Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Kakvog su govora? Stokavskog.
Pri tom, ja ti kažem sta Madjari pisu o njima i cela istorija. Bunjevci su na silu vodjeni kao Hrvati 1945.
Kazen ti, nema srba oko bune
A kamoli da pisu latinicu, da su katolici, da pricaju scakavski a ne stokavski
Zato ne govore svestenik ni opstina nego svecenik i opcina

Kazen ti, nema srba oko bune
A kamoli da pisu latinicu, da su katolici, da pricaju scakavski a ne stokavski
Zato ne govore svestenik ni opstina nego svecenik i opcina
ne kazes ti meni, ti izvacis sitncice ne bi li mene uverio u nesto, a u sta?
ne postoji scakavski, postoje dijalekti stokavskog.
svestenik nego svecenik, da pogodimmkazu kriz a ne krst?
Uverio si me 🤯😂 Srba oko Bune nema mozda sad, pre 150 nije bilo Hrvata

ne kazes ti meni, ti izvacis sitncice ne bi li mene uverio u nesto, a u sta?
ne postoji scakavski, postoje dijalekti stokavskog.
svestenik nego svecenik, da pogodimmkazu kriz a ne krst?
Uverio si me 🤯😂 Srba oko Bune nema mozda sad, pre 150 nije bilo Hrvata
Zasto izbjegavas da su katolici,latinicari, ikavci..s podrucja di zive JEDINO hrvati

Pa? Prezimena su davana po nadimcima, neki muslinan iz Bosne prešao u Hrvatsku, prešao na katoličanstvo i ostalo mu prezime Bošnjak. Ja sam čuo da u Hrvatskoj postoji prezime Macola.
Ne nije jer iman to prezime u obitelji tako da ne lupaj. Covik je ubia turcina u citluku i uteka u srednju bosnu pa se vratia i tako ga prozvase.
Onda imas selo bosnjaci u slavoniji da si su hrvati dosli nakon 1717
Sad ti objasni sta su oni po nacionalnosti?

Zasto izbjegavas da su katolici,latinicari, ikavci..s podrucja di zive JEDINO hrvati
ikavica, ijekavica i ekavica su promena staroslovenskog jot. Kajva i su ekavci, cakavci mogu biti i ikavci, i ijekavci i ekavci. Ceski i Slovaci dakodje imaju ijekavicu, ikavicu i ekavicu itd. Dakle, malo mlak argument, ne đoze stokavska ikavica bito bliza kajkavskom i cakavskom, nego stokavskom. I pri tom danasnji ikavski govori su mladji ikavski govori, nekad je postojala i storo ikavcica unitar stokavskog podrucja.

Katolici, latinicari, masinbravari sta? :D
i bilo je i cirilice, pogledaj stećke po zap Hercegovini i Dalmaciji.

Bunjevci nikad nisu vodjeni kao Hrvati

ikavica, ijekavica i ekavica su promena staroslovenskog jot. Kajva i su ekavci, cakavci mogu biti i ikavci, i ijekavci i ekavci. Ceski i Slovaci dakodje imaju ijekavicu, ikavicu i ekavicu itd. Dakle, malo mlak argument, ne đoze stokavska ikavica bito bliza kajkavskom i cakavskom, nego stokavskom. I pri tom danasnji ikavski govori su mladji ikavski govori, nekad je postojala i storo ikavcica unitar stokavskog podrucja.

Katolici, latinicari, masinbravari sta? :D
i bilo je i cirilice, pogledaj stećke po zap Hercegovini i Dalmaciji.

