Danas se osecam kao..

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
i em ako mislis da mojaporodica nije cekalada se udam da bi me skinula s grbe varas se
i ako mislis da sam brzopleti izbor zbog tog osecaja nepozeljnosti nacinila svojevoljno varas se

ali bas zato sto kao neko ko je prosao sve otezavajuce okolnosti, pogresio u izboru, i trazio novu sansu od zivota mogu da pisem o izborima

Koliko god da je tako tvoja porodica mislila,ne bi te ostavila na ulici.A vjerovatno su te i obrazovali i vaspitali da mozes sama da se snadjes.
Moja baba je,ajd jos samo ovo da kazem o njoj,vec sam dosadna...rano izgubila majku,otac alkoholicar,braca isla u skolu,ona nije mrdnula dalje od dvorista,drugi svjetski rat u toku,kaze da je tad bio i manjak muskaraca za zenidbu,ona imala dvadesetak godina i bila vec prestara za udaju po ondasnjim mjerilima.
Sta je mogla objektivno? Gdje da ode,kome? Rob je bila i kod svoje kuce.Tad se znalo samo za rad na njivi i u stali,nije bilo drugih poslova.A niko nije bio toliko imucan da bi placao radnike.
U tom momentu je to bio jedini izbor.Posle su se ona i djed odvojili i osamostalili,ali to je bio i proces u drustvu,posle drugog svjetskog rata.Nije samo sto su oni bili pametni pa vidjeli da je tako bolje.Inace,djed je bio za to doba "napredan",pismen,volio da cita...cak i da putuje. :)
Ali zivjeli su zaista tesko.Meni je neshvatljivo,a pricala je baba,da neki ljudi u selu nisu imali ni komad proje da pojedu,a akamoli nesto vise.
Ja pitam kako,pa zar niste radili zemlju,drzali stoku,moglo se bar imati za jelo.Kaze,nije svako imao ni zemlju,onda bili losi prinosi,drzavi moras platiti porez,ne pita te niko,djece mnogo itd.
I sad ih kao treba osudjivati sto nisu bili pametniji,a crncili i posteno radili citav zivot.

Pošto je ovo trenutno tema o izborima, dosta rano sam morala da donesem odluku, tj imala sam izbor da odlučim gde želim da budem.
Teško da bih takav izbor napravila da me druga strana nije podržala a pre toga pitala da li želim.

Ne zavise svi izbori samo od nas, ima tu dosta i sticaja okolnosti i podrške i načina vaspitanja.............

