"Dali" vas nervira nepismenost?

Mene nervira osuda i ta nesavitljivost u svakom pogledu.
Briga me kako ko prica i pise narucito ovde na forumi ne zamera i ne glumim " "Gramatičkog Fašistu" , jer ja pre svega ne pisem pravilo i ne ocekujem da neko cinculira. Bitno mi da taj ko pise bude koncizan i da se razume.
Stranac sam i Srpski Jezik sam naucila sasvim spontano i u hodu....
A pored toga govorim svoj maternji jezik, perfekt Nemacki i jos bolje Engleski... po ko ce sve to da povata😊

U rl i ovde na forumu..a sve je vidljivija i u člancima internet medija
Novinari su sve nepismeniji ili više ne postoji kontrola tekstova pre nego se puste u štampu
Primetili ste da je u naslovu teme "dali" napisano zajedno..to sam namerno tako napisala , jer je da li jedno od najčešćih nepismenosti ovde na forumu

Da li ispravljate ljude ili vas je baš briga ?
Ne ispravljam to nije moja stvar i sam pogresim svesno ili nesvesno.

Naravno. Užasno me nervira nepismenost, bilo koje vrste, a pogotovo elementarna (to znači osnovna) a pogotovo na nekom forumu, smatram da je tu najbitnije biti pismen, ipak je to formalno i veoma ozbiljno, kulturno i uglađeno mesto, i uopšte bilo gde na internetu i društvenim mrežama. Ako TU nećeš pokazivati svoju egzaltiranu pismenost i fosfodiestarsku uglađenost i načitanost-gde ćeš? (To je bilo retoričko pitalje).

Moramo biti pismeni i pristojni, jer ko nije pismen i pristojan taj je nepismen i nepristojan. Svako dobro.
Tek pa od ovakvih se jezim!

A de ce ispravljat starijega covjeka ko da bi pokojnoj babo trazio da odjednom padeze uskadjuje I sve arhaizme da poizbacije...apropo arhaizama svakako ih zamjenjuju tudjice I nekakve sklepane fraze is tudjica tako da od ta dva ja ipak biram sacuvati arhaizama u svoje izrazavanje
Nisi me razumeo, ja se uopšte ne zalažem ni za kakave anarhizme, naprotiv, smatram da treba da postoji demokratija i vladavina prava a ne anarhija. Ali ne vidim kakve to ima veze sa temom, poštovani Pišo.
Tek pa od ovakvih se jezim!
Zašto, pobogu, poštovana Savo?! Šta sam Vam Ja skrivio i šta imate protiv pismenosti, kulture, uglađenosti, sofistikancije i larpurlartizma otorinolaringologije demistifikacije praskozorja?!! :rida:

Novinari su sve nepismeniji ili više ne postoji kontrola tekstova pre nego se puste u štampu
Primetili ste da je u naslovu teme "dali" napisano zajedno..to sam namerno tako napisala , jer je da li jedno od najčešćih nepismenosti ovde na forumu

Izbjegavam čak i taj "da li" i rečenice poput "Da li ideš u školu?" izgovaram ili pišem "Ideš li u školu?"
Što se tiče ispravljanja, uglavnom to (u svakodnevnom razgovoru s ljudima) ne radim.

Nepismenost kao pojava me ne nervira jer sumnjam da postoji osoba koja makar jednom nije pogriješila.
Međutim, ako već neko ukaže na grešku, nervira nezainteresovanost da se ista ispravi.

Ok, na forumu neće doći do dobronamjernog ukazivanja na grešku, ali svejedno, zašto se inatiti sa pravopisom.
Zato što je pravopis nešto naj bitnije ikad

Ne znaš* je pravilno :D
Nije, ali je zato nepravilno. Blizu si.
Superlativ pridjeva se uvijek piše sastavljeno.
Ako izbrišu moju sliku, brisati moraju 80% foruma.
Nepiše se baš uvek, ali se piše u većini slučajova. U ovom slučaju, pak, ne. Nema na čemu.

Nemoraju,jer ostale slike (tačnije fotografije,slike su ono čime su se bavili slikari poput Pikasa, Kristijana Golubovića itd) ni blizu ne vređaju OVOLIKO naš nacionalni identitet i teritorijalni integritet i oca naše pismenosti Đuru Daničića. Jeste da je imao smešne brkove, ali to ne znači da treba zato da mu se rugaš i predstavljaš ga kao onakvog prostaka koji bi koristio onako skaredan i vulgaran rečnik. Stoga, poštovana kćeri, ponoviću poslednji put svoj zahtev-izbriši to ili bar izmeni taj post u nešto primerenije,u ime oca,sina,svjetog duha,amin. Hvala unapred. Svako dobro.

Ne nervira me, to je njegovo znanje.
Ono što me nervira je korišćenje ošišane latinice. Ta vrsta lenjosti i izigravanje nonšalantnostu je glupa i infantilna.
Pre svega jer je teže čitati. Ne pišeš zbog sebe nego da bi neko pročitao.

Ne postoje za džabe ć, č, š, đ.

Na forumu bih brisala teme koje su tako napisane a otvarače banovala na tri dana i uz ban preporučila onlajl bukvar.

Screenshot_20241101-135856-902.png

užasno me nervira
hrvati prednjače sa tim "dali" "nemogu" "netreba" itd...mada me ne bi čudilo da su i to izmenili u svom jeziku i "netreba" pretvorili u složenicu

Back