"Dali" vas nervira nepismenost?

U rl i ovde na forumu..a sve je vidljivija i u člancima internet medija
Novinari su sve nepismeniji ili više ne postoji kontrola tekstova pre nego se puste u štampu
Primetili ste da je u naslovu teme "dali" napisano zajedno..to sam namerno tako napisala , jer je da li jedno od najčešćih nepismenosti ovde na forumu

Da li ispravljate ljude ili vas je baš briga ?
DA!!!

Daaaaaaaaaa, pa šta? Zar nije osnova kulture i znanja poznavanje engleskog jezika, pa je l pišete ispravno engleski, gramatički i alfabetski?
Poenta gramatički ispravnog pisanja je u tome da se razume smisao napisanog, znači, suština pre forme. Ako je do pismenosti onda bi pola književnika, da ne govorim o stručnjacima bili zabranjeni, jer sve tekstove im koriguju plaćeni lingvisti.
Kako mislite da pola učesnika nauči da piše gramatički ispravno na forumu, ako je 20, 30, 40 i više godina pisao pogrešno, mnogi su zaboravili pravila....ili si htela da takvi i oni koji sumnjaju u svoju gramatiku prestanu da pišu, da ih ne bi vredjala zbog forme. A kako znaš da greše, ako ne razumeš šta su napisali? A ako znaš šta je smisao, čemu služi ispravljanje?
Neka svako piše onako kako misli da treba ili zna, a način ima svoje posledice, kakvegod bile.

U rl i ovde na forumu..a sve je vidljivija i u člancima internet medija
Novinari su sve nepismeniji ili više ne postoji kontrola tekstova pre nego se puste u štampu
Primetili ste da je u naslovu teme "dali" napisano zajedno..to sam namerno tako napisala , jer je da li jedno od najčešćih nepismenosti ovde na forumu

Da li ispravljate ljude ili vas je baš briga ?
Ne, i sam licno sam "NE PISMEN"

Ne nervira me, to je njegovo znanje.
Ono što me nervira je korišćenje ošišane latinice. Ta vrsta lenjosti i izigravanje nonšalantnostu je glupa i infantilna.
Pre svega jer je teže čitati. Ne pišeš zbog sebe nego da bi neko pročitao.

Ne postoje za džabe ć, č, š, đ.

Na forumu bih brisala teme koje su tako napisane a otvarače banovala na tri dana i uz ban preporučila onlajl bukvar.
U cetvrtak idem na sisanje. Sta je smesno?

Ono što me nervira je korišćenje ošišane latinice. Ta vrsta lenjosti i izigravanje nonšalantnostu je glupa i infantilna.

Na forumu bih brisala teme koje su tako napisane a otvarače banovala na tri dana i uz ban preporučila onlajl bukvar.
98qx2q.jpg

Svi moderni uređaji imaju mogućnost ubacivanja srpske tastature, ako već nije po difoltu.

Ne vidim razliku između korišćenja nesrpske tastarure i pisanja na brzinui sa lošim pravopisom

A generalno, ne smeta mi ni jedno ni drugo.

Pa to "dali" najcesce ovde primecujem. Ne nervira me ali kad to vidim ja vizueliziram tu osobu da sedi ispred zadruge i pise poruke dok drugom rukom cepa zidarac.

Hajde OK, propusten ili pogresno stavljen znak interpunkcije, cak i da pocne recenicu malim slovom, ono desava se ali "DALI" pa mislim da tu nema dalje :lol: ali dobro.

Inace nikog ne smatram "infantilnim" to je ovde bas popularan izraz koji verovatno malo hrani spusten ego, nazvati nekoga takvim je egocentrican i neobjektivan pogled na druge, takvi tipovi ljudi cesto imaju tragove cuvenog Dunning-Krugerovog sindroma gde precenju sebe i misle da su njihovi kapaciteti (koje su cesto gotovo po pravilu siromasni) superiorniji samo zbog toga sto smatraju da i ostali treba da poseduju karakteristike kao i oni, sto je zaista stvarno glupost.

Neka pise na kraju ko kako hoce sve dok ga razumem.