Vidi, to sa tezinom izbora je vrlo diskutabilno
Jedan princ britanskog kraljevstva bira da ide predvidjenim putem tradicijom
Drugi bira da ne bude rob protokola I da zivi zivot van kraljevstva
Ko kaze da su izbori laki za bilo koga, moras samo da znas sta zelis, sta ti je vaznije
Ja sam zivela u porodici u kojoj smo vaspitane da je sloga najvaznija stvar
Moja majka zivi samo za jedan cilj da ima sloznu I harmonicnu porodicu, kao I sve majke
A onda dodje neko ko ti te odnose poremeti. I napravi haos
Onda ona svim izborom nacina na koji je reagovala napravi jos veci problem, jer je stav bio - cuti da prodje.
Sve dok se to nije ticalo direktno mog deteta I mene, nisam reagovala
Kad se situacija desila jednom, pa drugi put posle godinu dana, shvatila sam da je to usvojen obrazac ponasanja druge strane I bukvalno prekinula svaki kontakt
Podigla sam ogroman zid u nasim odnosima da takvo ponasanje ne bi vise uticalo na takav nacin na nas zivot
Izabrala sam da stitim nas mir, na stetu izbora moje majke
Malopre cerka izlazi sa deckom, I sestrin muz u cijem recniku ne postoji rec izvini, koliko god da je ruzan ispad sa kojim povredjuje ljude oko sebe, a kome su to dozvolile I sestra I majka sakrivene iza stava - cuti da prodje, jer je onaj drugi izbor sa kojim bi se borile protiv toga za njih bio mnogo tezak, izgovara gledajuci u momka - koji ono ti bese?
Kao da ih je desetorica, pa koji si ti
I da ih je stotina, kakvo je to pitanje?
Kad nekom takvom pustis da pravi izbore u tvoje ime, da ima glavni uticaj I poslednju rec u vaspitanju zajednickog deteta, onda na kraju imas I situaciju koju imas, da od slozne porodice napravi haos za 35godina svog boravka u njoj
A taj isti haos je I posledica izbora kako neko nije imao snage da se bori za ispravnu odluku, nego je isao linijom manjeg otpora
Izbori uopste nisu laki
Ali te nase odluke odredjuju kakav cemo,zivot da zivimo
Sa sopstvenim mirom ili bez njega
Tako je.
Izbor tvoje sestre je takav muskarac.
Sve ostalo su posledice njenog izbora.
Tvoj izbor je bio da prekines kontakt.
Svako od nas bira sta je najbolje za njega.
ako ćutiš da prodje, to će zaista i proći
tako su nas mame učile,
ali će doći nešto drugo gde će se opet od tebe očekivati da ćutiš i trpiš...
i tako unedogled dok te ne preoblikuju u nešto što nisi ti.
nisam pristalica dizanja stvari na borbeni nivo za svaku sitnicu, ali kada nečije ponašanje direktno počne da utiče na mir i spokojstvo i da ga ruši ćutanje i trpljenje nije opcija.
Uvek sam se pitala zasto moja majka ne cuti tati, do ovih nekih godina... dok nisam shvatila da bi je to pojelo, da bi je tata pojeo, ne zato sto je los vec zato sto ona treba da bude ona i da kaze sta ima.
Danas sam srecna sto je takva i sto mora da kaze svoje misljenje i ne odustaje od svoga.

To je ono sto svojim primerom usmeravamo decu, kad tad.

Cutanje i trpljenje nikad nije opcija.

Postavljanje granica je najbolja stvar koju mozes da ucinis za sebe.
izbor uvek postoji, ali pitanje je kad stvari krenu onako kako ne ocekujemo da li smo spremni za novi izbor, popravljanje kvara u postojecem izboru za sta ti treba neopisiivo mnogo energije i zivaca
ili cemo naprosto slediti savete pacifisticki nastrojenih majki i baba koje imaju samo jednu jedinu mantru
cuti i trpi
Moja je sreca sto ja nemam takve zene u svojoj porodici. Doduse ja tetki nemam. Zene mog zivota su majka i dve babe. Jedna baba je bila trpeljiva, oceva, ali ne puno. Ona je imala tesku sudbinu da joj cerka pogine sa 21 godinom i sve posle toga je bilo zivotarenje. Nije je niko pritiskao ali kod takvih osoba i ne moze da se stvori pritisak.
Majcina mama i moja majka su lavice. One nose sve i glavne su i zato ni je jebu pet para ostale... decu da, ali muzevima nikad nisu ostale duzne, nikad nisu dale na sebe.

I danas postoje zene koje zive zivotom bez mnogo opcija.
Udale se bez zavrsene srednje skole, bez posla, sa djecom i nasilnim muzem. Jadna polazna tacka jos jadniji izgledi.
Medju ubijenim zenama o kojima nam redovno po medijima izvjestavaju, vjerujem da nema onih sa rodbinom koja ih podrzava, sa poslom ili bar ikakvim radnim iskustvom...
Nazalost, onaj najljepsi izbor a to je porodica, mnogima je i najrizicniji izbor.
To je njen izbor.
Da ne zavrsi skolu
Da se uda za nasilnika
Da radja decu
Da nema posao

Nije zivot fer, vrlo cesto ali mi imamo izbor da sedimo placemo i budemo zrtve ili da se borimo.
Mogla sam ja da placem sto ne mogu da imam decu ili da pokusavam sa dizanjem nogu, sexom na minut, vantelesnim, usvajanjem... znaci odlucila sam da se borim... a mogla sam da budem znas kakva zrtva, ihaj...
i tako jos sto primera ima svaka od nas...

