Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

O ratu 1990-ih i tadašnjim događajima imamo različito mišljenje, ali ne bih sad o tome.

Evo zašto sam ja Dalmatinac:
- Rođen sam u Dalmaciji
- Svi moji preci sa obe strane su se rađali, živili i umirali u Dalmaciji 330+ godina u nazad (nisam sin nekih Bosanaca ili Srbijanaca koji se slučajno rodio tamo), a neki su bome i branili Dalmaciju od Turaka krajem 17-og i početkom 18-og vjeka
- Volim vino i skoro svaku dan ga pijem, osim toga pravim vino svake jeseni kao što su to radili i moji preci
- Od rakije priznam samo lozu
- Volim smokve, slane srdele, masline i pancetu, a pršut i janjeće pečenje obožavam
- Dalmatinske izraze kao što su škale, lancun, šuvit, kapula, špina, ćika itd. koristim čitav život
- Volim sunce i toplinu, a ne volim ladnoću pogotovo kad je sa kišom
- Volim plivati i prilično sam dobar plivač, kad god odem na more plivam dalje nego iko na otvorenom moru
- Volim kamen
- Impulsivan sam, ali s godinama se učim preuba kontrolisati
itd. itd.
Pola ljudi ne smatra vlaje hrvatima.
Sigurno si cuo da je pavelic prodao CIJELU dalmaciju ili veći dio sto je tocno ako ne racunas zagoru. Prva asocijacija na dalmatince je more,turizam,mediteran,majica na pruge...ne krs gusle gange ...

O ratu 1990-ih i tadašnjim događajima imamo različito mišljenje, ali ne bih sad o tome.

Evo zašto sam ja Dalmatinac:
- Rođen sam u Dalmaciji
- Svi moji preci sa obe strane su se rađali, živili i umirali u Dalmaciji 330+ godina u nazad (nisam sin nekih Bosanaca ili Srbijanaca koji se slučajno rodio tamo), a neki su bome i branili Dalmaciju od Turaka krajem 17-og i početkom 18-og vjeka
- Volim vino i skoro svaku dan ga pijem, osim toga pravim vino svake jeseni kao što su to radili i moji preci
- Od rakije priznam samo lozu
- Volim smokve, slane srdele, masline i pancetu, a pršut i janjeće pečenje obožavam
- Dalmatinske izraze kao što su škale, lancun, šuvit, kapula, špina, ćika itd. koristim čitav život
- Volim sunce i toplinu, a ne volim ladnoću pogotovo kad je sa kišom
- Volim plivati i prilično sam dobar plivač, kad god odem na more plivam dalje nego iko na otvorenom moru
- Volim kamen
- Impulsivan sam, ali s godinama se učim preuba kontrolisati
itd. itd.

Je da mi nekad digneš živac i najradije bi te posla u tri materine, al otkako sam na ovom pdf-u tebe sam odma zapazia i to baš iz razloga šta sam u tebi vidia da iskreno voliš Dalmaciju i svoj rodni kraj. A nešto slično sam ti reka za babu i prababu i to nakon šta sam pročita ne cili post ili temu već samo prvi red onih riči koje su one isto tako koristile i na račun kojih su me odma osvojile.

Ili jesi ili nisi :kafa:

Je da mi nekad digneš živac i najradije bi te posla u tri materine, al otkako sam na ovom pdf-u tebe sam odma zapazia i to baš iz razloga šta sam u tebi vidia da iskreno voliš Dalmaciju i svoj rodni kraj. A nešto slično sam ti reka za babu i prababu i to nakon šta sam pročita ne cili post ili temu već samo prvi red onih riči koje su one isto tako koristile i na račun kojih su me odma osvojile.

Ili jesi ili nisi :kafa:
Ono kad sam reka da Kušadasi ima ljepše plaže od Dalmacije ćio sam te malo potpaliti da vileniš. :D Ko će ga znati šta je ljepše. Nisam obiša ni sve plaže u Kušadasiju i okolini, a kamoli u Dalmaciji. Uostalom šta je ljepše od čega je individualna stvar, neko voli popa a neko popadiju što se kaže. :) Ima u Kušadasiju ljepih mjesta/plaža nema govora, ali meni su draža plavansjka brda, proplanci i polje od toga.

