Да разговарамо о моралу

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Морал

„Да разговарамо о моралу“, рече овде секташ у једном од својих бескрајних чаршава, хватајући залет за „доказивање“ како је верски неистомишљеник (у конкретном случају православка) неко неморалан. И то је прича која се овде понавља и понавља. Па да речем и ја нешто о томе, као неко ко одавно има форумску титулу „блудника града Чикага“.
Са друге стране је један дрчни православац рекао како ето он ако и греши, не негира морал у потпуности. Да ли неко то овде ради? Нека види с оним ко тако прича (узгред, често више човечности можемо видети код неког ко за себе каже да је ђубре, и сви да су ђубрета, него код неког ко другима моралише – дигресија). Ја не тврдим да нема морала. Па шта онда тврдим? Да пређемо на ствар.

Морал је одлика одређене културе. У том смислу не можемо говорити о у потпуности универзалном моралу. Тако нешто до сада није постојало, искрено се надам да неће ни постојати. Што рече неко – да смо сви исти, не би нас ни било. О чему можемо говорити, има ли нечег универзалног? Да, постоје неке универзалије, ја их још зовем примитиве. Примитива је назив за основу инструкцију у програмирању, а и неки „примитивци“ (како би их звали „цивилизовани“) имају таква морална начела.
Основна начела постоје већ у живој природи. Да ли можемо то звати морал, друга је прича. Позивам се баш на „мајмунску теорију“ – еволуцију, односно борбу за опстанак. Природа је задивљујуће економична и функционална. Зашто? Зато што оно што је неекономично и нефункционално не може опстати. На дужи рок страда оно што би требало да страда... А шта опстаје? Погледајмо рецимо предивно цвеће, оно је такво да би привукло инсекте који ће га опрашити. Са друге стране, уништавање из хобија није нешто што има места у природи. То није еволутивна предност. Зато и не можемо говорити о моралу биљака и животиња – морал је скуп забрана, а Природа те ствари већ сама регулише. Ако нема „неморала“ ни морал није потребан.
Одакле је тај скуп правила, начелно није битно за сврсисходност морала, док се начела поштују (постоје други разлози зашто је морал код човека неодвојив од духовности). Лично верујем да је извор природних закона оно што неки зову Бог. Са друге стране тврдим да редукционистичка наука извор Закона никада неће спознати, јер се креће путем који не води ка спознаји.

Модел који овде износим је као руска бабушка. Слој преко слоја, преко слоја... Следећи слој је оно што је заједничко свим људима. За разлику од осталих животиња, човек убија и уништава „из задовољства“, односно из разлога који су далеко од природне економичности и функционалности. Такође, сваки човек је свестан своје смртности и то ствара потребу за метафизиком (обредима, култовима, магијом...). Не могу се одвојити морал и етика од духовности, они су органски повезани. Та функционална веза постоји већ код тотема (етика) и табуа (морал). Како духовност постаје организована, те прелази у религију, таквим постаје морал, са својим „овлашћеним тумачима“. И јављају се први лицемери из класе свештеника. Уочимо да још у Упанишадама није реткост да се кшатрија више цени од припадника највише касте брамана.
Морал је органски део једне културе, он је од свог искона повезан са тлом на којем настаје. Зато имамо различите морале, и различите културе. Различито је све оно што не представља правила пренета из основног циља продужетка живота (што постаје потреба опстанка и развоја одређене културе), те моралних начела насталих на основу саме онтолошке разлике човека и других животиња. Настанак религија са универзалним претензијама неће ништа изменити, јер и ове религије намећу захтеве настале у оквиру конкретних култура – конкретно блискоисточне).
Насупрот прокламованој универзализацији, која се донекле и стварно намеће силом (и подудара са империјалним интересима најјачих), имамо и даљу специјализацију морала. Тако можемо говорити посебном моралу не само културе, него и нације. Једни морални захтеви постављају се пред Атињане, други пред Спартанце. Првима су други тирани, другима су први љубитељи дечака. Што се данас сматра моралним у Русији, није морално у Холандији, и обрнуто.
Може ли се и даље ићи? Морал се не разликује само у простору, него и времену (уосталом, има ли суштинске разлике између та два). Као скуп друштвених конвенција мења се током времена, што је очигледна истина која некима не одговара. Можемо ли говорити о личном моралу? Можда, али ја бих пре рекао да је етика (као извор позитивних начела) лична. Морал је скуп забрана и конвенција у друштву.

