Da li su svi probiotici isti?

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
402.000
pills-140186_960_720.jpg

Probiotici su prijateljski mikroorganizmi koji su dobri za naš probavni sistem.Dobre bakterije čine oko 90% mikroba koji žive u našim crevima.
Ali, faktori poput ishrane, stresa, raznih hroničnih i akutnih bolesti, kao i primene nekih lekova, pre svega antibiotika, mogu da poremete ravnotežu
i dovedu do gastrointestinalnih tegoba, upala, oslabljenog imuniteta, proliva ili zatvora. Probiotici pomažu da se povrati prirodna ravnoteža u našem stomaku.
Svi pričaju o probioticima kao da su čarobni prah, ali retko ko se zapita - da li su svi isti?
Na policama ih ima na desetine, od jogurta do kapsula, a reklame i apotekarke nas ubeđuju da svaki "radi posao".

Da li su svi probiotici isti i da li kupujemo zdravlje ili samo dobru reklamu ?

nisu isti i ne deluju isto. Imas i probiotike i prebiotike i snibiotike, ali i bulardi koja nije probiotik nego "sunđer" koji skuplja loše bakterije.
e sada, mislim da 70% imunih ćelija se nalazi u digestivnom traktu pa je važno da je on zdrav i zbog celokupnog zdravlja.
meni probiotici dosta pomažu, a kada je potrebno uključim i Indijski Tamjan Jestivi jer je za crevne upale.
važno je ne preterivati sa količinama probiotika jer izazivaju nadutost, dati vreme da se stomak oporavi i unositi namernice ili barem PREBIOTIKE koji su hrana za naše dobre bakterije.
ja lično u glavnom pijem te opcije u kapsulama, a jogurt i tako to samo ako je stomak ok, inače mi ta hrana sa probioticima ne pomaže.
inače ZIMNICA KOJA SE SPREMA SAMO SA SOLJU (kiseli kupus) stvara lactob...bakterije te i zato kiseli kupus valja. Ono što se dobija dodavanjem kiseline ne.

Šta kažu strucnjaci

Ključne razlike između probiotika:

-Vrste mikroorganizama: Svaki probiotski proizvod ima različite sojeve bakterija (npr. laktobacili) i gljivica, i svaki od njih ima jedinstvena svojstva.

-Efikasnost: Efekat probiotika zavisi od toga da li su sojevi u njemu adekvatni za vaš zdravstveni problem. Na primer, probiotik namenjen za nadutost može da ne pomogne kod nekog drugog stanja, jer je napravljen od drugačijih sojeva.

-Doziranje i kvalitet: Da bi bili efikasni, dobri probiotici obično sadrže najmanje 5 milijardi živih mikroorganizama.

-Namena: Na primer, neki sojevi mogu pomoći kod laktozne intolerancije, dok drugi mogu biti efikasniji za prevenciju gljivičnih infekcija.

Back