JA sam normalno/a/n. tacka.
Moj parametar normalnosti je neovisan od onog sto veli dr Ivan Nastovic ili njegova supruga, manje poznata Marija.
Norme bi bile pisani ili nepisani "propisi" kojih se pridrzavamo. Statistika nam govori o onome sto preovladjuje u odredjenom uzorku, a u zavisnosti od reprezentativnosti tog istog uzorka - zakljucci se generalizuju na odredjenu grupu jedinki / populaciju... (sa 95% CI, npr). Vrednosti su idealne forme - cemu se tezi...
Ono sto vlada u odredjenoj populaciji moze se ispitati ispitivanjem individua koje podrazumeva tri nivoa sa tri dimenzije:
1. sta ja radim / mislim / osecam (individualni nivo)
2. sta "drugi" rade / misle / osecaju ("moje" vidjenje "mog" socio-kulturnog okruzenja) (recimo - socijalizacija i dejstvo okruzenja na "ja")
3. sta "treba da se" radi / misli / oseca ("moje" vidjenje onog sto su idealne forme, vrednosti i sl. u "mom" socio-kulturnom okruzenju) (idealne norme, vrednosti stavovi - ono cemu treba da se tezi, cemu "ja" nastoji da tezi).
Ispitivanje podrazumeva dovoljno senzitivno "orudje" da uhvati 3x3 dimenzije da bi se razgranicilo sta je ono sto je vrednosna norma od onog sto je statisiticka i od onog sto je individualnost (diferencia specifica)...
U odnosu na "moje" vidjenje normalnosti i parametara normalnosti u odredjenom socio-kulturnom kontekstu (izgradjene tokom mog bivstvovanja, u sadejstvu razlicitih faktora), ja kategorisem nesto kao normalno i - / + iznad ovog markera normalnosti. U zavisnosti od konteksta, individualnih ciljeva / motiva / potreba / whatever, ja se vodi u usvajanju / odbacivanju onog sto je van kategorije normalnosti.
Vecito pitanje: ako svi kazu da je neko lud, da li je to tacno ili netacno? Da je to bas tako kako "svi" tvrde, sve (r)evolucionarne ideje bi bile ugusene. Drustvena dinamika i vladajuci socio-kulturni konteksti su ti koji upravljaju nasim tumacenjem normalnosti.
JA i dalje tvrdi da je normalno. Jer, da je elemenat koji narusava drustvenu koheziju svojim delima / mislima / osecanjima - drustveni aparat / postojeca socio-kulturna struktura bi ga odstranila iz zajednice da ne bi remetilo postojecu strukturu. Kako nisam "odstranjeno" (ili na specifican nacin reintegrisano u postojecu drustveno-kulturnu strukturu - kao sto to biva sa npr. samanma u njihovim socio-kulturnim zajednicama), JA je normalno.
Da li je JA svesno svoje nesvesti - to je apsurd, jer kad se nesto osvesti vise nije nesvesno, a uvek postoji jos nesto sto treba osvestiti - samo jos svesno nije postavilo pravo pitanje koje vodi ka osvescivanju sadrzaja nesvesnog...
I bla, bla - raspisah se (sorry), a 'tedoh kasti: ja sam normalna, ma sta ko kazo

(ako je tema inspirisana homoseksualnoscu - da li da dodam: ma sta ko kazo o mojoj sex praksi

) A vi?
I btw, srecna sam i normalna - pa zasto da odustajem od jednog il drugog - kad nisu u sukobu?