Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    33
Kako misliš po meni? :np: Nisam ja jezike gornjih i donjih Lužičkih Srba proglasia zasebnim niti sam ja odredia da su čakavski, kajkavski i štokavski tri najrječja hrvatskog jezika već nauka.
Ista ona nauka koja proglašava dva lužičkosrpska jezika proglašava i kajkavski i čakavski i molišćanski jezik, buzetski im je nekako promakao…

Lužički Srbi su klasifikovani u zapadnoslovensku grupu naroda zajedno sa Česima, Slovacima i Poljacima i malobrojan su narod katoličke veroispovesti.
Istorijski gledano da li su oni isti narod kao mi?
To je narod koji je doneo ime Srbi nama na Balkanu. U doba kad su došli ovde bili su pagani. U prapostojbini su u neko doba morali da prime katoličanstvo da ih ne bi sve pobili.

Није то била наука него политика.
Pa zar u našem slučaju nije mogla bit politika u slučaju da je uopče točn šta neki od vas tvrdite? Kako za sebe i svoje nedaće uvik nađete opravdanje, a kad je druga strana u pitanju onda se ništa ne propitkuje i ne uzima u obzir nego se odma kreće s optužbama i donošenjem svakojakih zaključaka? Zašto niste uvik tako otvoreni za promišljanje i traženje opravdanja?

Pa zar u našem slučaju nije mogla bit politika u slučaju da je uopče točn šta neki od vas tvrdite? Kako za sebe i svoje nedaće uvik nađete opravdanje, a kad je druga strana u pitanju onda se ništa ne propitkuje i ne uzima u obzir nego se odma kreće s optužbama i donošenjem svakojakih zaključaka? Zašto niste uvik tako otvoreni za promišljanje i traženje opravdanja?
Не знам о чему причаш.За оно што си поменуо одговорна је политика, лингвистика одбацује такве закључке.

Slovaci takođe koriste pridev „slovensky“ u svom jeziku i zovu svoje žene „Slovenke“, pa nisu Slovenci. Krajevna imena i etnonimi se ponavljaju u slovenskim zemljama. Zato imate, recimo, „Belu Hrvatsku“, koju neki hrvatski nacionalisti smatraju svojom (ali nije).
Словаци себе називају: Slováci, а Словенце: Slovinci.
Словенци себе називају: Slovenci, а Словаке: Slovaki.

У словачком је словачки језик: slovenský jazyk (slovenčina), док је словеначки: slovinský jazyk.
У словеначком је: slovenski jezik (slovenščina), али је словачки: slovaški jezik.

Тачно је да Словаци и Словенци имају изведена национална имена из општег словенског имена, као и да су постојале различите скупине које су носиле словенско име или изводиле своје име из њега.
"Lusitanian Serbs"? :hahaha:

"Lusitanian" znači "portuglaski", dok se termin „Serbs“ nikada ne primenjuje na lužičke Srbe. Oni su "Lusatian Sorbs" ili prosto "Sorbs".

(Ako slična slovenska imena znače istu etničku pripadnost, onda su Slovenci i Slovaci isti narod.)
Лужички или Северни Срби нас називају исто као и себе, уз додатак Јужни, а и ми њих називамо Србима. Дакле, не постоји разлика. Тако је у свим словенским језицима.

Back