Da li smo spremni za susret sa asteroidom?

Al' smo nešto veseli od jutros.
Takvima nikakva tehnologija ne bi pomogla.

Aman, ljudi stiglo proleće,
a ka' će meteor/asteroid neznamo.
Da tako nešto ukloni Zemlji sa puta ili na neki sličan način učini bezopasnim, mislim da je današnja tehnologija u stanju, samo nije sve u tehnologiji.
Takav jedan projekat, bi pre svega zahtevao prelamanje mnogih veoma jakih interenih i psiholoških barijera na globalnom nivou.
Npr sav raspoloživ svetski nuklearni arsenal bi morao da se prvo okupi naj jednom mestu, znači kako američki, tako i ruski, izraelski a boga mi i iranski, da ne kažem severnokorejski, indijski, pakistanski...i to jako hitno.
To bi bio pre svega diplomatski projekat od civilizacijskog značaja, bez preterivanja. i pitanje je na kraju, da li bi i to bilo dosta, no bez toga, nema šanse.
Nešto mislim, da su atlanti vrlo verovatno, znali šta im se sprema, ali samo znanje i tehnika izgleda nisu bili dovoljni.
Tehnologija je tu manje važna, kada vam pliva podrum uvek se nađe neki košija majstor da zavrne ventil, pre ili kasnije.
Mnogo važnija je namera, u ovakvim slučajevima, namera zajednice, a taj zalogaj je u ovom trenutku za ono što se zove svetska zajednica, čini mi se malo prevelik

Nuklearno oružje u svemiru ne bi imalo neku upotrebnu vrednost. Najbitnije bi izostalo, a to je udarni talas koji bi trebao da skrene objekat sa kolizione putanje.

Ili ga razneti iznutra, ili ga nekako skrenuti sa kursa. Druga varijanta je manje rizična; niko ne može da projektuje putanje krhotina nakon uništenja objekta, neke mogu da izazovu istu ili sličnu štetu.

Najefikasniji način da se ukloni pretnja je metoda obneviđanja. Svi čvrsto zatvorimo oči i pravimo se da pretnja ne postoji, ostavimo problem magovima i vešticama da ga reše. Oni ionako šuruju sa silama prirode, pa eto im... naravno, ostaje pitanje koliko bi to naplatili, jer imaju devizne tarife.

:)

asteroide-nuclear.jpg

Неколико узастопних удара фузионих бомбишки од 50М+(еквивалент цар бомбе, или снажнија) тако да свака мало повећа отклон од путање судара, макар кумулативни ефекат био само пола секунде угловне мере, било би довољно.
Чак и за каменчугу до пола километра, углавном, а за веће..нек нас мимоиђе још педесетак година, после ни да нам пљуне под прозор неће моћи.

Back