capitosinora
Veoma poznat
- Poruka
 - 14.129

Ustvari Hrvati su neobicni Srbi.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Slabo znas. U vrijeme kad je Srbija bila nezavisna drzava, vise od polovine Srba zive van te drzave - dio u CG, dio u Austriji i Ugarskoj i dio u Turskoj. Ti Srbi van Srbije nijesu drzavljani Srbije vec STRANI drzavljani.
Otuda i naziv Srbijanac i Precanin itd.
Sigurno su i Precane "podvalili" zli Nemci.
To nema nikakve veze sa bilo kakvim "djeljenjem". Nego, eto, Srbi U DUHU SRPSKOG JEZIKA jedni druge zovu tako. Sto se tice PODJELA, nije tu trebala nikakva Austrija, Srbi su to 1918. bolje uradili nego svi dusmani zajedno.
I šta sad ako nãs- srbi iz Republike Srpske zovu srbijancima!Lički, nećemo se prěganjati oko tih nazivlja. Naziv Srbijanac iole i imao smisla dok su postojale dvě nezavisne srpske države Srbija i Crna Gora do ujedinjenja.
S obzirom da danas po raspadu JU nema više srpskih zemalja osim Srbije, dok Crna Gora i to u brzom kasu prěstaje biti, jednostavno stanovnici Republike Srbije zaslužuju da se zovu prě svega Srbi.
Svi drugi na okolnim prostorima su takođe podjednako Srbi ako se tako deklarišu, bez kategorizacije boljih i gorih Srba na osnovu zavičaja, već isključivo na osnovu ljudskih kvaliteta ali smatram da je nepotrěbno i pomalo omalovažujuće da se danas Srbi u matičnoj Srbiji nazivaju Srbijancima.
Kažem otkako je Crna Gora dobro zagazila u projekat rasrbljenja od 2006. do danas, termin Srbijanac gubi svaki smisao više.
I Srbi u Republici Srpskoj su takođe Srbi. Tako stvari stoje.
I šta sad ako nãs- srbi iz Republike Srpske zovu srbijancima!
I plus to što se u CG dešava, pa valjda ti je jasno da je tu po sredi ugnjetavanje većine od manjine.
Lički, nećemo se prěganjati oko tih nazivlja. Naziv Srbijanac iole i imao smisla dok su postojale dvě nezavisne srpske države Srbija i Crna Gora do ujedinjenja.
S obzirom da danas po raspadu JU nema više srpskih zemalja osim Srbije, dok Crna Gora i to u brzom kasu prěstaje biti, jednostavno stanovnici Republike Srbije zaslužuju da se zovu prě svega Srbi.
Svi drugi na okolnim prostorima su takođe podjednako Srbi ako se tako deklarišu, bez kategorizacije boljih i gorih Srba na osnovu zavičaja, već isključivo na osnovu ljudskih kvaliteta ali smatram da je nepotrěbno i pomalo omalovažujuće da se danas Srbi u matičnoj Srbiji nazivaju Srbijancima.
Kažem otkako je Crna Gora dobro zagazila u projekat rasrbljenja od 2006. do danas, termin Srbijanac gubi svaki smisao više.
I Srbi u Republici Srpskoj su takođe Srbi. Tako stvari stoje.
Naravno da su Srbi. To i ne govori nista drugo, niti je ponizavajuce. Meni te formalnosti i strah kako ce neko biti "manje Srbin i losiji Srbin" ako ne koristimo najformalnije nazive, sve po dekretu.
To je van pameti.
Slicno kao sto je van pameti bilo uvodjenje ekavice kod Srba u Bosni i odbacivanje srpske Bosne i srpske Hercegovine iz imena Republik Srpska Bosna i Hercegovina.
Sta je zajednistvo? Kako Njegos rece: "Da je igdje brata u svijetu, da pozali kа da bi pomoga!" E, to je zajednistvo, a ne fromalnosti i uvodjenje srpstva dekretom.
Srbi u BiH su i te kako znali da se bore.
Zivela Srpska!
Pa srbi tamo i kad se izbore za svoja prava oni će nas što živimo u Srbiji zvati srbijancima- s tim što 'srbijanac' nije usko vezano za srbina iz Srbije. Ja ne znam šta se to vama toliko brka¿¡Nisam ni sporio ono svakom očigledno da se radi o autoritarnoj vlasti bašibozuka koji se ne skida sa vlasti u CG već 30 godina.
Neka se Srbi izbore za svoj dominantan položaj kakav zaslužuju u Crnoj Gori. Ionako imaju sve kulturno-istorijske argumente za tako něšto.