Најзад, чему све ово? Овде имамо извесни шеријатски блок који наступа под фирмом хришћанства и овде као једино морална проповеда правила која постоје у Саудијској Арабији. Постоји ли икакав доказ изван њихове верске књиге да су монотеизам или уздржавање од секса пре брака универзални морални захтеви? Пита поменути секташ „може ли неко бити срећан а да није моралан?“ (узгред, повлачи паралелу са природним законима). Преведимо питање на његов морал (кога уосталом сматра једино важећим). Да, може – толики људи нису монотеисти нити невини пре брака, па шта им фали. Видесмо већ расправу са веселим „окултистима“ и ко је заправо у тој расправи само показивао своје фрустрације. Пре ће бити да су моралисти лично дубоко несрећни.
Овде се помињу зилоти као пример искључивости под маском универзалности, али нису они једини. Заправо много опаснији напад долази од либералиста. Али, принцип је исти, све су остало нијансе (лепо рече Панонски Смрад). Како монотеизам није универзално морално начело, тако ни геј права и бракови то нису. У Русији бију педере, па шта фали Русији...

У Русији бију педере, па шта фали Русији..

Ne znam da li si bio u Rusiji. Ja jesam, u Moskvi. Prostitucija na svakom koraku, high class u centru, ne high class van centra. Šljašteći butici, Bentliji i Rols Rojsevi na ulici, klubovi i diskoteke koje izgledaju kao svemirski brodovi, u centru. Van centra, oronule zgrade, raspadnute Lade, beskućnici, među njima mnogo dece koju policija mlati i izbacuje iz šahtova i stanica metroa u kojima spavaju. Ovdašnji rusofili se pale na rusku nuklearnu moć. Kao, car Putin izda naređenje i trideset minuta kasnije Vašington je pepeo. Pa? Istovremeno, i Moskva je pepeo. Rusija nije reper.

Не могу се одвојити морал и етика од духовности, они су органски повезани. Та функционална веза постоји већ код тотема (етика) и табуа (морал). Како духовност постаје организована, те прелази у религију, таквим постаје морал, са својим „овлашћеним тумачима“. И јављају се први лицемери из класе свештеника. Уочимо да још у Упанишадама није реткост да се кшатрија више цени од припадника највише касте брамана.

Sa ovim se slažem u potpunosti.

Морал је одлика одређене културе. У том смислу не можемо говорити о у потпуности ...

Ovde se vraćamo na argument poglavice urođeničkog sela koji kaže da je dobro kad oni opljačkaju susedno selo, a loše kad susedno selo opljačka njih. Što je istina, činjenično gledano, kao kad smo drugar i ja zaključili na početku drugog zalivskog rata i bombardovanja Iraka, "bolje oni nego mi". Nepravda, žao nam je, ali bolje oni nego mi, fakat.
Međutim, postoje neke kategorije moralne koje su univerzalne. Ubistvo je loše, silovanje je loše, pedofilija je loša.To su kategorije koje su neizmenjive.

Ovde se vraćamo na argument poglavice urođeničkog sela koji kaže da je dobro kad oni opljačkaju susedno selo, a loše kad susedno selo opljačka njih.

Suština naših socijalnih života, koliki ćeš gnev nositi prema drugom selu diktira samo u kom si selu sam rodjen.
U principu, niko rodjenjem nije zgrešio ništa niti ima obavezu da se sveti za ko zna čija nedela...
Pre nego oplakujem dedu da mi se kaže tačno šta je deda sve radio...

Ne znam da li si bio u Rusiji. Ja jesam, u Moskvi. Prostitucija na svakom koraku, high class u centru, ne high class van centra.

Био сам у Москви у зиму 2001, и нисам видео ниједну курву, мада нисам нешто ни загледао. А што је проституција зато што бију педере?
Био сам и на Криму 2004. (то је формално Украјина) у 11 увече сви трештени пијани. Што јес, јес, ја не идеализујем...
(Схватити релативно оно моје "шта фали Русији", рецимо као "да ли би Русија била боља да се спроводе либерално-демократска начела?" Не, не би била, видели смо то у време Јелцина.)

Rusija nije reper.

Па добро. Хоћеш Кину можда?

Ovde se vraćamo na argument poglavice urođeničkog sela koji kaže da je dobro kad oni opljačkaju susedno selo, a loše kad susedno selo opljačka njih. Što je istina, činjenično gledano, kao kad smo drugar i ja zaključili na početku drugog zalivskog rata i bombardovanja Iraka, "bolje oni nego mi". Nepravda, žao nam je, ali bolje oni nego mi, fakat.