Poslednja izmena:
Ne vidim razliku između korišćenja nesrpske tastarure i pisanja na brzinui sa lošim pravopisom
Ogromna je razlika ako godinama cesto koristis alate, terminale i pretragu i pisanje gde je neophodan alfabet a nemas YU tastaturu a hoces nekad neformalno na brzaka da pises i na nasem jeziku, meni sigurno ne pada napamet da stalno switchujem jezik samo da bih napisao nesto sa ščćž na društvenim mrežama ako me vec svako razume, pogotovo ako nesto jos uporedo radim sa strane, to je zaista meni gubljenje vremena, ne saljem sluzbene mejlove ili izvestaje, u tom slucaju pisem kako treba jer bi bilo previse neozbiljno.

Meni je sigurno preci posao i brzina nego da me neko "banuje" zbog toga sto pisem osisanom latinicom. Mislim wow, tesko meni, izbacili su me iz "biblioteke" :p

Kada budu razvili normalnu autocorrect tehnologiju koja je kompatibilna sa ENG layout-om ja cu vrlo rado da pisem sa kvacicama sto vec i radim kada pisem sa mobilnog telefona. A da ja sad kupujem YU layout tastature samo zbog toga i da se pola godine privikavam na nju trazeci tastere kao neka baba ne pada mi napamet :p

Poslednja izmena:
Ogromna je razlika ako godinama cesto koristis alate, terminale i pretragu i pisanje gde je neophodan alfabet a nemas YU tastaturu a hoces nekad neformalno na brzaka da pises i na nasem jeziku, meni sigurno ne pada napamet da stalno switchujem jezik samo da bih napisao nesto sa ščćž na društvenim mrežama ako me vec svako razume, pogotovo ako nesto jos uporedo radim sa strane, to je zaista meni gubljenje vremena, ne saljem sluzbene mejlove ili izvestaje, u tom slucaju pisem kako treba jer bi bilo previse neozbiljno.

Meni je sigurno preci posao i brzina nego da me neko "banuje" zbog toga sto pisem osisanom latinicom. Mislim wow, tesko meni, izbacili su me iz "biblioteke" :p

Kada budu razvili normalnu autocorrect tehnologiju koja je kompatibilna sa ENG layout-om ja cu vrlo rado da pisem sa kvacicama sto vec i radim kada pisem sa mobilnog telefona. A da ja sad kupujem YU layout tastature samo zbog toga i da se pola godine privikavam na nju trazeci tastere kao neka baba ne pada mi napamet :p
Да би се пребацио са алфабета на српску латиницу или српску ћирилицу, потребно је само да притиснеш шифт и алт у исто време, то је делић секунде. Није ваљда да си мислио да мораш да купујеш неке тастатуре или не знаш какве већ софтверско-хардверске операције да изводиш.
Кажи лепо, нећу да користим друго или треће писмо и крај приче. Какво бре време губиш у том делићу секунде, а овде висиш на форуму данима.

А и сам кажеш да мејлове мораш да пишеш на напреднијем писму, значи ипак мораш.

Wow, Japiji, izvinite što vaša prezaposlenost nije prepoznata i dovoljno uvažena 🫢:mrgreen:
Samo naslove tema ☝️
:lol:

Upravo si ilustrovao ono što sam hteo da istaknem. Ljudi pišu na brzaka, a usputno poneki se i zezaju sa namerno gramatički neispravniom rečima. Ima ih koji neće da se vraćaju da ispravljaju jer je očito šta je smisao teksta

Да би се пребацио са алфабета на српску латиницу или српску ћирилицу, потребно је само да притиснеш шифт и алт у исто време, то је делић секунде. Није ваљда да си мислио да мораш да купујеш неке тастатуре или не знаш какве већ софтверско-хардверске операције да изводиш.
Кажи лепо, нећу да користим друго или треће писмо и крај приче. Какво бре време губиш у том делићу секунде, а овде висиш на форуму данима.

А и сам кажеш да мејлове мораш да пишеш на напреднијем писму, значи ипак мораш.

Pa vec sam objasnio zasto necu da koristim neosisanu latinicu jer nekad ne gledam sta pisem. Jesi li radio nekada multitasking? Napisem npr. nesto ovde, okrenem se na drugi ekran, vratim se da radim to sto radim i brljavim umesto ynaka pitanja stavim _ ili mi pomeri yagrade )yagrada= jer yaboravim da sam iymenio jeyik i posle 15 minuta vidim da sam sve unakayio i onda moram sve da ispravljam ili pisem sve ispocetka, ili mi precica nije ista, ili mi mapira REDO umesto UNDO jer menja Y, sto je katastrofa i to sve samo zato sto sam otisao u pdf kafana recimo i napisao "Dobro veče." koje mi posle unisti pola sata posla. Sta je problem da napisem "Dobro vece."?

