Da li....

Postoje razlozi zbog kojih ljudi veruju u Boga i eno ti ih u Tori, Talmudu... Bibliji... Kuranu...
Ne veruju oni bez bilo kakvog razloga, kao sto ti zelis da se veruje u nesto u sta ti verujes...
Kada mi neko kaze da je na jednom mestu radijacija 10 puta veca nego na okolnim mestima, zelim da znam odakle mu to, jer ako je to tacno, normalno da cu da se zapitam zasto je to tako, sta se izdesavalo i sve sto ide sa tim... Ali ako nije tacno, nema razloga da mislim da se nesto natprirodno desavalo na tom mestu.... Ne mogu na nevidjeno da verujem u nesto sto moze da se dokaze, izmeri... :)

Ti si od onih ljudi kojima je interesantniji glasnik nego vest koju nosi.

Bitna mi je i vest... Ali pazi... Ako mi neko kaze da je poceo rat izmedju Francuske i recimo Spanije, provericu da li je istina, pa cu da komentarisem o njihovom ratovanju. Ako se uverim da rata nema, zasto bih verovao da se on ipak desava? Glupo je...
Potreban je bar neki razlog zbog kog bi covek poceo da sumnja prvo u ono u sta veruje, a kasnije i da pocne da veruje u nesto sasvim drugo...

Sve mislim da ne vredi trazenje bilo kakvih dokaza od vas fanova sf-a. Ako vec ne vredi, batalite da pominjete ono sto moze i da se proveri... samo se bezveze zaplicete...

Bitna mi je i vest... Ali pazi... Ako mi neko kaze da je poceo rat izmedju Francuske i recimo Spanije, provericu da li je istina, pa cu da komentarisem o njihovom ratovanju. Ako se uverim da rata nema, zasto bih verovao da se on ipak desava? Glupo je...
Potreban je bar neki razlog zbog kog bi covek poceo da sumnja prvo u ono u sta veruje, a kasnije i da pocne da veruje u nesto sasvim drugo...

Sve mislim da ne vredi trazenje bilo kakvih dokaza od vas fanova sf-a. Ako vec ne vredi, batalite da pominjete ono sto moze i da se proveri... samo se bezveze zaplicete...

A kada ti neko kaze da postoji Bog, kako ces to proveriti?

Ako ti kazu da su bili na Mesecu, kako ces to proveriti?

Ako tu kazu da ce virus gripa mutirati posle Nove godine kako ces to proverirti?

Mnoge stvari mi smo prisiljeni da verujemo jer su NEPROVERIVE...

Poslednja izmena:
Aman... dokaz da Bog postoji su price iz svetih knjiga...
Dokaz da su ljudi bili na mesecu su snimci i uzorci odande... itd...

Znaci postoji nesto zbog cega bih ja pomislio da je sve to tacno o cemu se prica, ali posle sve to mogu i da dovedem u sumnju postojanjem dokaza koji ne idu u ruku ovim tvrdnjama. Znaci neki osnov za poverovati mora da postoji... Tvoja prica nema ama bas nikakvih osnova... Kapiras otprilike sta hocu da ti kazem? Ovo na laksi nacin ne moze da se objasni, samo mogu da menjam red reci u recenici... ali mozda jednom ubodem red reci pa i ukapiras da treba da postoji neki veci razlog za verovanje od necije price o necemu cemu nije ni prisustvovao niti ima bilo kakve druge veze sa tim o cemu prica...

Vidis, ne postoje materijalni dokazi da Bog postoji, a ceo svet veruje u njega...Interesantno, zar ne?

Znas li ti sta je rekao Isus jednom njegovom uceniku koji nije verovao da je on vaskrsao sve dok ga nije VIDEO?

"Blazeni neka su oni koji mogu da veruju, A DA NE VIDE!"

U ovoj logickoj konkluziji si napravio logicku gresku ili logicku zabludu argumentum ad populum i argumentum ad ignorantiam
Zato i ceo svet i veruje....

Sto se tice druge podebljane ovde je logicka greska argumentum ad consequentiam
jer po silogizmu oni koji ne mogu da veruju dok ne vide nisu blazeni.........Znaci dolazi se do toga da moras da formiras zakljucak da bog postoji ako hoces da budes blazen...........da da kao sto sam rekao - argumentum ad consequentiam

Puno se inace religija koristi tako logickim greskama u zakljucivanju kako bi zaglupavila i uplasila masu.....I naravno oblikovala je po svom nahodjenju..........

Poslednja izmena:
Aman... dokaz da Bog postoji su price iz svetih knjiga...
Dokaz da su ljudi bili na mesecu su snimci i uzorci odande... itd...

