Danas se osecam kao..

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I jos ovo ,cicak,zaboravih reci,kad pomenusmo moju babu,ti rece njen izbor bilo toliko djece koliko je imala.
Ma,tek njen izbor nije bio nista.Udali su je za mog djeda,nije ga ni poznavala,a kamo li birala.
Doduse njen otac joj je rekao da ima izbor...da se uda za njega ili da skoci u Savu.
Djeca isto nisu bila nikakav izbor,nego koliko se zadesilo,zadesilo.Ili ako nije,nije.
Tezak je to zivot bio,sa malo mogucnosti izbora.
Razunijem ja tebe,sta pokusavas reci...sve zavisi od nas kako izaberemo...zavisi...ali zavisi i sta imas kao mogucnost izbora.
Neko jednostavno nema nista "u ponudi",pa da moze da bira.

I jos ovo ,cicak,zaboravih reci,kad pomenusmo moju babu,ti rece njen izbor bilo toliko djece koliko je imala.
Ma,tek njen izbor nije bio nista.Udali su je za mog djeda,nije ga ni poznavala,a kamo li birala.
Doduse njen otac joj je rekao da ima izbor...da se uda za njega ili da skoci u Savu.
Djeca isto nisu bila nikakav izbor,nego koliko se zadesilo,zadesilo.Ili ako nije,nije.
Razunijem ja tebe,sta pokusavas reci...sve zavisi od nas kako izaberemo...zavisi...ali zavisi i sta imas kao mogucnost izbora.
Svi imaju u ponudi
Samo je ponuda drugacija
I svi pravimo izbore, veruj
I kad nesto prihvatis I mislis da nemas izbor, napravila si izbor

Cveće koje će učinitivaš dom lepšim i privući dobru energiju | Moj ženski  magazin

Odlicno!
Odlicno!
Odlicno!
:zbanana:

Postigli smo duplo vise od planiranog danas.
A onda smo na nagovor mm svratili u Indjiju, ja tamo nikad nista ne nadjem, kad ono... mm nadje prelep dzemper u th a ja savrsenu torbu savrsene boje koznu u lc... :zaljubljena:

Зна она који ефекат изазива, немој бити наивна.
sad mi je jasnije zasto sam nekompatibilna za diskusiju na ovom pdf-u pa cak ni sa tobom: ja pisem o sadrzaju napisanog, vi analizirate plemenite il manje plemenite porive nika, tj osobe koja stoji iza napisanog. ko dva smo skupa bez tacke preseka.

Ali nemaju svi istu ponudu.Nije isto izabrati izmedju "dva dobra" ili "dva zla".
Pa ovde ni ne pricamo o ponudi, nego o izboru
Izbor je I izmedju dva zla I izmedju dva dobra
Ti si izabrala da studiras ono sto ti se nudi, neko drugi bez sredstava se izborio za stipendiju I otisao na neki od prestiznih svetskih univerziteta
Tvoja baba je odabrala da izabere poslusnost, neka njena vrsnjakinja je odabrala drugacije
Ti si sa svojom pokornoscu verovatno nasledila babine gene I delom karakter
Svi imamo izbor
Kad je najbolje biramo od ta dva I kad je najgore isto biramo da li zelimo manje ili vece zlo
Dve majke, dve zene, pre dva dana su izabrale da 3kg zivog mesa koje dise bace u kontejner
A mogle su da izaberu da ako ga ne zele, deteta se odreknu I daju ga na usvajanje
Izborom su htele da sakriju svoju "sramotu"
A sad ce zbog svog zlocina pred ocima sveta, uz novinske natpise da bude osudjena na zatvorsku kaznu
A imala je izbor
I izabrala je id najgoreg najgore
I sad gledano sa dalje distance, da je njena cerka koristila kondom ili neku drug zastitu protiv trudnoce, ona danas ne bi bila u zatvoru
Glupo je l da
Nije je u zatvor doveo cerkin seks, nego njen los izbor I odluka
Svi imaju izbor.