Poslednja izmena:
Ono kad sam reka da Kušadasi ima ljepše plaže od Dalmacije ćio sam te malo potpaliti da vileniš. :D Ko će ga znati šta je ljepše. Nisam obiša ni sve plaže u Kušadasiju i okolini, a kamoli u Dalmaciji. Uostalom šta je ljepše od čega je individualna stvar, neko voli popa a neko popadiju što se kaže. :) Ima u Kušadasiju ljepih mjesta/plaža nema govora, ali meni su draža plavansjka brda, proplanci i polja od toga.

Aj k'ragu ti i Kašudasi :D

Ja još gledam jel moguće da onako piše za dalmatinske plaže i da su mu bolje one iz Turske Makarske, al nisam uzea u obzir da podjebaješ kako i priliči nekom iz južnih krajeva.

PS nije bez razloga pojavom viagre kružia vic kako Dalmatinci ne uzimaju cilu tabletu već samo pola jet im ne triba za ebavanje nego za podjebavanje :D

@Ovi jedan
Evo kako sam zavolio slane srdele. Kad sam bio tinejdžer moj ćaća je nekoliko godina živio na relaciji Srbija-Dalmacija. U tom periodu je stalno kad dođe odozdo (dolazio je 2-3 puta godišnje) donosio slanih srdela. Ednom sam ih poijo previše i nije mi bilo dobro. Pršut nije ništa slan prema tome, znadeš i sam. Najbolje podloge za vino (crno) su slane srdele, pršut, janjeće pečenje i kiseli kupus ali 'začinjen' suvim mesom. :)

Poslednja izmena:
@Ovi jedan
Evo kako sam zavolio slane srdele. Kad sam bio tinejdžer moj ćaća je nekoliko godina živio na relaciji Srbija-Dalmacija. U tom periodu je stalno kad dođe odozdo (dolazio je 2-3 puta godišnje) donosio slanih sredela. Ednom sam ih poijo previše i nije mi bilo dobro. Pršut nije ništa slane prema tome, znaš i sam. Najbolje podloge za vino (crno) su slane srdele, pršut, janjeće pečenje i kiseli kupus ali 'začinjen' suvim mesom. :)

Iako volim i slane srdele još su mi draži slani inćuni. Ako nisi probaj do njih doć jer će ti se garant svidit. Inače dok sam bila mlađi srdela mi bila daleko najmrža riba, al srića sam je s godinama zavolija i sad mi je baš gušt postala. Inače one(ili bilo koja riba pogotovo plava) i blitva su čudo i to ne samo šta se tiče užitka za nepce jer upravo tu kombinaciju nutricionosti smatraju za jedan od najzdravijih obroka na planeti. A to se ne tako davno smtaralo "sirotinjskom spizom" u nas :)

Iako volim i slane srdele još su mi draži slani inćuni. Ako nisi probaj do njih doć jer će ti se garant svidit. Inače dok sam bila mlađi srdela mi bila daleko najmrža riba, al srića sam je s godinama zavolija i sad mi je baš gušt postala. Inače one(ili bilo koja riba pogotovo plava) i blitva su čudo i to ne samo šta se tiče užitka za nepce jer upravo tu kombinaciju nutricionosti smatraju za jedan od najzdravijih obroka na planeti. A to se ne tako davno smtaralo "sirotinjskom spizom" u nas :)
Fino sto smo s lingvistike tigli do kulinarstva

@Ovi jedan @Škutor Kićo
Ovo crveno na manjoj boci kroz koje točim vino zovem pirija. Izraz pirija koristim čitav život kao i moji roditelji, da ne pominjem dalje pretke. U Srbiji se to zove levak, u životu nisam upotrebio taj srbijanski izraz. Popiću sade 2 čaše vina, imam podlogu. :D

IMG_20251004_231610_092.jpg

Turci su na vrhuncu došli na par km od Zadra, Šibenika i Splita, ali nisu osvojili te gradove. Osvojili su Skradin koji su držali 160 godina i Makarsku koju su držali 200 godina. Skradin i Makarska se poklapaju sa Zagorom po trajanju turske vladavine.
Primorcima je veliki ponos da nisu bili pod turcima i vlaje gledaju kao primitivce
Fora mi je kako je 10% ljudi uspilo da nabije kompleks vecini. Brat bratu pola aja se srami porijekla

Primorcima je veliki ponos da nisu bili pod turcima i vlaje gledaju kao primitivce
Fora mi je kako je 10% ljudi uspilo da nabije kompleks vecini. Brat bratu pola aja se srami porijekla
Vlaja čiji preci su bili 160-200 godina pod Turcima danas ima znatno više u primorju nego izvornih primoraca čiji preci nisu nikad bili pod Turcima. Samo su se ti Vlaji u primorju pokondirili, glume stare primorce i sa visine gledaju svoje vlaške rođake koji su ostali u Zagori. 🤣