Znaci postoji nesto zbog cega bih ja pomislio da je sve to tacno o cemu se prica, ali posle sve to mogu i da dovedem u sumnju postojanjem dokaza koji ne idu u ruku ovim tvrdnjama. Znaci neki osnov za poverovati mora da postoji... Tvoja prica nema ama bas nikakvih osnova... Kapiras otprilike sta hocu da ti kazem? Ovo na laksi nacin ne moze da se objasni, samo mogu da menjam red reci u recenici... ali mozda jednom ubodem red reci pa i ukapiras da treba da postoji neki veci razlog za verovanje od necije price o necemu cemu nije ni prisustvovao niti ima bilo kakve druge veze sa tim o cemu prica...

Koji su to razlozi i dokazi u koje ti verujes da su validni?

Ako NEKO proglasi nekakvu jevrejsku bajku za svetu knjigu ti odmah
verujes da i Bog postoji?

Ako NEKO postavi par fotografija (ko zna odakle i kako sklepanih) u svetska sredstva informisanja, ti verujes da su ljudi bili na Mesecu?

Ako se skupe par primarijusa i kazu da ce virus obicnog gripa mutirati na hladnoci u svinjski grip (NIKO ne moze PREDVIDETI mutacije!) ti odmah mislis da je to istina?

Zasto verujes njima, a ne meni (kad ni jedno ni drugo ne mozes da proveris)?

Poslednja izmena:
Eto vidis... Jevrejske "bajke" su pisali ljudi koji tvrde da su imali kontakt sa tim Bogom i videli Bozija cuda... ti nisi imao nikakvog kontakta sa vanzemaljcima ili sa bilo cim drugim sto tvrdis... Ti tvrdis samo na osnovu rekla kazala.... To je razlika.
Isto je i sa ostalim primerima koje si dao. Ti ljudi su mogli da budu direktni svedoci onoga u sta tvrde. Ti nisi mogao...
Zato je lakse poverovati njima nego tebi. Normalno... dosta toga moze da se nadje i protiv njihovih teorija, koje se posle dovode u pitanje, ali isto to na osnovu nekih istrazivanja, a ne na osnovu rekla kazala i sa samo "pa sto da ne, u mojoj glavi to deluje moguce"....

Koji su to razlozi i dokazi u koje ti verujes da su validni?

Ako NEKO proglasi nekakvu jevrejsku bajku za svetu knjigu ti odmah
verujes da i Bog postoji?

Ako NEKO postavi par fotografija (ko zna odakle i kako sklepanih) u svetska sredstva informisanja, ti verujes da su ljudi bili na Mesecu?

Ako se skupe par primarijusa i kazu da ce virus obicnog gripa mutirati na hladnoci u svinjski grip (NIKO ne moze PREDVIDETI mutacije!) ti odmah mislis da je to istina?

Zasto verujes njima, a ne meni (kad ni jedno ni drugo ne mozes da proveris)?[/QUOTE]

Pa veruje njima tj NEKOM a ne tebi zbog logicke greske koja se zove argumentum ad verecundiam
Inace trebao bi i tebi da veruje isti koliko i njima....Tako je logicki ispravno i dosledno

Eto vidis... Jevrejske "bajke" su pisali ljudi koji tvrde da su imali kontakt sa tim Bogom i videli Bozija cuda... ti nisi imao nikakvog kontakta sa vanzemaljcima ili sa bilo cim drugim sto tvrdis... Ti tvrdis samo na osnovu rekla kazala.... To je razlika.
Isto je i sa ostalim primerima koje si dao. Ti ljudi su mogli da budu direktni svedoci onoga u sta tvrde. Ti nisi mogao...
Zato je lakse poverovati njima nego tebi. Normalno... dosta toga moze da se nadje i protiv njihovih teorija, koje se posle dovode u pitanje, ali isto to na osnovu nekih istrazivanja, a ne na osnovu rekla kazala i sa samo "pa sto da ne, u mojoj glavi to deluje moguce"....

ovo je klasicno - Umesto da napadas argument, napada se osoba koja stoji iza tog argumenta.......To sto on nije imao kontakt sa Nlo-om ne znaci da je njegova tvrdnja ne istinita u vezi postojanja vanzemaljaca ili krace receno

argumentum ad hominem

ovo je klasicno - Umesto da napadas argument, napada se osoba koja stoji iza tog argumenta.......To sto on nije imao kontakt sa Nlo-om ne znaci da je njegova tvrdnja ne istinita u vezi postojanja vanzemaljaca ili krace receno

argumentum ad hominem

Ubijas brate... Nije problem sto on nije imao kontakt sa Nlo-om vec sto je njegov jedini argument "Ako verujes u Boga, sto da ne poverujes i meni". Znaci argumenata nema! Kapiras?
A i kada ima "argumenata" to su uglavnom ljudi koji isto nemaju nikakvih iskustva, nego isto tako pretpostavljaju, jer "bilo bi logicno", ali samo njima... Znaci... upadas u krug argumenata bez argumenata...
Da postoji neki argument, malo bih ga prucio, pa bih ga ili napadao ili prihvatio i krenuo u dalje ozbiljnije istrazivanje... ali ovako... jedino sto mogu jeste da na osnovu ovoga sto mi je osoba koja stoji iza tog "argumenta", napadam teoriju...

