Да ли су адвентисти хришћани?

a ja više volim da ima ljudi koji iz emocije i ličnog iskustva pišu a ne naučenu pesmicu koja se ponavlja i ponavlja godinama kao dan mrmota.
to se događa kad se piše o doktrinama. Ljudi više vole pisati o dogmatskim temama radije, nego npr. kako pobijediti grijeh, kako u praksi dobiti plodove Duha Sv., ili o iskustvu molitve....slabo ima tema o praktičnoj pobožnosti.....ali to je tako, klati se o doktrinama je omiljeno na svim forumima, grupama i slično.

to se događa kad se piše o doktrinama. Ljudi više vole pisati o dogmatskim temama radije, nego npr. kako pobijediti grijeh, kako u praksi dobiti plodove Duha Sv., ili o iskustvu molitve....slabo ima tema o praktičnoj pobožnosti.....ali to je tako, klati se o doktrinama je omiljeno na svim forumima, grupama i slično.
ja sam samo na ovom forumu i dovoljno jer koliko sam video na drugm nema razlike.
stvar ako dobro cenim nije da se tako veruje iz srca, već stalno ponavljanje matrice.
evo nor Isus kaže biće tri dana i tri noći u utrobi zemlje kao i jona u utrobi kita, a on bio dve noći.
i sad mi objašnjavaju neko jevrejsko računanje vremena koje je nelogično jer tri noći su tri a dve noći su dve. ako i to prihvatiš onda jona je bio četiri dana i četiri noći a piše tri.
dakle nećeš ovde videti ne znam, možda ne mogu da shvatim, možda je nešto ubačeno itd. uglavnom svi sve znaju.
posle samohvalisanja kako ta kažu "ja to ne razumem" :D

ako lažem bog vidi pa po zasluzi.
a kako da ti dokažem kad je post obrisan a davno si to izjavio. nemaš sreće što imam pamćenje ko slon i za tebe i smeška i aeternum i sad za ovog šiptara.
Nikada to nisam izjavio niti bih izjavio.
Takva izjava je skroz u suprotnosti sa mojim stavovima i principima jer volim svoj narod verovali ili ne verovali.

OCEMU JE BILO RECI?
Pisao sam dok su pravoslavci imali na krstarici svoj forum, tada su bili tamo i niko nas nije ovde vredjao i pljuvao.
Bolje je bilo dok su bili tamo.

Ali su im ukinuli forum jer su se medjusobno izujedali i dosli su ovde.
U medjuvremenu smo ovde jednu deceniju proziveli pravu duhovnu inkviziciju dok se smirilo.

Redali se modovi jpravoslavci edan za drugim i njima podlozni, i pravili ovde pakao drugim verujucima..
Tako su oterali najbolje diskutante i forum je dobio los imidj i vecina su otisli.
Molio sam da im se ponovo vrati forum ali nije.

O tome je bilo reci, ali ti si to izvrnuo kao i uvek.

Poslednja izmena od moderatora:
Bolje je bilo dok su bili tamo
što, nije imao ko da te razotkriva sa konstantnim laganjem i šošonskim tumačenjem
ma ajde pričaj to nekom drugom
ti sam pojma nemaš zašto su otvoreni ti. pdf-,ovi a koji ste i vi sektaši imali svoj, samo nije imao ko da piše jer sektama nije cilj razmena tumačenje već da da da slažem se ovo ti je dobro i ja tako mislim mi internet subotari smo izvorni hrišćani ...

što, nije imao ko da te razotkriva sa konstantnim laganjem i šošonskim tumačenjem
ma ajde pričaj to nekom drugom
ti sam pojma nemaš zašto su otvoreni ti. pdf-,ovi a koji ste i vi sektaši imali svoj, samo nije imao ko da piše jer sektama nije cilj razmena tumačenje već da da da slažem se ovo ti je dobro i ja tako mislim mi internet subotari smo izvorni hrišćani ...
Ajmo bar desetak mojih laganja argumentovano?
Da vidimo?
Postavi ih sve.
A Bog je svedok da ja to nisam kazao o pravoslavcima sto si lazno kazao.