 Виде да имам соли у глави и да сам начитан. Кад ме на крају питају одакле сам, ја лупим неку чуку и вукојебину.....нпр.....кажем да сам из околине Билеће, село Бијела Рудина.
https://static.lupiga.com/repository/attachment/filename/6714/PRAVOSLAVCIGOSTI.jpg
e sad, kako ces ti znati dal si asimilirani Srbin il tisucljetni rvat?
Konkretno, za sebe znam do nekih 200-300 godina i za mater i za oca. Ali, nebitna je genetika, bitan je mentalitet, poprimiš ga integriranim življenjem u nekoj sredini generacijama. Ja sam jednostavno Hrvat po mentalitetu, i toga sam sada puno više svjestan nego ranije, kad mi je nacionalni osjećaj bio više stvar ponosa. Nedavno pričam sa prijateljem kako su mi prije bile duhovite srpske komedije (Tesna koža, Tko to tamo peva,...), a sad su mi totalno nezanimljive, ne mogu se uživiti u taj humor. Kaže mi on da njemu isto, da smo se jednostavno udaljili po mentalitetu. I to je to. Veže nas jezik, kojeg su Gaj i Vuk pod austrijskim patronatom spajali politički i sad se ti jezici stalno prate u normiranju, ali nebitno je to. Slovenci su mi kao narod puno, puno bliži od Srba, a pogotovo od bosanskih muslimana. Čak mi primorci primjećujemo kod Slovenaca u njihovom književnom jeziku arhaizme iz naše čakavštine.
Da gledaš genetiku tko zna što bi sve ispalo kod sviju nas. Kažu, Hrvatska je imala depopulaciju pod Turcima, ali stare kronike govore kako su Bugari sprašili Srbe toliko da su dvije tri obitelji ostale u njoj, pa su Srbiju naselili narodi okolo. Plus nekoliko stoljeća turskog ropstva kod vas, a dijelom i kraće kod nas.
Ono što čini more našim, jest naš mentalitet. koji je formiran pod hrvatskim imenom, naši preci su tim morem trgovali, ribarili, ratovali, ginuli u olujama,.. Crnogorci isto imaju more, ali su puno, puno manje vezani uz more nego mi. Možeš ti govoriti skoro istim jezikom kao ja, ali, ti si za mene stranac. Tako mi i jest čudno da npr. Srbin Ličanin (imam neku zemlju tamo, pa baš pratim to) ode/pobjegne u Srbiju i sad, kao, osjeća da je došao kod svojih. Politika je čudo.

Ono što čini more našim, jest naš mentalitet. koji je formiran pod hrvatskim imenom, naši preci su tim morem trgovali, ribarili, ratovali, ginuli u olujama,.. Crnogorci isto imaju more, ali su puno, puno manje vezani uz more nego mi. Možeš ti govoriti skoro istim jezikom kao ja, ali, ti si za mene stranac. Tako mi i jest čudno da npr. Srbin Ličanin (imam neku zemlju tamo, pa baš pratim to) ode/pobjegne u Srbiju i sad, kao, osjeća da je došao kod svojih. Politika je čudo.
Kažu da je Gvozdeni puk bio sastavljen od Dinaraca i Moravaca ( Dinarci iz Bosne, Dalmacije. Krajine naseljeni u Toplici ) i da je upravo zato bio moćan, spojio je dva mentaliteta - probitačne Dinarce, jurišu sklone i stamene Moravce koji ne odustaju, gde zasednu odatle se ne miču.
Možda u tome leži odgovor zašto se forsiraju podele.Jer kad bi se udružile svačije dobre osobine verovatno bi se mnogo više postiglo od forsiranja loših osobina .
Sta jos kazu???
Tko to kaze??
Sta jos kazu???
Tko to kaze??
primarna podjela ljudi treba biti na dobre ili loše, ok je i podjela na nacije kada dođe do kolotečine ludila rata treba znati ko si i gdje skloniti glavu, družio sam se sa dobrim hrvatom, muslimanom(bošnjakom), mađarom, rumunom, makedoncem, francuzom, šveđaninom, ircem itd. i svi oni su mi draži od jednog zloćudnog pokvarenog šumadinca iako je srbin kao ja... ne ne odnosi se ovo na vrijeme sfrj koju ne pamtim, već na vrijeme posle egzibicija devedesetih...
Srbi iz Hrvatske su apsolutno obicni Srbi, kao i Srbi iz Srbije, samo im je mentalitet drugaciji. S razlikom da je lakse biti Srbin u Srbiji nego Srbin u Hrvatskoj. Tezak je to krst.