Poslednja izmena:
Wow, Japiji, izvinite što vaša prezaposlenost nije prepoznata i dovoljno uvažena 🫢:mrgreen:

Samo naslove tema ☝️
:lol:
lovelyjubbly-delboy.gif

Nisam japi nego necete da razumete praktican razlog zbog kojeg neki od nas koriste i navikli su da se koriste osisanom latinicom u neformalnoj komunikaciji.

Veoma je ruzno i bezobrazno pisati osisanom latinicom u profesionalnom okruzenju ili u nekoj formalnoj komunikaciji u zvanicnim obavestenjima, javnim ustanovama i slicno ali ja stvarno ne vidim sta je problem ovde npr.

lovelyjubbly-delboy.gif

Nisam japi nego necete da razumete praktican razlog zbog kojeg neki od nas koriste i navikli su da se koriste osisanom latinicom u neformalnoj komunikaciji.
Jeste neformalna ali nije lična, ovo spada u elementarnu pismenost, korišćenje zvaničnih i potrebnih slova.

ali ja stvarno ne vidim sta je problem ovde npr.
Problem je što nije zgodna za čitanje, iritantno je kad pročitaš нецете, pa naknadno isprsviš u нећете .Te radnje su neprimetne, skoro automatske ali je ipak iritirajuće kad se čita duži tekst.
neki od nas koriste i navikli su da se koriste osisanom latinicom u
To je vaša stvar, kako ste navikli tako je red i da se i odviknete.;)

Pa vec sam objasnio zasto necu da koristim neosisanu latinicu jer nekad ne gledam sta pisem. Jesi li radio nekada multitasking? Napisem npr. nesto ovde, okrenem se na drugi ekran, vratim se da radim to sto radim i brljavim umesto ynaka pitanja stavim _ ili mi pomeri yagrade )yagrada= jer yaboravim da sam iymenio jeyik i posle 15 minuta vidim da sam sve unakayio i onda moram sve da ispravljam ili pisem sve ispocetka, ili mi precica nije ista, ili mi mapira REDO umesto UNDO jer menja Y, sto je katastrofa i to sve samo zato sto sam otisao u pdf kafana recimo i napisao "Dobro veče." koje mi posle unisti pola sata posla. Sta je problem da napisem "Dobro vece."?
Malo utreniraj mozak, neće da ti škodi.
Ja prelazim sa očišane na neošišanu, pa na ćirilicu, a to sve ide automatski, podsvesno takoreći.

iritantno je kad pročitaš нецете, pa naknadno isprsviš u нећете .Te radnje su neprimetne, skoro automatske ali je ipak iritirajuće kad se čita duži tekst.
Ne moze da se poredi jer ovde nema dijakritika

U digitalnoj komunikaciji prednosti osisane latinice su kompatibilnost, brzina i interoperabilnost, ova 3 predstavljaju glavni pragmatican razlog koji opravdava njeno koriscenje u mom slucaju i tu stavljam tacku.

Takodje sve dok bude bila prihvacena u neformalnom kontekstu i sve dok je deo sire neformalne kulture ja sa njom nemam problem a sve ostalo je vec licni stav i stvar ukusa i ja se tu ne mesam.

Poslednja izmena:
IMG_20241104_025743_367.jpg

Na početku me nerviralo, a onda je iznenada prestalo da me nervira. 1 problem manje u životu i život je lep. Nepismenost je lični izbor. Ne slažem se s tim, ali u zemlji koja je javno nepismena (cak ni ne pokusava da na tu temu bilo sta uradi) tesko da se može očekivati nešto bilo šta bolje. Za koga je i to je previše (pismenosti). Nepismenost je još ponajmanja izvitoperenost u lokalu, kakvih sve ima, posebno odredjenih nakaza koje su postali idoli. Posebni su oni koji nepismenost upotrebljavaju kao pojam kojim opisuju neciju glupost ili disleksiju a da to nisu csk ni primetili da rade. Probao sam par puta i odustao. Dzaba truda. Jednom neobrazovan uvek educiran (edukovan).

(Licno kad cujem edukovan to mi je posto sinonim za priučenost.)

Back