dan smrti--23.05 casova...

Пајо, можда јесте закон на страни оних који имају пара, и можда се заиста љигавост и спремност на све награђује, али то је тренутно - у складу са тренутном влашћу (мислим уопштено, али ова данашња је баш доказала то).

На странице наше историје су ипак уписана имена хероја, а наш задатак данас је да допишемо хероје нашег доба.

Твој задатак Пајо, је да све то чега се сећаш ставиш на папир, и, ако не цене данас те људе, сигурна сам да ће доћи време када ће их ценити.

Песимизам може да те тренутно опрхве, али, иначе му нема места. :)

ne znam...nekad mi zao sto nisam sacuvao ratne dnevnike od 91-95 a nekad opet pa i nije...ali ratni dnevnik za veme bombardovanja cuvam...mozda mi on i glavu cuva...cekam da progovore neki koji imaju obraza---a ono se pojavi spasoje smiljanic...kad takvi pisu knjige dzaba ih bilo...

Слава твојој јединици. Теби желим снагу да издржиш данашњи дан.
Мисли да ће већина нас са ове теме ноћас у 23.05. у мислима бити с тобом и твојом жртвованом јединицом.
На ове малобројне којима ништа није свето не обраћај пажњу.
Доста нас овде живи за дана када ће целој Србији постати јасно ко су и какви су Смињанићи и други генерали којих имамо по глави становника мислим највише у Европи.

hvala ti od srca...

za Lukastu, Odlazim u rat

Ne reci mi draga, da sam nečovek
Da sa nege
Tvojih čednih grudi i tihog uma,
U zagrljaj rata i oružja letim.

Istina je, novoj ljubavi žurim,
Prvom neprijatelju na bojnom polju;
I sa većim žarom grlim
Mač, konja i štit.

Ali ta nevera je takva
I ti ćeš je zavoleti,
Jer ne mogah voleti tebe draga toliko,
Ne mogah čast voleti manje.

Ričard Lavlejs
1618–1657

vidim da je neko naostren, pa da se ne namecem

@paja. bitka za moskvu, bitka za opstanak, na zivot i smrt, mnogo je civila stradalo, ali i mnogo ruske vojske, razlicitih jedinica, je svesno izginulo u stalnoj borbi za nemcima, samo da se za malo uspore

cena je prevelika, ali pobeda se racuna. tesko je o zivotu pricati na osnovu filma, ali ima i dosta literature
Нисам наоштрен него ме занима кад су Немци стигли до Москве?:think:...пошто мислим да они нису имали ни материјалних ни војничких ресурса да дотле стигну.Или грешим?:think:

Нисам наоштрен него ме занима кад су Немци стигли до Москве?:think:...пошто мислим да они нису имали ни материјалних ни војничких ресурса да дотле стигну.Или грешим?:think:

i ja sam zbunjen...mislim da misli o bitci za staljingrad...moskvu je samo napoleon uspeo da uzdrma---ako ja nisam nesto zaboravio...sto ne iskljucujem kao mogucnost..

na danasnji dan 1999 godine mi je unistena jedinica u 23.05 casova...laserski vodjena bomba je konacno nasla cilj...posle mnogo pokusaja unistenja konacno je unistena...zrtvovana...a ja se sve godine pitam zasto...???
u vojnoj skoli sam ucio da jedinice VOJIN treba da prime prvi udar neprijateljske avijacije...otkriju neprijatelja na sto vecoj daljini...omoguce avijaciji i PVO sistemu da dejstvuje...i da se nakon 3-4 dana rata jedinice koriste po drugoj taktici...medjutim vrli komandant smiljanic koji sada pise knjige zrtvova moju jedinicu i posadu za navodjenje---a nije imao sta da navodi---jer nije imao ispravan avion...i nikom nista...sta je jedna jedinica za jednog generala...??? prijatelji moji...SLAVA VAM ...mi sto prezivesmo pamticemo vas vecno...

Neka im je večna slava!

pustio pp obojici, da ne gusim temu, ima na viki

Неколико тенковских извиђачких јединица се пробило све до моста код аеродрома Химки, тј. до последње станице московског трамваја, на 18 километара од центра града. Улица Горког, авенија која је водила све до самог Кремља лежала је потпуно небрањена пред тенковима, док је отпор био потпуно безначајан.

...

