Далмација и Далматинци

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Моји су из Брибира. Занимљив је тај крај Далмације, има један број породица, различитих презимена и различитих слава, врло близак генетски, мислим на И2-Дин-Север, ближи су генетески од многих црногорских племена унутар себе. И сви су згуснути на онај део према Динари, па према Босни.

Nedavno moderator sa Porekla reče tamo da je I2a-Din kod Srba iz S. Dalmacije 44.7% na uzorku od 103.

Nedavno moderator sa Porekla reče tamo da je I2a-Din kod Srba iz S. Dalmacije 44.7% na uzorku od 103.

Да. а пола од Динарика је Север, највише од било ког краја у Срба, Севера Динарика има баш тамо.

Ja sam I2a- Dinaric

Који Дин? Север или Југ?

Да. а пола од Динарика је Север, највише од било ког краја у Срба, Севера Динарика има баш тамо.

Који Дин? Север или Југ?

Ranije je bilo oko 50-50, sad je Jug jači. Moderator sa Porekla je napisa da je ukupno Dinarik 44.7% kod Srba iz S. Dalmacije, od toga je South 26.2% a North je 18.5% (odnosno od ukupnog Dinarika 58.6% otpada na South, 41.4% na North).

Mlečani su vladali dalmatinskim zaleđem

Bolje i Mleci nego prokleti turci! Gde god su te azijatske zveri iole duze vladale i prosle, kao da je prosla kuga pracena leprom, kolerom i dizenterijom!

Uporedi samo veci deo Grcke, Bugarsku, Albaniju, Makedoniju, jug Rumunije i Srbije (narocito Kosmet i Sandzak), BiH.... sa severnom Hrvatskom, severnom Srbijom (Vojvodinom), Transilvanijom, Madjarskom, Slovackom, Ceskom ... i sve ce ti biti jasno.

Bolje i Mleci nego prokleti turci! Gde god su te azijatske zveri iole duze vladale i prosle, kao da je prosla kuga pracena leprom, kolerom i dizenterijom!

Uporedi samo veci deo Grcke, Bugarsku, Albaniju, Makedoniju, jug Rumunije i Srbije (narocito Kosmet i Sandzak), BiH.... sa severnom Hrvatskom, severnom Srbijom (Vojvodinom), Transilvanijom, Madjarskom, Slovackom, Ceskom ... i sve ce ti biti jasno.

Zavisi kako se uzme.
U mom kraju Turci su vladali 166 godina (1522-1688), Mlečani su vladali 109 godina (1688-1797), Francuzi su vladali 9 godina (1805-1814), a Austrijanci su vladali 112 godina (1797-1805, 1814-1918). Znači 230 godina vladavine katoličkih sila naspram 166 godina turske vladavine. Ali srpski narod u Dalmaciji nije živio dobro ni pod katoličkim silama, brez obzira što su bili oslobođeni od poreza. U drugoj polovini 18-og i tokom 19-og v. puno Srba iz Dalmacije koja je bila pod Mlečanima, Austrijacima i Francuzima se iselilo u Bosansku Krajinu na tursku teritoriju. Dva su razloga za to, prvi je što u Dalmaciji ima malo plodne zemlje, a drugi što su u doba vladavine Mlečana i Austrijanaca Srbi u Dalmaciji unijćeni i pokatoličavani dok su Turci bili verski tolerantniji. Za dalmatinske Srbe je najpovoljnija bila kratkotrajna francuska vladavina, tog mišljenja je bio i čuveni dalmatinski episkop Nikodim Milaš.

Poslednja izmena:

Велики уф од мене: према румунским статистикама из 1930. и 1948, део који је био под Османлијама имао је стопу урбанизације од 24,2%, а део који је био под Хабзбурговцима имао је стопу урбанизације од 17,4%. Дакле, османски део у Румунији био је заправо урбанији.

Што се тиче западнобалканског случаја: велики градови у Војводини/Славонији су постојали и у османско време. Многи градови, и северно и јужно од Дунава су настали или су постали значајни центри у османско време (не заборавимо да је пре 1688. Османско царство држало и петину данашње Словачке). Разлог постојања великих градова у Угарској јесу управо масовне сеобе које је Османско царство подстицало од 1530-их. Разлог слабих градова у Санџаку и на Косову и Метохији лежи у слабој оригиналној популацији, одсељавању пре 19. века и хаотичним масовним сеобама муслиманског становништва током 19. века. Када се прича о турској урбаној култури, ваља имати на уму да Истанбул има веће становништво од Србије, Северне Македоније и Црне Горе заједно.

Gledstone, mislio sam na uredjenost i civilizovanost. Svako sa elementarnim osecajem estetike ce pre izabrati ovo:

e83e418550bca2f6e4076a2beb1bc8eb-novi-sad.jpg

shutterstock_679121845.jpg

40.jpg

csm_Bratislava%2520centrum_01_40329ac665.jpg

90051733.jpg

nego ovo:

prizren-fullwidth.jpg

images

Gjirokaster

Novi-Pazar.jpg

excursion-veliko-tarnovo-arbanasi-grid.jpg

;) ;)

Gledstone, mislio sam na uredjenost i civilizovanost. Svako sa elementarnim osecajem estetice ce pre izabrati ovo:

e83e418550bca2f6e4076a2beb1bc8eb-novi-sad.jpg

shutterstock_679121845.jpg

40.jpg

csm_Bratislava%2520centrum_01_40329ac665.jpg

90051733.jpg

nego ovo:

prizren-fullwidth.jpg

images

Gjirokaster

Novi-Pazar.jpg

excursion-veliko-tarnovo-arbanasi-grid.jpg

;) ;)
Нисам баш сигуран, мени Бостон и италијански градићи делују доста популарно...
Проблем је у следећем: други тип града настајао је без директне грађевинске интервенције државе, развијајући се према потребама својих становника. Први тип града је настајао директном интервенцијом државе, насилним измештањем и без погледа на потребе својих становника. Да су Срби из 18. века бирали, изабрали би доњи. Но добро, не верујем да је то валидан аргумент за некога ко је потпао под реторику цивилизаторске мисије.

