zivotu danas drzi u poziciji zavisnika.
mnogo glupo majke mi.
ne slazem se da treba trpeti.
neke stvari kao sto su dobro zdravlje na primer ne mozes izabrati
sve ostalo mozes
Ne mora izbor da bude prekid
Ali mora da bude borba protiv loseg
Tu nema kompromisa
Trazis nacin kako da dopres I pomognes da se taj neko osobodi tereta koji svima otvara vrata pakla
Ako uzmes olupani auto sa losim delovima, sigurno ga ne vozis na otvorenom putu preko 200 na sat
A jos manje ces da stavis rodjeno dete u takav auto
Isto to prebacis samo na ljude
Hoces osteceno, ok ali da bi uzivala u viznji miras da ga popravljas
Ili ode sve u q

Jeste užas nama sada, znaš da si sposobna da opstaneš sama, radiš, imaš neku struku, na tržištu rada ima mesta i za tebe. U ono vreme nije bilo tako, možda je mogla da ide da bude sluškinja kod nekoga, ali je i to bila jadna sudbina u ono vreme. A čak ni to nisu mogle sve. Na 100km nema nikoga bogatijeg od tebe kod koga bi mogla da radiš, prevoz nikakav, novca nemaš, nepismena,a možda nikada nije išla van granica svoga sela...nije pošteno gledati sa naše pozicije i osuđivati izbore žena pre 50 ili 100 godina, u ruralnim krajevima.
Ne Em, njena baka je prodana u ito je jedan kupoprodajni odnos na koji je pristala jer joj se nijesvidjala ladna i mutna voda u savi
Da je rekla svom ocu ok ja idem u Savu a ti udaj mrtvu cerku pitanje je sta bi taj otac uradio ma koliko rigidan bio u svojim okvirima.
misli da bi je pustio da skoci? znaci izbor njene bake je bio pomirenje sa okolnostima.

takodje u zivotu mozes da se ne pomiris sa okolnostima i da makar probas da uradis nesto drugo cak i da ne uspes.
ovako ako nisi probao vec si pristao itvrdis da nema mogucnosti zbog okolnosti kao sto su siromastvo ili nepismenost
nemamo o cemu da pricamo.
ako je neko nepismen ne znaci da je glup

Poslednja izmena:
Nepošteno je reći da svi imamo iste životne šanse i da sve zavisi isključivo od nas, jer to nije istina. Tako pripisujemo sebi zasluge koje nisu naše. Ima i naših, ne tvrdim da nema, ali samo one ne bi bile dovoljne da nas je, kojim slučajem, sudbina bacila u neki zapećak društva.
jao. pa nemamo naravno svi iste sanse to nije bio predmet ove diskusije
sudbina? :think:
ok sudbina te bacila u zapećak, a ti sta radis?
miris se sa sudbinom ili ne?
tako da, to jeste mogucnost izbora. pomirenje sa sudbinom. nečinjenje. pasivnost.
to je izbor, tvoj licni i ne dozivaj okolnosti da te opravdaju

Ne osudjuje se Em
Ali to jeste bio njen izbor
Jer je drugi bio onaj koji njoj nije bio blizak kao resenje
Znaci njen je bio da ide u dogovoreni brak koji ce da joj obezbedi krov nad glavom I makar jedan obrok dnevno
I njoj je to bilo prihvatljivije od skakanja u reku ili birbe sa nepoznatim
Ipak je izabrala pokornost I poslusnost radi sigurnosti

jao. pa nemamo naravno svi iste sanse to nije bio predmet ove diskusije
sudbina? :think:
ok sudbina te bacila u zapećak, a ti sta radis?
miris se sa sudbinom ili ne?
tako da, to jeste mogucnost izbora. pomirenje sa sudbinom. nečinjenje. pasivnost.
to je izbor, tvoj licni i ne dozivaj okolnosti da te opravdaju
Ti i dalje pišeš iz ugla odrasle, samostalne osobe.

