Da li znate da li ste Hrvat?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ti stvarno nisi normalan. Daj, života ti, svrati na jedan od ovih koje sam ti nabrojao. Od ovih 20-tak Hrvata koji se javljaju samo na teme koji se tiču njih ti praviš problem. A gotovo isključivo Srbi ovde otvaraju teme o Hrvatima. A tamo Srbi i Bošnjaci stalno otvaraju teme. Ajde sad skoči na forum.hr pa vidi.

Posetila sam ja te tvoje forume, ali vrlo nakratko. Na forumu.hr sve neke teme o Bošnjacima, a na indexu.hr stoji neka o Kosovu kod koje me je posle prvih par pročitanih postova pripala muka.

Pazi, ljudi su skloni generalizovanju, pa i ja. Možda si ti sasvim u pravu da tamo ima puno Srba. Dakle, pardoniram. Međutim, ja neću biti jednA od njih. Inače, ja sam Duda... Vuda ima pametnije stvari da radi...:)

Ne smetaju mi Hrvati na forumu. Ni slučajno. Smeta mi zlonamerno izvrtanje srpske istorije, baš kao što mi smeta i beskrajno prepucavanje bez suvislog dijaloga, i to - i jednih i drugih.

Posetila sam ja te tvoje forume, ali vrlo nakratko. Na forumu.hr sve neke teme o Bošnjacima, a na indexu.hr stoji neka o Kosovu kod koje me je posle prvih par pročitanih postova pripala muka.

Pazi, ljudi su skloni generalizovanju, pa i ja. Možda si ti sasvim u pravu da tamo ima puno Srba. Dakle, pardoniram. Međutim, ja neću biti jednA od njih. Inače, ja sam Duda... Vuda ima pametnije stvari da radi...:)

Ne smetaju mi Hrvati na forumu. Ni slučajno. Smeta mi zlonamerno izvrtanje srpske istorije, baš kao što mi smeta i beskrajno prepucavanje bez suvislog dijaloga, i to - i jednih i drugih.

Baš fino što si posjetila.

Reci, a dal ti smeta i zlonamjerno izvrtanje hrvatske povijesti ili samo srpske?
Odnosno, dal ti generalno smeta izvrtanje činjenica ili samo kad se radi o Srbima? :per:

Sad ti misliš da želim provocirati. Obećajem da neću. Ne znam šta je to slava.

Dala sam ti koristan link na prethodnoj strani. Ako budeš imao strpljenja i pročitaš, videćeš otkud takav način poštivanja svetaca kod Srba. Slava, uglavnom seže u daleku prošlost, što će ti istoričari sa ovog foruma bolje objasniti. Otuda i "sumnja" u nečiju današnju nacionalnu pripadnost.

Sad vidim, link je ovde:rumenko:

Dala sam ti koristan link na prethodnoj strani. Ako budeš imao strpljenja i pročitaš, videćeš otkud takav način poštivanja svetaca kod Srba. Slava, uglavnom seže u daleku prošlost, što će ti istoričari sa ovog foruma bolje objasniti. Otuda i "sumnja" u nečiju današnju nacionalnu pripadnost.

Slava je običaj koji se vuče još iz paganskih vremena.
I Rimljani su slavili kućne duhove, kao što su kršćani slavili kućne svece.
Zapadni kršćanski obred je ukinuo slavljenje obiteljske slave, a na istoku je to nastavljeno.

Evo ljubice još da čitaš

1911. godine piše austro-ugarski diplomat A. Sheck:

“Kada se jednom srpskom /pravoslavnom/ seljaku postavi pitanje šta je, on samosvjesno odgovcara: ‘Srbin, gospodine’, a kad se to isto pitanje postavi katoličkom seljaku, on stidljivo odgovara da je katolik. Ni od jednog bosanskog seljaka nisam čuo da je Hrvat. Nasuprot tome, bosanski intelektualci, zanatlije, trgovci katoličke vjere priznaju se bez izuzetka Hrvatima”

To pokazuje da širenje hrvatske nacionalne ideje još 1911. nije uzelo maha kod Bosnjackih katolika na selu.

Fratar Jukic banjalucanin u svom “Kolu” veli da Bosnjaci ne znadu za ime Hrvatsko.

Katolicki svecenik Matija Katancic

“Uvjericeš se najzad da se hrvatsko ime u Dalmaciji, Bosni i Srbiji narocito propagiralo, ali se ilirski narodi u ovom predjelu nikada nijesu tim imenom nazivali“.

Bošnjak katolicke vjeroispovijesti Ivan Frano Jukiæ ce zabilježiti da u Bosni, u 19. stoljecu, “katolici ne znaju šta znaci rijec Hrvat, a kamoli da se oni osjecaju pripadnicima hrvatske nacije”.