емци су 30. новембра 1941. продрли до најисточније тачке у напредовању ка Москви. Наиме, и поред велике хладноће је једна патрола 2. оклопне дивизије успела да се пробије на 8 километара од саме Москве - тј. на 16 километара од самог Кремља. Гудеријан је до 3. децембра успео да са својим тенковским јединицама са три стране обухвати Тулу, али није успео да је заузме због невероватно снажног отпора совјетских јединица.

http://www.imdb.com/title/tt0173675/

Poslednja izmena:

Nesto sam skoro citao...4-ta oklopna armija je bila na 19 milja od Kremlja pocistivsi sve pred sobom,dok druga oklopna nije uspela da probije poslednju odbranu Tulu i onda bi imali Moskvu na dlanu.Generali Halden i Von Bock su hteli da rizikuju i napadnu odmah dok se Rusi ne organizuju.Staljin je povukao iz Sibira nove T-34 i Kacuse,pokusavsi kontra napad.I tu su ih Svabe izgazile i 24.Jula su zauzele Rostov i onda je dosao Staljingrad i ona citava klanica...ukratko.Gresis,mnogo.Imali su sve sto im je trebalo i krenuli su na Kavkaz po naftu,onda se budala zaigrala sa hebenim Staljingradom i ode sve u p.m.:)

na danasnji dan 1999 godine mi je unistena jedinica u 23.05 casova...laserski vodjena bomba je konacno nasla cilj...posle mnogo pokusaja unistenja konacno je unistena...zrtvovana...a ja se sve godine pitam zasto...???
u vojnoj skoli sam ucio da jedinice VOJIN treba da prime prvi udar neprijateljske avijacije...otkriju neprijatelja na sto vecoj daljini...omoguce avijaciji i PVO sistemu da dejstvuje...i da se nakon 3-4 dana rata jedinice koriste po drugoj taktici...medjutim vrli komandant smiljanic koji sada pise knjige zrtvova moju jedinicu i posadu za navodjenje---a nije imao sta da navodi---jer nije imao ispravan avion...i nikom nista...sta je jedna jedinica za jednog generala...??? prijatelji moji...SLAVA VAM ...mi sto prezivesmo pamticemo vas vecno...
И ти после свега тога још увек нешто филозофираш о Милошевићевој одговорности за све то, и релативизујеш ствари... :roll:

Важно да си уочио Смиљанића као главног кривца... :roll:

Nesto sam skoro citao...4-ta oklopna armija je bila na 19 milja od Kremlja pocistivsi sve pred sobom,dok druga oklopna nije uspela da probije poslednju odbranu Tulu i onda bi imali Moskvu na dlanu.Generali Halden i Von Bock su hteli da rizikuju i napadnu odmah dok se Rusi ne organizuju.Staljin je povukao iz Sibira nove T-34 i Kacuse,pokusavsi kontra napad.

Do ovde si u pravu.

Naime Staljin JESTE izvršio kontraofanzivu pod Moskvom slomivši nemačku ofanzivu u "Bitici za Moskvu", i odbacio nemce 200 km unazad.

Sibirske divizije su prosto polomile nemačku vojsku.

Do ovde si u pravu.

Naime Staljin JESTE izvršio kontraofanzivu pod Moskvom slomivši nemačku ofanzivu u "Bitici za Moskvu", i odbacio nemce 200 km unazad.

Sibirske divizije su prosto polomile nemačku vojsku.

A further Soviet attack was mounted in late January, focusing on the junction between Army groups North and Centre between Lake Seliger and Rzhev, and drove a gap between the two German army groups. In concert with the advance from Kaluga to the south-west of Moscow, it was intended that the two offensives converge on Smolensk, but the Germans rallied and managed to hold them apart, retaining a salient at Rzhev. A Soviet parachute drop on German-held Dorogobuzh was spectacularly unsuccessful, and those paratroopers who survived had to escape to the partisan-held areas beginning to swell behind German lines. To the north, the Soviets surrounded a German garrison in Demyansk, which held out with air supply for four months, and established themselves in front of Kholm, Velizh, and Velikie Luki. Further north still, the Second Shock Army was unleashed on the Volkhov River, initially this made some progress, however it was unsupported and by June a German counterattack cut off and destroyed the army. The Soviet commander, Vlasov later became infamous for defecting to the Germans and forming the ROA or Russian Liberation Army.

In the south the Red Army crashed over the Donets River at Izyum and drove a 100-km (60-mile) deep salient. The intent was to pin Army Group South against the Sea of Azov, but as the winter eased the Germans were able to counter-attack and cut off the over-extended Soviet troops in the Second Battle of Kharkov.

Evo,ako koza laze...

