- Poruka
- 37.792
ajd da sednemo i da plačemo svi što nas roda nije odnela u porodicu koja ce da nas hrani srebrnom kašikom
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ti sve šanse svrstavaš u one koje mi svojim odlukama stvaramo, a ja tvrdim da postoje šanse koje dobiješ mestom rođenja, i kasnije na to dograđuješ to o čemu ti pišeš. Za jedan deo naših uspeha su zaslužni oni koji su nas podigli i mnogi ostali koji su živeli u našoj široj sredini, a bili su spremni da podstiču, uče, da vole, usmeravaju...opet ona.
šanse nisu lutrija.
šanse su naša odluka.
Ne, ja kažem budite/budemo srećni što niste bili na mestima gde vam ta vaša pamet za donošenje mudrih odluka ne bi bila od nikakve koristiajd da sednemo i da plačemo svi što nas roda nije odnela u porodicu koja ce da nas hrani srebrnom kašikom
ne tvrdim da smo mi mudro izbrusili svoj zivot, tesko da je to sto posto moguceNe, ja kažem budite/budemo srećni što niste bili na mestima gde vam ta vaša pamet za donošenje mudrih odluka ne bi bila od nikakve koristi
Znam nekoliko osoba koje su napravile imperiju, a onda pobegle u brvnaru sa dve ovce jer im to sto su napravili nije donelo ocekivano zadovoljstvoPostoji toliko očajna startna životna pozicija koja isključuje sreću i uspeh, onakve koje mi podrazumevamo pod tim pojmovima. Nije dovoljno što je nekome to zapalo nego još i mi ovde treba da razglabamo kako su oni glupi i ne umeju da naprave prave izbore kao što smo mi uradili. Ispada da su oni nesposobni a mi sposobni. A ja mislim da i međutim neuspelim ima onih koji bi, rastući u našim uslovima, postigli više od nas, samo oni nisu imali takvu šansu.
totalno se menjaju tezeNe osudjuje se Em
Ali to jeste bio njen izbor
Jer je drugi bio onaj koji njoj nije bio blizak kao resenje
Znaci njen je bio da ide u dogovoreni brak koji ce da joj obezbedi krov nad glavom I makar jedan obrok dnevno
I njoj je to bilo prihvatljivije od skakanja u reku ili birbe sa nepoznatim
Ipak je izabrala pokornost I poslusnost radi sigurnosti
I sada pogledaj kakve je mogućnosti imala, porodica koja jedva čeka da ima jedna usta manje da hrani, nikada je nisu učili ničemu drugom osim da radi, po kući i oko kuće, od jutra do mraka, da je reč muškaraca ona koja se sluša, da jednom treba da ode i da se uda, oko sebe verovatno nije videla drugačije sudbine, nije želela da se uda ali realno gledano šta je mogla da uradi? Da se ubije? Milsim da je napravila dobar izbor, evo nama Limuna na forumu kao dokaz da joj je baka napravila dobar izbor.To sto si rekla je tacno
hoces da kazes da njena baka nije nikada osetila roditeljsku ljubav, podsticaj, usmeravanje?
Da nije umela da pozeli nesto za sta nije ni znala da postoji
Ali znala je da ne zeli da se uda za nametnutog muza. Hajde da pocnemo odatle
Kako je ne osuđuješ, pa pročitaj šta si napisala.Ne osudjuje se Em
Ali to jeste bio njen izbor
Jer je drugi bio onaj koji njoj nije bio blizak kao resenje
Znaci njen je bio da ide u dogovoreni brak koji ce da joj obezbedi krov nad glavom I makar jedan obrok dnevno
I njoj je to bilo prihvatljivije od skakanja u reku ili birbe sa nepoznatim
Ipak je izabrala pokornost I poslusnost radi sigurnosti
tako jeI sada pogledaj kakve je mogućnosti imala, porodica koja jedva čeka da ima jedna usta manje da hrani, nikada je nisu učili ničemu drugom osim da radi, po kući i oko kuće, od jutra do mraka, da je reč muškaraca ona koja se sluša, da jednom treba da ode i da se uda, oko sebe verovatno nije videla drugačije sudbine, nije želela da se uda ali realno gledano šta je mogla da uradi? Da se ubije? Milsim da je napravila dobar izbor, evo nama Limuna na forumu kao dokaz da joj je baka napravila dobar izbor.
I mozda njena baba nije uopste bila nezadovoljna svojom situacijomI sada pogledaj kakve je mogućnosti imala, porodica koja jedva čeka da ima jedna usta manje da hrani, nikada je nisu učili ničemu drugom osim da radi, po kući i oko kuće, od jutra do mraka, da je reč muškaraca ona koja se sluša, da jednom treba da ode i da se uda, oko sebe verovatno nije videla drugačije sudbine, nije želela da se uda ali realno gledano šta je mogla da uradi? Da se ubije? Milsim da je napravila dobar izbor, evo nama Limuna na forumu kao dokaz da joj je baka napravila dobar izbor.
Pa i njena baka je verovatno kasnije, kao zrela žena, kao majka, uzela sudbinu sebe i svoje dece u svoje ruke. Kao devojče za udaju ona je bila dete.ne tvrdim da smo mi mudro izbrusili svoj zivot, tesko da je to sto posto moguce
ali jedino od nas zavisi na sta pristajemo pravdajuci se okolnostima ili ne pristajemo i svesni smo da nas ceka put ,,od sluskinje koju je napumpao gazda,, do samostalnosti.
jer dok si ziva ima sanse da nesto sto te muci menjas i popravljas.
Ali ona je mogla jedino da se uda ili da skoči u reku, a vi ste je napale da nije trebalo da se uda.tako je
i tu dolazimo do poente.
izbor se pravi
izbor se ne dobija na lutriji.
Da, može biti da je tako, jer je tada sudbina neudatih bila još gora.I mozda njena baba nije uopste bila nezadovoljna svojom situacijom
Mozda se cak I takva udaja smatrala uspehom u zivotu, jer je ipak bila pozeljna kao kandidat za brak
Da se ne lazemo, veliki broj I dalje na one koji se nikada nisu udali I ozenili gleda kao na neuspesne I nesrecne
Iako je 21. vek
To nije osuda, nego konstatacija na osnovu limunove priceKako je ne osuđuješ, pa pročitaj šta si napisala.
Samo previđaš da si sada u drugačijoj poziciji, sa nakupljenim životnim iskustvom i sposobnostima, ti ovakva bi napravila drugačiji izbor. Onda si bila drugačija, u drugačijim životnim okolnostima, sa drugačijim izborima, sa suženijim mogućnostima ispred sebe.i em ako mislis da mojaporodica nije cekalada se udam da bi me skinula s grbe varas se
i ako mislis da sam brzopleti izbor zbog tog osecaja nepozeljnosti nacinila svojevoljno varas se
ali bas zato sto kao neko ko je prosao sve otezavajuce okolnosti, pogresio u izboru, i trazio novu sansu od zivota mogu da pisem o izborima
razumem, nisam ja rasla na marsu, nije jedna zenska osoba suocena sa ovakvim ultimatumom
ako nema gde da se vrati ili nema nijednu drugu mogucnost da prezivi van zone uticaja oca ili muza,
znaci da nije ni sposobna za zivot na sopstvenu odgovornost.
da sedi u jaslima i da joj drugi govore sta da radi kako da misli
pises o ovome u 21 veku kao o necemu normalnom kao da je zena lice nad kojim je potrebno starateljstvo...
ne mogu da shvatim. evo pokusavam al mi ne ide...