Pa ovde ni ne pricamo o ponudi, nego o izboru
Izbor je I izmedju dva zla I izmedju dva dobra
Ti si izabrala da studiras ono sto ti se nudi, neko drugi bez sredstava se izborio za stipendiju I otisao na neki od prestiznih svetskih univerziteta
Tvoja baba je odabrala da izabere poslusnost, neka njena vrsnjakinja je odabrala drugacije
Ti si sa svojom pokornoscu verovatno nasledila babine gene I delom karakter
Svi imamo izbor
Kad je najbolje biramo od ta dva I kad je najgore isto biramo da li zelimo manje ili vece zlo
Dve majke, dve zene, pre dva dana su izabrale da 3kg zivog mesa koje dise bace u kontejner
A mogle su da izaberu da ako ga ne zele, deteta se odreknu I daju ga na usvajanje
Izborom su htele da sakriju svoju "sramotu"
A sad ce zbog svog zlocina pred ocima sveta, uz novinske natpise da bude osudjena na zatvorsku kaznu
A imala je izbor
I izabrala je id najgoreg najgore
I sad gledano sa dalje distance, da je njena cerka koristila kondom ili neku drug zastitu protiv trudnoce, ona danas ne bi bila u zatvoru
Glupo je l da
Nije je u zatvor doveo cerkin seks, nego njen los izbor I odluka
Svi imaju izbor.
Pa ovo ti spada i u ono "ustati ili ne iz kreveta".
Ali kad si vec mene pomenula ..mislim da je moj izbor mogao biti samo takav u tim uslovima i nijedan drugi.
Pazi,tad je bilo pitanje zivota i smrti,a ne stipendije.
Meni da je tad neko nudio sto stipendija svjetskih univerziteta,a nije,niti ikome koga poznajem,ja ne bih mogla otici .Prvo,sto ne bih mogla ostaviti porodicu u ratu i neimastini,a da se ja setam po svijetu.A drugo,jedva se moglo preci u Srbiju,a kamo li u druge drzave.
Ta teorija pije vodu,ali samo teoretski.U praksi ti izbori imju ogranicenja.
I moja baba je izabrala jedino sto je mogla u tom momentu i tim okolnostima da prezivi.
Nije to stvar pokornosti.Jer ona u zivotu nije bila pokorna.Bila je stub kuce i neko ko se pita.Dugo se sama posle borila kroz zivot.
Neko ko nema nikoga,pri tom mlad,neobrazovan,neiskusan u zivotu.
Sta je mogla izabrati...da hoda po putu kao prosjak?
Sigurno bi daleko dogurala.

Za ove primjere izmedju dobra i zla se slazem.
Ove zene su izabrale zlo,da bace bebu,a ne dobro.
Naravno da sve ima uzrok i posljedicu.
Zasto je neko ovakav,a nije onakav,ima veze i sa genima.
A na to ne mozemo uticati,niti ici kilometre unazad.

Poslednja izmena:
I da...ja nisam htjela da kazem da mi nemamo izbora,nego da taj izbor i kad ga imamo nije uvijek onakav kakav bi mi htjeli,kao sto cicak govori.
Po njenom,dovoljno je samo nesto da zelimo i ostvarice nam se.
A nije tako u zivotu i ne zavisi sve od nas.
Gde sam rekla da je dovoljno da nesto zelis i ostvarice ti se?
Napisala sam da je samo smrt sigurna a sve ostalo su nasi izbori.
I dalje stojim iza toga.

I da...ja nisam htjela da kazem da mi nemamo izbora,nego da taj izbor i kad ga imamo nije uvijek onakav kakav bi mi htjeli,kao sto cicak govori.
Vidi, to sa tezinom izbora je vrlo diskutabilno
Jedan princ britanskog kraljevstva bira da ide predvidjenim putem tradicijom
Drugi bira da ne bude rob protokola I da zivi zivot van kraljevstva
Ko kaze da su izbori laki za bilo koga, moras samo da znas sta zelis, sta ti je vaznije
Ja sam zivela u porodici u kojoj smo vaspitane da je sloga najvaznija stvar
Moja majka zivi samo za jedan cilj da ima sloznu I harmonicnu porodicu, kao I sve majke
A onda dodje neko ko ti te odnose poremeti. I napravi haos
Onda ona svim izborom nacina na koji je reagovala napravi jos veci problem, jer je stav bio - cuti da prodje.
Sve dok se to nije ticalo direktno mog deteta I mene, nisam reagovala
Kad se situacija desila jednom, pa drugi put posle godinu dana, shvatila sam da je to usvojen obrazac ponasanja druge strane I bukvalno prekinula svaki kontakt
Podigla sam ogroman zid u nasim odnosima da takvo ponasanje ne bi vise uticalo na takav nacin na nas zivot
Izabrala sam da stitim nas mir, na stetu izbora moje majke
Malopre cerka izlazi sa deckom, I sestrin muz u cijem recniku ne postoji rec izvini, koliko god da je ruzan ispad sa kojim povredjuje ljude oko sebe, a kome su to dozvolile I sestra I majka sakrivene iza stava - cuti da prodje, jer je onaj drugi izbor sa kojim bi se borile protiv toga za njih bio mnogo tezak, izgovara gledajuci u momka - koji ono ti bese?
Kao da ih je desetorica, pa koji si ti
I da ih je stotina, kakvo je to pitanje?
Kad nekom takvom pustis da pravi izbore u tvoje ime, da ima glavni uticaj I poslednju rec u vaspitanju zajednickog deteta, onda na kraju imas I situaciju koju imas, da od slozne porodice napravi haos za 35godina svog boravka u njoj
A taj isti haos je I posledica izbora kako neko nije imao snage da se bori za ispravnu odluku, nego je isao linijom manjeg otpora
Izbori uopste nisu laki
Ali te nase odluke odredjuju kakav cemo,zivot da zivimo
Sa sopstvenim mirom ili bez njega