Pricao sam ja tada sa upravom.
Zatvorili im taj forum jer su se medjusobno popljuvali i sve sto je moguce.
Dotle se ovde na religiji lepo diskutovali.
Posle toga decenija inkvizivije.
A onda skroz opadanje foruma kao posledica.

u isto vreme, pod istim imenom „sekte“ svrstavaju i protestantske hrišćanske zajednice, ĉime kod neupućenih slušalaca namerno stvaraju utisak da su sve „sekte“ jednako negativne
pa takvo negativno znacenje je poprimila rec, latinska, originalno nije negativna, ali postenije je da smo preveli kao hrvati sledba, u smislu da se neko sledi, i hriscani su nazivani sledbom Isusa nazarecanina
  • Latin Origins:
    The word "sect" is derived from the Latin word secta, which meant a "school of thought," a "way of life," or a "following".

• "To Follow":
    Secta is connected to the Latin verb sequi, meaning "to follow". This highlights the idea of a group aligning themselves with a particular set of ideas or a leader.
kako god, mi vama prebacujemo sto ste posli za vasim liderima egw i milerom, a ne za Hristom koji se nije bavio subotama nesto, naprotiv
ja oficijelnom svestenstvu prebacujem sto su posli za konstantinom, i to je isto pogresno, sto od njega napravise idola, kazu ravan apostolima, hule, za vas egw ako je drzite za prorocicu, i ona vam je ravna prorocima? isto hula ako mene pitas

Poslednja izmena:
Nisu adventisti.
Vec u Bibliji
Koga briga za adventiste?
Ali ti si naucio da se oslanjas na coveka pa mislis i drugi.
Samo je potrebno citati u Bibliji.
Vi to niste hteli pa ste izmisljali nova ucenja.
Zato vam Biblija sada nista ne znaci jer tamo nema vaseg verovanja.
Нисам мого пре.

Па, поента је да се ето после толико векова сад се тек нешто пронашло што се ето као изгубило, и, пронашли га ти сви неки протестанти и разне њихове гране и струје, и, то се изгубило одмах после Апостола, и, где је онда та права Црква кроз толике векове, Црква коју основао сам Исус и обећао је да је нико неће надвладати и да ће постојати од почетка хришћанства и све до краја света и времена.

Е, то што се наводно изгубило, то постоји од Апостола и апостолског предања и преко њихових ученика и наследника и даље преко других ученика и наследника, и све до данас у Православљу и делимично у Римокатолицизму, Протестанти и сви слични су се много удаљили од изворног и предањског хришћанства.

Причано је о томе 100 пута на форуму. :jede2:

Isaija im ovo kaze:

Isaija 8,20Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, njemu nema zore.

Jer krse Bozji zakon.

Pitanje.
1. Da li u Novom zavetu Bozji narod ne treba da drzi Bozji zakon, 2. nema ga tamo, 3. i da li u Novom zavetu nema svedocanstva?
4. I da li Stari zavet nema nikakvog znacaja za nas?
Значи, каже Израиљу, није за остале народе, јер су Израиљ постали идолопоклоници и крше закон и објаву коју су добили од Бога, и онда наравно да требају да држе то што су све добили од Бога, Божји закон и објаву коју је Израиљ добио као изабрани народ Божји.

За остале народе у СЗ има онај закон о коме пише а.Павле :

19. Јер шта се може дознати за Бога познато је њима: јер им је Бог јавио;
20. Јер шта се на Њему не може видети, од постања света могло се познати и видети на створењима, и Његова вечна сила и божанство, да немају изговора.

И, ово :

14. Јер кад незнабошци не имајући закон сами од себе чине шта је по закону, они закон не имајући сами су себи закон:
15. Они доказују да је оно написано у срцима њиховим што се чини по закону, будући да им савест сведочи, и мисли међу собом туже се или правдају,

И, наравно да у НЗ који је наставак СЗ, такође има сличних сведочанстава, пада ми на памет, Исус каже да требамо да држимо његове заповести како би веровали у правог Бога, или, конкретно, рецимо оно :

14. Не упрежите се у исти јарам с неверницима. Јер, шта има праведност са безакоњем? Или, каква је заједница светлости и таме?