Проблем је у следећем: други тип града настајао је без директне грађевинске интервенције државе, развијајући се према потребама својих становника.

Tebi pretpostavljam odgovara kaubojstina, haos, nered, neuredjenost itd???? :roll: :roll: :roll:

Први тип града је настајао директном интервенцијом државе, насилним измештањем и без погледа на потребе својих становника.

Cak i da jeste, i kineski velegradi danasnjice npr. su takvi.... Civilizacija je sama po sebi neki vid prinude.

Sto bi rekli turci (ne volim ih al' su u pravu) : ''Ne moze se carstvo zadobiti na divanu, sve duvan puseci''. ;);)

Да су Срби из 18. века бирали, изабрали би доњи.

Mozda. Delimicno. Ko zna....

под реторику цивилизаторске мисије.

Pa sta? Narodi, civilizacije i kulture se medjusobno razlikuju. Samo idiot ispranog mozga moze da veruje da su svi ''jednaki''. :roll::roll::roll:

Tebi pretpostavljam odgovara kaubojstina, haos, nered, neuredjenost itd???? :roll: :roll: :roll:
otišli ste u oftopic. ali moj glas da su turci manje zlo od mlecana i austrougara.

turci se nisu bavili ideološkim prevaspitavnjem i oblikovanjem podanika prema svom vidjenju civilizacije i kulture. a to ti je duhovna smrt kad prihvatš njihovo. kao što videsmo mlečani su, u krakom periodu, sve naše koji su otišli tamo preko vatikana prepakovali u neku drugu naciju. tako sto su planski zatrli glagoljicu i cirilicu a narodne popove zamenili fratrima. dok su srbi u srbiji 500 godina pod turcima ocuvali identitet, jzik i baštinu.

nije ni tačna predstava o strašnim turcima. jesu oni čestim upadima činili nemogućim život na oblastima koje su osvajali. vojna strategija. tako je dalmacija opustela pred konačni pad u turske ruke. turci su osvojili pustu zemlju. ali da li ste znali da su turci, nakon osvajanja dalmacije, slali svoje emisare i trazili da se izbegli vrate? bilo je u tome i uspeha. tako je kod Zadra nastala Istrija koju cine povratnici iz Istre.

Turski popisi upućuju na značajnu naseljenost Dalmacije. u njima će te naći u ovakve zapise:"spahija sin popa" što kazuje da je pop svesno dao svog sina u spahije. a u mletackim popisima cesto ce te naci na komentar "otisao da zivi u tursku".

Poslednja izmena:
Dobro veče. Moja velika želja je oduvek bila da se oženim u krajiškoj odori, baš kao i moji preci..Želeo bih da nastavim tradiciju, i da ostavim amanet potomci da tu nošnju cene i poštuju i da se i oni u njoj žene.. Da li neko zna za koliki novac bih mogao da iznajmim narodnu nošnju iz Kninske krajine sa velikim tokama i lepim ukrasima i dzamadanom, kompletnu..

Molim za pomoć

Iskreno, mislim da naši kudovi ne poseduju takve narodne nošnje..Moji preci su bili ratnici krajišnici, volio bih takvu narodnu nošnju koja je bila prisutna u onim krajevima u 18. i 19. veku, čuvari hristovog groba imaju jako lepe nošnje, ali pogledajte film "Nevesinjska puška" to su doduše hercegovačke narodne nošnje, ali sumnjam da ih neki kudovi poseduju, ja bih voleo nešto slično tome sa tim ukrasima i tokama.. :)

Iskreno, mislim da naši kudovi ne poseduju takve narodne nošnje..Moji preci su bili ratnici krajišnici, volio bih takvu narodnu nošnju koja je bila prisutna u onim krajevima u 18. i 19. veku, čuvari hristovog groba imaju jako lepe nošnje, ali pogledajte film "Nevesinjska puška" to su doduše hercegovačke narodne nošnje, ali sumnjam da ih neki kudovi poseduju, ja bih voleo nešto slično tome sa tim ukrasima i tokama.. :)
Brt nema KUD Ostružnica, ali ima Lola ili Krsmanac majka mu stara
I lepo ti kaže čovek gore, pozovi ceo KUD na svadbu i eto ti atmosfere ko da ćete na ustanak

Па ако сумњаш што нас питаш? Ми још мање знамо: имају ли наш било који КУД то шта ти тражиш.
Зато, прогуглај и распитај се у твојој Крајини или Невесињу, постоји ли могућност да ти испуне дечачку жељу!

1573839238532.png

KUD “Alat”
KUD "Anđeli"
KUD Nevesinje
::::::::::::::::::::::::::::::::

Poslednja izmena:

Back