I ne samo pozitivnih, imamo i pogresnih izbora, ali su NASI. Nije za njih kriv vucic i sveti petar i srbija itd...

Ne Em, njena baka je prodana u ito je jedan kupoprodajni odnos na koji je pristala jer joj se nijesvidjala ladna i mutna voda u savi
Da je rekla svom ocu ok ja idem u Savu a ti udaj mrtvu cerku pitanje je sta bi taj otac uradio ma koliko rigidan bio u svojim okvirima.
misli da bi je pustio da skoci? znaci izbor njene bake je bio pomirenje sa okolnostima.

takodje u zivotu mozes da se ne pomiris sa okolnostima i da makar probas da uradis nesto drugo cak i da ne uspes.
ovako ako nisi probao vec si pristao itvrdis da nema mogucnosti zbog okolnosti kao sto su siromastvo ili nepismenost
nemamo o cemu da pricamo.
ako je neko nepismen ne znaci da je glup
Sve su to nasi izbori.
Sto se pre pomirimo sa tim lepse se zivi.

Poenta nije u uspehu vec u biranju puta.

Ti sve šanse svrstavaš u one koje mi svojim odlukama stvaramo, a ja tvrdim da postoje šanse koje dobiješ mestom rođenja, i kasnije na to dograđuješ to o čemu ti pišeš. Za jedan deo naših uspeha su zaslužni oni koji su nas podigli i mnogi ostali koji su živeli u našoj široj sredini, a bili su spremni da podstiču, uče, da vole, usmeravaju...
Jao gde ode em.
Opet cemo mi biti zrtve Mi sirote majke , zasluzne za sve uspehe nase dece. Zasluzne ej!
Zato treba da nas dvore i gledaju u starosti valjda jel?

Nije tako.
Nasa deca su nasi izbori.
Nase davanje deci su nasi izbori.
Oni nama nista nisu duzni.
Ali ona je mogla jedino da se uda ili da skoči u reku, a vi ste je napale da nije trebalo da se uda.
Da, mogla je, i da skoci i da produzi pored te reke u novi zivot.

Sve je to bio njen izbor.

Pošto je ovo trenutno tema o izborima, dosta rano sam morala da donesem odluku, tj imala sam izbor da odlučim gde želim da budem.
Teško da bih takav izbor napravila da me druga strana nije podržala a pre toga pitala da li želim.

Ne zavise svi izbori samo od nas, ima tu dosta i sticaja okolnosti i podrške i načina vaspitanja.............
Mene su moji naucili od malih nogu da biram.
Biraj drugarice.
Biraj rucak.
Biraj skolu.
Biraj hoces da ucis.
Biraj momka.
Biraj hoces da zivis sa njim ili neces.
Biraj...

Mi smo tu ako zapne da docekamo i pomognemo, posledice su tvoje, i izbori tvoji.

I ja izabrala... :malav:
I sad i za dobro i za lose sam ja krivac.

Mislim da se to zove odrastanje i prihvatanje odgovornosti.

I jos nesto da dodam na ovu temu,i zaista necu vise :lol: ,kad govorimo o izborima.
Nije isto nesto znati izabarati kad si mlad i zivotno neiskusan,i kasnije.A najcesce ti izbori u mladosti bitno uticu na kasniji zivot.
Ne kaze se dzaba "da su mi one godine,a ovo iskustvo".
Ја се стално зезам, да ми је ова памет а она невиност продала бих је преко интернета.
Истрпиш будалу једну ноћ и после испуниш себи жеље.