Па добро сте закључили.

Međutim, postoje neke kategorije moralne koje su univerzalne. Ubistvo je loše, silovanje je loše, pedofilija je loša.To su kategorije koje su neizmenjive.

Слажем се уз извесне ограде.
Убиство у самоодбрани? У рату? У оквиру полицијске службе (ако не говоримо о политичкој употреби полиције)?
Силовање је увек лоше, али шта је све силовање? Рецимо, силовање у браку...
А педофилија се сада сматра лошом, да ли је увек тако било? Рецимо, брак подразумева "брачне дужности", а некада су крунисане главе жениле децу, сад друга ствар да ли је сваки брак био "конзумиран". Сада стварно педофилија делује свима одвратно, па кад кажеш да је оснивач једне од религија имао жену од девет година следи ти фатва (ето, није тешко погодити на кога мислим). Али што су га онда следили, знајући шта је радио...

Био сам у Москви у зиму 2001, и нисам видео ниједну курву, мада нисам нешто ни загледао. А што је проституција зато што бију педере?
Био сам и на Криму 2004. (то је формално Украјина) у 11 увече сви трештени пијани. Што јес, јес, ја не идеализујем...
(Схватити релативно оно моје "шта фали Русији", рецимо као "да ли би Русија била боља да се спроводе либерално-демократска начела?" Не, не би била, видели смо то у време Јелцина.)

Ja sam bio ove godine. Ima ih, u klubovima posebno. Rusiji nije bolje ni pod Putinom.

Па добро. Хоћеш Кину можда?

Može Švedska i Norveška. Izuzetno liberalne države, pa opet žive malo bolje od nas i Rusa, jel. Mislim, Švedska na čijoj televiziji ceo dan ide kajron o udarnim i važnim vestima u dnevniku u 19h, i ispadne da je ta udarna vest o tome kako neko laponsko selo protestuje zato što su im vukovi poklali par ovaca i šta misli država da učini u vezi s tim.

Слажем се уз извесне ограде.
Убиство у самоодбрани? У рату? У оквиру полицијске службе (ако не говоримо о политичкој употреби полиције)?
Силовање је увек лоше, али шта је све силовање? Рецимо, силовање у браку...
А педофилија се сада сматра лошом, да ли је увек тако било? Рецимо, брак подразумева "брачне дужности", а некада су крунисане главе жениле децу, сад друга ствар да ли је сваки брак био "конзумиран". Сада стварно педофилија делује свима одвратно, па кад кажеш да је оснивач једне од религија имао жену од девет година следи ти фатва (ето, није тешко погодити на кога мислим). Али што су га онда следили, знајући шта је радио...

Samoodbrana i rat ili ubistvo muža koje počini žena koju je taj muž godinama mlatio su nešto drugo, ali koliko je ubistava u crnoj hrnoci počinjeno u samoodbrani?
Da, postoji i silovanje u braku.
Pedofilija ne deluje odvratno, pedofilija jeste odvratna.

Samoodbrana i rat ili ubistvo muža koje počini žena koju je taj muž godinama mlatio su nešto drugo, ali koliko je ubistava u crnoj hrnoci počinjeno u samoodbrani?
Da, postoji i silovanje u braku.
Pedofilija ne deluje odvratno, pedofilija jeste odvratna.
sto znaci da cak ni pojam ubistvo ne mozemo staviti kao moralno neprihvatljivo u univerzalnom smislu. sto se tice silovanja u braku, mozda da se zapitamo kako uopste dodje do toga da muz siluje zenu? pa tako sto se supruznici trpe duzi niz godina, iako je on los muz, a ona losa zena. oni se trpe iz dva razloga, zbog dece ili zbog toga sto se u sistemu u kom zive brak smatra "svetinjom" i razvod je moralno neispravan. i to u vecini slucajeva ovaj prvi razlog (zbog dece) je opet samo maska za pravi razlog a to je ovaj drugi navedeni. ja zaista ne znam statistiku i u kojim zajednicama se desavaju ova silovanja u braku, ali pretpostavljam da prednjace siromasnije zemlje u kojima je sistem vrednosti uglavnom u tesnoj vezi sa religijom kojoj pripada najveci procenat stanovnistva.
a sto se tice pedofilije, ona jeste odvratna, ali ovom osnivacu ne znam koje religije sto ga pomenu agarta ocigledno nije bilo odvratno. dakle cak i za pedofiliju ne moze da se kaze da je univerzalno moralno nacelo, sto vidimo iz primera, jer se u jednom trenutku u istoriji smatralo za moralno ispravno. mozemo mi da kazemo kako taj trenutak nije bio bas svetla tacka u istoriji, ali to je sa nase tacke gledista.
moje licno misljenje je da univerzalni moral ne postoji. svaki postupak moze da se posmatra iz vise uglova i ako se iz 99 uglova nesto cini neispravno, postojace onaj jedan koji kaze da je ispravno.