СЗ је испуњен кроз НЗ, да ли то значи да је скроз укинут СЗ и да нема више значаја, па, да је укинут не би било написано да је испуњен, рецимо, да ли заповести о веровању у истинитог Бога постоје и у СЗ и у НЗ, постоје, онда, да ли моралне и етичке заповести постоје и у СЗ и у НЗ, постоје, значи те ствари су заједничке и за СЗ и за НЗ, само што су у НЗ те ствари надограђене и усавршене.

Онда, неке друге ствари из СЗ су у НЗ преображене и усавршене, рецимо, свештенство, постоји и у СЗ и у НЗ, али је у НЗ савршеније, јер нема више потребе за крвне жртве бесловесних животиња, него имам словесну и безкрвну жртву кроз Исуса Христа, нема више стара Пасха и клање јагње и крв, него је нова Пасха кроз жртву Исуса Христа, нема више телесно обрезање, него духовно обрезање у срцу, нема више дан субота, него је сваки дан слављење Бога и дан Васкрсења.

И, тако даље. :ztorba:

Па, то што пише (литерално), Христос као Месија и Помазаник је пророкован у СЗ и закону и пророцима и праведницима, Јевреји га још очекују, али је ипак већ дошао кроз Исуса Христоса, зато и пише да је Христос свршетак СЗ, и да је дошао НЗ кроз веру у Христоса који оправдава.

Postavio sam pitanje veštačkoj inteligenciji koje sve adventističke denominacije postoje i nabrojala je hrpu denominacija, ali svrstava među adventiste i Jehovine svedoke. Zanimljivo. Adventista ima dosta, a neki od njih ne svete subotu već nedelju - "Advent Christian Church" npr.

The Handbook of Denominations in the United States, 14th Edition, lists ten denominations under the Adventist category. These include both large and small groups.

Here's a breakdown of some of the Adventist denominations:

Seventh-day Adventist Church: This is one of the largest Adventist denominations, with approximately 1.3 million members in the United States in 2025. It is known for observing the Sabbath on Saturday. The Seventh-day Adventist Church has a significant global presence and is involved in education and healthcare.

Jehovah's Witnesses (Watch Tower Bible and Tract Society): While many Adventists may not consider Jehovah's Witnesses as part of their movement, the Handbook of Denominations in the United States includes them due to their roots in the Adventist movement. They have approximately 1.2 million members in the United States in 13,000 congregations as of 2025.

Advent Christian Church: This denomination grew out of the William Miller movement and has approximately 22,000 members in 270 congregations. They practice Sunday worship and have no creed.

Christadelphians: This group is both Adventist and Unitarian in theology, with about 15,000 members in 170 congregations. They reject the doctrine of the Trinity and have no clergy.

Church of God (Seventh Day): This Sabbath-keeping denomination formed around the same time as the Seventh-day Adventist Church, largely due to disagreements regarding Ellen White. It has approximately 11,000 members in 200 congregations.

Church of God and Saints of Christ: This is a historically African-American, Sabbath-keeping denomination with approximately 40,000 members in 50 congregations.

Church of God General Conference: This group has various backgrounds and connections to the Advent movement, with about 4,000 members in 84 congregations.

Grace Communion International: This denomination emerged from the Worldwide Church of God and has about 11,000 members in 300 congregations.

Philadelphia Church of God: This Sabbath-keeping denomination broke off from the Worldwide Church of God in 1989 and has about 5,000 members in 100 congregations.

United Church of God: This denomination holds to the teachings of Herbert W. Armstrong and has about 14,000 members in 200 congregations.

Other Adventist groups mentioned in various sources include:

Seventh Day Adventist Reform Movement

Davidian Seventh-day Adventist Association

Creation Seventh-Day Adventist Church

United Seventh-Day Brethren

Primitive Advent Christian Church

It's important to note that the exact number of members and congregations can vary depending on the source and the year the data was collected.