Biraj drugarice.
Biraj rucak.
Biraj skolu.
Biraj hoces da ucis.
Biraj momka.
Biraj...

Mi smo tu ako zapne da docekamo i pomognemo, posledice su tvoje, i izbori tvoji.

Ваљда неко и тебе треба да изабере.

Biraj drugarice.
Biraj rucak.
Biraj skolu.
Biraj hoces da ucis.
Biraj momka.
Biraj...

A ja mislim da si ti promasila temu.🙂
Lako je kad imas gotov rucak da biras.
Taj "rucak"su tebi obezbijedili roditelji,kao sto i ti obezbjedjujes svojoj djeci.Ali nisu svi te srece.

Sta vrijedi i ako ti izaberes tog momka,a on ne izabere tebe,recimo?

• Podržavam
Reactions: Red
Haha...vidim i elektrika se isto pita.🙂
Sve ja,pa ja...Tvoji izbori uticu i na druge.
Moze meni biti super da izaberem nesto,ali ako ce to druge,meni bitne povrijediti...ja to nevu izabrati,makar na svoju stetu.
Mislim da samo egoisticni ljudi biraju sve po samo svojim zeljama i potrebama.

Неке ствари заиста можеш изабрати а неке се или поклопе или не.
Неке опет имплицирају туђу жртву, као што си рекла. Није ред ићи 'преко мртвих'.

Jao gde ode em.
Opet cemo mi biti zrtve Mi sirote majke , zasluzne za sve uspehe nase dece. Zasluzne ej!
Zato treba da nas dvore i gledaju u starosti valjda jel?
Znam Čičak da si ti izuzetno sposobna mlada žena, da si oduvek pravila dobre izbore, ali čak ni od tebe ne bi ništa bilo da te nisu odgojili i tek tada pustili u svet. Mada ni to puštanje nije bilo sasvim, i dan danas su pored tebe i pruže ti ruku kada ti treba. Ne pričam o zahvalnosti i žrtvovanju, nego o tome da ne možeš toliko da preuveličavaš svoje zasluge.

Za startne pozicije deteta su zaslužni roditelji. U malim sredinama je to jako izraženo, prosvetni radnici su intelektualna elita društva, a njihova deca imaju poseban tretman.

Imala sam drugaricu na fakultetu kojoj je jako teško palo saznanje da ona više nije ništa izuzetno, da nema specijalni tretman kao u mestu gde je odrasla, već je samo jedna u masi istih takvih, u masi studenata.

Limunado, hocu da ti kazem da nije tvoja baka okosnica ove price, nju smo posto si je vec pomenula uzeli kao glavnu zensku ulogu da bi opisali da li covek u zivotu sam bira kako ce da zivi ili coveka izabere splet nesretnih okolnosti aon se ipak nekako snadje kao u opisanom primeru. Mislim da bi se svako snaso kako sa nametnutim, tako i sa dobrovoljnim izborom, jer u ljudskoj prirodi je da se snadje i prezivi
Ja se tvojoj baki divim jer je ona naposletku ipak izdominirala nad covekom koji joj je nametnut kao zivotni partner i vodila glavnu rec u porodici i tvrdim da je to bio njen izbor.
ali njen izbor je mogao biti i da ode u partizanke da baca bombe ili da u bolnici previja ranjenike a ne da se uda za coveka koji je odredio njen otac.
ne bih vise o tvojoj baki zaista posto si sve dozivela licno iako nema veze ni sa cim licnim vec sa pitanjem koliko sami sebi biramo put i koja je to nevidljiva ruka koja nas gura u odredjenom pravcu a mi je zovemo sudbina.

Има ту свега удробљеног, и избора и околности а и избора у оквиру околности.
А врв и нечег што не можемо докучити. Можда не би било боље ни да је било наизглед боље.

