Da Vinčijev kod

Mislim da bi, za analizu ovakvog dela, trebalo uvesti pojam ,,trik" kako bi se objasnilo citnje do kraja.
Def. TRIK je knjizevni postupak koji je moguce ostvariti jedino u odredjenom kontekstu koji se ogleda u napetosti situacije, karakterima iz video-igrica, primamljivom ambijentu... Trik se oglada u neocekivanoj informaciji koju glavni junak iznosi u trenutku koji ponajmanje zahteva nesto takvo.
Izvinjavam se teoreticarima zbog slobodnog uvodjenja pojma i jos slobodnije i neodredjenije definicije ali obecavam da cu raditi na tom fenomenu:)

knjiga je napisana...fenomenalno...jos uvek nisam odgledala film...mislim da cu se razocarati....
Nemoj ni da gledas film.Knjiga je napisana fenomenalno i ti dok citas imas viziju kako bi likovi izgledali.Tom Henks nikako nije za ulogu profesora Langdon-a,jer covek izgleda smesno kad ga samo pogledas,sto znaci da nikako film ne mozes da shvatis ozbiljno.Glupost.Drugo,mnoge stvari i cinjenice koje,u knjizi,iznosi pisac,u filmu su primorani da govore likovi,sto stvara utisak da oni otkrivaju nesto sto vec znaju.Ne znam,ima hiljadu propusta u filmu,a za knjigu nemam reci.Fantasticna,onaj ko je procita,gledace na knjige do i posle Da Vincijevog kod-a.Ono sto je sramota za druge pisce,je tona knjiga na istu foru,Vatikan,sekta,ubistvo,sifra.....Budalastina, ako nisu u stanju da napisu nesto originalno,neka se ostave pisanja.

Pročitao sam je, ali sam pročitao i još mnogo drugih, takođe dobrih avanturističkih romana koji nisu ni iz daleka doživjeli takvu popularnost. Ova knjiga je samo dobar primjer kolika je moć jake reklame.

Knjiga je povrsna, prosek kiosk literature, sa dobrom reklamom.
Interesantna tema, vesto ubacena u moderan zaplet. Ali daleko od bilo kakvog knjizevnog kvaliteta.
Pisac je obrazovan covek, koji vesto manipulise recima, bez ikakvog talenta i licnog stila.
:)

Da Vincijev kod.... Hm, ako gledam kao na triler onda je jako dobar, ali, ako govorimo o svim cinjenicama iznetim u romanu, onda bih ipak malo morala da se zamislim. Neke stvari su mozda istinite, medjutim, nisam sklona tome da u sve slepo poverujem, posebno sto se vecina njih bazira na Da Vincijevim slikama. Covek je bio genije, ali to ne znaci da on nije imao svoj pogled na citavu biblijsku pricu, koji ne mora biti tacan. Mozda je i zeleo nesto da poruci Tajnom vecerom, mozda taj apostol desno od Hrista i jeste zensko - ali na njegovoj slici ! Ne mora da znaci da je to tako ....
Ili mozda ne zelim da poverujem u to, ko zna.....
Sve u svemu, procitala sam je brzo, bila mi je i vise nego zanimljiva, ali nisam pozelela da joj se vratim i porazmislim o svemu sto je Braun izneo.
Sa druge strane, Digitalnom tvrdjavom sam bila odusevljena, ne znam ni sama zasto, davno sam je citala, al' vraticu joj se.
P.S. Izgleda da bi trebalo da se izvinim za ovaj post... Maloletna sam, pa moje misljenje mzda nije smelo da se nadje medju vasim...

Back