AI tako kaže:
Jehovah's Witnesses (Watch Tower Bible and Tract Society): While many Adventists may not consider Jehovah's Witnesses as part of their movement, the Handbook of Denominations in the United States includes them due to their roots in the Adventist movement. They have approximately 1.2 million members in the United States in 13,000 congregations as of 2025.
Prevod:
Jehovini svedoci (Biblijsko i traktatsko društvo Watch Tower): Iako mnogi adventisti možda ne smatraju Jehovine svedoke delom svog pokreta, Priručnik denominacija u Sjedinjenim Državama ih uključuje zbog njihovih korena u adventističkom pokretu. Imaju otprilike 1,2 miliona članova u Sjedinjenim Državama u 13.000 kongregacija od 2025. godine.
+++
Eto, adventisti porodili Jehovine svedoke.

AI tako kaže:
Prevod:
Jehovini svedoci (Biblijsko i traktatsko društvo Watch Tower): Iako mnogi adventisti možda ne smatraju Jehovine svedoke delom svog pokreta, Priručnik denominacija u Sjedinjenim Državama ih uključuje zbog njihovih korena u adventističkom pokretu. Imaju otprilike 1,2 miliona članova u Sjedinjenim Državama u 13.000 kongregacija od 2025. godine.
+++
Eto, adventisti porodili Jehovine svedoke.
JS su najslicniji pravoslavcima po falsifikovanju Biblije i slicno.
Par koraka iz njih.

JS su najslicniji pravoslavcima po falsifikovanju Biblije i slicno.
Par koraka iz njih.
Колико знам само је Српска православна црква усудила се да мења текст Новог завета. Већ сам био навео пример са светим Јованом Крститељем и скакавцима које је јео, а којих нема у "преводу" Новог завета Комисије Светог архијерејског синода Српске Православне цркве. Брука и срамота. Акридес су у данашњем грчком језику скакавци, а и у Септуагинти су исто скакавци. Највероватније је то преправио епископ Атанасије Јевтић, јер је и у другим преводима радио недопустиве измене у тексту.

Колико знам само је Српска православна црква усудила се да мења текст Новог завета. Већ сам био навео пример са светим Јованом Крститељем и скакавцима које је јео, а којих нема у "преводу" Новог завета Комисије Светог архијерејског синода Српске Православне цркве. Брука и срамота. Акридес су у данашњем грчком језику скакавци, а и у Септуагинти су исто скакавци. Највероватније је то преправио епископ Атанасије Јевтић, јер је и у другим преводима радио недопустиве измене у тексту.
Eh da su samo skakavci.
Pa rekoh, po tome ste srodni.

Subotaromanu, znam na šta misliš - naravno na šabat. Šabat je dio ceremonijala i žrtava koji za nas hrišćane nisu obavezni.
A sto samo sabat,jel vas popovi uce da mozete slobodno prakricirati zoofiliju ?
I daj mi konacno reci dali si ikada u tvom pravoslavnom zivotu procitao sadrzinu 4-te Bozje zapovesti koju je na kamenim plocama zapisao licno Stvoritelj i ako jesi daj mi molim te pokazi GDE SU TAMO ZRTVE I CEREMONIJALI ???!

A sto samo sabat,jel vas popovi uce da mozete slobodno prakricirati zoofiliju ?
I daj mi konacno reci dali si ikada u tvom pravoslavnom zivotu procitao sadrzinu 4-te Bozje zapovesti koju je na kamenim plocama zapisao licno Stvoritelj i ako jesi daj mi molim te pokazi GDE SU TAMO ZRTVE I CEREMONIJALI ???!
Onda bi se morali i sunetiti, ali Duh Sveti i apostoli kažu da ne treba i nabrajaju šta treba a tamo se ne navodi nikakva subota. Ajte vi sabatarijanci lepo kod svoje braće u sinagogu, a nama ostavite Hrista. Da ste vi Hristovimslušali bi Njegove i apostolske reči, a mi slušamo.

Back