Limunado, hocu da ti kazem da nije tvoja baka okosnica ove price, nju smo posto si je vec pomenula uzeli kao glavnu zensku ulogu da bi opisali da li covek u zivotu sam bira kako ce da zivi ili coveka izabere splet nesretnih okolnosti aon se ipak nekako snadje kao u opisanom primeru. Mislim da bi se svako snaso kako sa nametnutim, tako i sa dobrovoljnim izborom, jer u ljudskoj prirodi je da se snadje i prezivi
Ja se tvojoj baki divim jer je ona naposletku ipak izdominirala nad covekom koji joj je nametnut kao zivotni partner i vodila glavnu rec u porodici i tvrdim da je to bio njen izbor.
ali njen izbor je mogao biti i da ode u partizanke da baca bombe ili da u bolnici previja ranjenike a ne da se uda za coveka koji je odredio njen otac.
ne bih vise o tvojoj baki zaista posto si sve dozivela licno iako nema veze ni sa cim licnim vec sa pitanjem koliko sami sebi biramo put i koja je to nevidljiva ruka koja nas gura u odredjenom pravcu a mi je zovemo sudbina.
Nisam sigurna da su tu partizani bili aktuelni. :)
I stvarno mi nikad nije palo na um da je pitam za tu mogucnost.Nije ni znala da ima i taj izbor.Nije bilo foruma tada. :)

Moram ja da pristanem ... da budem izabrana ;)
Izabrao je on mene, ali dok ja nisam aminovala nije bilo nista ... i tu se opet vracamo na to da je stvar izbora.
A ja mislim da si ti promasila temu.🙂
Lako je kad imas gotov rucak da biras.
Taj "rucak"su tebi obezbijedili roditelji,kao sto i ti obezbjedjujes svojoj djeci.Ali nisu svi te srece.

Sta vrijedi i ako ti izaberes tog momka,a on ne izabere tebe,recimo?
Jao bre limune, ti stalno po materijalnom... jel rucak ili dorucak ili jel ovaj ili onaj nivo... brate mili

Pricamo o izborima.
I izlasku iz uloge zrtve.
Znam Čičak da si ti izuzetno sposobna mlada žena, da si oduvek pravila dobre izbore, ali čak ni od tebe ne bi ništa bilo da te nisu odgojili i tek tada pustili u svet. Mada ni to puštanje nije bilo sasvim, i dan danas su pored tebe i pruže ti ruku kada ti treba. Ne pričam o zahvalnosti i žrtvovanju, nego o tome da ne možeš toliko da preuveličavaš svoje zasluge.
Ne velicam sebe, ja sam samo prihvatila svoje izbore i posledice svojih izbora. Neke su dobre neke nisu. Ali su moje.

Smesno bi bilo da svoje odgovornosti prebacujemo na roditelje/komsije/drzavu u ovim godinama. Uglavnom smo mi zasluzni sto smo tu gde jesmo, zbog nasih izbora, dobrih ili losih.

Biraj drugarice.
Biraj rucak.
Biraj skolu.
Biraj hoces da ucis.
Biraj momka.
Biraj...

Birala sam i ja drugarice sa kojima ću se igrati.
Birala sam i srednju školu koju ću upisati.
I momka i sve sam to sama birala.
Ali odluku kod koga ću živeti nije bila samo moja odluka i moj izbor već i izbor mog tate i babe, bez njihove odluke ja ne bih mogla da odaberem.
i jesam prihvatila odgovornost za taj moj izbor.
Ali nisu isti izbori nekog ko ima 10 godina i nekog ko ima 15.

...ali njen izbor je mogao biti i da ode u partizanke...

А могла је и да пусти браду и оде у четнике, а могла је и као лијепа Фата да се баци са ћуприје у мутну Дрину.

Венчали је јесу, али у Назуке одвели је нису.

Но да је бака нешто друго учинила у младости својој, а не то што јесте, онда Лимунадица данас не би била овде с нама.