Šta mislite, da među onima koji su najsiromašniji, žive u straćarama na obodu velikog grada, nema isto toliko prirodno pametne dece kao što ste vi bili ili kao što su vaša deca? Oni nisu imali šansu da iskažu kakav je potencijal u njima, jer od malena niko nije vodio računa o njima. Njih je sudbina osudila na takav život, bez podrške van njihovog okruženja nemaju nikakve šanse da žive život kao što ga žive vaša deca.
Neophodan im je neko ko će ih podržati, ko će im pružiti mogućnost izbora, ko će ima dati vetra u leđa, neko ko vodi računa o njima dok ne stanu na svoje noge
Isto koliko dece imas rodjene u situiranim, cak I bogatim porodicama koja svoje zivote zavrse prerano
Bilo zbog bolesti, bilo zbog poroka, bilo zbog xx faktora
Npr najuspesniji kosarkas smesti u helikopter svoju cerku I njene prijatelje da bi se brze prevezli na trening I svi poginu
Odluka i izbor iz najbolje namere sa tragicnim krajem
Hocu da kazem da nije najstrasnije na svetu to rodjenje u siromastvu, jer ne iskljucuje ni zdravlje, ni srecu, ni uspeh
Nemaju svi iste karte na rodjenju, niti oni koji startuju sa dobrim srecniji I zadovoljniji prozive zivot

cek da se osvrnem na ovo jos jednom
ok, mogla je da bude sluskinja,
sluskinje su imale stan i hranu i platu. sta je tu degradirajuce vise u odnosu na to da pristane na to da sluzi bez nadoknade muza koji joj je nametnut
mogla je posle nekoliko godina sluzenja da prokopa sebi put do stvarne slobode sa parama koje je mogla da izdvoji na stranu

gde ti vidis zdravu logiku u njenoj odluci uprkos nepismenosti i siromastvu. nece da sluzi za novac, ali hoce za dzabe

i danas se to navodi kao primer nemanja mogucnosti, oh wait.....:lol:

Isto koliko dece imas rodjene u situiranim, cak I bogatim porodicama koja svoje zivote zavrse prerano
Bilo zbog bolesti, bilo zbog poroka, bilo zbog xx faktora
Npr najuspesniji kosarkas smesti u helikopter svoju cerku I njene prijatelje da bi se brze prevezli na trening I svi poginu
Odluka i izbor iz najbolje namere sa tragicnim krajem
Hocu da kazem da nije najstrasnije na svetu to rodjenje u siromastvu, jer ne iskljucuje ni zdravlje, ni srecu, ni uspeh
Nemaju svi iste karte na rodjenju, niti oni koji startuju sa dobrim srecniji I zadovoljniji prozive zivot
Postoji toliko očajna startna životna pozicija koja isključuje sreću i uspeh, onakve koje mi podrazumevamo pod tim pojmovima. Nije dovoljno što je nekome to zapalo nego još i mi ovde treba da razglabamo kako su oni glupi i ne umeju da naprave prave izbore kao što smo mi uradili. Ispada da su oni nesposobni a mi sposobni. A ja mislim da i međutim neuspelim ima onih koji bi, rastući u našim uslovima, postigli više od nas, samo oni nisu imali takvu šansu.

cek da se osvrnem na ovo jos jednom
ok, mogla je da bude sluskinja,
sluskinje su imale stan i hranu i platu. sta je tu degradirajuce vise u odnosu na to da pristane na to da sluzi bez nadoknade muza koji joj je nametnut
mogla je posle nekoliko godina sluzenja da prokopa sebi put do stvarne slobode sa parama koje je mogla da izdvoji na stranu

gde ti vidis zdravu logiku u njenoj odluci uprkos nepismenosti i siromastvu. nece da sluzi za novac, ali hoce za dzabe

i danas se to navodi kao primer nemanja mogucnosti oh wait.....
Sluškinje su obično završavale trudne i izbačene, pogledaj kako i dan danas prolaze sluškinje na bogatom Bliskom Istoku, roblje su, pravo roblje.

Back