Zar to neko ne može objasniti sa par rečenica nego me šalješ na link na čirilici koja mi je noćna mora. Zna se šta je krštenje, pričest, krizma, ispovjed, svetac zaštitnik, imendan,.. i sve u dve rečenice..
Valjda slava nije toliko složena stvar da se ne može na sličan način objasniti. A koliko puta sam čuo da ističete njeno značenje za srpstvo. Takvog nećega u Dalmaciji (ni primorskom ni zagorskom) u Hrvata nema tako da mi nitko tamo gde živim ne zna objasniti.

Dosadno, brate, dosadno, iako vrlo noble i na svakom visokom nivou. :rtfm::mrgreen:
Ono što je dosadno ne može da bude na visokom nivo.Mogu da budu perfektno odrađene stvari koje se tiču forme,ali ako nema duhovitosti,dobre priče i sličnih stvari,onda to nije za čitanje.A Krležu smo morali da čitamo zbog lektire,pa kad uzmeš jednu knjigu,računaš da pročitaš još dve-tri,možda je napisao i nešto stvarno dobro.

Ono što je dosadno ne može da bude na visokom nivo.Mogu da budu perfektno odrađene stvari koje se tiču forme,ali ako nema duhovitosti,dobre priče i sličnih stvari,onda to nije za čitanje.A Krležu smo morali da čitamo zbog lektire,pa kad uzmeš jednu knjigu,računaš da pročitaš još dve-tri,možda je napisao i nešto stvarno dobro.

Malo zavitlavam Ljubu.. :mrgreen:
Ne volim Krležu, stvarno mi je dosadan, ali on je napisao i Gospodu Glembajeve.
Manje - više ---- genijalno.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Gospoda_Glembajevi

Objektivnost - prema Dučiću. :D:mrgreen:

Btw. Juče si spomenuo Krležu... zar se on nije bavio Srbima? Nikad nisam uspela da ga sa strpljenjem iščitam. Dosadno, brate, dosadno, iako vrlo noble i na svakom visokom nivou. :rtfm::mrgreen:

Evo umjesto mog odgovora.

Nebojša Grujičić

"Indikativno je da o Krleži srpski nacionalisti misle da je bio frankovac, da ne kažem, ustaša, hrvatski nacionalisti pak u njemu gledaju najvećeg jugoslavenčinu. I jedni i drugi su sigurni da su posve u pravu; ma koliko izgledalo paradoksalno, pa i nemoguće, oni i jesu u pravu jer je Krležu nervirao nacionalistički malograđanski kič, uživao je u provociranju nacionalista, u rušenju nacionalističkih mitova"

B..... da znas sto neznas nebi gluposti pisao.
Znam sta sam i porijeklo obitelji. Da sam znao da ces likovati nebi ni pisao.:cool:

Ma zaj...vam se,ali vidis li kako ste se nalozili da objasnite kako ste svi vi pravi hrvati.
Dokazujete se jedni drugima jer treba da se dokazete valjda,sta li?
A ovi sto palamude o tome kako je nacionalnost slobodan izbor u "nasem" slucaju ne pije vode.Ne znam s`cime vas drogiraju tamo,pa vi svi zivite sa uvjerenjem da je u hrvatskoj sve najljepse i najbolje.
Vjerujem da vas 90% hrvata na ovoj temi vuce Srpske korjene zato ste se i raspalili toliko .

Pardon Ljubo --- ja samo rekoh, na račun onog tvog od juče da se hrvatske literate nisu bavile Srbima - da Krleža, ipak, jeste. Sad kako - to je stvar ukusa.

Krleža je bio direktor JAZU i ako se uzme u obzir i sama priroda tog posla, morao se baviti Srbima.
Ali nije nigdje ponižavao i obezvređivao srpski narod.
Dučiću se, kao intelektualcu, to isto nije smjelo dogoditi.
Da optužuje cijeli narod za nedjela jedne političke opcije.

Ma zaj...vam se,ali vidis li kako ste se nalozili da objasnite kako ste svi vi pravi hrvati.
Dokazujete se jedni drugima jer treba da se dokazete valjda,sta li?
A ovi sto palamude o tome kako je nacionalnost slobodan izbor u "nasem" slucaju ne pije vode.Ne znam s`cime vas drogiraju tamo,pa vi svi zivite sa uvjerenjem da je u hrvatskoj sve najljepse i najbolje.
Vjerujem da vas 90% hrvata na ovoj temi vuce Srpske korjene zato ste se i raspalili toliko .

Ajde kume, veliki Srbine, objasni meni "pohrvaćenom" Srbinu šta je to slava?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back