Ubijas brate... Nije problem sto on nije imao kontakt sa Nlo-om vec sto je njegov jedini argument "Ako verujes u Boga, sto da ne poverujes i meni". Znaci argumenata nema! Kapiras?
A i kada ima "argumenata" to su uglavnom ljudi koji isto nemaju nikakvih iskustva, nego isto tako pretpostavljaju, jer "bilo bi logicno", ali samo njima... Znaci... upadas u krug argumenata bez argumenata...
Da postoji neki argument, malo bih ga prucio, pa bih ga ili napadao ili prihvatio i krenuo u dalje ozbiljnije istrazivanje... ali ovako... jedino sto mogu jeste da na osnovu ovoga sto mi je osoba koja stoji iza tog "argumenta", napadam teoriju...

Ti ne razumes da moras da verujes u oba ili ne verujes ni u jedno.

Ni jedno ni drugo nisi video niti mozes ponoviti eksperimentalno.

Znaci, ako verujes u neke, a u neka ne, pitam se NA OSNOVU CEGA razvrstvas sta ces verovati a u sta ne?

Evo da ponovim:

A sta nije jasno u onom postu u kom sam ti rekao kako razvrstavam?
Pazi... Nije isto kada ti kaze skolovani doktor da je pronasao lek za sidu i kada ti kaze baba koja gleda u pasulj da je pronasla lek za sidu... To je sto se tice mutacije virusa i odlaska na mesec. Lakse cu da poverujem ljudima koji su skolovani i imaju bilo kakav dokaz za to. Normalno necu da im bezuslovno verujem i svakim novim dokazom protiv, moja vera ce da bude sve manja u to.
A sto se tice Biblije, vec sam ti rekao... drugacije je kada ti prica pricu neko ko je prisustvovao dogadjuju, a drugacije kada ti prica neko ko samo pretpostavlja da je uopste bilo dogadjaja... Kada bi i meni dao bar nesto sitno sto bi u meni probudilo sumnju da se takav dogadjaj (dolazak vanzemaljaca na Zemlju) desio, verovatno bih se zapitao i mozda poceo da verujem da se dolazak desio, ali ovako tesko....
I da... da bih u nesto bar malo poceo da verujem normalno da mora da postoje bar neki svedoci dogadjaja, ako vec ne postoje opipljiviji dokazi... Ti nista od toga nemas... Mislis da je dovoljno da samo kazes da se nesto desilo cemu svedoci nisu bili prisutni i za sta nemas dokaza i da ce u to neko da poveruje... Omg... dal uopste pokusavam da objasnim ovo....

Pazi... Nije isto kada ti kaze skolovani doktor da je pronasao lek za sidu i kada ti kaze baba koja gleda u pasulj da je pronasla lek za sidu... To je sto se tice mutacije virusa i odlaska na mesec. Lakse cu da poverujem ljudima koji su skolovani i imaju bilo kakav dokaz za to.

To ti je velika greska...

Izlazi iz toga sto ti mislis da mi zivimo u nekakvoj POSTENOJ i ODGOVORNOJ civilizaciji?

Ne primecujes da smo se doveli na sam rub opstanka...

Ti skolovani Dr. i Mr. LAZU GORE OD SVAKE BABE!

Babe nas nisu dovele na rub propasti, nego ONI...

A ti jos uvek razmisljas: "Pa nece bas tako odvratno lagati..."

Ma hoce, i jos gore od toga!

To ti je velika greska...

Izlazi iz toga sto ti mislis da mi zivimo u nekakvoj POSTENOJ i ODGOVORNOJ civilizaciji?

Ne primecujes da smo se doveli na sam rub opstanka...

Ti skolovani Dr. i Mr. LAZU GORE OD SVAKE BABE!

Babe nas nisu dovele na rub propasti, nego ONI...

A ti jos uvek razmisljas: "Pa nece bas tako odvratno lagati..."

Ma hoce, i jos gore od toga!

Brate aj da poizbacamo i da proteramo sa zemljine kugle svakog ko ima Mr i Dr.....ma bre sve....sve one koji imaju cak i srednju skolu..........

E onda ce predsednik Amerike da bude Milan Tarot,a Rusije Kleopatra a sekretar EU vidovita Zorka...........I onda ce nas oni sa svojim metodama metodus pradavakus-maglus da nas sa ruba propasti odvedu na sledeci stupanj evolucije - prelazak iz materije u cistu energiju - kao u filmu Odiseja 2001........I onda ce konacno Milan Tarot da objasni Ajnstajnu i Nikoli Tesli (koji su sad cista energija i besmrtni) i svima ostalima sta zapravo predstavlja monolit?????

Back