Da li zabraniti sledecu vrstu tema

Zgradich Bozho

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
136
Teme u kojima se iznose tvrdnje koje nisu potkrijepljene iznosenjem niti jednog argumenta.
I to teme koje se baziraju na tim tvrdnjama, u smislu da se o temi moze diskutovati samo ako se tvrdnja "proguta" bez argumenata.

Na primjer, teme: osobine nase licnosti su odredjene genima
Teme: ja sam energija mog mozga koja je povezana sa kosmickom
Teme: Posto smo svi nastali od zivotinja...
Teme: Dobro i zlo su relativne stvari...
Teme: Ubijedi sebe da je laz istinita i ostvarice ti se

i u kojima se onda postavlja neko pitanje
na koje treba odgovoriti samo ako se slazes sa tvrdnjom
i ne treba reci zasto se slazes sa tvrdnjom, jer bi to bio spam?

Pa ne znam ja da li je istina to sto oni pricaju, ali znam da svako ko oce da kaze da je nesto istina, ako moze, treba i da zeli da ponudi dokaze za to. A pojavljuju se ljudi koji nemaju tu zelju. A ni dokaze. A odakle ti znas da ce se u buducnosti otkriti da ne postoji sloboda volje? Naravno, u buducnosti ce se to pricati jos vise nego sad, ali odakle znas da ce se naci i dokaz za tu pricu, i k a d?

Poslednja izmena:
Teme u kojima se iznose tvrdnje koje nisu potkrijepljene iznosenjem niti jednog argumenta.
I to teme koje se baziraju na tim tvrdnjama, u smislu da se o temi moze diskutovati samo ako se tvrdnja "proguta" bez argumenata.

pijes darvinove lekove, ocigledno da si ateista, pitaj darvina odakle su toliko iskrivljenje stene u svetu, zasto u stenama nalazimo fozile dinusaurusa itd? jedino sto ce da ti odgovori da je dinusaurus usao u stenu da piski..

covek nikad nije nastao od zivotinje

Nije lijepo pricati sto mislis, nego zasto to mislis. A kad kazes argumente, onda se iz njih samih vidi sto mislis, tako da nema potrebe ni reci sto mislis
ovo si lijepo rekao.
ali ima tu još nešto:
Uzmimo, ti i ja se sporimo oko mišljenja. Ako ti pobijediš, a ja izgubim, jesi li doista u pravu, a ja u nepravu/zabuni? I jesam li ja u pravu, a ti u nepravu ako ja pobijedim, a ti izgubiš? Jesmo li obadvoje potpuno u pravu ili potpuno u nepravu? Ako ni ti ni ja ne možemo prepoznati istinu, još teže će netko treći.
Koga da pozovem kao sudca? Je li bi trebao nekoga pozvati tko je u skladu s tobom? Ako je mog mišljenja, kako može donijeti pravednu odluku? Je li bi trebao nekoga pitati tko je s obojicom suglasan? Ako je već s nama oboje suglasan, kako može donijeti pravednu odluku? Ako ni ti, ni ja, ni treći ne možemo donijeti odluku, je li bi trebali još nešto drugo čekati? Čekati da se naša mišljenja promijene, je kao čekati na ništa. Ako vidimo sve u vezi s nebeskim kozmosom, a različita stajališta pustimo kakva jesu, možda možemo (s tim) živjeti do kraja naših godina.
Što mislim s tim, stvari vidjeti u vezi s nebeskim kozmosom? Motri pravo i nepravo, biti i ne biti. ako je ispravno stvarno ispravno, ne treba dokaza kako se razlikuje od neispravnog. Ako biti/postojati stvarno postoji, ne treba dokaza kako se razlikuje od ne biti/postojati. Zaboravi vrijeme, zaboravi razlikovanje. Raduj se bezgraničnom i u tom nađi mir.

na jednom drugom mjestu čuang tse je odbio argumentaciju s argumentom (hehe) da ne mora dokazivati, što je očigledno (radost riba).

na kraju ostaje kao jedina točka orijentacije isključivo zahtijevanje i insistiranje "pravednih", "ispravnih", "legalnih" i "dobronamjernih", prije svega jačeg, drugima pod prijetnjom smrti nametnuti vlastite postavke.

Poslednja izmena:

o ovome sam pisao više puta i to upravo na takvim temama kojih uopšte nije malo. ali ajde što ih je na kilo, nema veze... ono što je još žalosnije je što kad otvoriš takvu temu i ismeješ se uvodnom postu pa skroluješ na dole naletiš na celu stranu postova koji ko ovce idu za ovnom predvodnikom, znači retko ko dovodi u pitanje postavku, uzima je kao nešto uklesano u kamen. e to je ono što je jadno i nimalo smešno.

Sabotiras forum sram te bilo...

pijes darvinove lekove, ocigledno da si ateista, pitaj darvina odakle su toliko iskrivljenje stene u svetu, zasto u stenama nalazimo fozile dinusaurusa itd? jedino sto ce da ti odgovori da je dinusaurus usao u stenu da piski..

covek nikad nije nastao od zivotinje
svašta si umišljaš pa svoje fantazije potkrijepljuješ sa demantijima nečega što nikad nitko nije tvrdio - naime da je čovjek nastao od životinje. to tvrde samo budale o drugima, ne bi li sami sebe uvjerili u nevjerojatno. ali čovjek je samo jedna životinjska vrsta, koja uostalom baš i ne leži dobro u polju. prije bi se kladio na žohare. kod čovjeka je dekadencija pojela daljnje perspektive. to zna i može sve manje, živi sve teže, pod sve oskudnijim okolnostima, u sve infantilnijim i banalnijim predodžbama, sa sve većim očekivanjima i zahtjevima. tvoje fraze su za ovu konstataciju jedan dobar primjer.
d.gif

Back