Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    30
Jednom će i on doći, a ti probaj zamisliti šta bi taj rad rekao da se arheogenetski utvrdi da glavne I2a grane kreću iz južne Poljske.
Znači ovako. Taj rad ne postoji danas, odnosno nema nikakvog uporišta među bilo kome stručnim. Ni kod jednoga akademika, ni kao potencijalna teza. Ti si sve ovo sam izmislio (na osnovu netačnih premisa) i sad kao baba Vanga predviđaš da će se nekad u budućnosti sve ovo pokazati tačnim. Genetičar u pokušaju a proročica po zanimanju.

Pričaš još samo o jednoj jedinoj haplogrupi kao da druge ne postoje. Srbi i Hrvati, kao i Lužički Srbi nemaju samo I2a. Čudna neka opsesija.

Kako ne znamo njihovu genetiku. Pa imaš sve na njihovoj wiki stranici. Ako se na tom istom mjestu spominju od 6. st. ne znam što bi zamijenilo populaciju iz tog vremena sa nekom drugom slavenskom populacijom?
Valjda bi se nešto znalo o zamjeni stanovništva. Bizarno.
Genetika pokazuje da zaista Lužički Srbi i Hrvati nisu isto pleme jer ne dijele zajedničku izvornu I2a i R1a genetiku.
Ti jedini vjeruješ u tu priču kako neko stanovništo čuva identičan genetski kod u periodu od mienijum i po. Ali ama baš ni u jednoj studiji ne možeš doći do te informacije da je današnja genetika neke od ovih naroda "originalna" u nekom periodu. Na tom istom viki članku na kog se pozivaš, se ne nalaze te informacije. Samo ih ti jedini nalaziš (zapravo ne nalaziš nego izmišljaš što je i sveukupna poenta svega ovoga). Gomila gluposti i ništa više.

Znači ovako. Taj rad ne postoji danas, odnosno nema nikakvog uporišta među bilo kome stručnim. Ni kod jednoga akademika, ni kao potencijalna teza. Ti si sve ovo sam izmislio (na osnovu netačnih premisa) i sad kao baba Vanga predviđaš da će se nekad u budućnosti sve ovo pokazati tačnim. Genetičar u pokušaju a proročica po zanimanju.
Ja iznosim svoje mišljenje temeljem znanstvenog podatka kojeg imamo. Da je naša grana I2a sa izvorom u južnoj Poljskoj. U to sam uključio DAI i historiografiju koja smješta Hrvate u to područje i iznosim mišljenje sukladno navedenom. Ti tvrdiš da je taj izvor Srpski ili čiji? Za sada nemamo akademike koji o tome govore jer očito ne koriste genetska istraživanja ali mi ih ovdje koristimo ili ih koriste na svakom genetskom forumu.
Genetska firma Mytrueancestry između povijesnih naroda ima i Bijele Hrvate sa arheogenetskim podacima kojima raspolaže, i većina ili dobar dio ljudi iz Srbije, Slovenije, Bosne, Češke itd, imaju te Bijele Hrvate. Razumiješ? O tom zajedničkom izvoru ti govorim. Ne može biti drugačije jer i oni Bijele Hrvate smještaju u južnu Poljsku. Ni jedan Srbin kada bi postojala značajka "Lužički Srbi" ne bi imao veze sa njima.

Tibor Živković kaže da bi na Visli prije trebali očekivati Hrvate dok su Srbi puno dalje od njih. To je historiografski kontekst.

Pričaš još samo o jednoj jedinoj haplogrupi kao da druge ne postoje. Srbi i Hrvati, kao i Lužički Srbi nemaju samo I2a. Čudna neka opsesija.
Koliko vidimo i pojedine R1a Z280 grane pokazuju mogući izvor u južnoj Poljskoj. Uz I2a mora biti i R1a i to YFull pokazuje.

Ti jedini vjeruješ u tu priču kako neko stanovništo čuva identičan genetski kod u periodu od mienijum i po. Ali ama baš ni u jednoj studiji ne možeš doći do te informacije da je današnja genetika neke od ovih naroda "originalna" u nekom periodu. Na tom istom viki članku na kog se pozivaš, se ne nalaze te informacije. Samo ih ti jedini nalaziš (zapravo ne nalaziš nego izmišljaš što je i sveukupna poenta svega ovoga). Gomila gluposti i ništa više.
Koliko znam kontekst boravka današnjih Sorba u Lužici je od 6. st. Prvi puta čujem da bi se stanovništvo mijenjalo ili nestajalo pa opet nastajalo. Ne znam ništa od tome.
Naša slavenska genetika je vjerojatno ovdje od stoljeća 7. Ne vidim razlog da i slavenska genetika Sorba nije tamo od stoljeća 6.

Back