Da li biste bili donor organa?

SOMBORAC KOME JE PRESAĐEN VITALNI ORGAN: Moje srce kuca novi život​

Somborac Dejan Batković, kome je u Minhenu presađen vitalni organ i sada živi normalno, uputio apel svim humanim ljudima. Ima 18 godina, živi kao i njegovi vršnjaci. Srce dobio od dečaka iz Minhena​

SOMBORAC Dejan Batković (18), kome je u Minhenu presađeno srce, apeluje na sve humane ljude da izvade donorske kartice i da budu humani.
- Zahvaljujući novom srcu živim s novom energijom. Donoru mog srca sam večito zahvalan. Kada sam imao 15 godina, s roditeljima sam bio tek godinu dana u Minhenu. Posle godinu dana mi je bez ikakvih simptoma pozlilo. Prebačen sam u bolnicu, a posle20 dana mi je transplantirano srce. Imao sam sreće. Sada mi je 18 godina i živim sa energijom koja prati moje godine - kao da otvara dnevnik sećanja Dejan Batković iz Sombora, odličan đak gimnazije u Minhenu.
rep-moje-srce.jpg

Dejan svima poručuje da je donorstvo humana stvar, da nije obaveza, ali je to odluka koja može da spase nečiji život.
- Znam da u Srbiji nisu takvi uslovi. Pa ipak, svaka donorska kartica je važna. Da nije bilo dečaka od koga sam dobio novo srce, pitanje je šta bi danas bilo sa mnom - kaže Dejan.
Ovaj mladić, koji je nedavno s roditeljima stigao u svoj Sombor, prve sate je proveo sa starim prijateljima.
- Živim sasvim normalno. Naravno, moram da pijem određene lekove na vreme. Još uvek u kalendaru beležim 8. septembar, dan kada sam operisan i dobio novo srce - priseća se Dejan.
https://www.novosti.rs/vesti/naslov...ADjEN-VITALNI-ORGAN-Moje-srce-kuca-novi-zivot

Registrovan sam i kao donor organa i kao donor kostane srži. Sad, jos me nisu zvali za kostanu srž, ali cetiri puta jesu za trombocite.
Ali su mi javili da imam nekoliko genetickih blizanaca, tako da ako nekada nekome od njih zatreba kostana srz - naravno, drage volje cu da doniram.

Krv dajem od svoje 18-te, ranije redovno na svaka 4 meseca, a sada redje, mozda jednom u godinu-dve.
Motordžije su najbolji donori :mrgreen:

Transplantacija organa predstavlja postupak pri kojem se organ vadi iz jednog tela i transplantira u drugo /ili u isto/, sa ciljem da se zameni organ koji je oštećen ili nedostaje kod primaoca funkcionalnim organom donora.
Donori organa mogu biti živi ili preminuli /kadaver/.
Sve više i kod nas postaje aktuelna tema o donaciji organa.
U srpskoj medicini već se radi na transplantaciji organa. Osnovana je i nacionalna fondacija za transplantaciju

Da li biste vi donirali organ
Pretpostavljam da većina ljudi i nije toliko upoznata sa time šta donacija organa podrazumeva.
Na primer, mogu se donirati jetra, bubreg i koštana srž i od živog čoveka pacijentu.
Doniranje koštane srži je najbezbednije, jetra se regeneriše, dok je kod bubrega malo komplikovanije, ali donor može normalno da živi i sa jednim bubregom.

Za koga biste donirali organ. Da li biste to učinili za nekog nepoznatog ili samo za nekog bliskog.

Da li biste se složili da budete donor organa nakon smrti./Znam da je morbidno razmišljati o tome, ali činjenica je da nema mnogo koristi od organa nakon smrti, a bukvalno nekome možete pokloniti život.
Donor organa sam poslije smrti a donirao bi za nekog bliskog u zivotu.

Nedavno sam čitao da samo u Americi hiljadama ljudi izgubi život jer su donatori, pa se doctori odluče da ih proglase mrtvima (iako su mogli da ih spasu), kako bi im uzeli organe. Trgovina organima je vrlo rasprostranjena i jako profitibilan biznis na crnom tržištu i mnoge bolnice su uključene u taj biznis.

Back