Može Švedska i Norveška. Izuzetno liberalne države, pa opet žive malo bolje od nas i Rusa, jel. Mislim, Švedska na čijoj televiziji ceo dan ide kajron o udarnim i važnim vestima u dnevniku u 19h, i ispadne da je ta udarna vest o tome kako neko laponsko selo protestuje zato što su im vukovi poklali par ovaca i šta misli država da učini u vezi s tim.

i sta su svetski znacajno iznedrile te dve drzave osim strindberga i bergmana? kvislinge? ili najveci broj samoubica po zivoj glavi stanovnika ili legalizovanu drogu sa jedne strane a prohibiciju na drugoj pa kad dodje vikend ko stoka svi svedjeni idu kolektivno trajektom u dansku na opijanje..a sto? zbog divnog zivota?

pu boqte zaboravi ibzena a i nobela :lol:

sto znaci da cak ni pojam ubistvo ne mozemo staviti kao moralno neprihvatljivo u univerzalnom smislu.

Имао сам прилике да прелистам вероватно одличну књигу "Филозофија Конана Варварина". На једном месту се процењује Кантов категорички императив, колико је примењив. Да ли је саосећање увек добро? Саосећање, према убицама и педофилима. Хм...:think:
Да ли је лаж увек лоша? Има ли ситуација кад је боље слагати? Наравно да има. Да ли је убиство увек лоше? Видесмо ситуације кад није...

Да ли је лаж увек лоша? Има ли ситуација кад је боље слагати? Наравно да има. Да ли је убиство увек лоше? Видесмо ситуације кад није...

ako pricamo o danasnjem svetu vidimo naopakost svega sto se postavlja bas kao kantov imperativ tzv. "normalnosti". od homoseksualaca koji traze da se vencavaju u crkvama a religije ne priznaju, od pedofila koje u holandiji imaju cak i svoje udruzenje i parlamentarne predstavnike gde stite svoje slabasne interese "razlicitosti", preko zakona koje stite apsolutno svaku vrstu olosa sa visokim stepenom pravne zastite a normalnog pojedinca dovode do ludila istim pravnim nonsensima, od licemerja koje je postalo brendmark apsolutno svake vrste komunikacije od politicke preko kozerije pa sve do one intelektualne, od ogoljene lazi koja se vise i ne krije da je to sto jeste i koja se postavlja kao apsolutna istina... i sve je to poteklo ne sa istoka no sa vrlog zapada.

Да кажем неку о педофилији. Са становишта "природног морала" наравно да је неморална. Каквог смисла има секс са особом која је полно незрела?!? Заправо, како у природи може доћи до педофилије? Сексуални нагон се развија према лучењу хормона, чуло мириса је веома битно као оно које их препознаје. Да ли полно незрела јединка лучи те хормоне? Не. Дакле, може бити реч само о поремећају. Но међутим, потпуно исто важи и за хомосексуални однос.
Друго, заимљиво одкуд је Хунгану баш то прва асоцијација. Педофил је данас некакав негативни фетиш, неки пример архетипског зла, гнушања савремене цивилизације. Доријан Нуај је доста писао о томе. Не кажем да се слажем с њим, уосталом рекао бих да он није ни тражио слагање, већ да буде провокативан. И у томе је успео.
Колико је гнушање универзално? Имамо данас шехиде који сањају по 40 девица. Шта мислите, колико година имају те девице? Биће да то у њиховој култури није нешто лоше. Али је свакако неприродно. Што нас доводи до идеје да се човек удаљавањем од Природе морално деградира.
Са друге стране, чујем да има у Холандији партија педофила? Да ли је то тачно, не знам... Згодно је да се "ови моји" мобилишу пред редовну Параду. :D
Дакле, имамо појаву које се тренутно Западна цивилизација гнуша, а за 50 година ће је можда сматрати сасвим нормалном. Да ли је немогуће да Америчка асоцијација психолога и ту промени мишљење?!?:roll:

Са друге стране, шта Хунгану није пример. Опет типично... Зашто не помиње издају као нешто неморално!? Погледајмо како је у природи. И мрави ратују. Шта ако 20% ратника једног мравињака дезертира? Они који немају дезертера ће победити, опљачкати мравињак и убити матицу. Дакле, опстаје онај ко нема издајника.
Друго што је човек то первертовао. Па може издајник биолошки преживети, некад је таква издаја и препоручљива. Ко се јуначи не оставља гене. Али, да ли је тако код свих народа? Који народи на крају развијају рајински менталитет, а где тога нема...:think:

Што нас доводи до идеје да се човек удаљавањем од Природе морално деградира.
sa ovim se u potpunosti slazem...ali da li onda mozemo govoriti da je samo ono sto je prirodno moralno..ili jos bolje da umesto moralno i nemoralno kazemo prirodno i neprirodno? sta mislis da li bi i pri ovakvim podelama bila moguca neka odstupanja. kad bi se sistem vrednosti sta je ispravno ili ne zasnivao na tome sta je prirodno a sta ne da li bi onda mogli da govorimo o univerzalnom moralu?

sa ovim se u potpunosti slazem...ali da li onda mozemo govoriti da je samo ono sto je prirodno moralno..ili jos bolje da umesto moralno i nemoralno kazemo prirodno i neprirodno? sta mislis da li bi i pri ovakvim podelama bila moguca neka odstupanja. kad bi se sistem vrednosti sta je ispravno ili ne zasnivao na tome sta je prirodno a sta ne da li bi onda mogli da govorimo o univerzalnom moralu?

Па тако би могло...
Мада, код људи је добра ствар што техника неке ствари може да надомести, а неке надомешћују друштвене конвенције.
Узмимо например поменуту хомосексуалност. По Слуги је то неморално из апстрактних разлога, односно зато што његова Књига тако каже. Према Старом завету ко се затекне "на делу" да се одмах убије. Али колико то има смисла?
Прво, што данашњи активисти негирају - чиста хомосексуалност је у природи ретка. Ако је има, резултат је јасан - нема преноса гена, тако нешто је слепо црево у еволуцији (поремећај може опстати кроз рецесивни ген, ако га има - имајмо у виду да причам о ствари у којој у последње време нема непристрасних истраживања).
Дакле, ако је некоме то "факултативна активност", ако има пара супротног пола и потомство, шта је проблем?! Да не причам како су Спартанци живели... Да ли су они били неморални?
Друго што се то код људи решавало конвенцијом по којој је потомство обавеза, па би они "савладали одвратност" према уобичајеном сексу, ако је баш та одвратност постојала. Сада не морају ни то, могу имати децу вештачком оплодњом. Што није природно, стриктно посматрано, али испуњава природну сврху.
Шта је онда неморално? Неморално је пропагирати као сасвим нормалан однос који не може имати за последицу потомство. То је неморално, и ништа друго (оставимо по страни то с ким су иначе активисти у Србији у савезу)...
Не би ме изненадило сад неки мудријаш да ми потавља питања "а како монаси који немају децу, јесу ли они неморални"...
(Има ту још једна битна ствар. Некада није било беле куге, па ако одређени број људи због својих навика нема децу, ништа страшно. Сада је у питању опстанак нације)

Сад, што сам ово све испричао не знам, не може да шкоди, а ако не шкоди...

Mislim da postoji minimum 5 tema o moralu.

Баш се питам зашто и ко на томе стално инсистира.

Па сад ти на овој петој одговори, да ти уштедим време:

Овде имамо извесни шеријатски блок који наступа под фирмом хришћанства и овде као једино морална проповеда правила која постоје у Саудијској Арабији. Постоји ли икакав доказ изван њихове верске књиге да су монотеизам или уздржавање од секса пре брака универзални морални захтеви?

Ne znam da li si bio u Rusiji. Ja jesam, u Moskvi. Prostitucija na svakom koraku, high class u centru, ne high class van centra. Šljašteći butici, Bentliji i Rols Rojsevi na ulici, klubovi i diskoteke koje izgledaju kao svemirski brodovi, u centru. Van centra, oronule zgrade, raspadnute Lade, beskućnici, među njima mnogo dece koju policija mlati i izbacuje iz šahtova i stanica metroa u kojima spavaju. Ovdašnji rusofili se pale na rusku nuklearnu moć. Kao, car Putin izda naređenje i trideset minuta kasnije Vašington je pepeo. Pa? Istovremeno, i Moskva je pepeo. Rusija nije reper.
Nije toga bilo po Rusiji dok je Rusija bila darvinističko-ateističko-fašističko-komunističko-marksistička zemlja. :rotf:

Moralnost je jednostavno obrazac ponašanja koji je koristan u okviru određene zajednice, kao što lepo beše rečeno.
Univezalnost morala mogli bismo da tražimo kao nešto što bi bilo univezalno korisno u smislu da bi čovečanstvo napredovalo zahvaljujući takvom moralu. I onda stižemo da prilično komplikovane matematike.
Ostavio bih po strani seksualne običaje i norme, jer mi se čini da ovde neprirodni pristupi bivaju kažnjeni nestajanjem sa scene.
Ali, ajde da vidimo na primer, koliko je moralno ili nemoralno vakcinisati decu po Africi. Afrikanci su preživljavali hiljadama godina bez vakcina i opstajali su kao plemena i narodi. Uvođenjem vakcinacije poremetili smo njihovu prirodnu okolinu i izazvali značajan priraštaj koji raspoloživi resursi ne mogu da podnesu. Da li je moralno vakcinisati crnčiće i onda ih ostaviti da nekoliko godina kasnije pomru od gladi ili u ratovima nastalim zbog borbe oko elementarnih resursa?

Znači li to da treba da ih nakon toga i održavamo u životu? Da li je to moralno s tačke gledišta odgovornih ljudi u naprednim zemljama koji se ne razmnožavaju do besvesti, ali će njihov rad koristiti ogromna količina afričkog stanovništva koje se razmnožava do besvesti?

Da ne bude zabune, ne iznosim svoj stav. Samo pitam.

Да, то је занимљиво...
Када избациш из анализе неке ствари на које емотивно реагујемо "на прву лопту" долазимо пре до занимљивих питања, него одговора.
Тако на пример Ноам Чомски полемише са уобичајеним поређењима Кине и Индије као недемократије и демократије. Каже, тачно је да су милиони помрли у Кини због глади код Великог Скока. Али тачно је и то да је Кина смањила смртност новорођених, па је у Индији више помрло беба, него Кинеза током Маових експеримената.
Немам неки конкретан одговор. Можда само оно - ако не платиш на мосту, плаћаш на ћуприји...

To je ono...
Mi (kao pojedinci i kao grupe) nismo kadri da do kraja sagledamo posledice činjenja ili nečinjenja bilo čega. I onda je možda najbolje osloniti se na zdrav razum u svakoj konkretnoj prilici i poštovati koliko je moguće princip "minimalnog dejstva", u nadi da ćemo makar napraviti manje štete.

Sve stvari nastaju od Puta i od njega „dobijaju” svoju suštinu – svoju Vrlinu, odnosno D’ ili De/Te (德, pin-jin: Dé), koja ih čini onim što jesu. Prirodno, spontano delanje je sleđenje svoje Vrline bez napora. Takvo se delanje naziva nedelanjem ili nepreterivanjem u delanju (无为, pin-jin: Wúwéi, vu-vei). Čovek stoga treba da svoje delanje ograniči na nužno i prirodno, i da mu jednostavnost bude rukovodeće načelo u životu. Sva zla na svetu ne potiču iz toga što je premalo učinjeno, već zbog toga što je već učinjeno previše.

ima toga i kod nas..
20101120045014ilarion.jpg

Jos jedan dokaz da je covjecanstvo u moralnom sunovratu.

Održana pedofilska konferencija u SAD
http://www.vesti011.com/2011/08/zakljucc-pedofilske-konferencije-u-baltimoru/

Овог пута се морам сложити.
Са друге стране Пахомије је један, мада избегавање процеса није баш нешто чиме се можемо хвалити. И питање колико је био педофил, све и да је оно тачно (ја не знам за основне верске школе, а у средњој школи су већ старији малолетници, медицински преко 15 година није педофилија).
Наравно, можемо се спорити око узрока суноврата. Ја се држим Шпенглерове тезе по којој се развој и распад културе одржавају на хиљаду година. Рецимо, хришћанство је "згодно" улетело у причу када античка култура нема више одговоре (и не само хришћанска религија, али је она превладала у Европи).
Проблем са данашњим суновратом је што је фаустовска (западњачка) култура обухватила цео свет, наметунвши се у већој или мањој мери. Други проблем је што су досадашње културе настајале на пољопривредној основи. Тако да не знам шта можемо очекивати. Оно што Шпенглер зове повратком у варварство, на природно стање, види се у градовима као распад. Сељаштво је до сада било независна сила из које се може генерисати нова култура. Али више нема сељака, осим "урбаних"...

Back