Vlaja čiji preci su bili 160-200 godina pod Turcima danas ima znatno više u primorju nego izvornih primoraca čiji preci nisu nikad bili pod Turcima. Samo su se ti Vlaji u primorju pokondirili, glume stare primorce i sa visine gledaju svoje vlaške rođake koji su ostali u Zagori. 🤣
Najmrži su mi istrijani koji su do jucer bili sirotinja, a danas glume gospodu
Nesto slicno ima i u dalmaciji, dovoljno je vidit kakve su kolace pravili pa ih usporedit sa slavonskin

@Ovi jedan @Škutor Kićo
Ovo crveno na manjoj boci kroz koje točim vino zovem pirija. Izraz pirija koristim čitav život kao i moji roditelji, da ne pominjem dalje pretke. U Srbiji se to zove levak, u životu nisam upotrebio taj srbijanski izraz. Popiću sade 2 čaše vina, imam podlogu. :D

Pogledajte prilog 1795299

Ljevak šta? :D

Inače pirja bi triba bit "točan" naziv iako to varira od mista do mista ili od kuće do kuće jer meni jedan susid reče pirija, pilija ili nešto u tom stilu zaboravih sad.

A da je to pomagalo za pritkanje vina najčešće kod nas još uvik na cijeni govori i podatak da je jedan tako na prvu beznačajan predmet dobia svoje spomen obilježje i to u glavnoj splitskoj ulici(Marmontova). A to šta je "fontana" više van funkcije nego u pogonu nećemo u ovoj prigodi toliko zamirit :)

pirja2345.jpeg

Da ne govorim kako je pirja ušla i u domaće nogometne udžbenike kad je legendarni trener Špaco Poklepović za susret polufinala kupa protiv rivala iz Zagreba upotrijebia taj izraz kako bi novinarima opisa kojom se to taktikom Hajduk poslužia u Maksimiru :)

Na današnji dan prije točno deset godina legendarni Hajdukov trener Stanko Poklepović prvi put je promovirao 'pirju', sistem igre kojim je iznenadio Dinamo u polufinalu Kupa:

- Ja sam posložio taktiku 'ka pirju', kao lijevak, gdje smo blokirali bokove i namjerno pustili Dinamove igrače da ulaze u sredinu, da bi to mogli iskoristiti igrači kao Anas Sharbini i Tomasov.

Ljevak šta? :D

Inače pirja bi triba bit "točan" naziv iako to varira od mista do mista ili od kuće do kuće jer meni jedan susid reče pirija, pilija ili nešto u tom stilu zaboravih sad.

A da je to pomagalo za pritkanje vina najčešće kod nas još uvik na cijeni govori i podatak da je jedan tako na prvu beznačajan predmet dobia svoje spomen obilježje i to u glavnoj splitskoj ulici(Marmontova). A to šta je "fontana" više van funkcije nego u pogonu nećemo u ovoj prigodi toliko zamirit :)

pirja2345.jpeg

Da ne govorim kako je pirja ušla i u domaće nogometne udžbenike kad je legendarni trener Špaco Poklepović za susret polufinala kupa protiv rivala iz Zagreba upotrijebia taj izraz kako bi novinarima opisa kojom se to taktikom Hajduk poslužia u Maksimiru :)

Na današnji dan prije točno deset godina legendarni Hajdukov trener Stanko Poklepović prvi put je promovirao 'pirju', sistem igre kojim je iznenadio Dinamo u polufinalu Kupa:

- Ja sam posložio taktiku 'ka pirju', kao lijevak, gdje smo blokirali bokove i namjerno pustili Dinamove igrače da ulaze u sredinu, da bi to mogli iskoristiti igrači kao Anas Sharbini i Tomasov.
Mi govorimo pirija, a ne pirja. Danaske sam 2 puta koristio piriju. Prvi put prilikom odljevanja novog vina, a drugi put da prelijem zera staroga iz boce od 6 litara u manju (slika koju sam postavio) za piti. Mislim se danaske kako u Srbiji zovu piriju, razmišljam i razmišljam, te se sjetim nakon par minuta da je u Srbiji zovu levak. Pitanje je li pirija uopšte italijanizam. Na standardnom italijanskom pirija je imbuto. Morda pirija potiče iz dalmato-romanskog jezika. :think:

Back