Mozda zvuci uzasno,ali nije tako bilo.Potrefilo se da je moj djed bio sasvim dobar covjek i babi je bilo bolje nego kod oca.odavno, ali vremenski okvir u kome se to desavalo ne olaksava tezinu odluke da umesto davljenja u reci
pristane na muza koji joj je neko izabrao, prodali su joj babu shvatas li ti em?
u reci se davis dva minuta
sa muzem kog ne volis ceo zivot
uzas
Ne Em, njena baka je prodana u ito je jedan kupoprodajni odnos na koji je pristala jer joj se nijesvidjala ladna i mutna voda u savi
Da je rekla svom ocu ok ja idem u Savu a ti udaj mrtvu cerku pitanje je sta bi taj otac uradio ma koliko rigidan bio u svojim okvirima.
misli da bi je pustio da skoci? znaci izbor njene bake je bio pomirenje sa okolnostima.
takodje u zivotu mozes da se ne pomiris sa okolnostima i da makar probas da uradis nesto drugo cak i da ne uspes.
ovako ako nisi probao vec si pristao itvrdis da nema mogucnosti zbog okolnosti kao sto su siromastvo ili nepismenost
nemamo o cemu da pricamo.
ako je neko nepismen ne znaci da je glup

Kome ,bre,da bude sluskinja...kad su svi zivjeli u istoj bijedi.Govorimo o vremenu pred drugi svjetski rat i siromasnom selu.cek da se osvrnem na ovo jos jednom
ok, mogla je da bude sluskinja,
sluskinje su imale stan i hranu i platu. sta je tu degradirajuce vise u odnosu na to da pristane na to da sluzi bez nadoknade muza koji joj je nametnut
mogla je posle nekoliko godina sluzenja da prokopa sebi put do stvarne slobode sa parama koje je mogla da izdvoji na stranu
gde ti vidis zdravu logiku u njenoj odluci uprkos nepismenosti i siromastvu. nece da sluzi za novac, ali hoce za dzabe
i danas se to navodi kao primer nemanja mogucnosti, oh wait.....![]()
Ti ne razumijes da je 99,9 posto zena tad tako zivjelo.I nisu to shvatale kao robiju.ok a njenu baku od pravog roblja deli šta?
Upravo ovo zelim da kazem.Ti sve šanse svrstavaš u one koje mi svojim odlukama stvaramo, a ja tvrdim da postoje šanse koje dobiješ mestom rođenja, i kasnije na to dograđuješ to o čemu ti pišeš. Za jedan deo naših uspeha su zaslužni oni koji su nas podigli i mnogi ostali koji su živeli u našoj široj sredini, a bili su spremni da podstiču, uče, da vole, usmeravaju...
haha...pa sad,ako cemo po meni,mozda je i promasila.I sada pogledaj kakve je mogućnosti imala, porodica koja jedva čeka da ima jedna usta manje da hrani, nikada je nisu učili ničemu drugom osim da radi, po kući i oko kuće, od jutra do mraka, da je reč muškaraca ona koja se sluša, da jednom treba da ode i da se uda, oko sebe verovatno nije videla drugačije sudbine, nije želela da se uda ali realno gledano šta je mogla da uradi? Da se ubije? Milsim da je napravila dobar izbor, evo nama Limuna na forumu kao dokaz da joj je baka napravila dobar izbor.

haha...pa sad,ako cemo po meni,mozda je i promasila.![]()