И не би сада размишљала о томе како је неко давно пре ње повукао судбоносне потезе везане за њу.

Moram ja da pristanem ... da budem izabrana ;)
Izabrao je on mene, ali dok ja nisam aminovala nije bilo nista ... i tu se opet vracamo na to da je stvar izbora.

Jao bre limune, ti stalno po materijalnom... jel rucak ili dorucak ili jel ovaj ili onaj nivo... brate mili

Pricamo o izborima.
I izlasku iz uloge zrtve.

Ne velicam sebe, ja sam samo prihvatila svoje izbore i posledice svojih izbora. Neke su dobre neke nisu. Ali su moje.

Smesno bi bilo da svoje odgovornosti prebacujemo na roditelje/komsije/drzavu u ovim godinama. Uglavnom smo mi zasluzni sto smo tu gde jesmo, zbog nasih izbora, dobrih ili losih.
Brate,cicak...rucak je bio pod navodnicima,a to ne znaci samo materijalno...nego sve...briga,paznja,vaspitanje i ostale sitnice.😉
Ja ne znam gdje si ti izvukla u mom primjeruda neko nekom prebacuje odgovornosti ili izigrava zrtvu.

А могла је и да пусти браду и оде у четнике, а могла је и као лијепа Фата да се баци са ћуприје у мутну Дрину.

Венчали је јесу, али у Назуке одвели је нису.

Но да је бака нешто друго учинила у младости својој, а не то што јесте, онда Лимунадица данас не би била овде с нама.

И не би сада размишљала о томе како је неко давно пре ње повукао судбоносне потезе везане за њу.
Sad si me bas nasmijala.🙂
Ali mi zapravi i ne znamo koliko potez nekog naseg cukundjeda ili cukunbabe utice na nas zivot.🤔
Dalo bi se tu filozofirati,ali to kad i meni i čičku bude baš,baš dosadno.😂

Za startne pozicije deteta su zaslužni roditelji. U malim sredinama je to jako izraženo, prosvetni radnici su intelektualna elita društva, a njihova deca imaju poseban tretman.

Imala sam drugaricu na fakultetu kojoj je jako teško palo saznanje da ona više nije ništa izuzetno, da nema specijalni tretman kao u mestu gde je odrasla, već je samo jedna u masi istih takvih, u masi studenata.

Tako je bilo i sa mojim bratom, zvezda male sredine, upisao pravni, tamo su ga bukvalno progutali svi ti ljudi.
Pao je prvu godinu, potom još godinu dana pauzirao, upisao programiranje i završio u prvom mogućem roku.

Danas se osecam ok... samo me deca pritiskaju i to me pomalo izludjuje...

Prvo se cerka probudi ranom zorom, pa cita naglas u kupatilu slovo po slovo tati dok pere zube a ono odjekuje u mozak... ustanem se i dreknem! Onda uzme da pucketa foliju :aha:
Ona i mm 101 pitanje.
Onda ustaje sin i dolazi kod mene u krevet njarav jer misli da nece umeti dobro da preprica lektiru pa ajde onda sa njim strpljivo, slusaj, usmeravaj...
E onda ide turbo, ves, kuhinja, sudje, slazi, peri, siri, usisivac, kako sunce grane tone prasine se vide svuda :rida: cerki dolaze drugarice, ide napolje, pa dolaze kuci... pa im guli voce, trce svuda... ja i dalje usisavam... iz 4-5 puta sam usisavala... onda sin Mama hoces da se igras monopola? A kad ces? A hoces ovo? Pa izadju napolje i svakih pet min na vratima Mama treba mi Mama daj mi...

Uspela sam da uradim vezbe, iz tri puta, jer su stalno ulazili i tel zvoni... sad cu da zakazem masazu za sutra i prsten mi stize... uvece prijatelji na kuvano vino...

Bice ovo dobar dan, samo da ga nivelisem...

Back