Poslednja izmena:
ako ćutiš da prodje, to će zaista i proći
tako su nas mame učile,
ali će doći nešto drugo gde će se opet od tebe očekivati da ćutiš i trpiš...
i tako unedogled dok te ne preoblikuju u nešto što nisi ti.
nisam pristalica dizanja stvari na borbeni nivo za svaku sitnicu, ali kada nečije ponašanje direktno počne da utiče na mir i spokojstvo i da ga ruši ćutanje i trpljenje nije opcija.

ako ćutiš da prodje, to će zaista i proći
tako su nas mame učile,
ali će doći nešto drugo gde će se opet od tebe očekivati da ćutiš i trpiš...
i tako unedogled dok te ne preoblikuju u nešto što nisi ti.
nisam pristalica dizanja stvari na borbeni nivo za svaku sitnicu, ali kada nečije ponašanje direktno počne da utiče na mir i spokojstvo i da ga ruši ćutanje i trpljenje nije opcija.
Nisam ni ja
Cuti da prodje ima smisla kad se desi jednom..za svadju je potrebno dvoje..sklonis se I sacekas da prodje tenzija
Muskarci bi trebalo da su satkani od snage, a zene od strpljivosti
Ali posle toga, kad se situacija potpuno smiri sednes I insistiras da nadjete resenje za takvo ponasanje za koje odmah zauzmes stav da ga ne tolerises
I da ne sme da se ponovi
I za to se boris, sve dok taj neko ne uspe u tome
A ne tolerises sa stavom - to je temperament
Nije, to je linija manjeg otpora
I onda posle 35godina vidis uzasnuto to isto kod svog sina
Nije nasledno, nego uslovljeno
A ti si svojom slaboscu doprinela da ti dete ima isti obrazac ponasanja, nahranila si tu zver

Gde sam rekla da je dovoljno da nesto zelis i ostvarice ti se?
Napisala sam da je samo smrt sigurna a sve ostalo su nasi izbori.
I dalje stojim iza toga.
To jeste tacno. Ali mi mozemo dvojako da gledamo.
Izbor kao biranje zeljenog, necega sta nas ustecuje. I izbor kao prosto biranje, nevezano da li je to nasa zelja.
Ako zelis cokoladu a nadjes se u prilici da imas samo gumene i negro bimbone ti mozes da biras da ne uznes ni jednu, ali nisi srecan, zelio si cokoladu.
Nezeljeni kompromisi nam daju osjecaj nemanja izbora. Iako doslovno, izbor uvijek postoji.

izbor uvek postoji, ali pitanje je kad stvari krenu onako kako ne ocekujemo da li smo spremni za novi izbor, popravljanje kvara u postojecem izboru za sta ti treba neopisiivo mnogo energije i zivaca
ili cemo naprosto slediti savete pacifisticki nastrojenih majki i baba koje imaju samo jednu jedinu mantru
cuti i trpi

mislim da gresis. ko je vlasnik tvog tela i umada bi od njega zavisilo bilo sta sto ima veze sa tvojim odlukama?

ima
Da skoci u Savu valjda da bi ga drugi ozbiljno shvatili.
Mislim ja bih skocilla ,kao sto i jesam, a vi kako hocete:lol:

ima
Da skoci u Savu valjda da bi ga drugi ozbiljno shvatili.
Mislim ja bih skocilla ,kao sto i jesam, a vi kako hocete:lol:
To je bilo receno figuratuvno vjerovatno.Da shvati da mora da ode iz kuce i da nema gdje da se vrati.
A mozda je bilo i bukvalno,ko zna.U to doba zensko dijete nije bilo vrijedno nista,a otac joj jos bio alkoholicar,majka umrla rano.
Mislim,mozemo mi danas da pricamo ja bih ovo,ja bih ono,ali niko nije bio u tudjoj kozi.

• Podržavam
Reactions: Em.

Back