Bunjevci nikad nisu vodjeni kao Hrvati
Screenshot_20250920-195620_Chrome.jpg

1.daj tragove o srbima u škutoriji
2.Daj tragove o vecoj srpskoj populaciji koja govori scakavsku ikavicu
3.Daj mi vecu populaciju srba katolika koja se tako izjasnjavala
4.Daj mi vecu populaciju srba latiničara
Da li ovo odgovora na sve 4 stavke, karta Otomanskog Balkana iz 1861. godine
Balkans-ethnic_(1861).jpg

Prilozi

• Balkans-ethnic_(1861).jpg
    Balkans-ethnic_(1861).jpg
    323,6 KB · Pregleda: 3
изворни етнички Срби су само штокавци, док су изворни етнички Хрвати само чакавци. језик је најпоузданија етничка вододелница, јер се предање и култура једног народа преноси говорним језиком. језик је малтер који један етнички колектив спаја и одржава. тамо где језик постаје препрека, тамо почиње други народ.
Čak je i idejni začetnik te teorije odusta od nje kad je uvidia koju je glupost zagovara u svom "znanstvenom radu" svojevrimeno. Al nije za zamirit neukom čoviku jer bolje od toga nije zna samo koje je opravdanje vama da danas zagovarate takve nebulozne ideje osim da i dalje potpirujete mržnju između dva naroda?

I zašto niko osim Srba ne pronalazi nikakvo logično uporište u toj teoriji "svi štokavci Srbi" i redom je odbacuju? Opet neka urota od Vatikana ili je šta drugo ovi put?

1.daj tragove o srbima u škutoriji
15ti vek, prevod turskg deftera vilajet Hercegovina, oroginal se cuva u Sarajevu u Orijentalnom muzeju
Poimenicni_popis_Hercegovine_1.jpg
25436461_10211723197609615_1826791617_n.jpg
25394221_10211723188849396_39493766_n.jpg

2.Daj tragove o vecoj srpskoj populaciji koja govori scakavsku ikavicu
Srbi na Kupresu npr, al nebitno, u zap Hercegovini se govori ijekavica danas
3.Daj mi vecu populaciju srba katolika koja se tako izjasnjavala

4.Daj mi vecu populaciju srba latiničara
Ovo nema potrebe, pokrili smo od davnina

15ti vek, prevod turskg deftera vilajet Hercegovina, oroginal se cuva u Sarajevu u Orijentalnom muzeju
Pogledajte prilog 1787454Pogledajte prilog 1787455Pogledajte prilog 1787457

Srbi na Kupresu npr, al nebitno, u zap Hercegovini se govori ijekavica danas

Ovo nema potrebe, pokrili smo od davnina
Daj dokaze o glagoljici i latinici u srba
Zatim mi daj VECU POPULACIJ kojs govori ikavski a ne par sela oko imotskog. Kao da kazen da hrvati pricaju torlacki radi janjevaca
Daj mi veci broj srba katolika da se tako zovu

Čak je i idejni začetnik te teorije odusta od nje kad je uvidia koju je glupost zagovara u svom "znanstvenom radu" svojevrimeno. Al nije za zamirit neukom čoviku jer bolje od toga nije zna samo koje je opravdanje vama da danas zagovarate takve nebulozne ideje osim da i dalje potpirujete mržnju između dva naroda?

I zašto niko osim Srba ne pronalazi nikakvo logično uporište u toj teoriji "svi štokavci Srbi" i redom je odbacuju? Opet neka urota od Vatikana ili je šta drugo ovi put?
ovo je iz knjige o crnoj gori istog autora
Cak je i on priznavao kajkavski kao hrvatski

Provincijalni Hrvati oko Zagreba itd. govore jednijem dijalektom koji je mješavina slovenačkog sa srpskijem, ali ima više zajednice sa srpskijem,

Huh, istorijske cinjenice nisu potpirivanje mrznje. To samo mali zatucani mozgovi tako dozivljavaju, ostrascene vrućoglave mule, isprani umovi politikom.

Kako bre , jel ti citiram strane dokumente?
I nije bitno, aj neki niko nije Srbin , kako su kajkavci, cakavci i stokavci jedan narod? Ima li neke logike?

Back