И ти после свега тога још увек нешто филозофираш о Милошевићевој одговорности за све то, и релативизујеш ствари... :roll:

Важно да си уочио Смиљанића као главног кривца... :roll:

a kako tebi da objasnim kako komandiri izvestavaju komadante--komandanti general stab a ovi predsednika...kako da ti objasnim ako ga slaze nacelnik generalstaba...nacelnik obavestajne sluzbe...nacelnik kontraobavestajne sluzbe...ministar spoljnih poslova..ministar unutrasnjih poslova...nacelnik vojnoobavestajne sluzbe...i svi drugi poltroni koji mogu okruziti coveka na mestu predsednika---a pored toga nemas iskrenog prijatelja ni u politicarima oko sebe...ako dozvoli da mu zena vodi kadrovsku politiku...MOZE LI COVEK DONETI PRAVU ODLUKU...???
naravno da ovo nije opravdanje---samo jos jedan segment u traganju za istinom...

ne znam...nekad mi zao sto nisam sacuvao ratne dnevnike od 91-95 a nekad opet pa i nije...ali ratni dnevnik za veme bombardovanja cuvam...mozda mi on i glavu cuva...cekam da progovore neki koji imaju obraza---a ono se pojavi spasoje smiljanic...kad takvi pisu knjige dzaba ih bilo...
Штета је што ниси, јер, сваки је документ важан.

А, ово што имаш, чувај добро.

Али, размисли и о неком објављивању, некад... Кад, и ако процениш да је време.

Генерално, с аспекта историје, би сваки добро дошао.

a kako tebi da objasnim kako komandiri izvestavaju komadante--komandanti general stab a ovi predsednika...kako da ti objasnim ako ga slaze nacelnik generalstaba...nacelnik obavestajne sluzbe...nacelnik kontraobavestajne sluzbe...ministar spoljnih poslova..ministar unutrasnjih poslova...nacelnik vojnoobavestajne sluzbe...i svi drugi poltroni koji mogu okruziti coveka na mestu predsednika---a pored toga nemas iskrenog prijatelja ni u politicarima oko sebe...ako dozvoli da mu zena vodi kadrovsku politiku...MOZE LI COVEK DONETI PRAVU ODLUKU...???
naravno da ovo nije opravdanje---samo jos jedan segment u traganju za istinom...
А, он, јадничак, није могао да се обавести... :roll:

Добар (или мудар, или лукав, за себе макар, како год) владар не зависи од других у толикој мери. Он сам одређује и гради ствари...

Добар (или мудар, или лукав, за себе макар, како год) владар не зависи од других у толикој мери. Он сам одређује и гради ствари...

Milunka, ne preteruj. Niko ne može ne sam, nego bez fantastične i usklađene organizacije ...

A further Soviet attack was mounted in late January, focusing on the junction between Army groups North and Centre between Lake Seliger and Rzhev, and drove a gap between the two German army groups. In concert with the advance from Kaluga to the south-west of Moscow, it was intended that the two offensives converge on Smolensk, but the Germans rallied and managed to hold them apart, retaining a salient at Rzhev. A Soviet parachute drop on German-held Dorogobuzh was spectacularly unsuccessful, and those paratroopers who survived had to escape to the partisan-held areas beginning to swell behind German lines. To the north, the Soviets surrounded a German garrison in Demyansk, which held out with air supply for four months, and established themselves in front of Kholm, Velizh, and Velikie Luki. Further north still, the Second Shock Army was unleashed on the Volkhov River, initially this made some progress, however it was unsupported and by June a German counterattack cut off and destroyed the army. The Soviet commander, Vlasov later became infamous for defecting to the Germans and forming the ROA or Russian Liberation Army.

In the south the Red Army crashed over the Donets River at Izyum and drove a 100-km (60-mile) deep salient. The intent was to pin Army Group South against the Sea of Azov, but as the winter eased the Germans were able to counter-attack and cut off the over-extended Soviet troops in the Second Battle of Kharkov.

Evo,ako koza laze...

Pričaš o sasvim drugim događajima koji su POSLE bitke za Moskvu,.

Milunka, ne preteruj. Niko ne može ne sam, nego bez fantastične i usklađene organizacije ...
Ма шта не може?!Жене све могу без организације и субординације по кратком поступку к'о Стаљин:нареде,егзекутирају и нема повратка.Стаљин је за већину жена био мала беба.

zasto li ja moram uvek braniti coveka koga sam napadao mozda pre tebe..???
koji to predsednik MZ moze sam a kamo li predsednik drzave..????
pa upravo i ima toliko izvora informacija da bi dosao do sustine i istine...samo sto je to apsurd u nasim prilikama...

Back