Da li su deca iz provincije manje vredna grupacija?

Možda da nastavite prepisku u pp ? Mislim da niste na pravoj temi za ovakvu diskusiju.
Mislim da jesmo, vec godinama povlastenim polozajem beogradskog djeteta, beogradske bake, beogradskog cuke, beogradske kafanske pjevacice Beograd magnetski privlaci osobe sa periferije..to stvara dva problema..prvi ko ce to sve obuci, na'raniti i ugrijati u Beogradu i drugi sta ce biti sa ogromnim brojem stambenih jedinica, zitnica, stocnim fondom itd. u provinciji? Postovani forumas @Stojkov Menidjer tvrdi da su za sve to krivi provincijalci, a ja centralna vlast u Beogradu. Ova tema je jos jedan pokazatelj koji poziciju zaostrava, tj. tema pokazuje jos jednu u nizu neujednacenosti vrijednosti covjeka iz BeGeja ovom prilikom evo naseg Stojkova i malog Stojka Milanovog iz Gornjeg Orahovca kod Crne Trave.

No vaucer na 6000 din je bez veze totalno. Recimo vaucer na skolske knjige (platili 15000 din, jer ne moze polovne), ili na ekskurziju (u proseku 20000din)
bi nesto znacio...
Da , čitala sam da će e obezbediti besplatni udžbenici. I eto, sada, kao roditelj zamisli kako je roditelju u nekoj zabiti koji to čuje, a on plaća 15000, s tim što on živi od neke bedne poljoprivrede, nema mogućnosti ni da pronađe jeftinije hranu , nema marketa, nema akcija, mora u lokalnoj prodavnici da kupuje kako mu se servira. Ovo nije deo teme, ali sam htela da dočaram razlike.

s tim što on živi od neke bedne poljoprivrede, nema mogućnosti ni da pronađe jeftinije hranu , nema marketa, nema akcija, mora u lokalnoj prodavnici da kupuje kako mu se servira.
Mislim da potcenjujes seljake dosta. Poljjoprivrednik sa malo zemlje i placem moze autonomno da zivi bez kupovine hrane, jos i da zaradi.
A poljoprivrednik sa nekoliko hektara moze sve da nas kupi sa cipelama...

Mislim da potcenjujes seljake dosta. Poljjoprivrednik sa malo zemlje i placem moze autonomno da zivi bez kupovine hrane, jos i da zaradi.
A poljoprivrednik sa nekoliko hektara moze sve da nas kupi sa cipelama...
Mislim da nisi bio u prilici da živiš na jednom takvom imanju ili da se očigledno uveriš : poljoprivrednik sa svojim imanjem može obezbediti hranu, i to je pitanje , jer će većinu te hrane morati da proda da bi izmirio račune, kupio lekove, kupio hemijske proizvode da bi ta hrana bila proizvedena, platio gorivo za mašine kojima obrađuje tu zemlju, prostom računicom, vrlo malo mu ostaje da bi koliko toliko normalno živeo. Školovanje deteta, posebno ako je van mesta stanovanja je tek dodatni finansijski udar.

Mislim da nisi bio u prilici da živiš na jednom takvom imanju ili da se očigledno uveriš : poljoprivrednik sa svojim imanjem može obezbediti hranu, i to je pitanje , jer će većinu te hrane morati da proda da bi izmirio račune, kupio lekove, kupio hemijske proizvode da bi ta hrana bila proizvedena, platio gorivo za mašine kojima obrađuje tu zemlju, prostom računicom, vrlo malo mu ostaje da bi koliko toliko normalno živeo. Školovanje deteta, posebno ako je van mesta stanovanja je tek dodatni finansijski udar.
Danas je najskuplja stavka hrana. Ovi u gradovima su u mnogo tezem polozaju... sa majcine hrane pokojni baba i deda dok su bili zivi,
na hranu nismo mislili... cena hrane je takva, da seljak od prosecne zetve uzme i 150000 evra, (ti kojima trebaju masine) , tako da
nemoj da pravis od njih sirotinju, kada je sirotinja zapravo po gradovima sa 350-500 evra plate, sa kojom nemaju dovoljno
za rezije i hranu, pa pomaraju maks da stede...

Danas je najskuplja stavka hrana. Ovi u gradovima su u mnogo tezem polozaju... sa majcine hrane pokojni baba i deda dok su bili zivi,
na hranu nismo mislili... cena hrane je takva, da seljak od prosecne zetve uzme i 150000 evra, (ti kojima trebaju masine) , tako da
nemoj da pravis od njih sirotinju, kada je sirotinja zapravo po gradovima sa 350-500 evra plate, sa kojom nemaju dovoljno
A znaš li koliko ima takvh koji imaju toliko hektara da mogu proizvesti dovoljno da to bude isplativo ? Mnogo je veći broj onih sitnih proizvođača koji obrađuju manje površine, samo za ličnu upotrebu.

