ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ - МИЛЕНИЈУМСКА ПРЕВАРА

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postaviću hipotetičku situaciju vernicima:
imate prijatelja koji nije vernik, obolelog od teške bolesti i na samrti (namerno ne spominjem decu, i NEĆU da trpam decu u ovaj kontekst).
Želite da ga utešite, ako je ikako moguće.
Hoćete li mu reći: Prijatelju moj, umireš jer si grešan ...
?
Ne znam, doduše, kakve veze ovo ima sa Danom zaljubljenih, ali neka bude da ima veze sa ljubavlju.

Рекао бих му: пријатељу ако мислиш да човек може да те утеши грдно се вараш, утеху ти може подарити само Христос Утешитељ. Ја сам је само у Њему нашао, а и сам знаш да сам је много тражио.

Твоја мука је што утеху не тражиш у Њему, него на местима ГДЕ ЈЕ НЕМА.

И знај, добри мој пријатељу, земаљске муке су ништавне у поређењу са оним вечним.

Зато осуди своје неверје, Христу се помоли, утеху потражи код Онога где је никада ниси ни тражио, у увери се зашто је твоја садашња тешка болест спасење за тебе, уколико у Божије милосрђе поверујеш.

Рекао бих му: пријатељу ако мислиш да човек може да те утеши грдно се вараш, утеху ти може подарити само Христос Утешитељ. Ја сам је само у Њему нашао, а и сам знаш да сам је много тражио.

Твоја мука је што утеху не тражиш у Њему, него на местима ГДЕ ЈЕ НЕМА.

И знај, добри мој пријатељу, земаљске муке су ништавне у поређењу са оним вечним.

Зато осуди своје неверје, Христу се помоли, утеху потражи код Онога где је никада ниси ни тражио, у увери се зашто је твоја садашња тешка болест спасење за тебе, уколико у Божије милосрђе поверујеш.

Ti bi ga na samrti ubacio u bure?z:shock:

Па кад их је Христос укоревао за неверје и телесност, зар их неће и слуга Његов свети укоревати?

Ne vidim da si prokomentarisao reci sv.Maksima?Ili vise nisu nepogresivi?:D
Budi srecan sto ti nisam navodio sv.Fotija.On bi te za to nazvao jeretikom...

Ja ne mogu da prihvatim takav stav.Takvo glediste je u direktnom sukobu sa pravoslavnom ontologijom.

Та нова ''онтологија'' јеретичким рукама написана, нема везе са Православљем, већ једино са лажним представљањем као Православне!

Ne mogu ni ja...Zato mi je kanonizacija Nikolaja Velimirovića vrlo nejasna....

Zasto?Svetitelji nisu nepogresivi autoriteti.Oni nisu nikakvi nadljudi,niti su bili bezgresni(znam da ce se istinski na ovo zaprepastiti,ali sta da im radim).Upravo sve te zabune nastaju oko pogresnog shvatanja pojma svetost.Svetost nema veze sa bezgresnoscu,vec je evharistijska kategorija.Biti svetitelj znaci biti clan evharistijske zajednice,kroz koju Boga poznajemo kao Oca,a on nas prepoznaje kao svoju decu.To je sustina svetosti a ne isprazno moralisanje,

Zasto?Svetitelji nisu nepogresivi autoriteti.Oni nisu nikakvi nadljudi,niti su bili bezgresni(znam da ce se istinski na ovo zaprepastiti,ali sta da im radim).Upravo sve te zabune nastaju oko pogresnog shvatanja pojma svetost.Svetost nema veze sa bezgresnoscu,vec je evharistijska kategorija.Biti svetitelj znaci biti clan evharistijske zajednice,kroz koju Boga poznajemo kao Oca,a on nas prepoznaje kao svoju decu.To je sustina svetosti a ne isprazno moralisanje,

Ali, što se Nikolaja Velimirovića tiče, mnogo toga ima tamnog u njegovoj biografiji....Narod Žičke eparhije to najbolje zna...Zato mu nijedan hram nije posvećen u toj eparhihi i pored napora našeg sveštenstva da njegov kult nametnu....

Lepo objasnjeno, hvala. :ok:

Nemoj da se pravis lud.
Greh je licni akt a nasledna krivica je nemoguca.

Ako pitas za izvor,u pitanju je tumacenje Oce nas.

Перице, о делу светог Максима Исповедника, можеш и његовом житију сазнати.

Он је јасно направио разлику између личног греха и греха хуле на Духа Светога.

Ти једноставно не знаш када се прича о личном греху, а када о греху хуле!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back