A znaš li koliko ima takvh koji imaju toliko hektara da mogu proizvesti dovoljno da to bude isplativo ? Mnogo je veći broj onih sitnih proizvođača koji obrađuju manje površine, samo za ličnu upotrebu.
Znas kako, svi oni rade po gradovima, slucajevi da su siromasni, kao ovi sto nemaju mogucnost sami da zasade bastu, imaju svinje i kokoske,
ne znam da li postoje... siromasni seljak je prosto mit...

I evo, upravo se ovde dešava ono što sam napisao u svom prethodnom postu - prepucavanje na relaciji Beograd i "provincija".
Sad se ovde svi raspravljaju samo oko posledica, a zapravo primarni cilj ovakvih akcija vlasti nije privilegovanje Beograđana i zanemarivanje stanovnika iz siromašnih pregleda, već je to samo bočni efekat koji takođe ide u korist vladarima.

Maxo, mnogo si udaljen od realnosti po selima. Možda neka veća , prigradska sela i imaju uslova za život mladih ai retko. Znaš kako izgleda jedno tipično, malo selo , bez ambulante, recimo, nemaš ni apoteku, poljoprivrednu ili farmaceutsku, u školi imaš 15-toro dece, kombinovana odeljenja,ta škola nema ni sanitarni čvor već deca imaju poljski wc, o sportskoj hali neću ni da govorim obično posle 4 . razreda putuju u obližnji grad na na dalje školovanje, dakle, plaćaj i mesečnu autobusku kartu, imaš par prodavnica, koje kreiraju cene po potrebi.. ko bi od mladih ostajao u takvim uslovima ? Budi realan, ti prvi ne bi.

nije tacno, najskuplje stavke su gorivo ,dazbine drzavi i grejanje a tu deru seljaka.
imao si povoljnije gorivo dok se pametnjakovici iz gradova nisu dosetili da supaju loz ulje u svoje polovnjake krseve ,pa sad svi moraju da sipaju najskuplji evrodizel koji traktori trose ko ludi.

Poslednja izmena:
nije tacno, najskuplje stavke su gorivo ,dazbine drzavi i grejanje a tu deru seljaka.
imao si povoljnije gorivo dok se pametnjakovici iz gradova nisu dosetili da supaju loz ulje u svoje polovnjake krseve ,pa sad svi moraju da sipaju najskuplji evrodizel koji traktori trose ko ludi.
Ma da, bas je to najskuplja stavka ;p
Grejanje na selu pogotovo :p
Zaboravio si da pomenes struju, koje je tamo najskuplja stavka...

Mislim da jesmo, vec godinama povlastenim polozajem beogradskog djeteta, beogradske bake, beogradskog cuke, beogradske kafanske pjevacice Beograd magnetski privlaci osobe sa periferije..to stvara dva problema..prvi ko ce to sve obuci, na'raniti i ugrijati u Beogradu i drugi sta ce biti sa ogromnim brojem stambenih jedinica, zitnica, stocnim fondom itd. u provinciji? Postovani forumas @Stojkov Menidjer tvrdi da su za sve to krivi provincijalci, a ja centralna vlast u Beogradu. Ova tema je jos jedan pokazatelj koji poziciju zaostrava, tj. tema pokazuje jos jednu u nizu neujednacenosti vrijednosti covjeka iz BeGeja ovom prilikom evo naseg Stojkova i malog Stojka Milanovog iz Gornjeg Orahovca kod Crne Trave.
Pa u "beogradskoj vlasti" ti je sve suva provincija.
Otići im na wikipediju - mesto rodjenja jedino Beograd ili Novi Sad, hrabriji ipak stave Niš ili Kragujevac
Sve van ta 4 grada NE STAVLJAJU mesto rodjenja.

Jedino imaju sreće "rodjena u Beogradu" sa ocem iz Crnu Travu i majkom iz Dervente. Ono seljana teška...

Pa u "beogradskoj vlasti" ti je sve suva provincija.
Otići im na wikipediju - mesto rodjenja jedino Beograd ili Novi Sad, hrabriji ipak stave Niš ili Kragujevac
Sve van ta 4 grada NE STAVLJAJU mesto rodjenja.

Jedino imaju sreće "rodjena u Beogradu" sa ocem iz Crnu Travu i majkom iz Dervente. Ono seljana teška...
Opet ciljas na naseg Danila?

Ogromna je razlika u visini budzeta, tako da negde mogu sagraditi i škole i kupiti tablete i slati decu u vrtić besplatno a neki još nemaju sanitarni čvor u školi, već poljski wc za decu :( zar prosveta ne bi trebala da ima jednake uslove za svu decu ?
to bi trebali ministri obrazovanja mozda, to je njihov resor, da obezbedo kolko tolko bar slicne tehnicke uslove za nastavu

Back